Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Nagyra becsültem Csurka István drámaírói és politikai munkásságát - Sokan visszasírják a titói viszonylagos jólétet, és nem veszik észre, hogy annak a magyarság asszimilációja volt az ára

E-mail Nyomtatás

Dudás Károly író, publicista, szerkesztő 1947-ben született Csantavéren. Az általános iskolát szülőfalujában, a gimnáziumot Szabadkán végezte (1966), az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén első fokozaton szerez oklevelet (1973). 1970-től a Képes Ifjúság újságírója, majd művelődési rovatának szerkesztője, 1983-tól a 7 Nap újságírója és szerkesztője, 1993-tól az Új Hét Nap, majd 1994-től a Szabad Hét Nap alapító-főszerkesztője. 2001-től 2012-ig a Hét Nap főszerkesztője. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, majd a Vajdasági Magyar Szövetsége alapító elnökségi tagja. Megalakulása óta (1992) elnöke a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek. 2002 és 2010 között a Magyar Nemzeti Tanács tagja volt.

Bővebben...
 

Velünk szemben politikai elôítélet uralkodik - Valótlant állít, aki azt mondja, hogy a függetlenek az állami dotáció hiányában szűnnek meg

E-mail Nyomtatás

A kormány döntött. A Kultúráért Felelôs Államtitkárságnak 2427 millió forint jut. Megtörtént az összeg részterületekre bontása. Az Emberi Erôforrások Minisztériuma Kultúráért Felelôs Államtitkársága a döntéseket az államháztartási egyenleg biztosítása miatt hozta meg.

 

Mi volt a fő szempont a felosztásnál; illetve a kiemelt, állami intézményeket, és az úgynevezett függetleneket mennyire és milyen fokon érintik a zárolások?- kérdezem L. Simon Lászlótól, a kultúráért felelős államtitkártól.

 

–Beszélgetésünk elején tudatosítani kell, hogy „csak” az idei költségvetési pénzekből kellett egy bizonyos részt elvonnunk. A kormány központilag döntött arról, hogy a kényszerű zárolásokból mekkora az az összeg, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériumára terhel. Ez 17 milliárd forint, s hogy ebből mennyi esik a mi államtitkárságunkra, azt Balog Zoltán miniszter úr határozta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyásával. A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan figyelemmel követi az államtitkárság költségvetését, és látta, hogy nálunk viszonylag magas volt a nem állami intézmények működésére szánt forrásmennyiség. Ezért magasabb nálunk a zárolandó összeg, mint a többi államtitkárságnál. Így jött ki az a 2,4 milliárd forint, aminek az elosztásánál lényeges szempont volt, hogy a működésükben leginkább a központi költségvetésre szoruló szervezetek támogatása a lehető legkisebb mértékben csökkenjen.

Bővebben...
 

„Mennyezetünk az a magyar égbolt, amely mindazokat betakarja, akiknek szívét-lelkét melegíti a magyar érzés”

E-mail Nyomtatás

Csapó Endrét az ausztráliai Magyar Élet hetilap főszerkesztőjét, az Ausztráliai Magyar Szent Korona Társaság egyik alapítóját és vezetőjét, az Egy a nemzet szellemi mozgalom elindítóját, tisztelhetjük heti vendégünkben. Őszinte, mértéktartó, humánus gondolkodású és szerény közéleti emberként jellemezte Bakos István a Bethlen Gábor díjátadóján. Csurka István azt mondta: Csapó Endre intézmény.

 

Sydneyben él, nála többet senki nem tud az Ausztráliában élő magyarokról

Bővebben...
 

A törvénytervezet megerősíti az őstermelőket, a családi gazdaságokat - A földtörvénnyel véget vetünk a több mint két évtizedes termőföld-spekulációs hullámnak

E-mail Nyomtatás

Az új földtörvénnyel a középbirtokokat kívánja támogatni a kormány, a kisebbeknek pedig lehetőséget teremtene a felzárkózásra. A kabinetnek nem célja a nagyobb gazdaságokat erősíteni, ők e nélkül is tudnak boldogulni. A földtörvény tervezete viszont több szervezetnek és kormánypárti képviselőnek sem tetszik. Szerkesztőségünk vendége: Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Bővebben...
 

Vajdaságot 70 milliárd dínárral károsította meg a mindenkori szerbiai kormány - Amennyiben Szerbia valóban EU-s tagország akar lenni, akkor üdvös lenne betartani az alaptörvényt

E-mail Nyomtatás

„Folytatódik Vajdaság kirablása” – jelentette ki a Pannon TV Közügyek című műsorában Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági frakcióvezetője úgy fogalmazott: „hülyének nézik a tartomány lakosait. Azt akarják elhitetni velük, hogy 50 egységnek a 7 százaléka több, mint 100-nak a 7 százaléka. ”

Bővebben...
 

Erős vajdasági érdekképviselet - Az MNT fő feladata, hogy a törvénynek érvényt szerezzen, és az asszimilációs folyamatok leállítása

E-mail Nyomtatás

Újvidéken olyan demográfiai változások következtek be az elmúlt 50-60 évben, hogy a magyarság egy jelentős számú közösségből 4%-os kisebbséggé vált. Az MNT lényeges feladata, hogy a törvénynek érvényt szerezzen, másrészt ezeket a demográfiai, asszimilációs folyamatokat a rendelkezésére álló eszközökkel leállítsa.

 

Az 1944-1948 között a Vajdaság településein elkövetett gyilkosságokkal és más megtorlásokkal kapcsolatos kutatások az Magyar Nemzeti Tanács felügyelete alatt folynak. Szakmai, vagy más felügyeletről van szó? – kérdeztem a halottak napi szabadkai megemlékezést követően dr. Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT)elnökét.

Bővebben...
 

Arab-Magyar Gazdasági Fórum, mint a keleti nyitás új fejezete - Az első visszajelzések nagyon pozitívak, az üzletemberek várják a folytatást

E-mail Nyomtatás

November 13-án véget ért a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Egyesült Arab Kamara (GUCCIAAC) által szervezett 1. Arab-Magyar Gazdasági Fórum. A kétnapos rendezvényen, melyet Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, valamint Adnan Kassar, az Egyesült Arab Kamara elnöke nyitott meg, 16 országból 200 arab és ugyanennyi magyar üzletember vett részt.

Bővebben...
 

Törvényszerű volt, hogy részt veszek a forradalomban - 85 éves Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója

E-mail Nyomtatás

Ő a világ legeredményesebb vízipólósa, az egyedüli, aki játékosként és edzőként is olimpiai bajnok lett. Ennek ellenére állítja, hogy a legnagyobb szeretetet a Fradi játékosaként és edzőjeként élte meg. Neveltetése és mély hazaszeretete miatt magától értetődő volt számára az 1956-os forradalomban való részvétele. Hiába mondhatja magát okleveles művészettörténésznek, visszavonulása után sem tudott elszakadni a medencétől, és edzői pályára lépett. A közéletbe történő bekapcsolódását Csurka Istvánnak köszöni, akivel hatvan éves barátság kötötte össze. 85. születésnapján családja, barátai és sporttársai mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte.

A Magyar Fórum vendége Gyarmati Dezső a Nemzet Sportolója, a játékosként háromszoros, edzőként pedig egyszeres olimpiai bajnok pólólegenda.

Hogyan telt a születésnapját övező időszak?

 

–Nagyon sokan megünnepeltek a születésnapom kapcsán. A Corvin közi 56-os megemlékezésen megkaptam a Pesti Srác kitüntetést. A Polgárok Házában is tartottak egy rendezvényt a tiszteletemre, és a média is élénk érdeklődést mutat felém mostanában. Külön öröm és büszkeség, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr is gondolt rám, és szívélyes hangvételű levélben emlékezett meg a születésnapomról. Megható volt mindezt átélni, és ezúton is köszönöm szépen mindenkinek, aki felköszöntött!

Bővebben...
 

Hatvan éves a Buenos Aires-i Zrínyi Ifjúsági Kör - „Ne hagyjátok a templomot; a templomot s az iskolát!”

E-mail Nyomtatás

Az argentínai magyar közösség egyik legfontosabb szervezete a Zrínyi Ifjúsági Kör (ZIK), a magyar nyelv tanításában felbecsülhetetlen értékű munkát végez. A hatvanadik születésnapját ünneplő szervezetről és az argentínai magyarság vallási életéről Zaha Alexandra a ZIK elnökségi tagja, korábbi cserkészparancsnok mutatja be olvasóinknak   A Zrínyi Ifjúsági Kört. 1952-ben alakult, éppen 60 éve működik Buenos Airesben. Jelenleg 2 óvodás, 4 elemi iskolás, 2 középiskolai és 2 felnőtt csoportban 60 növendékünk van összesen, de eddig több mint 500 tanuló járt hozzánk, és 150 növendék tett magyarságismereti érettségi vizsgát egy vagy több tantárgyból. A 16 személyből álló tanári kar többsége Magyarországon kívül született, volt ZIK-diák. A kör hajtóereje a magyarság és a gyermekek szeretete. Az általános tanterv útmutató a tanároknak, akik a különböző csoportok szükségeihez illeszkedve alkalmazzák. A középiskolás fiatalok tanterve pedig a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) magyarságismereti vizsgáinak anyagára épül.

Bővebben...
 

Újra tündökölhet a főváros ékessége - Kialakítjuk a Magyar értékek kapuját, ahol bemutatjuk országunk értékeit

E-mail Nyomtatás

2014. március 30-ára készül el a budai Várkert Bazár rekonstrukciója. Október 26-án kiírta a Várkert Bazár rekonstrukciójáról szóló közbeszerzési eljárást a Várgondnokság Nonprofit Kft. és az I. kerületi önkormányzat, a tender bontása pedig december 10-én lesz.

 

A Várkert Bazár a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé tartozik. A polgári kormány ezért is nyilvánította kiemelt állami beruházásnak a Várkert Bazár rekonstrukcióját? – kérdezem a Várbazárral és a Várnegyededdel kapcsolatos munkálatokat felügyelő dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos úrtól.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség