Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Stabil, biztos termelési háttér szükséges

E-mail Nyomtatás

A koncentrátumból készülő alkoholos italok komolyan torzítják a piacot

 

Az idén mintegy 29 millió euró – mintegy 8,5 milliárd forint – támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba. Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint a legfontosabb feladat a hazai szőlőültetvények megújítása, hiszen megfelelő termőalapok nélkül nem lehet piacképes bort előállítani.

Bővebben...
 

A hároméves IMF-hitel gazdasági öngyilkosság lenne

E-mail Nyomtatás

Miért is lenne ördögtől való az a cél, hogy a lakossági megtakarításból ne csak a bankrendszer, hanem az állam is részesüljön?

Magyarország összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt: ötéves lejárattal 1,25, tízévessel pedig 2 milliárd dollárnyit. A tízéves, 5,4 százalékos kamatszinttel kínált kötvény iránt volt nagyobb érdeklődés. Szerkesztőségünk vendége Dr. Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

 

Hazánk az EU tagja, így adja magát a kérdés: miért dollárban, s nem euróban bocsátották ki a kötvényeket?

 

–Ezzel kapcsolatban két dologra kell felhívni a figyelmet. Az egyik, hogy a magyar adósságkezelő az összes nem euróban történő kibocsátást átváltja euróra. Ha más külföldi devizában történt a kibocsátás, akkor a swap-művelet által módunkban áll az adott kötvény teljes futamideje alatt felmerülő összes kamat- és tőketörlesztési kötelezettséget átcserélni euróra. Amikor a kibocsátás pénzügyi fizetőügynökétől megérkezik a magyar állam számlájára a deviza, jelen esetben az amerikai dollár, akkor azt átutaljuk a swap-partnernek, aki cserébe átutalja nekünk az annak megfelelő eurót a jelenlegi árfolyamon. A megállapodás lényege, hogy így fixáljuk az euró-dollár árfolyamot, és ezen cseréljük el a jövőben is a dollárt és az eurót. Innentől a magyar államnak lényegében csak euró fizetési kötelezettsége van. A másik, hogy innentől teljesen szabadon választható meg az, melyik piacon és eredetileg milyen devizában bocsát ki kötvényt az adósságkezelő. Ilyenkor tehát csak az számít, hol lehet ezt relatíve a legolcsóbban megtenni, mert – legalábbis rövidtávon - nem egyenlítődnek ki teljesen a hozamok és az árfolyamváltozások a nemzetközi tőkepiacokon. Immár három éve az Amerikai Egyesült Államokban van a legjobb befektetői piac, a legnagyobb kereslettel. Sajátos, hogy az USA-ból kiindult hitelpiaci válság Európát sokkal jobban megviselte, mint magát az Egyesült Államokat. A jó tőkepiaci helyzetet ugyanakkor erősen ösztönzi az amerikai központi bank szerepét betöltő FED gazdasági likviditást segítő programja.

Bővebben...
 

Mostohán kezelt déli országrész

E-mail Nyomtatás

Lehetséges háttérszándék: a déli régiókból a magyar fiatalok vándoroljanak el

Komoly siker koronázta a Kohézió Barátai uniós csoport törekvéseit. Az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetése jelentősen lecsökkent, a Közép-kelet európai országok azonban általában jól jártak.

 

Külön egyeztettek a kohézió barátainak nevezett, 15 uniós tagállamot tömörítő csoport vezetői február 7-én Brüsszelben, az Európai Unió tanácsának épületében, mielőtt hivatalosan is kezdetét vette volna a többéves pénzügyi keretről (MFF) szóló uniós csúcstalálkozó. Gazdasági, pénzügyi kérdésekben mi ennek a csoportnak a fő törekvése? – kérdezem Farkas Ivánt, a Magyar Közösség Pártja gazdasági és régiófejlesztési alelnökét.

Bővebben...
 

Madarat, akarom mondani, ludat tolláról, Bajnait barátjáról ismerni meg

E-mail Nyomtatás

Fél évszázadon belül már kataklizmaszerű összeomlást eredményez a demográfiai válság

Az Együtt 2014 alkotmánytervezetében nem szerepel a magzat életének védelme. Mindez mekkora visszalépést jelentene? Csupán arról van szó, hogy azoknak kedvezzenek, akik azt hirdetik: „mi magunk rendelkezünk a testünkkel”, vagy azt gondolják, ha a nők inkább dolgoznak, mint gyereket nevelnek, abból nagyobb lesz a pillanatnyi haszna az államnak? Ezekre a kérdésekre keressük a választ dr. Téglásy Imrével, az Alfa Szövetség elnökével. Elnök úr úgy gondolja, a termelést és fogyasztást fétisként vagy bálványként imádó üzenet megfogalmazói tudják, hogy majd azok népesítik be a Földet, akik ennek a hadüzenet nélkül folytatott, titkos háborúnak a nyertesei lesznek.

Bővebben...
 

Ingyen árulhatnak Szegeden a valódi tanyai őstermelők

E-mail Nyomtatás

A hagyományos ízeket tartalmazó termékeket keresik a Mars téri piacon

Április 30-áig minden hétfőn és pénteken ingyen árusíthatnak és parkolhatnak az igazi tanyai őstermelők a szegedi Mars téren, a nagycsarnokban, 30 asztalon.

 

Honnan tudják, kik is a valódi tanyai őstermelők? – kérdezem Erdei Pétert, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatóját.

 

Az agrárkamarától kapott termelői kártyával igazolhatják magukat az őstermelők: amikor ezt felmutatják a Mars téri piacon, nem kérjük tőlük a helypénzt. Én nem vagyok ez ügyben joghatóság, s éppen ezért az agrárkamara határozza meg, hogy ki számít tanyasi őstermelőnek, és ezért joga van a nagycsarnokban árusítani.

Bővebben...
 

Legyen a diákok számára becsülete a földnek, a vidéknek

E-mail Nyomtatás

Konferenciát rendeztek „Mezőgazdálkodási gyakorlat magyar iskolai oktatásban - A tanyapedagógia első évének tapasztalatai" címmel február 4-én a Vidékfejlesztési Minisztériumban. El szeretnék érni, hogy Magyarországon minden gyerek ismerkedjen meg a hagyományos gazdálkodási módokkal egy életre nevelő pedagógiai programon keresztül.

 

Mi a tanyapedagógiai program célja? – kérdezem Makra Mártát, az E-misszió Természet és Környezetvédelmi Egyesület programvezetőjét.

Bővebben...
 

A kormány kiemelt figyelmet fordít a kis-és középvállalkozások támogatására

E-mail Nyomtatás

A kormányváltás óta 966 kis-és középvállalkozás részesült összesen 12,3 milliárd ft munkahelyteremtő beruházási támogatásban

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is meghirdette a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely azt várja, hogy a támogatásoknak köszönhetően 5200 új munkahely jön létre a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál. Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint kiemelkedő eredmény, hogy 2012-ben a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 163 kis-és középvállalkozás munkahelyteremtő beruházását támogaták a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból.

 

Mekkora keretösszeg áll mindehhez rendelkezésre?

 

–A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész központi keretéből 2013-ban 10 milliárd Ft összeg áll rendelkezésre. Csak összehasonlításképpen: 2010-ben ez az összeg 2 milliárd volt, 2011-ben 5 milliárd, tavaly és idén már 10-10 milliárd forint.

Bővebben...
 

Célunk a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága

E-mail Nyomtatás

A házi kertnek, konyhakertnek és kiskertnek nevezett területeket nem kell bejelenteni

Kibővült a földhasználati nyilvántartásba bejelentendő földterületek köre. Az idei évtől már területi mértéktől függetlenül minden termőföldet, mező- és erdőgazdasági föld használatát be kell jelenteni az illetékes járási földhivatal felé. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa lapunknak elmondta: az új földforgalmi törvény szerint egy hektárig, alanyi jogon bármely magyar állampolgár vásárolhat termőföldet.

 

Mi a bejelentési kötelezettség kiterjesztésének a célja?

 

– A földhasználóknak eddig is be kellett jelenteniük az illetékes földhivatalnak az általuk használt területek adatait. Eddig viszont nem kellett regisztrálni az egy hektár, vagy annál kisebb földterületeket. Most ez megváltozott, hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy például egy 9 ezer négyzetméteres zöldségkert egészen komoly gazdaságnak számíthat. A célunk, hogy tisztában legyen a szaktárca a magyarországi földhasználati viszonyokkal. Az új földforgalmi törvénynek olyan intézkedése lesz, hogy egy hektárig, alanyi jogon bármely magyar állampolgár vásárolhat termőföldet. Ahhoz, hogy tudjuk, összesen mennyit vásárolhatnak, ismernünk kell a jelenlegi állapotokat. Tehát a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága és országos ellenőrzése a cél. Ez nemzetgazdasági érdek.

Bővebben...
 

Bizonyára gazdasági problémákat akarnak eltussolni a székely zászló-üggyel

E-mail Nyomtatás

Nem csak az a baj, ha valaki Székelyföldön kitűzi a székely zászlót, hanem az is, ha ezt Magyarországon teszi

Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa hivatalos átiratban szólította fel a megye polgármestereit, hogy távolítsák el településükön a közintézményekről a székely zászlót. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a prefektus a marosvásárhelyi táblabíróságnak a zászlóra vonatkozó jogerős ítéletére hivatkozott. A táblabíróság ugyanis tavaly szeptemberben érvénytelenítette a Hargita megyei tanácsnak azt a határozatát, amelyben a megye szimbólumává nyilvánították a zászlót.

Bővebben...
 

Díjazott nyíregyházi turisztikai fejlesztések

E-mail Nyomtatás

Az egy évvel korábbihoz képest több mint egymilliárd forinttal nőtt a befizetett adók nagysága

 

Nyíregyháza lesz a díszvendége az év legnagyobb turisztikai vásárának, a budapesti Utazás Kiállításnak. A Hungexpo Budapesti Vásárközpont kiválónak minősítette a pályázatot, így február 28. és március 3. között a kiállításon még nagyobb figyelmet kaphat a szabolcsi megyeszékhely. A kitüntető címhez nagymértékben hozzájárult, hogy Nyíregyháza turisztikai szempontból sikeres évet zárt. Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, országgyűlési képviselő elmondta: a város igen előkelő, 110 négyzetméteres standon, központi helyen mutatkozik majd be. Mindezt az idegenforgalmi adóbevételekből tudják finanszírozni.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség