Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Négymilliárdos fejlesztés Szekszárdon - Az alvállalkozói körben meghatározó a szekszárdiak jelenléte

E-mail Nyomtatás

A munkaterület átadásával megkezdődött a szekszárdi városközpont rekonstrukciója, és folytatódnak az egy éve felfüggesztett Agóra-program munkálatai is. A vármegyeháza kertjét lépcsőkkel nyitják meg a Béla király tér felé, valamint többek közt felújítják a sétányokat is. A szekszárdi fejlesztésekről Horváth István polgármestert kérdezem.

Bővebben...
 

Orbán Viktor Hévízt ajánlotta a szaúdi házelnöknek - A testvérvárosi kapcsolatokkal új piacokat tudunk megnyitni.

E-mail Nyomtatás

Magyarországi tartózkodása során november 8-án Hévízre is ellátogatott Szaúd-Arábia tanácskozó gyűlése, a Madzslisz as-sura – az ottani parlament – elnöke. Abdallah as-Sejket és kíséretét a városházán fogadta Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester.

 

Tisztelt polgármester úr! Magyarországon nem egy fürdőváros van; hogyan esett Abdallah as-Sejk választása éppen Hévízre?

 

–Amikor Abdallah as-Sejkkel nyilvános sajtóbeszélgetést folytattam, és a várost bemutattam neki, a magas rangú vendég elárulta, hogy tavaly hallott először Hévízről. Mégpedig akkor, mikor Orbán Viktor miniszterelnök úr és küldöttsége kint járt Szaúd-Arábiában. Akkor miniszterelnök úr Hévízről, mint Magyarország egyik fontos turisztikai látványosságáról és gyógyfürdőhelyéről is említést tett neki. Most megtörtént a viszont látogatást, Abdallah as-Sejk találkozott az állami méltóságokkal, majd egyetlen egy vidéki útja volt, ami hozzánk vezetett.

Bővebben...
 

Mai napig elevenen él bennünk Csurka István szabadkai látogatásának emléke - Szerbiában 2010-ig nem létezett civil szervezetekről szóló törvény, előtte a titói „jogszabályok” voltak érvényben

E-mail Nyomtatás

Csurka István akkor, a délszláv-háború idején arra bíztatott bennünket, ne adjuk föl identitásunkat, és minél többet tegyünk a magyar közösség fennmaradásáért  – nyilatkozta Kudlik Gábor. A szabadkai Nyitott Távlatok civil szervezet elnöke november 3-án a Magyar Házban filmvetítéssel egybekötött konferenciát szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és Nagy Imre mártír miniszterelnök emléke előtt tisztelegve. Kudlik Gábor úrral a konferencia szünetében beszélgettünk.

 

Kedves elnök úr, kezdjük azzal…

 

–Kezdjük azzal, hogy nagyon örülünk annak, hogy lejött hozzánk a Magyar Fórum újságírója. Azért, mert felerősíti bennünk azt az emléket, mikor lapjuk alapítója, Csurka István közöttünk járt. A mai napig elevenen él bennünk az ő szabadkai látogatásának emléke. Zsúfolásig megtelt akkor a Magyar Művelődési Központ nagyterme. Csurka István akkor, a délszláv-háború idején – a nagy infláció kellős közepén – arra bíztatott bennünket, ne adjuk föl identitásunkat, és tegyünk meg minél többet a magyar közösség fennmaradásáért. Tehát lelkileg megerősített bennünket. Csurkát útjára elkísérte Győri Béla is. Addig mindkettőjüket főleg a Vasárnapi Újságból ismerhettük. Éveken át minden vasárnap hat órakor bekapcsoltuk a rádiót és hallgattuk Csurka úr jegyzeteit a Győri Béla által szerkesztett műsorban. Azok voltak a hősi idők…

Bővebben...
 

Nem háborús bűnösök, nem kollaboránsok, hanem áldozatok - „Bogner úr, ha véletlenül önnek a bunyevácok ártottak volna, akkor öntől bocsánatot kérek.”

E-mail Nyomtatás

Prof. Dr. Bogner István 1944-ben született Szabadkán, a délvidéki magyarirtás idején, édesapja az áldozatok közt volt, 1945-ben végezték ki, így őt nem ismerhette. Nagyon sok volt a ’90-es években a fehér folt a partizánok kegyetlenkedéseit illetően. Professzor úr több mint két évtizede vesz részt a kutatásokban, mint az 1944-ben Kivégzettek Szabadka Város Történelmi Emlékbizottságának tagja. Milyen nehézségekbe ütköztek, mikor elkezdték felkutatni az áldozatokat?

 

–Húsz év alatt a fehér foltok valamelyest összeszűkültek, habár még ma is sokszor azt tapasztalom, hogy félelem él az áldozatok hozzátartozóiban. Így voltak, akik egyértelműen megtagadták az adatszolgáltatást, holott közöltük, hogy mi nem vagyunk kapcsolatban államhatalmi szervekkel, „csak” az áldozatok névsorát szeretnénk összegyűjteni és feljegyezni azt, mennyien voltak. Ez a munka kezdődött meg 20 évvel ezelőtt. A rendszerváltás előtt – ha szabad egyáltalán rendszerváltásról beszélnünk – is volt adatgyűjtés, de csak magánúton. Én például 1989-ben feladtam egy újsághirdetést a Magyar Szóban, hogy aki ismerte édesapámat, vagy valamit tud róla, jelentkezzen nálam. El is jött egy idős úr, egy bunyevác ember, szépen felöltözve, fekete nyakkenőben, és azt mondta: „Bogner úr, ha véletlenül önnek a bunyevácok ártottak volna, akkor öntől bocsánatot kérek.” Ő 30 emberről tudott, akiket a környékről elhurcoltak és kivégeztek. Még a nevüket közölte, sőt azt is tudta, hogy az adott személy akkor mennyi idős volt, és mi volt a foglalkozása. Akkor ezeket az adatokat mi leellenőriztük. Közben megjelent az ún. fehér könyv, ami Szabadka és környékének háborús veszteségeit taglalta. Ebben hozzávetőlegesen 4000 név szerepelt. Abban ellenőriztük le, hogy az adatközlő általi nevek szerepelnek-e benne. A fehér könyvet azért lehet hitelesnek tekinteni, mert azt levéltárasokból és történészekből álló bizottság állította össze. Arra is volt példa, hogy jöttek hozzánk listákkal, de arra kértek minket, senkinek ne szóljunk arról, hogy ezeket kitől kaptuk. 1994-ben adta ki emlékbizottságunk a Memento című kiadványát, s ez a könyvecske tartalmazott jónéhány olyan adatot, és nevet, melyek nem voltak pontosak. Ezért is szükséges az ellenőrzés. Egyik lista nagybátyám nevét tartalmazta, aki azért élte túl a terrort, mert egyszer megjavította az egyik partizán autóját. Így hazamehetett, és nem a bajmoki akácfánál végezték ki. Mikor már a második Mementót adtuk ki, akkor már 200 áldozattal többet közöltünk, és a helytelen adatokat kiszedtük a kötetből.

Bővebben...
 

A ház körüli gazdaság újraélesztéséért - A multiknál vásárolható kirívóan olcsó „gazdaságos élelmiszer” súlyos emésztőrendszeri megbetegedéshez vezethet

E-mail Nyomtatás

Az összes banánárus jelenleg őstermelő, ezért is újra kell gondolni az őstermelő definícióját a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa szerint. Örömteli dolog, hogy újra lesz háztáji Magyarországon, mert kormányzati cél, hogy erősödjön a ház körüli állattartás, s hogy új konyhakertek és gyümölcsösök jöjjenek létre. A háztáji munkabizottság élén pedig Szabó Csaba miniszteri biztos áll.

Bővebben...
 

Porga Gyula az Év Polgármestere - Az adott város szellemi kisugárzását erősíti a színháza

E-mail Nyomtatás

Tihanyban, a polgármesterek találkozóján adták át a szervezők internetes oldalán lebonyolított szavazás eredménye alapján a legjobb önkormányzati illetve hivatali vezetők díját. „Az Év Polgármestere" címet az idén Porga Gyula, a veszprémi önkormányzat vezetője nyerte el.

Bővebben...
 

Üdülőváros a fejlődés útján - A Nemzeti Kézilabda Akadémiával Balatonboglár a hazai sportéletben kulcsszerepet tölthet be

E-mail Nyomtatás

Balatonboglár uniós támogatással 512,6 millió forintos beruházással fejlesztette a járóbeteg-szakellátását, amivel nemcsak a település lakossága, hanem a vonzáskörzetében élő mintegy húszezer ember számára is emelte az egészségügyi ellátás színvonalát. A fejlesztésekről Mészáros Miklóst, Balatonboglár polgármesterét kérdezem.

Bővebben...
 

Az egészségturizmusban még sok lehetőség rejlik - Ne a külföldi közvetítő cégek fölözzék le a bevétel negyedét

E-mail Nyomtatás

Hazánk piacvezető a fogászati turizmus területén Európában. Felmérések szerint, amíg Nagy-Britanniában egy fogtömés 150 angol font (50 ezer forint), addig nálunk kb. 30-40 euró, azaz 8-10 ezer forint, egy implantátum beültetés Angliában 3000 font (1 millió forint), Magyarországon ennek a negyede-ötöde, cca. 200-250 ezer forint, ráadásul itthon ezért az összegért magas színvonalú kiszolgálást kap a páciens. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy megéri ide utazni az európai gyógyulni vágyóknak.

 

Elsősorban mely országokból jönnek hozzánk fogászati kezelésre? – kérdezem Szűcs Lászlót, a Magyar Fogászati Turizmus Programiroda vezetőjét.

 

–Elsősorban Nyugat-Európából jönnek hozzánk, s a legtöbben Nagy-Britanniából. A hazánkba utazó fogászati turisták majd 40%-át ők teszik ki, mivel az ottani és a hazai fogászati kezelések árában olyan jelentős a különbség, hogy a briteknek még két hét nyaralással, repülőjeggyel, szállásfoglalással együtt is jelentős, több ezer fontos, eurós költségmegtakarítást jelent, ha nálunk kezeltetik magukat.

Bővebben...
 

Szarvasi az Év Alpolgármestere - A helyi kistermelők a kereskedelmi láncolaton keresztül több boltba el tudják juttatni portékájukat

E-mail Nyomtatás

Besenczy Zoltán, Szarvas város alpolgármestere kapta meg az Év Alpolgármestere díjat. Az elismerést október 18-án vette át Tihanyban, a XVIII. Városi Polgármesterek Randevúján. Ezt a rendezvényt 1995. óta minden évben megszervezi a Szféra Kft., s a díjakat a lakosság internetes szavazatai alapján ítélik oda.

 

Szerkesztőségünk nevében gratulálunk az elismeréshez! Mi lehet a szarvasi titok? Hiszen korábban Babák Mihály az Év polgármestere díjat, Mihaleczné Kovács Mária és dr. Melis János pedig az Év jegyzője címet érdemelte ki.

 

–Nincs ebben semmi titok. A képviselők arról döntöttek anno– jómagam is immár a negyedik ciklusban vagyok képviselő – , hogy polgár-és emberbarát önkormányzatot kell kialakítani, s úgy gondolom ezt a célt sikerült is elérni.

Bővebben...
 

A fényművészet mestere - A trendek iránti túlzott megfelelési kényszer elhomályosítja az értékek felismerését

E-mail Nyomtatás

Csáji Attila festőművész, fényművész, holográfus, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke.  1939-ben született Szepsiben, 1948 óta él Budapesten. Gyermekkorában egy évet Hollandiában töltött. 1956-ot követően el kell hagynia Budapestet.

 A hatvanas-hetvenes években a magyar avantgárd egyik fő szervezője (SZÜRENON kiállítás, "R" kiállítás, balatonboglári kápolna tárlatok koncepciójának kialakítója, lengyelországi múzeumok magyar avantgárd kiállítás sorozata, stb.) Nagy mértékben hozzájárult egy olyan friss szellemű művészeti folyamat elindításához, melynek hatása máig tart s az általa szervezett kiállítások ma már művészettörténeti jelentőségűek.. A hetvenes évek közepétől a Központi Fizikai Kutató Intézet támogatásával a lézer képi lehetőségeit kutatja, társa dr.Kroó Norbert a magyarországi lézerkutatás vezetője. Új képi transzformációs módszert kísérletezik ki, az ún. szuperpozíciós módszert. (1980. szabadalom).Számos európai országból meghívást kap előadásokra és bemutatókra (Koppenhága Bella Center, Finnország - Finnlandia Palota, stb) 1987-88 Soros ösztöndíj (USA) A Massachusetts Institute of Technology - CAVS fényművészeti munkássága alapján taggá választja. 1991- Interscience Technology ösztöndíja (USA). A Leonardo Társaság (Los Angeles) tagja lesz. A Szinyei Társaság első elnöke, a MAOE első elnöke, az NKA Képzőművészeti Szakkuratóriumának az elnöke. 1993-óta visszatérően fényszimpóziumokat szervez, interdiszciplináris alapon, ezek nemzetközivé válva rendszeresen ismétlődnek Egerben illetve más városokban: 2007, Budapest, a MMA-val közösen; 2010, Pécs Európai Kulturális Főváros program keretében. Létrehozza a „Nemzetközi Fényműhelyt” nemzetközi mércével is kitűnő művészek részvételével. Több mint 500 kiállításon vett részt, köztük olyan kiemelkedő tárlatokon, mint a Párizsi Modern Művészeti Múzeum ELECTRA 83 című tárlata, (itt azokat az újítókat mutatták be, akiknek az elektromosság művészeti felhasználásában komoly szerepük volt). Részt vett az első művészeti holográfiai világkiállításon, a LICHT-BLICKÉN (egyetlen meghívottként Kelet-Európából- Frankfurt, Filmmúzeum), az MIT-CAVS Egyesült Államokbeli tárlatain,.a Ludwig Múzeum „Túl a művészeten”, című tárlatán.: LUX EUROPEA, Koppenhága, 2002;; Több önálló bemutatója volt a Magyar Nemzeti Galériában.,a Műcsarnokban  1988. Munkái mintegy húsz közgyűjteményben megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériától a Kinshani és Szöuli Modern Múzeumig.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség