Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Minden erővel azon vagyunk, hogy az ország a gazdasági önállóságához megtermelje a szükséges forrásokat - Savanyú a szőlő, mert a szocialista kormányok inkább nehezítették, mint könnyítették az emberek megélhetését

E-mail Nyomtatás

2013. január 1-jétől a kormány és a parlament döntéseinek megfelelően tíz százalékkal csökkent a villamosenergia, a gáz és a távhő ára Magyarországon. Így január 1-jétől 10 %-kal csökken a távhőszolgáltatás díja Szolnokon is. Az örvendetes változás közel 9000 háztartás esetében eredményez éves szinten akár több tízezer forintos megtakarítást.

 

Milyen tárgyalások előzték meg azt a szolgáltatóval, hogy sikerült 10%-kal csökkenteni a távhőszolgáltatás díját?- kérdezem Szalay Ferenctől, Szolnok polgármesterétől.

Bővebben...
 

Az allegória kolozsvári mestere - A gyökért nálam mindig az újjáéledést szimbolizálja, azt, hogy nincs semmi veszve

E-mail Nyomtatás

Horváth Szőke Gyöngyvér grafikusművész Kolozsváron született művészcsaládban. Édesapja jazz-zenész, ő maga is először a színészi pálya felé kacsintgatott. Végül is a Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia mellett döntött, ahol 1977-ben végzett. Éveken keresztül külső munkatársa és illusztrátora volt a Napsugár és a Szivárvány gyermeklapoknak, több mint negyven könyvet illusztrált. Többnyire rézkarcot és kollográfiát készít, de nem idegen tőle a pasztell sem. Méltatói szerint már kora alkotásaiban megjelenik az elmúlás fájdalma és az elmúlás elszenvedésének kínjai, de az erőteljes reménye is annak, hogy van még jövőnk, dolgunk, hivatásunk itt, ezen a földön. 1979-től rendszeresen kiállító művész. Csoportos kiállítások:  1977-1989 -rendszeres résztvevője voltam a megyei grafikai tárlatoknak valamint az országos grafikai biennáléknak; 1990-2011 közös tárlatok: Kolozsvár, Nagyenyed, Zsoboki Alkotótábor, Bukarest, Beszterce, Szováta, Torda, Budapest, Bombey, Kairo, Olaszország -Rimini-, Stockholm, EMMP Apáczai Galéria.

Alkotótáborok: Zsobok (1999), Inter-Art Nagyenyedi Nemzetközi Alkotótábor, ahol egyben a grafikai műhely vezetője is (2008-2011).

Kulturális értékeinket népszerűsítő közművelődési tevékenységért az EMKE 1992-ben és 1996-ban adott át elismerő oklevelet.

***

Bővebben...
 

A gyerekek érdekében, a magas színvonalért - Az ellenőrzésnek nem az a célja, hogy szankciókat, határozatokat hozzanak az adott pedagógus, vagy intézmény sorsáról, hanem a pedagógiai segítség

E-mail Nyomtatás

A tanfelügyelet célja, hogy biztosítsa a köznevelési rendszer egységesen magas színvonalát és minőségét. Európa 16 országában működik tanfelügyeleti rendszer, ami azt is mutatja, hogy a magyar közoktatás eddig pazarlóan bánt az erőforrásokkal. Szerkesztőségünk vendége Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős államtitkár.

 

Szeptembertől indul az egységes szakmai ellenőrzés, tehát a tanfelügyelet. Szaktárgyi felügyeletről van szó, vagy pedig minőségellenőrzésről?

 

–A külső szakmai ellenőrzés hallatán elsőként bizonyára sokan az egykori szakfelügyeletre, illetve a közelmúlt egyik külső iskolai minőségbiztosítási eljárásra gondolnak, holott egyikről sincs szó. Ha választani kell, akkor tartalmi szempontból inkább az utóbbihoz áll közelebb a szeptemberben bevezetésre kerülő rendszer, de a módszerek eltérőek. Az első fontos különbség, hogy nem szaktárgyi, hanem egy háromfázisú, általános pedagógiai ellenőrzésről van szó. Az első szakasz alapvetően a tanárra, a tényleges munkájára, az óralátogatás tapasztalataira összpontosít. A második fázisban az intézményvezető szakmai tevékenységét vizsgálják. A harmadik szint, mikor az eredmények és az összegyűlt információk figyelembevételével az intézmény pedagógiai-szakmai munkáját értékelik. Ez az, ami az intézmények minőségbiztosítására emlékeztetheti az olvasókat.

Bővebben...
 

448 milliós sétaúton, római stílusban - Bővítik Hévíz turisztikai kínálatát

E-mail Nyomtatás

Történelmi sétautat alakítanak ki Hévízen. Erre csaknem félmilliárd forint támogatást kap a  település. Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta, hogy olyan – többek között – kulturális helyszíneket kell a városnak biztosítani, melyek plusz programokat generálhatnak az idelátogatók részére.

Bővebben...
 

Igaztalan MSZP-és vádak - Olyan problémák megoldását kérik rajtunk számon, amiknek ők az okozói

E-mail Nyomtatás

A Fidesz miskolci szervezete szerint a szocialisták akkor beszélnek a város „fekete évéről", amikor a szigorú és szakszerű helyi gazdaságpolitikának és a kormányzati segítségnek köszönhetően reális esély van Miskolc költségvetési egyensúlyának helyreállítására.

 

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, BAZ-megyei elnöke, országgyűlési képviselő január 16-án Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány és Miskolc „néma leventéi" olyan intézkedéseket, döntéseket hoztak, amelyek ellehetetlenítették a várost és az ott élőket. Milyen gazdasági helyzetet örököltek 2010-ben? – kérdezem Seresné Horváth Zsuzsannát a miskolci közgyűlés fideszes önkormányzati képviselőjét.

Bővebben...
 

Bátorítok mindenkit a szeretetre! - Böjte Csaba ferences szerzetes

E-mail Nyomtatás

„Jónak lenni jó” elnevezéssel MTVA által szervezett adománygyűjtő akció során több mint 92 millió forint gyűlt össze a Böjte Csaba ferences szerzetes által életrehívott most 10. születésnapját ünneplő Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára.

 

 - Számított-e arra, hogy a közmédia felhívására ilyen mértékben megmozdul az ország?

 

 –Az emberekben végtelen jóság, segítőkészség lakozik. Ám a legmerészebb álmainkat is felülmúlta az a segítségözön, amely ezt a jótékonysági akciót övezte. gondolom, a szervezők is meglepődtek, milyen sokan jelezték, hogy velünk vannak, és segíteni akarnak. Most is megragadom  az alkalmat, hogy a Magyar Fórum jóvoltából is kifejezzem hálámat és köszönetemet ezért segítségért, és az ennek eredményeként befolyt hatalmas összegért.

Bővebben...
 

Jelentősen nőtt a magyar élelmiszer kivitel - Minél magasabb feldolgozottságú termékeket szeretnénk exportálni

E-mail Nyomtatás

Az elmúlt évtizedekben visszaesett az élelmiszerexport, a sertés- és baromfihúsra, a halakra azonban megvannak a szükséges állategészségügyi bizonyítványok, így mára sikerült visszaszerezni piaci pozíciónkat. Szerkesztőségünk vendége Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős államtitkára.

Bővebben...
 

900 család sorsáról döntöttünk - Hosszú távú stabilitást akarunk biztosítani a kaposvári élelmiszergazdaságnak

E-mail Nyomtatás

A Kaposvár önkormányzata kész kétmilliárd forint értékben tulajdonrészt vásárolni a Kométa '99 Zrt.-ben annak érdekében, hogy ezzel biztosítsa a húsipari cég hosszú távú, biztonságos működését, az ötszáz dolgozó munkahelyét és mintegy négyszáz beszállító megélhetését. A kaposvári húsipari cég megmentéséről Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét kérdezem.

Bővebben...
 

Nem kiszolgáljuk, hanem szolgáljuk a nézőt - Celebeket gyártanak, akikről rövid ideig hallani, majd jönnek az újak

E-mail Nyomtatás

Mihályi Győző színművész 1954-ben született Tiszanánán. 1972 és 1976 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja volt. 1976–1979 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban volt színész. 1979–1980 között a kecskeméti Katona József Színház tagja volt. 1980–1988 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1988–1989 között pedig a Radnóti Miklós Színházban játszott. 1989–1991 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1991-től József Attila Színház színésze. 1992–1994 között a Nyitott Színház művészeti vezetője volt. 1998-tól újra a Nemzeti Színház tagja lett. 2000 –től 2012-ig a Pesti Magyar Színház színészeként dolgozott. Jelenleg az Újszínházban játszik.

Főbb szerepei: Plébános (Nyirő: Jézusfaragó ember), Id. Csahoji Balázs (Hunyady: A három sárkány), Troilus (William Shakespeare: Troilus és Cressida), Christian (Rostand: Cyrano de Bergerac), Aba Sámuel (Szörényi-Bródy: Veled, Uram!), Bóni gróf (Kálmán Imre: Csárdáskirálynő), Bicska Maxi (Brecht: Koldusopera), Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Aljosa, Iván (Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek), Orlando (Shakespeare: Ahogy tetszik), Kis János (Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon), II. Lajos (Szomory Dezső: II. Lajos király), Robespierre (Georg Büchner: Danton halála), Brutus (William Shakespeare: Julius Caesar), Orsino (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok), Csongor (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde), Dr. Zoltán tanársegéd (Márai Sándor: Kaland), Pista (Szilágyi László: Tokaji aszú), Chance Wayne (Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara), Oidipusz (Szophoklész: Oidipusz király), Dr. Kopjáss István (Móricz Zsigmond: Rokonok), Kovács kapitány (Molnár Ferenc: Olympia), Kossuth Lajos (Varga: Kossuth vagy Széchenyi?), Eddie Carbone (Arthur Miller: Pillantás a hídról), Főbíró (Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye), Higgins (Lerner–Loewe: My Fair Lady), Csincsilla (Hubay Miklós: Hová lett a rózsa lelke), Liliom (Molnár Ferenc: Liliom), Athos (Alexandre Dumas: A három testőr), Valmont vicomte (Laclos–Vidnyánszky: Veszedelmes viszonyok), Petrucchio (William Shakespeare: A makrancos hölgy), Agárdi Péter (Heltai Jenő: A néma levente), Paul Verlaine (Pozsgai Zsolt: Arthur és Paul, Becket Tamás (Jean Anouilh: Becket, vagy Isten becsülete), Kapitány (Cole Porter: Mi jöhet még?!).

Bővebben...
 

A piacok keresik a gyulai termékeket - Úgy határoztunk, húsipari vállalkozást hozunk létre

E-mail Nyomtatás

Gyula városa a Gyulahús Kft megalapításával megmenti a gyulai húsipart, és átveszi az üzemeltetést a vállalattól, így tovább folyhat a termelés. Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét arra kértük, számoljon be a gyulai húsipar helyzetéről.

 

A Gyulai Húskombinát már menthetetlen. Hogyan is került ilyen rossz anyagi helyzetbe a cég?

 

–A Gyulai Húskombinát magántulajdonban van, az önkormányzatnak még jelképes részvénytulajdona sem volt ebben a társaságban, ezért semmilyen információval nem rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy milyen döntések és milyen folyamatok vezettek idáig.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség