Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Városőrség vigyáz Siófokra

E-mail Nyomtatás

 

A szabados életmód egyre több szabálysértést generál

 

A városőrség létrehozásának eredményeként március elsejétől rendezettebb, biztonságosabb település lehet Siófok. A rendőrség és az önkormányzat között országosan elsőként együttműködési megállapodás született egy önkormányzati rendészeti szerv létrehozásáról.

 

Mi tette szükségessé a városőrség létrehozását? Nem jó a közbiztonság a városban? – kérdezem dr. Balázs Árpádtól, Siófok polgármesterétől.

 

Inkább stabilizálódott a közbiztonság helyzete, minthogy romlott volna. Ami viszont szembetűnő, hogy a szabados életmód egyre több szabálysértést, kisebb súlyú bűncselekményt generál. A strandokon pedig már hagyománnyá vált a tolvajlás. A színesfémlopást, a közterületeken lévő rongálásokat, és a kifejezetten éjszakai bűncselekményeket is meg kell állítani.

Bővebben...
 

Kiút az adósságcsapdából

E-mail Nyomtatás

Hogy a csabai kolbász prémium minőségű termék legyen

 

Szűkös tartalékforrásokkal fogadták el Békéscsaba 2013-as költségvetését, amely minden területen takarékos és feszes költséggazdálkodást irányoz elő.

 

Még decemberi hír, a békéscsabai adósságállományt részlegesen átvállalja a kormány. Ez már megtörtént? –kérdezem Vantara Gyulát, Békéscsaba polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

 

–A vonatkozó törvény mellékletében a békéscsabai adósságállomány 50%-os átvállalásáról olvashatunk. Február elején előzetes tárgyalásokat folytattunk a kormányzati szervekkel, a Belügyminisztérium Önkormányzati Főosztályával. Akkor különböző adatokkal bizonyítottuk be kérésünk jogosultságát a 60%-os átvállaláshoz. Mindezt a magasabb fejlesztési aránnyal is indokoltuk, hiszen körülbelül 20 milliárdnyit fejlesztettünk az utóbbi 4-5 évben, jelentős saját erőből. A végső döntés a közeljövőben múlva várható. Tudtommal a kormány február 27-én tárgyalt erről, de még nem tudjuk az eredményt.

Bővebben...
 

Hogy a magyar emberek asztalára magyar sertéshús kerüljön

E-mail Nyomtatás

A túlzott környezetvédelmi elvárásokat felül kell vizsgálnunk

 

Horváth István, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnökének személyében miniszteri biztos felügyeli a sertésprogram végrehajtását. Véleménye szerint az ágazatban olyan programokat kell kialakítani, mely helyreállítja a bizalmi viszonyokat.

 

A legújabb adatok szerint a sertések száma 2 millió 956 ezer volt december 1-jén, a júniusi állománynál 43 ezerrel több, míg az egy évvel korábbinál 69 ezerrel kevesebb. A cél, hogy 6 millió sertés legyen 2017-re. Ez az emelkedés megfelel a várakozásoknak?

 

–Nem szabad elhallgatunk azt, hogy jelenleg a sertéságazat romokban van, és ezen kell nekünk változtatni úgy, hogy a több évtizedes magyar szaktudásra és minőségre építünk. Az, hogy az elmúlt félévben emelkedett a hazai sertésállomány, két tényezőnek tudható be. Egyrészt a forint gyengülésének; így az import kevésbé versenyképes a hazai előállítással szemben, másrészt annak, hogy a kormány komoly figyelmet fordít az ágazatban lévő bizalmi viszonyok rendezésére. Korábban arról lehetett olvasni, hogy a húsipari vállalatok bezártak, felszámolás alá kerültek, de az állam az elmúlt időszakban nagyon sok mindent megtett a húsipar fennmaradásáért. Gyulán meg tudtuk tartani a húsipart, és jelenleg is folynak a tárgyalások a Kométával és a pápai húsfeldolgozóval. A termelők bíznak a probléma megoldásában, és tudják; továbbra is érdemes sertést tartani. A 43 ezres nagyságnövekedés azt is bizonyítja, hogy az ágazat gyorsan képes reagálni a pozitív hírekre.

Bővebben...
 

Az oktatási ágazat az uniós forrásokat százszázalékosan ki tudja használni

E-mail Nyomtatás

Nem törekszünk olyan elemek bevezetésére, melyek idegenek a magyar valóságtól

 

Több mint 16 milliárd forintot fordítanak az Új Széchenyi Terv keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Program forrásaiból a köznevelési rendszer tartalmi megújítását és a pedagógusképzés átalakítását, az életpályamodell kidolgozását célzó programokra.

Szerkesztőségünk vendége Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

 

Hogyan oszlik meg a 16,6 milliárd forintos támogatás?

 

– Az új Széchenyi-terv forrásaiból a közoktatás fejlesztését, szakmai, informatikai támogatását célzó programrészre körülbelül 6,8 milliárd forint jut, míg a pedagógus-továbbképzés megújítását és az életpályamodell kidolgozását segítve csaknem 9,9 milliárd forintot különítettünk el.

Bővebben...
 

Az Úr építi Sopronban a házat

E-mail Nyomtatás

 

Nem szégyellni, hanem megvallani kell a hitünket

 

Templom épül a soproni Lővérekben. Az erdős-hegyes vidék hangulatához illeszkedő, a tájjal harmonizáló létesítmény terveit Supka-Kovács Tamás készítette, kivitelezését az idén szeretnék elkezdeni. Közadakozásból, a püspökség és az önkormányzat támogatásával valósul meg a beruházás.

 

Mostanában, mikor a sajtó nagy része arról ír, hogy nagyon kevesen látogatják a templomokat, akkor örömteli hír, hogy templom épül a Lővérekben. Eddig hová jártak misére a helyi katolikus hívek? – kérdezem Bognár Istvánt, a soproni Szent Margit templom plébánosát.

Bővebben...
 

Számon-tartva – Veszprémben

E-mail Nyomtatás

Sixtus atya Egerben az úttest, maga mellett tolta kerékpárját, amikor egy „katonai" személygépkocsi halálra gázolta

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából különleges kiállítás nyílt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban Számon-tartva címmel, amely a szocializmusban elhurcolt papok és vértanúk relikviáit mutatja be. A Számon-tartva című vándorkiállítás – amely már bejárta az országot – segít abban, hogy hitvallóink és vértanúink emlékét ébren tartsuk.

 

Hogyan történt az anyagok begyűjtése? – kérdezem Tikovits Ernőt, a kiállítás kurátorát.

 

–Több interjút készítettem a szocialista rendszerben elhurcolt papokról, illetve néhány riportomban a vértanúkra emlékeztünk. Akkor láttam, hogy több helyen őrzik még tárgyi emlékeiket. S innen jött a kiállítás ötlete. A tárgyakat főleg magánszemélyektől és adott esetben a rendtartománytól tudtuk beszerezni.

Bővebben...
 

A tüntetések szervezői nem a többségi véleményt képviselik

E-mail Nyomtatás

Ha a tanuló a közösség támogatására igényt tart, akkor törlesztenie is kell

 

Február 27-étől Dr. Klinghammer István térképész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja immár hivatalosan is, aláírási jogkörrel rendelkezve a felsőoktatásért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azért kérte fel Klinghammer Istvánt felsőoktatásért felelős államtitkárnak, mert „nagy feladatok állnak előttünk, és a reform kiteljesítése teljes embert kíván”.

 

Szerkesztőségünk nevében gratulálok a kinevezéshez! Balog Zoltán miniszter úr szerint a felsőoktatási reformok végrehajtásai teljes embert kívánnak. Ez azt jelenti, hogy ezentúl csak az államtitkári feladatoknak tud eleget tenni?

 

–Így van, az ELTÉ-n egyetemi óráimat átadtam, mert azt nem tehetem meg a diákokkal, hogy csak akkor tartom meg az előadásokat, mikor nincs semmi más elfoglaltságom. A doktori iskolában még előadó vagyok, azt „megtartottam”, mert ott nem heti, órarendszerességgel folynak a konzultációk, hanem előzetes megbeszélések alapján. Ezután az egyetemen főleg látogató leszek.

Bővebben...
 

Gasparovic budapesti színjátéka

E-mail Nyomtatás

A szlovák államfő több alkalommal is megsértette a felvidéki magyarságot

 

Ivan Gasprovic a szlovák álláspontot képviselte, míg Áder János a magyar érdekekért szállt síkra a február 19-ei magyar-szlovák államfői találkozón. A szlovák államfő elismerte a történelem eltérő megítélését, közös tankönyveket szorgalmazott. A szlovák sajtó ezekben a napokban is egy alkotmányjogi beadvány alapján arról cikkezik, hogy Gasparovic a szlovák kormányfő szolgája és kiszolgálója, s ez általános vélekedés.

 

„Tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségek jogait, Magyarországon és Szlovákiában is segíteni kell az érvényesülésüket, még ha néhány kérdésben más jogi alapokból indult is ki Budapest és Pozsony. A kisebbségek gazdagítják az országokat” - mondta Ivan Gasparovic Budapesten. Nekem erről egy Shakespeare idézet jutott eszembe: „Fölszárnyal a szó, eszme lenn marad. Szó eszme nélkül mennybe sose hat.” Mi minderről Csáky Pál közírónak, a Magyar Közösség Pártja elnökségi tagjának, a Pro Futuro Hungarica (A Magyar Jövőért) Polgári Társulás elnökének a véleménye?

Bővebben...
 

Az egész színesfém lopás hátterében szervezett bűnözés áll

E-mail Nyomtatás

Magyarországon senkit nem köteleznek rá, hogy tolvaj legyen

 

Terrorista cselekménynek minősítené a színesfémtolvajlást Jász-Nagykun-Szolnok megye fideszes országgyűlési képviselője. Boldog István szerint közüzemekben kárt okozó tolvajok mások életét veszélyeztetik. Mivel egy trafót, vagy több kilométer hosszúságú kábelt éhező hajléktalan nem bír megemelni, ezért kizárt a megélhetési bűnözés.

Bővebben...
 

Olcsóbb, rugalmasabb és hatékonyabb államigazgatást hozunk létre

E-mail Nyomtatás

Szeretnénk elősegíteni az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedést

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már 35 településen van lehetőség az úgynevezett települési ügysegédek igénybevételére. A megyében kijelölt tizenhárom járási székhelyen kívül kilenc járási kirendeltségen intézhetik államigazgatási ügyeiket a lakosok.

 

Mi a lényege a települési ügysegédek működésének? – kérdezem Dr. Vinnai Győző kormánymegbízottat.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség