Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Szabadka polihisztora - Mi mutattuk be először Szerbiában a Psalmus Hungaricust

E-mail Nyomtatás

Paskó Csaba az egyházzene magisztere, plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke 1975-ben született Szabadkán. 1994-től a Pécsi Hittudományi Főiskola mellett a Jannus Pannonius Tudományegyetem ének-karvezetés szakán rendkívüli hallgató. Vezényelni Tillai Aurél Liszt-díjas karnagyművésznél tanult, akinél 1999 májusában diplomavizsgát tett. Ezekben az években az egyetemen a hangképzés és a szólóéneklés alapjait is elsajátította Dr. Pillári Endréné tanítványaként. Orgonálni Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművésznél tanult.

1999 őszétől a Grazi Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszakán tanul, ahol 2003-ban diplomázik vezénylésből és orgonából. Vezénylést Johannes Princnél, valamint a grázi székesegyház karmesterénél, Josef Doellernél, orgonát Johann Trummer orgonaművésznél tanult. 2000-től a Szabadkai Egyházmegye felszentelt papja, a székesegyház káplánja. 2001-től tagja a Nemzetközi Himnológiai Társaságnak (IAH). 2003-tól a szabadkai bazilika karnagya és zenei koordinátora, valamint a Pro Musica Kamarakórus karnagya. 2004-ben szerez oklevelet orgona és karvezetés szakon. Tanulmányait folytatva 2005 tavaszán a Grazi Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszakán posztgraduális képzését zárja gergelykorális és vezénylés témakörökben Franz Karl Prassl és Josef Doeller professzoroknál. Tanulmányai alatt részt vett számos továbbképzésen Olaszországban, Németországban és Hollandiában. 2005-től tagja a Nemzetközi Gregorián társaságnak. Ugyanebben az évben kinevezik a szabadkai székesegyház regens chorijává, az egyházmegye zenei igazgatójává. Szintén ebben az évben megalakítja a régió egyetlen gregorián énekegyüttesét. 2006 februárjában Bodrogvári-díjat kapott a Szabadka zenei életében elért kiváló eredményeiért. 2007 Vojislav Ilić-dijat kapott a belgrádi Horovi među freskama (Freskók között éneklő kórusok) elnevezésű hazai kórusok fesztiválján. 2008-ban tevékenyen részt vesz a középfokú egyházzenei képzés beindításában Szabadkán. 2011-től Kelebia plébánosa.

Bővebben...
 

EU-s elismerés a magyar fiatal gazdák programjának - Városi fiataloknak mutattuk be a gazdálkodó életformát

E-mail Nyomtatás

Uniós elismerésben részesült a magyarországi Vidék Kaland Program, mely nagy népszerűségnek örvendett a vidéki élet iránt vonzódó fiatalok körében. A három legjobb, uniós társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs program közé választotta a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) Vidék Kaland Programját az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI).

Bővebben...
 

A folytonosság és az őstermelők pártján - Az elmúlt tíz év gazdálkodását jellemzi, hogy nem adósodott el a község

E-mail Nyomtatás

December 2-án időközi polgármester választást tartottak Orgoványon. A 2730 orgoványi választópolgárból 1182 jelent meg. 1175 érvényes szavazatot adtak le összesen. Dr. Lóczi Boglárka FIDESZ-KDNP jelölt 723 szavazatot, Utasi Péter István pedig 452 szavazatot szerzett. Az eredmény alapján Dr. Lóczi Boglárka lett Orgovány község új polgármestere.

 

Kedves polgármesterasszony! Gratulálunk az eredményhez! Miért kellett félidőben időközi választást kiírni?

 

–Azért, mert a polgármester úr, aki 2010-ben immár a harmadik ciklusát kezdte meg, úgy döntött, hogy nyugdíjba vonul, és ezt a szándékát ki is nyilvánította körülbelül egy évvel ezelőtt a képviselőtestület előtt. Így felkészültünk arra a helyzetre, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint időközi polgármesterválasztást kell tartani.

Bővebben...
 

Megyeváltás a munkahelyteremtés érdekében - Bízom benne, hogy a népszavazáson a józan ész győzedelmeskedik, és a négy igen

E-mail Nyomtatás

Népszavazás kiírását kezdeményezte Nagykőrös nyolc fideszes önkormányzati képviselője a Pest megyei város Bács-Kiskun megyéhez való csatlakozása érdekében. A kezdeményezést a november 29-ei testületi ülésen jelentette be dr. Czira Szabolcs (Fidesz) polgármester.

Bővebben...
 

22 ezer hektárra kötöttünk szerződést, és reményeink szerint eljutunk a 80 ezres számig - Az olyan botrányt, mint amilyen a Jobbik kajászói földfoglalása, a többség nem helyesli

E-mail Nyomtatás

Eddig 22 ezer hektár földre kötöttek szerződést Magyarország első földhaszonbérleti pályázatán, és 1200 nyertest hirdettek; a pályázók több mint 80 százaléka 100 hektárnál kisebb földterülethez jutott. A szocialista Gőgös Zoltán viszont folyamatosan támadja a földhaszonbérleti rendszert. A hajdani államtitkár, a jelenlegi képviselő azt mondta: „sorozatosan kapnak olyan jelzéseket, hogy a földbérletpályázatok nyertesei nem teljesítik az állatállomány növelésére vonatkozó vállalásaikat.” Tudomásuk van arról is, hogy a termőföldhöz jutók egyike azt kezdeményezte, birka helyett inkább nyulakat vagy galambokat tarthasson, noha azoknak nincs szükségük legelőre.

Bővebben...
 

A kormány sikertörténeteit szándékosan elhallgatják - Tanulják meg a lakosok az öngondoskodás tisztességes módját

E-mail Nyomtatás

Gergely Lajos, a Fidesz-KDNP jelölte nyert a november 18-ai polgármester választáson Szamosszegen. A voksolást azért kell megtartani a Vásárosnamény közelében fekvő, 2001 lelkes községben, mert a helyi önkormányzati képviselő-testület szeptember 11-én feloszlatta magát.

 

Gratulálunk a sikerhez! Számított a győzelemre?

 

–Nagyon szépen köszönöm! Ami teljes mértékben meglepő volt, az a hatalmas, 59%-os részvételi arány, hiszen nem ez jellemzi az időközi választásokat. A győzelem mértéke is meglepett, de a befektetett energiához képest így utólag mégis arányosnak tekinthető.

Bővebben...
 

Fokozni kell a vállalkozói hajlandóságot - A fiatalkor nem akadálya annak, hogy valaki sikeres legyen

E-mail Nyomtatás

A Fiatal Vállalkozók Hetét két héttel ezelőtt rendezték meg a világ 125 országában. Magyarországon mintegy 50 ingyenes rendezvényen, 13 városban várták a vállalkozó vagy a vállalkozás iránt érdeklődő fiatalokat.

 

Milyen múltra tekint vissza a Fiatal Vállalkozók Hete? – kérdezem Kovács Patriktól, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) elnökétől.

 

–Immár ötödik alkalommal rendezték meg világszerte a Fiatal Vállalkozók Hetét, s mi már a kezdetektől csatlakoztunk hozzá. Ez egy olyan rendezvény, ami évről évre egyre nagyobb méreteket ölt, s mára a világ legnagyobb vállalkozásra ösztönző mozgalma. Egy héten át a fiatalok vállalkozóvá válására akarjuk ráirányítani a figyelmet, mert a vállalkozók azok, akik a helyi gazdaságot képesek előre mozdítani az innováció és a találmányaik által. Mindemellett az ifjúsági munkanélküliségi válság is igen nagy problémát jelent, és fontos, hogy megerősítsék a vállalkozói kedvet. S arra, hogy idehaza mennyire komolyan veszik a Fiatal Vállalkozók Hetét, igen jó példa, hogy partnerei, és előadói ennek az országos rendezvénysorozatnak a hazai GDP 26%-át kitevő vállalatok. Ez is bizonyítja, mennyire fontos a fiatalokat segíteni és inspirálni, és praktikus tanácsokkal ellátni.

Bővebben...
 

Magyar kazánok a keleti piacon - Háttérbe szorítsuk a mindenen nyerészkedni akarókat

E-mail Nyomtatás

A Fegyver- és Gépgyár Részvénytársaságot 1891-ben alapították Budapesten, 1965-től Fegyver- és Gázkészülékgyár néven működött. Volt telephelye Budapesten és Makón, ahol több százan dolgoztak. A valamikori üzemterületen most több vállalkozás működik, az eredeti márkanevet használó Vara-FÉG Kft. két csarnokot bérel.

 

Tavalyi beszélgetésünk idején még nem ért véget az a per, amelynek azt kellett megállapítania, jogosan használják-e önök a FÉG márkanevet. Egyik megyei lap azt írta, megnyerték a pert. Gratulálhatok? –kérdezem Vara Árpádtól, a Vara-FÉG Kft . tulajdonosától.

 

–Sajnos még nem ért véget a per, mert beadtak egy észrevételt még a jogerőre emelkedés előtt. Ha ez az egész csupán időhúzás, akkor is nagy anyagi kárt jelent számunkra. Amikor a FÉG-nek szlovák-amerikai tulajdonosa volt, akkor az itteni vezérigazgató végrehajtást kért a FÉG ellen. Kijött a bírósági végrehajtó hozzánk – mert akkor már én voltam a tulajdonos – , és közölte, hogy a FÉG nevet tüntessük el. Minderre három napot adott. Mivel mi nem voltunk hajlandók erre, naponta 10 ezer forint büntetést kellett fizetünk. De csak az elején. Mire felfüggesztették az állandó „büntetést”, 86 millió forint kár ért minket. Sem az akkori kormányt, sem a bíróságot nem érdekelte, hogyha mi csődöt mondunk, akkor 70 ember utcára kerül. Ilyen is volt a magyar „jogállam”. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában már visszamenőlegesen érvénytelenítették azt, hogy mi jogtalanul használjuk a FÉG nevet. A bíróság is pozitív döntést hozott, de a jogerőre emelésre még várni kell. Mi közben kimentünk Kazahsztánba, az Altaj Köztársaságba, tehát járjuk azt a régiót, ami hatalmas piacot jelenthet készülékeink számára. És bizony káros lehet, ha elhúzódik a névhasználati per.

Bővebben...
 

A Hét Nap nem csak nyelvében, de szellemiségében is magyar - A bánáti és a peremvidékekre sem könnyű eljutnunk, nehéz megoldani az ottani terjesztést

E-mail Nyomtatás

1946. április 5-én látott napvilágot a vajdasági 7 Nap – akkor még a hetest számmal írták – első száma. A hetilap Újvidéken jelent meg, majd 1953-ban Szabadkára költözött, azóta is ott van a székhelye. A szerkesztéspolitikája alapján igyekszik helyt adni mindenfajta véleménynek, de amiben nem enged, és ezt a szerkesztőség hathatós támogatásával teszi, az a magyar szellemisége. László Edittel, a Hét Nap Lapkiadó Kft. megbízott igazgatójával a lap szerkesztőségének irodájában beszélgettem.

Bővebben...
 

A határok feletti nemzetegyesítés a cél - Tíz éves az Aranycsapat Alapítvány

E-mail Nyomtatás

November 16-17-18-án Kőszegen került megrendezésre a határainkon túl élő diákok sportversenye a VIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság keretében. A Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság gazdája az Aranycsapat Alapítvány, akik 2002 decembere óta szervezik ezt a vetélkedést. Az alapítvány elnöke, a Diákbajnokság ötletadója és fő szervezője a Széchenyi-díjas Kű Lajos, a Ferencváros egykori játékosa, az – eddigi – utolsó magyar EB gól szerzője. (Amit 1972-ben Belgiumban a bronzmeccsen rúgott.) Alapítványát, és őt magát a 2011-ben Prima díjban részesítették.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség