Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

20 éves a brassói Reménység Háza - A diktatúra ideje alatt lebontásra ítélték a brassói református templomot

E-mail Nyomtatás

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a brassói Reménység Háza, amely a dél-erdélyi városban református templom és magyar ház szerepét egyszerre tölti be.

 

Mennyi magyar, és mennyi református magyar él jelenleg Brassóban? – kérdezem Ménessy Miklós református lelkésztől, a központ megálmodójától.

 

–A legutolsó népszámlálási adatok szerint a 298 ezres Brassó városának kb. 7-7,7 százaléka teszi ki a magyar lakosságot. Gondolom, hogy 22 ezer körüli a magyarok létszáma. Ez megosztás szempontjából: a magyar római katolikusok és reformátusok létszáma nagyjából megegyezik, s őket követik az ágostai hitvallású evangélikusok, az unitáriusok, és elenyésző számban az új protestáns egyházaknak a tagjait is szaporítják a magyarjaink.

Bővebben...
 

Szabadidőpark a Józsefvárosi Piac helyére - Szeretnénk, ha Budapest megújult egyetemvárosa lenne Józsefváros

E-mail Nyomtatás

Józsefváros polgármestere szerint a kerületnek Budapest újjáépült egyetemvárosának kell lennie, és nem elhanyagolt, bűnözőkkel teli gettónak. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) az önkormányzati ciklus első felét értékelve arról is beszámolt, hogy a programjában szereplő tervek jórészt megvalósultak, így hamarosan új javaslatokat kérnek a lakosságtól.

 

Tény, hogy Józsefváros nagyon sokat változott az elmúlt két esztendőben. Egyre több a diák, s egyre több a felújított épület. Mi szükséges még ahhoz, hogy Józsefváros valóban egyetemvárossá váljon?

 

–Többször hangsúlyoztuk: Józsefváros Budapesten páratlan intézményi adottságokkal rendelkezik, hiszen arányaiban a legtöbb nagy egyetem vagy annak valamelyik kara itt található. Nem akarok hosszas felsorolásba kezdeni, ezért csak példaként említem a Semmelweis Egyetemet, az ELTE Bölcsészettudományi Karát, a Károlyi BTK-át, a PPKE Jogi Karát, a Színház -és Filmművészeti Egyetemet. Itt valósul meg kiemelt kormányzati beruházásként a Ludovika Campus is, mely a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek ad majd otthont. Ezeken az alapokon föl lehet építeni Józsefváros egyetemi arculatát, ami szinte adott, a feladat ,,csak" annyi, hogy mindezt a profilt erősítsük. Ami ennél is fontosabb, hogy az egyetemi közegnek, annak a 30 ezer hallgatónak, aki nap mint nap Józsefvárosba jön tanulni, az igényeit kiszolgáljuk.Tehát olyan városnegyed jöjjön létre, ami nem csak a képzést, hanem az azon kívüli idő hasznos eltöltését is szolgálja. Éppen ezért építettük meg a Horánszky utca 13 szám alatt a vállalkozásfejlesztési központot és diákcentrumot. Az intézményben lévő programok a szabadidő eltöltést, a munkába állást, a tanulást segítik elő. Emellett a 2,2 milliárdos Európa Belvárosa program keretében a közterületek megújítása, a fásítás, a sétáló utcák kialakítása, mind -mind olyan lépések, melyek az említett célt szolgálják, illetve turisztikai szempontból is kiemelkedően hasznosak. Egyértelmű, hogy Józsefvárost, mint egyetemi várost kevesebben ismerik, holott a kerület dinamikája, jövője szempontjából ez nagyon lényeges, s éppen ezért kezeljük hangsúlyosan. Szeretnénk, ha Budapest megújult egyetemvárosa lenne Józsefváros.

Bővebben...
 

A határmenti régió fejlesztéséért - Az elmúlt 20 évben a helyi, háztáji, családi gazdálkodások szinte teljesen tönkrementek

E-mail Nyomtatás

A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiáját jelentő, a kis- és középvállalkozások fejlesztését támogató Wekerle-terv állt a fókuszában a II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumnak, melyet Móron tartottak október 19-én. A konferencián részt vett és felszólalt Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának gazdasági és régiófejlesztési alelnöke.

Bővebben...
 

A játékszenvedély, mint a társadalom betegségének tünete - A család, a szűkebb környezet támogatása nélkül nem lehet felépülni az addiktív betegségekből

E-mail Nyomtatás

A parlament kivételes sürgős eljárásban elfogadta azt a törvényt, amely megtiltja a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését; pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban üzemeltethetők a jövőben, máshol - például vendéglátóhelyeken - nem. A korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztik. A játékszenvedély-betegség kialakulásáról, gyógyításáról Dr. Rigó Péter pszichiáterrel, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Bővebben...
 

Másfélmillárd forintos megtakarítás Sárospatakon - Hat év alatt nyolc nagy projektet sikerült megvalósítani

E-mail Nyomtatás

 

Megállapodott az E-Star ESCO Kft és Sárospatak város vezetése a szerződéses együttműködésük közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. Ez alapján az önkormányzat tartozásának 38 százalékát elengedik, de a távfűtési szolgáltatást végző Patakhő működik tovább.

 

Egyes lapok arról cikkeztek, hogyha nem állapodtak volna meg az E-Starral, akkor bajosan lett volna Patakon távfűtés. Tehát ezért volt szükséges az együttműködés megszüntetése? –kérdezem Aros Jánostól, Sárospatak polgármesterétől.

Bővebben...
 

A fenntartói és a működtetési feladatok új típusú együttműködésre épülnek - A változások legfontosabb célja, a minőségi oktatás-neveléshez való azonos hozzáférés lehetőségének, áttekinthető, azonos elvek szerinti szerkezet kialakításának biztosítása

E-mail Nyomtatás

Az állami feladatellátás legfontosabb célja az oktatás világában az egyenlő hozzáférés biztosítása, a valódi esélyegyenlőség megteremtése. Marekné dr. Pintér Aranka a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnöke szerint az elmúlt 20 év bebizonyította, hogy az egységes, magas színvonalú iskolarendszer fenntartása egységes irányítást is kíván.

 

Azzal, hogy nem az adott önkormányzat, hanem az állam által kijelölt szerv, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz a fenntartója – az óvodák kivételével – a közoktatási intézményeknek, sokan államosításról beszélnek, cikkeznek. Azokkal, akik direkte teszik ezt, nem lehet sokat kezdeni, de mi a válasza a félreinformáltakhoz?

Bővebben...
 

Élményt adó újfigurativitás - Minőséget mutatunk föl, és ha sikereket is elérünk,egyre több követőnk lesz

E-mail Nyomtatás

László Dániel festőművész 1976-ban Budapesten született. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) festő szakán 2001-ben fejezte be, mestere Károlyi Zsigmond volt. 2003 óta a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület elnöke. Az egyik legelismertebb hazai kortárs képzőművészeti csoport tagjait maga köré gyűjtve számtalan alkalommal szervezett és rendezett kiállítást Hódmezővásárhelyen. A Vásárhelyi Festőszimpóziumból az évek alatt képzőművészeti szimpóziummá vált közös alkotómunka és kiállítások szervezője. Barcsay-díjban az ezredfordulón részesült, 2006-tól 2008-ig Derkovits-ösztöndíjat kapott, valamint a Kogart tanulmányút-ösztöndíját nyerte el. 2004-ben a Vásárhelyi Őszi Tárlaton Endre Béla díjjal, 2009-ben Gallyas Miklós díjjal ismerték el.

Válogatott egyéni kiállítások:

2000 - Százkép, Budakalász ; 2001 - Primavera, Hincz Gyula kiállító terem, Vác [Lőrincz Tamással]; 2002 -A városon túl, Fióka Art galéria, Budapest [Kovács Lehellel]; 2004 - Megszerkesztett valóság, Szinyei szalon, Budapest; Attenzione! Lavori in corso sul tetto! Magyar Akadémia, Róma; 2004 - RÓMA, Óbudai Amfiteátrum, Budapest; Veduta Arcedie, Ráday Galéria, Budapest, [Kondor Attilával]; 2005 ; Magas helyeken, Városi Galéria, Szentes; 2006 - Mai figurák, St.Art galéria, Budapest; Várakozás, Szinyei Szalon, Budapest; 2007 - Sillye Gábor Művelődési Központ, Hajdúböszörmény; Látóhatár, Kert Galéria, Szolnok [Balogh Zsófiával]; 2008 - Simontornyai Vármúzeum, Simontornya; Görög Templom kiállítótér, Vác; Közeli helyeken, Pelikán Galéria, Székesfehérvár - ; 2011 – El Camino, Budapest, Párbeszéd Háza. 2012 –ben a Mária Útról festett képei Makón, Zalaegerszegen, Gödöllőn, Vácon, Agárdon, Sümegen, Esztergomban voltak kiállítva.

Válogatott csoportos kiállítások:

1999 -Rendhagyó emlékezet Szombathelyi Képtár, Szombathely; 2002 - Dialógus, Műcsarnok, Budapest; 2001 - Az év bortermelői, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest; Diplomázók kiállítása, DOVIN Galéria, Budapest; Belső tájak, Vigadó galéria, Budapest; 2002 - ; Asztal network, Csontváry Múzeum, Pécs; 2003 - Hortus Conclusus, Görög templom, Vác; Élesdi Művésztelep kiállítása, Tibor Ernő Galéria, Nagyvárad; Kecskeméti képek, Régi Művésztelep Galéria, Szentendre; 2004 -, Valóságosabban, Alföld Galéria, Hódmezővásárhely; A Múzsa reinkarnációja II., A Széchényi Művésztelep kiállítása, Limes Galéria, Komárno; 2005 - XI. Indiai Triennálé, Lalit Kala Akademy, Delhi; Egyhetes, Műcsarnok, Budapest; SYMPOSION MMV, Alföld Galéria, Hódmezővásárhely; Esztergomi művésztelep kiállítása, Keresztény Múzeum, Esztergom; 2006 - ; IDŐN TÚL, Szombathelyi Képtár, Szombathely; A festészet vállalt hagyománya, Kortárs Magyar Galéria, Dunaszerdahely; A festészet vállalt hagyománya II., Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely; A festészet vállalt hagyománya III, Pécsi Galéria, Pécs; Pittoreszk - zene a kortárs képzőművészetben, Hermann Ottó Múzeum, Miskolc; Jelenlét, Villa Alba, Balatonfüred; Aratási riport, Oktogonart galéria, Budapest; ; 2007 - A festmény ideje, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; Natura Marosmenti Művésztelep, József Attila Múzeum, Makó; Nagybányai művésztelep kiállítása, Kállay Ház, Nagybánya, Románia; SENSARIA a Szolnoki Galériában, Szolnoki Galéria (Volt Zsinagóga); A fény, Volksbank, Budapest; Új figurativitás, Csepel Galéria, Budapest. ; 2009 - A festmény ideje, REÖK Palota, Szeged; Genus Loci, Régi Művésztelepi Galéria, Szentendre 2010- Sensaria, Bozsó gyűjtemény , Kecskemét.

Bővebben...
 

A fogyasztót a díjak elemeiről kéne tájékoztatni - Attól félek, hogy a szolgáltatók jövőben nem áthárítják az adót, hanem beemelik a díjba

E-mail Nyomtatás

Támogatja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy az Országgyűlés törvénnyel akadályozná meg azt a gyakorlatot, amely szerint a hírközlési szolgáltatók az előfizetőkre hárítják át az őket terhelő adót. Dr. Baranovszky Györgyöt, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége elnökét arról kérdezem, milyen módon hárítják át ezt az adót a szolgáltatók.

Bővebben...
 

Az ellenzék fél a választóktól - Onnan érkezik kritika, ahol már évek óta biztosítják a saját, külföldön tartózkodó, vagy élő állampolgárok számára a választójogot

E-mail Nyomtatás

Nagy a vita a parlamentben és a médiában arról, hogy a választási regisztrációval sérülnek-e a demokratikus jogok, vagy a korábbinál demokratikusabbak lesznek a választások. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az esélyek azonosak, és az ellenzék csupán hisztériát kelt.

Bővebben...
 

Terv a magyarlakta régiók megteremtéséért - Most előnyt kovácsolhatunk abból, hogy a szomszédos országokban számos magyar él

E-mail Nyomtatás

Nagyon komoly munkát végeztek a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XI. ülésének résztvevői - összegzett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a testület budapesti ülésének végén. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese újságírók előtt kiemelte: a zárónyilatkozathoz minden parlamenti párt és nemzetrész megtehette javaslatát, és szavai szerint maximális nyitottsággal viszonyultak ehhez, minden tartalmi javaslatot beépítve.

 

A zárónyilatkozatba a KDNP javaslatára bekerült az Európai Polgári Kezdeményezés támogatása. A Lisszaboni Szerződés annak idején bevezette az európai polgári kezdeményezést, az európai uniós szakpolitikai döntéshozatalban való részvétel új formáját. Miért tartja lényegesnek, az Európai Polgári Kezdeményezés bekerülését a MÁÉRT zárónyilatkozatába Pálffy István a KDNP országgyűlési képviselője?

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség