Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Szarvason sikerült teljesen biztonságossá tenni a közintézmények működését - Régebben azért adtak segélyt, hogy a szocialistáktól függjenek nagyban az emberek

E-mail Nyomtatás

Megújul Szarvas belvárosa, az önkormányzat EU- támogatás segítségével 928 millió forintot költ a belváros felújítására, így új középületek, terek, parkok épülnek. A város polgármestere elmondta, hogy a szocialista kormányok alatt rendre megbuktatták a város rehabilitációs pályázataikat, de mégis sikerült civil központot építeniük, és sikerült racionalizálni magát a működést is.

 

Mi tette szükségessé azt, hogy ilyen nagyszabású fejlesztés kezdődjön el a belvárosban? – kérdezem Babák Mihályt, Szarvas polgármesterét.

Bővebben...
 

A magyartarka megmentéséért - Jó genetikai alapokra tudunk építeni

E-mail Nyomtatás

Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyar tarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében. A program szükségességéről dr. Húth Balázs, a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének tenyésztési vezetője nyilatkozott.

 

A Magyarországon 200 éve honos fajtát, a magyar tarkát 2010-ben nyilvánították veszélyeztetett fajtává, miután 4000 alá csökkent az A-törzskönyves, nagy többségben fajtatiszta egyedek száma. De miért csökkent le ennyire ez a szám?

 

–1972-ben olyan kormányprogramot hoztak, ami a szarvasmarha ágazatban előírta a specializációt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tej-illetve a hústermelést specializált fajtákkal kívánták biztosítani. A magyartarka kettőshasznosítású fajta, mert tejet is termel és kiváló minőségű húst is szolgáltat. Így a fent említett koncepcióba nem fért be ez a fajta tenyésztése. Ekkor az akkori mezőgazdasági irányítás úgy döntött, hogy specializált tejelő fajtákkal, többnyire holstein-frízzel megkezdi a magyartarka állomány fajtaátalakító keresztezését. Ez ahhoz vezetett, hogy 1990-ig nagymértékben lecsökkent az aktív populáció.

Bővebben...
 

Továbbra is az egységes magyar nemzet részének valljuk magunkat - Lényeges lenne a magyar Országgyűlésben is érvényesíteni érdekképviseletünket

E-mail Nyomtatás

Jelentős figyelmet váltott ki Csáky Pálnak, az MKP elnökségi tagjának interjúja, amelyet a közelmúltban a SITA szlovák hírügynökségnek adott, ugyanis arról szólt, milyen lényeges lenne a szlovákiai magyar érdekképviselet a magyar Országgyűlésben.

 

Ezzel azt sugallja, hogy a kormánypártok nem tesznek meg mindent a felvidéki magyarságért?

 

–Szó sincs róla! Teljesen másról van szó, mégpedig arról, hogy értelemszerűen minden közösség, minden társadalmi érdekcsoport önmaga tudja a legjobban megfogalmazni a nézetét a felvetődő problémákra, illetve a megoldásokat a saját gondjaira. Ilyen szempontból, ha már egyszer létrejött a magyar alkotmányos rendszerben az a lehetőség, hogy a külhoni magyarok aktív és passzív választójogot is kapnak, nem volna elfogadható, ha a felvidéki magyarok kimaradnának ebből a folyamatból, és hagynák magukat megfélemlíteni a szlovák szervek által. Szerintem lényeges lenne, hogy a magyar Országgyűlésben is érvényesíteni tudnánk érdekképviseletünket. Ezt persze nagyon okosan és átgondoltan kell megvalósítanunk.

Bővebben...
 

Tétényi Éva ismét a minél nagyobb hírverés mellett döntött - Polgármester asszony a testület összehívásával kapcsolatban is látványpolitizálást folytat

E-mail Nyomtatás

Az esztergomi Fidesz-frakció nem vett részt a Tétényi Éva polgármester által augusztus 28-ára összehívott testületi ülésen, így a tanácskozás el is maradt. A vita azon ment, hogy ki keresi a valós megoldást, és ki szolgálja csak a saját politikai érdekeit. Augusztus 31-én végre sikerült konkrétumokról dönteni a testületnek, de a fideszesek nem értik, miért is kell állandóan színjátékokat játszania a városvezetőnek.

 

Miért nem vettek részt a múlt hét keddi testületi ülésen?– kérdezem Steindl Balázstól, az esztergomi Fidesz-KDNP –frakció vezetőjétől.

Bővebben...
 

Jézus nem modern, sem maradi, hanem örökkévaló, és a ma emberéhez szól - Hatalmas felelőtlenség az ifjúságnak azt nyújtanunk, ami csak helyettesít valamit, ami nem az igazi

E-mail Nyomtatás

Szent István király ünnepe alkalmából a köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán miniszter úr állami kitüntetéseket adott át. Több katolikus pap és szerzetes is kitüntetésben részesült, köztük dr. Barsi Balázs ferences atya, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom és Kolostor igazgatója és házfőnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszék tanára, aki „több évtizedes oktatói tevékenységéért, a generációkat megérintő lelkiségi irodalom gazdagításáért" a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

 

Laudetur Jesus Christus! Kedves Balázs atya! Nagy szeretettel gratulálunk az elismeréshez! Amikor művészekkel készítek interjút, elmondják, hogy a kitüntetéseknek köszönhetően talán több színházi szerepet, vagy megrendelést kapnak. A ferences házfőnök, teológus, tanár számára mit is jelent az állami kitüntetés?

Bővebben...
 

Nem szabad elvetni a múltat, hanem arra kell építkezni - Azok a művészkollegák, akik szorgalmasan, következetesen dolgoznak, nem kerülnek reflektorfénybe

E-mail Nyomtatás

Orosz Gergely szobrászművész 1960. március 25-én született Budapesten. 1978 –ban érettségizett a Trefort Gimnáziumban. Autodidakta, mestere édesapja, Orosz János festő- és szobrászművész. Alkotásai fa- és kőszobrok. 1991-től csak szobrászattal foglalkozik.

Csoportos kiállítások: Országos Szobrászati kiállítás, Műcsarnok (1992, 1993), 1993-tól évente Csuta Nemzetközi Alkotótábor, Békés; 1994-től évente Nagykanizsai Nemzetközi Alkotótábor, Occhieppo (Olaszország); Puente Romano (Spanyolország) (2000).

Egyéni kiállítások: 1991-től rendszeresen: Bp. Hotel Hilton, Óbudai Corvinus Hotel, Csók Galéria, Art-X Galéria, Art N Galéria, Opera Galéria (Vörös szalon), Balatonboglár, Tata, Nagykanizsa, Balatonfüred, Körmend; Sopronban 2012-ben (édesapjával közösen).

Köztéri szobrok: Hédervári emlékoszlop (akácfa, 740 cm, Orosz Jánossal közösen) (1990), ’56-os Pieta, Budapest, Mátyásföld (mészkő, 230cm, Orosz Jánossal közösen) (1991), Szt. László fej, Budapest. I. Bécsikapu tér (mészkő, 90cm) (1996), Milleniumi emlékmű, „Két angyal” Alcsútdoboz (mészkő, 410cm) (2000), Sárközy István portré, Nagybajom (mészkő, 230 cm) (2005), Csokonai Vitéz Mihály mellszobra, Nagykanizsa (mészkő, 100 cm) (2007), Szt. Orbán, Balatonederics (mészkő, 150 cm) (2009), Kettős kereszt, Békés (tölgyfa, 505 cm) (2010), Szt. Kristóf, Szt. Flórián, Szt. Lőrinc, Sárvár (mészkő, 85 cm) (2008-2010).

Bővebben...
 

Csurka István drámájának bemutatását tervezik - Szolgáljuk azt a közönséget, amelyik a legjobbat érdemli

E-mail Nyomtatás

„Következetesen minőséget teremtünk. Értéket, ami folyamatosan lélek-tápláló. Szeretünk gondolkodtatni és szórakoztatni. Szeretjük, amikor bennünket is szórakoztatnak. Gyakran nevetünk. Néha magunkon is. Óvjuk nemzeti múltunkat és kultúránkat. Tradicionálisak vagyunk és modernek.” – idézek a Száguldó Orfeum színtársulat honlapjáról.

 

Milyen értékeket sikerült teremteniük az elmúlt évadban? – kérdezem Ivancsics Ilona színművészt, a Száguldó Orfeum művészeti vezetőjét.  

Bővebben...
 

Milliárdok érkeznek Sóstóra - Ez a támogatás is cáfolja a szocialisták azon kijelentését, hogy Kelet-Magyarország mostohagyerek

E-mail Nyomtatás

A Fejlesztési Kormánybizottság augusztus elején döntött a benyújtott kiemelt turisztikai projektekről, és országosan 34 pályázatot támogatott összesen 46 milliárd forinttal. A döntés alapján több mint kétmilliárd forint pályázati támogatást költhet a nyíregyházi önkormányzat a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdő turisztikai szolgáltatásainak fejlesztésére, illetve az üdülőhely funkcióbővítésére. A város önerő nélküli pályázati forrást, 2 milliárd 104,5 millió forintot használhat fel arra, hogy tovább erősítse Sóstógyógyfürdő idegenforgalmi vonzerejét. Szerkesztőségünk vendége dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

Tisztelt polgármester úr! A szocialisták nem egyszer arról beszélnek, hogy Kelet-Magyarországot a kormány elhanyagolja. Ez a több mint 2 milliárd forintos támogatás az ellenkezőjét bizonyítja.

 

–Nem csak ez a támogatás, hanem ezen kívül sok minden más is cáfolja a szocialisták azon kijelentését, hogy Kelet-Magyarország mostohagyerek. Ami lényeges a korábbi időszakhoz képest, hogy egy megalapozott, jól végiggondolt fejlesztési programot szeretnénk megvalósítani. Ezt azért emelem ki, mert korábban az volt a jellemző, hogy 50%-os önerővel pályáztak, és a beruházási folyamat közben jöttek csak rá, hogy valamit elszámoltak, és hitelből kellett kiegészíteni a fejlesztést. Mi ebben a 2,1 milliárdos fejlesztési tervben hét területet jelöltünk meg, és a terv lényege, hogy az eddigi pontszerű fejlesztéseket szeretnénk egy rendszerbe foglalni, egy olyan rendszerbe, amelyik jobban bemutatja a helyszíneket.

Bővebben...
 

Újra pompázik a Festetics-kastély - A fejlesztésekkel nem csak a kastély, hanem a város vonzerejét is sikerült növelni

E-mail Nyomtatás

Több mint 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert kiemelt turisztikai beruházásként a keszthelyi Festetics-kastély korszerűsítésére a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. A támogatásról augusztus 8-ai ülésén döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság.

 

Tudtommal a fejlesztés kiemelt státuszáról már négy éve határozott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, de az akkori terveket az előző kormány a módosítások után sem hagyta jóvá. Mi volt ennek az oka? – kérdezem Pálinkás Róbertet a kastélymúzeum ügyvezető igazgatóját.

Bővebben...
 

A spekuláció miatt „szálltak el” a gabonaárak - A bankok a 15 milliárdos keretet nem helyezik ki a mezőgazdasági termelőkhöz

E-mail Nyomtatás

Csökkent az állatállomány és a sertés felvásárlási ára, a takarmányárak viszont az egekbe szöktek. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége az eddigi kormányzati lépések mellett újabbak megtételét tartja indokoltnak.

 

Olvastam, hogy a hőség miatt a sertések csak sínylődtek, a forróság következtében mintegy ötvenezer állat pusztult el az utóbbi néhány hétben. Azt hallottam, hogy szövetségük a felvásárlási ár emelését szeretnék elérni. Ilyen esetben az utca embere, a vásárló arra gondol, ez a boltokban áremelkedéssel jár. Mi teszi indokolttá a vágósertés felvásárlási árának emelését? – kérdezem Dr. Wagenhoffer Zsombort, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatóját.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség