Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Stratégiai szövetséget kötött négy kerület

E-mail Nyomtatás

Sikeresek a szociális városrehabilitációs programok

 

Szociális városrehabilitációs programokban működik együtt négy kerületi önkormányzat. A leromlott józsefvárosi, ferencvárosi, újpalotai és csepeli városrészek megújítását célzó, összességében csaknem 10 milliárd forintos uniós projektekben nemcsak a lakóépületeket, közterületeket újítják meg, hanem közösségi tereket alakítanak ki és fejlesztik a szociális szolgáltatásaikat.

 

Közös pályázatokról van szó, vagy tapasztalatcseréről? – kérdezem László Tamástól, a XV. kerület polgármesterétől, országgyűlési képviselőjétől.

Bővebben...
 

Földet a gazdáknak!

E-mail Nyomtatás

A legfontosabb a családi gazdaságok támogatása

 

A kormány meghirdette a Földet a gazdáknak! programot, melynek révén mintegy 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet gazdálkodókhoz haszonbérbe. A kormány tettre váltja ígéretét, mikor csillapítja a földéhséget. Szerkesztőségünk vendége Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

 

Hozzávetőleg 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerül a gazdálkodókhoz haszonbérbe. Volt-e már hasonló jellegű program a rendszerváltás óta?

 

–A Földet a gazdáknak! programhoz hasonló nagyságrendű intézkedés eddig még nem történt Magyarországon. Ez az első nagymértékű földhasznosítás: 200 ezer hektár haszonbérbe adásáról szól. Eddig 42 ezer hektárra vonatkozó bérleti szerződést hirdettünk meg. Arra számítunk, hogy még további felszabaduló területeket – melyeknek jogi hátterét sikerül tisztáznunk – tudunk az év hátralévő részében meghirdetni. Azokat az állami földeket vonjuk be a mostani programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le. A meghirdetett területeket olyan helyben lakó családi gazdálkodók és őstermelők részére tesszük hozzáférhetővé, akik a haszonbérleti szerződésbe foglaltak alapján jószágtartást vállalnak. Célunk, hogy javuljanak a vidékiek megélhetési feltételei, és az állatlétszám is emelkedjék, de a legfontosabb a családi gazdaságok támogatása. Ezt szolgálták a korábbi programok, a gazdákat tehermentesítő intézkedések, a helyi feldolgozás és értékesítés lehetővé tétele is.

Bővebben...
 

Célunk a jogalkalmazás könnyítése

E-mail Nyomtatás

A belső ellentmondásokat, az eltérő szóhasználatokat, az eltérő dogmatikai hozzáállásokat szeretnénk megszüntetni a Fehér Könyv által

 

Az új Polgári törvénykönyvben szereplő legfontosabb változásokat is összefoglalja a társadalmi vitára bocsátott Fehér Könyv. Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy főleg a belső ellentmondásokat, az eltérő szóhasználatokat, az eltérő dogmatikai hozzáállásokat szeretnék megszüntetni a Fehér Könyv kiadásával.

 

Társadalmi vitára bocsátották az ún. Fehér Könyvet, az új Ptk. megalkotását segítő dokumentumcsomagot. Miért van szükség a Fehér könyvre és kiknek az észrevételeire számítanak a társadalmi vita során?

 

–Február 11-én fogadta el az országgyűlés az új Polgári törvénykönyvet, az ezt követő  2014. március 15-éig tartó felkészülési időszakban, elsősorban a jogalkalmazóknak fel kell készülni a Ptk. alkalmazására. Ezért fontos, hogy amikor jövő év márciusában hatályba lép, akkor már ismertté váljon a jogszabály, másrészt más törvények és az alacsonyabb szintű jogszabályok ne legyenek ellentétben az új Ptk-val. Tehát a belső ellentmondásokat, az eltérő szóhasználatokat, az eltérő dogmatikai hozzáállásokat szeretnénk megszüntetni a Fehér Könyv által végzett munkával. Ez a dokumentumgyűjtemény első sorban a minisztériumoknak, jogszabályalkotóknak, és a jogalkalmazók szervezeteinek szól, hogy ők jobban megismerjék az új Ptk legfontosabb rendelkezéseit. Az is cél, hogy javaslatok szülessenek, mely jogszabályokat kell módosítani az új Ptk értelmében. Három alapelvet szögeztünk le, az egyik a magánjog zavartalanságának biztosítása. A másik a szükségesség elve: csak annyi jogszabályt módosítsunk, amennyit feltétlenül szükséges, hogy ne legyen bürokratikus, túlburjánzó a jogalkotás. A harmadik a jogalkalmazás tájékozottságának és hatékonyságának az irányelve, hogy a jogalkalmazók már most minél jobban belefolyhassanak a jogalkalmazói munkába. Az már most egyértelmű, hogy új törvényt kell hozni a támogatott döntéshozatalra – ami új ptk-s jogintézmény – , ahogy a hitelbiztosítéki nyilvántartásokra is, de módosítani kell a lakástörvényt a helyiségbérlet szabályának megváltozásával kapcsolatban, és a különböző nyilvántartási szabályokat – tehát elég sok törvény és kormányrendelet változik majd az új, 1600 paragrafust tartalmazó, Polgári törvénykönyv nyomán.

Bővebben...
 

A lélekmentés az elsődleges feladatunk

E-mail Nyomtatás

Kétszeres kisebbségben élünk, magyarként és katolikusként

 

Istennek tetsző, emberfeletti munkát végeznek a ferencesek a Délvidéken – mondta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány életre hívója, Böjte Csaba ferences szerzetes a Magyar Fórum számára adott januári interjúja alkalmával. A történelmi Magyarországon a XIII. század elején megjelent szerzetesrend jelenlegi, délvidéki munkájának bemutatására P. dr. Harmath Károlyt az újvidéki ferences rendház felelősét kértük fel.

 

Kérem, vázolja fel a délvidéki ferencesek jelenét!

 

–Délvidékről azt is szoktam mondani, hogy ferences föld. Nem elsősorban azért, mintha ma annyira jelentős lenne a ferences jelenlét ezen a területen, hanem azért, mert a múltban sok ferences letelepedés volt ezen a tájon, a plébániák többségének a beindítói is a ferencesek voltak, s ekkor még azt nem is említettem, hogy a török hódoltság idején a nép egyetlen lelkipásztoraiként működtek megmaradt települések döntő többségén. Kimagasló szerepük volt, amiről az utókor nem sokat tud. Tudni kell azonban azt is, hogy bosnyák ferencesekről van szó, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a magyarság körében is. A trianoni békediktátum óta a délvidéki rendházak – Szabadka, Bács, Zimony és Újvidék rendházai – a Szent Cirillről és Metódról elnevezett horvát rendtartományhoz tartoznak. Rendházaink egyben lelki központok is. Plébániánk nincs sehol, ezért szabadon tudunk tevékenykedni más területeken. Ez a szabadság persze felelősség is olyan értelemben, hogy fel kell fedeznünk, és melléje kell állnunk olyan kihívásoknak, amelyeknek a megválaszolása a helyi egyház feladata, illetve annak javát szolgálja.

 

Milyen jellegű kihívásokról van szó?

 

 –Délvidék, illetve a mai Vajdaság területe a történelem folyamán egyfajta „átjáróház” volt, nyugtalan föld. Népek, kultúrák, országok adták tovább egymás kezébe ezt a területet mindazokkal a kincsekkel, amelyeket a többnemzetűség és a multikulturalizmus hoz magával. Ma is egy ilyen helyzetben működünk. Illusztrációként csak azt említeném, hogy például újvidéki templomunkat is legalább nyolc nemzet tagjai látogatják, a liturgiánk pedig kétnyelvű: magyar a magyarok számára és horvát a különböző etnikumú szláv hívek számára. A gyakorlatban ez mindig a kellő nyelvi egyensúly megtalálása elé állít bennünket. Egy-egy rendházunknak sajátos tevékenységi területe van. Általában jellemző a misézés, gyóntatás, hitoktatás, katolikus mozgalmak és csoportok lelki vezetése... Újvidék ezen a téren sokban különbözik a többi rendháztól, mert ez a rendház más tevékenységeknek is a bölcsője. Köztudott, hogy itt van a székhelye Szerbia egyetlen katolikus könyvkiadójának, a magyar könyveket megjelentető az Agapénak. A Bonaventurianum Ferences Fiúkollégium 18 egyetemi hallgatónak biztosít szállást és jó tanulási feltételeket, a Domus Pacis Ferences Közösségi és Lelkigyakorlatos házunk pedig a lelkiélet elmélyülésére törekvők számára nyújt kedvező lehetőségeket. Innen indítottam be a Poverello Alapítványt, amely az úgynevezett Lurkóházak hálózatával a jelen pillanatban mintegy hetven szegény sorsú gyermeket karol fel. Az egyház életébe a teológiai oktatás területén igyekszem besegíteni teológiai tanárként, de ott vagyunk a nyilvános élet más területein és a médiában is. Újvidék számára pedig nagy megtiszteltetés, hogy az Úr innen választott magának vértanúkat. Rendházunk alapító atyái közül az egyház iránti gyűlöletből a partizánok kettejüket, Körösztös Krizosztomot és Kovács Kristófot megölték. Boldoggá avatási perük folyamatban van, tiszteletükre pedig emlékhelyet alakítottunk ki templomunkban. 

 

Szerbia alapvetően ortodox állam. Jelent-e ez hátrányt a római katolikus felekezetű ferences rend számára?

 

 –Annyit mindenképpen jelent, hogy mi kétszeres kisebbségben élünk: úgy is, mint kisebbségi nemzetek tagjai, de úgy is, mint katolikusok vallásúak. Személy szerint a mindennapokban ugyanakkor nem érzem, hogy ez hátrány lenne, hiszen egyrészt a lehetőségek sokasága áll rendelkezésünkre, másrészt tény az is, hogy helyi ferences hivatások számában nem bővelkedünk. Így tehát akad mindenkinek bőven teendője. Különös nehézségként merül fel a kétnyelvűség, hiszen e nélkül nehezen boldogulhat valaki. A magyar nyelv megtanulása például egy horvát ferences számára egyáltalán nem könnyű feladat. Szokták is emlegetni, hogy a mennyországban is majd magyarul fognak társalogni, hiszen a nyelvünk elsajátítására egy örökkévalóságra van szükség.

 

 Tevékenységüknek jelentős lehet a nemzetmegtartó ereje.

 

 –Valóban így van, bár nem a nemzetmentés az elsődleges célunk, hanem a lélekmentés. A valóságban ez nem is különíthető el szigorúan egymástól, hiszen közvetlenül az emberek javára, lelki épülése érdekében dolgozunk, akik nálunk magyarok, horvátok, szlovákok, ruténok egyaránt lehetnek... Az biztos, hogy az én tevékenységem inkább a magyarok felé irányul. Ez is tartozhat a nemzetmentés kategóriájába, de a valóság az, hogy a nemzetmentés nem egyes személyek feladata, hanem mindenkié, konkrét esetben minden magyaré. A „nemzetmentés” ezen felül is csak akkor lesz, lehet sikeres, ha az egyén felfedezi a magyar mivoltából származó értékeket, és azokat meg is valósítja anélkül, hogy másokat eltaposna.

 

 Milyen világi kapcsolataik vannak akár az Anyaországban, akár más elcsatolt területeken élő magyarokkal?

 

 –A kapcsolatokat jónak ítélem meg. Felvázolásuk szerintem túlhaladja egy interjú keretét, hiszen sokrétű kapcsolódásokról, együttműködésekről, közös programokról van szó úgy egyházi, mint civil téren. Megmondom őszintén, hogy egészen a közelmúltig egy kicsit hiányoltam az anyaország figyelmét, amely elkerülte területünket, de az utóbbi időben ezen a téren is nagy változások történtek. Ennek személy szerint külön is nagyon örülök.

  

Általánosságban nézve milyennek látja Károly atya a délvidéki magyar közösség mindennapjait, lelki életét, jövőképét?

 

 –Nincs kielégítő válaszom, hiszen nem birtokoljuk a jövőt. Találgathatunk, próbálkozhatunk, jósolgathatunk ugyan, de mindezt csak azzal a tudattal tehetjük, hogy nincs rálátásunk a majdani végkifejletre. Egyre inkább úgy látom, hogy az elszórványosodás külön terheket ró valamennyiünkre, akik szeretnénk magyar mivoltunk kincsét megőrizni. Közösségeink létszáma egyre csökken, intézményeink fenntartása pedig nagy, és néhol bizony már megoldhatatlan nehézségekbe ütközik. Az okokat sajnos hosszasan lehetne sorolni. Csak néhányat említek meg: beolvadás a többségi nemzetbe, elsősorban a vegyes házasságok révén, a gyermekvállalás örömének a hiánya, kivándorlás főként a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva, a nemzetek elszigetelődése és önmagukba zárkózása az egész Vajdaság területén. Ezek együttesen azt eredményezik, hogy már nem is ismerjük egymást, vagy pedig berögződött előítéletek mentén viszonyulunk egymáshoz, ami pedig köztudott, hogy nem a bizalmat gerjeszti. Sőt, környezetünkben olykor olyan szélsőséges jelenségekben ölt testet a bizalmatlanság, mint az időnkénti magyarok elleni inzultusok, fizikai bántalmazások. Jelen van tehát a félelem is. Megbomlott a vajdasági közösségek, városok, települések nemzeti összetétele. A menekültek többsége nem képes beilleszkedni az új helyzetbe, a többnemzeti kultúrába. Vannak, akik az ilyen helyzetből való menekülésben látják a kiutat. Tehát a mindennapi életünk rendkívül nagy nyomásnak van kitéve. És nincs mindenkinek elegendő lelki ereje a helyzet elviseléséhez. Így meg is tudom érteni egyesek továbbállását.

Kovács Attila

Bővebben...
 

Az a „jó” szlovák, aki magyarellenes

E-mail Nyomtatás

A maticások nem számoltak el az aranyalappal

 

Március 26-án a legbefolyásosabb európai pártcsalád, az Európai Néppárt legfőbb döntéshozó testülete határozatban ítélte el Robert Fico szlovák kormányfő közelmúltban tett kisebbségellenes kijelentéseit. Fico a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska), szlovák hagyományőrző szervezet ünnepségén beszédében arra kérte a kisebbségeket, hogy hagyják abba a kisebbségi jogokkal való zsarolást, legyen az roma, etnikai vagy világnézeti kisebbség.

 

Milyen a kapcsolata a Fico-vezette Smernek, illetve a többi szlovák pártnak a Matica Slovenskával? – kérdezem Csáky Pál politikust, közírót, a Magyar Közösség Pártja elnökségi tagját.

Bővebben...
 

Az építészektől nem kell félteni a műemlékeket

E-mail Nyomtatás

A felére csökkentettük az építési ügyintézés idejét

 

A kormány az építésügy és az örökségvédelem átfogó újjászervezési programja utolsó lépéseként új háttérszervezet létrehozásáról döntött. Az új intézmény – teljes nevén Lechner Lajos Tudásközpont, Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Kft. –területfejlesztési és -rendezési, valamint építésügyi és műemlékvédelmi közfeladatokat lát el a jövőben. Szerkesztőségünk vendége Dr. Szaló Péter a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára.

Bővebben...
 

A megmaradásunk a kérdés

E-mail Nyomtatás

Az egész Kárpát-medence hosszú távú fenntartható fejlődését biztosító dokumentumot kell megalkotni

 

Az Országgyűlés március 25-én elfogadta a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiáról szóló határozati javaslatot. A dokumentum bemutatja a nemzeti erőforrások állapotát, rögzíti a jövőt „felélő" folyamatokat, bemutatja a szükséges irányokat és intézményrendszereket

 

Február végétől tárgyalta a parlament a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiát. Azóta többször is vitatkoztak róla a sajtóban. Ez a keretstratégia 2012-től szól. Miért csak most, 2013-ban, került sor az elfogadására? – kérdezem Ékes József fideszes képviselőt, a stratégia egyik előterjesztőjét.

Bővebben...
 

A vidéki szegénység felszámolásáért

E-mail Nyomtatás

A mezőgazdasági termelési potenciál sokkal nagyobb annál, mint amennyit ténylegesen

termelünk

 

Március 7-ével Dr. Medgyasszay Lászlót nevezte ki a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökévé Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Elnök úr szerint bár a piacgazdaság tana szerint a piac önállóan működik, a piacra jutás megteremtésében a mindenkori kormánynak nagy szerepe és felelőssége van.

 

Gratulálunk a kinevezéséhez! A ’80-as évek végén ön részt vett a népfőiskolai mozgalom újraélesztésében. A Hálózat egyik célja pedig a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése. A társadalmi fejlődésbe pedig, gondolom, beletartozik az oktatás, a felnőttképzés is. Van a célok közt valamilyen átfedés?

 

–Valóban, Győr-Ménfőcsanakon 1989-ben, miután belépetem az MDF-be, az volt az első tevékenységem, hogy megszerveztem a párt falutagozatát. Ezzel kifejeztük azt, hogy mi vidéki MDF-esek megpróbálunk mindent megtenni a falu javáért. Akkor úgy érzékeltem, hogy az MDF országos szinten a vidékieket is képviseli. A helyi népfőiskolának pedig óriási hagyományai voltak, hiszen még 1920-ban indította el az akkori plébános, Szekeres Bónis. Mi ezeket a hagyományokat akartuk újraéleszteni. Az elnöki felkérést azért is vállaltam el, mert nem csupán gazdasági tevékenységről van szó, hanem a kulturális rendezvények támogatásán keresztül a legkülönfélébb társadalmi szerveződések elősegítését is felvállalja a Hálózat. Korunkat megelőzve, tény, hogy 2000-ben, mint a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke kezdeményeztem a „Kultúrával a Nyugat Kapujában” rendezvénysorozatot. Ezen a kulturális fesztiválon, országosan 400 ezren vettek részt.

Bővebben...
 

Biztosított a magyar hadisírok védelme

E-mail Nyomtatás

Első világháborús veszteségeink nyilvántartását az 1950-es években megsemmisítették

 

Felmérést indít a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével a Magyarország területén található hadisírokról és hősi emlékművekről. Hasonló jellegű adatkérés legutoljára 1948-ban történt. 2006-ban az akkori hadisírgondozó iroda megkereste az önkormányzatokat, akkor törvényi kötelezettség hiányában mindössze egyharmaduk küldte meg az adatokat.

 

Az Országos hadisír felmérés program az első világháború közelgő, századik évfordulója alkalmából induló megemlékezéssorozat miatt különösen fontos. Ez azt jelenti, hogy főleg az első világháborús hadisírokra, emlékművekre koncentrálnak, vagy ez a felmérés más időszakokra is kiterjed? – kérdezem Maruzs Roland őrnagytól, a HM Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetőjétől.

Bővebben...
 

Megfosztva állampolgárságuktól, idegenként a szülőföldjükön

E-mail Nyomtatás

A módosított jogszabályok nincsenek összhangban az Európai Egyezménnyel sem

 

A Nyitrai Kerületi Rendőrség helyben hagyta, azaz törvényesnek tartja, hogy pénzbírságot szabtak ki Dolník Erzsébetre, Kassai Gyulára és Gubík Lászlóra. A három személy a lévai rendőrség 2013. január 8-án kelt határozatai értelmében kihágást követtek el, mivel szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt kötelesek lettek volna leadni személyi igazolványukat.

 

Milyen jogszabály alapján kellett volna Dolník Erzsébetnek, Kassai Gyulának és Gubík Lászlónak leadniuk a személyi igazolványukat? – kérdezem Dr. Nagy Tibor érsekújvári ügyvédet.

 

–A szlovák személyi igazolványokról szóló törvény megszabja, hogy az állampolgár, aki elveszti a szlovák állampolgárságát, köteles haladéktalanul leadni a rendőrségen a személyi igazolványát. Ügyfeleim kötelességüket teljesítették, mikor 2011 nyarán bejelentették a Nyitrai Körzeti Hivatalban, hogy megszerezték a magyar állampolgárságot. Ha ezt nem tették volna meg, büntetést szabtak volna ki rájuk. Ezután a hivatal ezt a tényt automatikusan jelentette a rendőrségnek, aki kimondta, hogy kötelesek leadni a személyi igazolványukat, mert azáltal, hogy magyar állampolgárokká váltak törvényből elvesztették szlovák állampolgárságukat. A Lévai Járási Rendőrség felszólította ügyfeleimet arra, hogy adják le a személyi igazolványukat, de ők nem jelentek meg az idézésen, hanem levélben hivatkoztunk a szlovák alkotmány azon passzusára, miszerint senkit sem szabad akarata ellenére megfosztani állampolgárságától. Így ők továbbra is szlovák állampolgároknak tartják magukat, s nem hajlandók leadni személyi igazolványukat.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség