Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Az alkotmány egyértelműen másodrendűvé tette a nem szlovákokat - A kisebbségek másodrendűségét hangsúlyozza az egyenlő politikai és művelődési jogok hiánya

E-mail Nyomtatás

Szlovákia 1993. január 1-jén vált ismét önálló állammá, mivel felbomlott a Csehszlovák köztársaság. Az újkeletű Szlovák Köztársaság parlamentje döntésének értelmében 1992. szeptember 1-jén hatályba lépett az ország új alkotmányát, bár igazi önállóságukat csupán fél év múlva mondhatták ki. A Szlovák Köztársaság Alkotmányát a magyar képviselők és ellenzéki, Ján Carnogursky vezette Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői nem szavazták meg. Az alkotmánnyal, illetve annak előkészítésével kapcsolatos kifogásaikról Duray Miklós politikust, közírót, az Együttélés politikai mozgalom és az MKP alapítóját kérdezem.

Bővebben...
 

Az Etyeki Műhely nagyjai - A szavak is képpé változnak előttem

E-mail Nyomtatás

Csókos Varga Györgyi Magyar Örökség-díjas festőművész és textilművész Budapesten született. 1944-49 között tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mesterei: Bernáth Aurél, Boldizsár István, Fónyi Géza. Etyeken él. Az Magyar Képzőművészeti Főiskolán festő szakon végzett. 1950-54 között a csákvári általános iskola tanára, 1955-ben költözött Etyekre. 1957-ben Fónyi Gézával az inotai erőmű mozaikjait készíti. Egy évvel később poliészter kísérletekbe kezd: sötét tónusú képeket fest és Korniss Dezsővel elkészíti a keceli iskola poliészter világító falát. 1962-63-ban és 1964-65-ben Barcsay Jenővel először a miskolci egyetem könyvtára, majd a Miskolci Nemzeti Színház mozaikjain dolgozik. A 60-as évek végétől szövéssel is foglalkozik, a mozaikművészet monumentalizmusát a textilre viszi át. Natúr, nyers és barnás tónusú, hosszú csíkokból összevarrt gyapjúszőnyegein és faltextiljein az európai népművészet és az indián törzsi művészet hagyományait követi, rajtuk különböző csomózási eljárásokat alkalmaz. Virágokból főzött festékekkel színezi gyapjúfonalait, amikből intenzív színű kabátokat, kendőket sző. A textilmunkák kezdetével egy időben, a 70-es évek elejétől az erdélyi népművészet motívumkincseit kutatja, fiataloknak fonást, szövést tanít. A 80-as évektől a szövés mellett egyre könnyebb anyagokból egyedi módon színezett kávé- és teafilterekből, különleges papírokból pasztell színű kollázsokat, figurális képeket készít. A többféle technikát, anyagot és stílust ötvöző életműve grafikákkal és akvarellekkel egészül ki.

Bővebben...
 

Újbuda, az élhető város - Szeretnénk vonzó feltételeket kialakítani a kerületi rendőrök számára

E-mail Nyomtatás

Új bérlakásokat adott át augusztus 23-án Újbuda Önkormányzata a kerületi rendőröknek. A kerületi kapitányság és az önkormányzat együttműködésének újabb állomásaként 24 bérlakást biztosítanak a rendőröknek kedvezményesen a Közalkalmazottak Házában. A Bornemissza utcában található épületet az önkormányzat 2000-ben vásárolta meg, a korábbi munkásszálló teljes felújításával összesen 48 lakást alakítanak ki, ezek felét kapják meg a rendőrség dolgozói kedvezményesen. Az első szakaszban tíz új lakást alakítottak ki a felső emeleteken, az év második felében pedig további 14-et adnak majd át. A kerületi rendőrkapitányság működésének támogatásáról és beruházásokról dr. Hoffmann Tamással Újbuda polgármesterével beszélgettünk.

Bővebben...
 

Az első bűnelkövetés mind fiatalabb korra tevődik - A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az illegális migránsok ügyében indított eljárásokra évente kb. 200 millió forintot fordít

E-mail Nyomtatás

Komplex társadalmi problémákat csak komplex módon lehet kezelni, így a bűnmegelőzés vagy az áldozatvédelem sem kezelhető csak rendészeti, vagy csak szociológiai kérdésként - mondta a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára egy augusztus 28-ai budapesti konferencián. Felkai László, a Tett - program az áldozatokért és a tettesekért elnevezésű, közel 2,2 milliárd forintos európai uniós projekt záró rendezvényén arról beszélt, hogy a cél érdekében fel kell mérni, és egységes rendszerbe kell összefogni a közigazgatás és a tudomány valamennyi érintett területét.

 

A Tett-programmal kapcsolatban a Belügyminisztérium Sajtóosztálya szerkesztőségünk számára a következőket nyilatkozta: „A rendszerváltást követően robbanásszerű emelkedő tendenciát mutatott a bűncselekmények száma, ez az ezredforduló utáni években lassú csökkenésnek indult. A csökkenés ellenére nyilvánvaló vált, hogy az első bűnelkövetés mind fiatalabb korra tevődik, valamint igen magas az elkövetők visszaesésének, bűnismétlésének aránya. A projekt megvalósítását indokolta az is, hogy megfelelő színvonalú közbiztonság nem alakítható ki kizárólag a bűnüldözés és a büntető igazságszolgáltatás hagyományos eszközrendszerével: a büntetések szigorításával, a szabadságvesztésre ítéltek számának növelésével, térfigyelő kamerák telepítésével. Így jelentek meg az ún. resztoratív igazságszolgáltatás elemei a projektben: jóvátételi programok, közösségi foglalkoztatók.”  

Bővebben...
 

Klebelsberg az én vezérlő csillagom - Nem gyermekmegőrzőről van szó, hanem szakra és szakmára épülő képzésről

E-mail Nyomtatás

Áder János államelnök úr a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát adományozta több évtizedes elkötelezett, példaértékű oktatói-nevelői és tehetséggondozói munkája, közéleti tevékenysége elismeréséül dr. Giber Vilmosnak, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatójának; a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata önkormányzati képviselőjének.

 

Gratulálunk a kitüntetéshez, igazgató úr! Életrajzban olvastam, hogy 1982-ben teljesítette édesapjának tett ígéretét, és ács-állványozó szakmában szakmunkás bizonyítványt szerzett. Innen vetődik fel a kérdés: gondolt-e szüleire az elismerés átvételekor?

Bővebben...
 

Közös árvízvédelmi program svájci támogatással - Az árvízi védekezéshez nélkülözhetetlenek a pontos tervek és nyilvántartások

E-mail Nyomtatás

Közös tiszai árvízvédelmi programot készít a debreceni székhelyű Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) és miskolci székhelyű Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig); a 93 millió forintba kerülő projektet a Svájci-Magyar Együttműködési Program 79 millió forinttal támogatja.

 

Miről szól maga a projekt, és a folyó mely szakaszát érinti?- kérdezem Bara Sándort, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját.

 

–A projekt pontos címe a Tivizig és az Émvizig kezelésébe tartozó tiszai szakaszok védelmi terveinek a korszerűsítése. Azért erről a két vízügyi igazgatóságról van szó, mert a Tisza bal partján mi, míg jobb partján az Émvizig bír illetékességgel. A projektben említett terület pedig a Tiszafüred és Rakamaz – azaz Tokaj – közti szakaszt érinti. Azért célszerű ezt a munkát így elvégezni, mert a repülőgépről rögzített, lefényképezett terepmodellbe egyaránt belefoglaltatik a bal-és a jobbpart létesítményrendszere. Tehát a pályázat a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával jött létre és a projekt fő tevékenysége a méréssorozat, az adatok előállítása, és az árvízvédelmi tervek átdolgozása. A támogatási szerződést tavaly írtuk alá ,és a projekt befejezése 2012 vége. 93 millió az összköltség, de úgy, hogy számunkra 100%-os a támogatás intenzitása, tehát az önrészt nem a két intézmény, hanem a magyar állam tette hozzá.

Bővebben...
 

A magyar-lengyel kapcsolatok fáradhatatlan kutatója - A derenki telepesek leszármazottjai még mindig őrzik a nyelvükben a lengyel nyelv XVIII. századi archaikus formáit

E-mail Nyomtatás

A kőbányai Lengyel Múzeum fő kutatási területe az ezeréves magyar-lengyel történelmi kapcsolatok és a magyarországi lengyelek története. Gyűjteménye folyamatosan bővül, melyhez a legnagyobb támogatást a magyar és a lengyel állam nyújtja. A két nép különleges, kölcsönös szimpátiáját történelmi tényekkel alátámasztva modern vizuális eszközökkel és hagyományos módon mutatja be. Ennek a múzeumnak igazgatója az a Konrad Sutarski költő, aki a lengyel-magyar kapcsolatok ezer éves történetével foglalkozik, és számtalan tanulmányt, esszét írt a két nép kapcsolatáról. Sutarski urat pályafutásáról, munkásságáról és magyarországi lengyelek történetéről, sorsáról kérdeztük.

Bővebben...
 

80 éves Deim Pál, Kossuth-díjas festőművész - A pezsgő kulturális élet vonzaná a beruházókat is

E-mail Nyomtatás

Deim Pál festőművész , szobrász, grafikus1932. június 29-én született Szentendrén. Az 1960-as években induló magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő alakja, Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas és többszörös életmű-díjas művész. Szentendrén él és dolgozik. 1952-ben gimnáziumi tanára, Bánáti Sverák József biztatására jelentkezik a Képzőművészeti Főiskolára, de nem veszik fel. 1952-1958 között a Honvéd Képzőművész Szakkörben fejleszti magát, tanárai: Szalatnay József, Koren István. 1958-ban, negyedszeri próbálkozásra, felvételt nyer a Magyar Képzőművészeti Főiskola festőszakára, majd három év után grafikára, ahol Ék Sándor tanítványa, de mestereinek Barcsay Jenőt, Gadányi Jenőt és Vajda Lajost vallja. A főiskola ideje alatt a Szentendrei Városi Tanács Deli Antal ösztöndíjában részesül. 1960-ban a főiskolával ellátogat Moszkvába és Leningrádba. 1963-ban szerepel az utolsó éves hallgatóknak a főiskola szemlélete elleni tiltakozásként rendezett kiállításán, amelyet egy nap után bezárat a főiskola vezetősége. 1963-1968 között a Zuglói kör tagja, amely a főiskola után néhány művészből - Bak Imre, Csiky Zoltán, Csutoros Sándor, Molnár Sándor, Nádler István - összeálló művészeti csoportosulás. A kör tagjainak legfőbb célja, hogy az akkor még igen ritka nyugati szakirodalmat beszerezzék, feldolgozzák, megbeszéljék, ezáltal ismereteiket és látásmódjukat tágítsák. 1967-ben tanulmányútra megy Párizsba és Brüsszelbe, ahol mélyebben megismerkedik többek között Cézanne, Matisse, Picasso, Francis Bacon, Ben Nicolson művészetével. 1968-ban ösztöndíjjal Macedóniában, a prilepi nemzetközi művésztelepen tölt két hetet, ahol megszületik a „Kolostor-sorozat," amely egyéni művészi hangjának megtalálását fémjelzi. 1974-ben a Műcsarnokban rendezett egyéni kiállítása hatására több műgyűjtő felfigyel rá (többek között: Kolozsváry Ernő, Pogány Zsolt, Vass László).Deim Pál Szentendrén él és dolgozik, és fiatal kora óta gondosan figyelemmel kíséri a város művészeti életét és építészeti változásait. Mindezért felelősséget érezve gyakran hozzászól a város esztétikai és művészetpolitikai kérdéseihez mind újságcikkekben, mind a Műemlékvédelmi Bizottság, vagy a Városvédő Egylet tagjaként. Vitathatatlan része volt a szentendrei MűvészetMalom létrejöttében, amely több évtizedes munka eredményeképp 1999-ben megnyitotta kapuit. Az intézmény eredeti célkitűzése az volt, hogy állandó múzeumként bemutassa a XX. század szentendrei művészetét. Deim Pál ezen kívül folyamatosan támogatja a fiatal művészeket, csoportokat és művészeti kezdeményezéseket, mint például a Vajda Lajos Stúdiót és tagjait. Szorongó csend címmel B. Farkas Tamás készített őt és művészetét bemutató filmet. Öt évvel ezelőtt Bábuk az univerzumban címmel készítettek életművéről filmet Balogh Ernő rendezésében.

Bővebben...
 

Színházunkat barátságossá, élhetőbbé akarjuk tenni - Ha nem hallgatnám meg munkatársaimat, nagyon nehéz helyzetbe hoznám a színházat

E-mail Nyomtatás

„A József Attila Színház a 2012/2013-as évadban több mint tíz különböző bérletsorozattal várja a tisztelt közönséget. Így a bérletes előadásokkal, mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek és az ifjúsági korosztálynak is – akikre kiemelt figyelmet fordítunk – eddig soha nem látott választási lehetőséget kínálunk.”- olvasható a József Attila Színház előadásait hirdető füzetecskében Nemcsák Károly igazgató úr tollából.

 

Szeptember 8-án délután utcabállal nyitotta meg az évadot a József Attila Színház. Esetünkben csupán reklámfogásról van szó? – kérdezem Nemcsák Károlytól, a színház ügyvezetőjétől.

 

–Természetesen reklámfogásról is beszélhetünk, hiszen a színház nem létezik marketing nélkül. Az utcabál a József Attila Színház hagyományos, évekkel ezelőtt elindított rendezvénye, és idén a műszaki gárda vetette fel a megvalósítás ötletét. Azért örültem ennek az utcabálnak, mert azt gondolom, hogy nagyon fontos lehet számunkra az, ha személyesen találkozunk a nézőkkel. Nem csak a jegyek eladásáról van szó, hanem arról is: megtudjuk azt, amit a nézők a színházunkról, a színészekről, a műsorpolitikánkról gondolnak, vagy bizonyos helyzetben elvárnak. A legfontosabb a kötetlen, személyes találkozás. Olvastam, hogy Pécsett és volt hasonló rendezvény, és Zalaegerszegen is lesz.

Bővebben...
 

A tiltakozók el sem olvasták a darabot - A mai napig korszakalkotó drámának tartom A hatodik koporsót

E-mail Nyomtatás

Egy héttel ezelőtt kaptuk a hírt, hogy mégsem mutatják be az Új Színházban Csurka István drámját, A hatodik koporsót. Azóta egyfolytában csörög a szerkesztőségünkben a telefon, s olvasóink, szerintünk jogosan, cenzúrát, nyomásgyakorlást emlegetnek. A döntésről állítólag Dörner György, a színház igazgatója értesítette Tarlós István főpolgármestert, a fenntartót, aki korábban kinyilvánította: véleménye szerint Csurka István A hatodik koporsó című darabját ő nem tartja olyannak, amelyet be kellene mutatni.(?!)  Az ügy hátteréről Dörner Györgyöt, az Új Színház igazgatóját kérdezzük.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség