Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Ne legyünk kiszolgáltatottjai a Négy Mancsnak - A Négy Mancs olyan erős kampánytevékenységet folytatott, amitől beijedtek a vágóhidak

E-mail Nyomtatás

A szentesi baromfifeldolgozó Hungerit Zrt. 553 millió forintos kártérítési igénye után újabb cég, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. indított pert az osztrák hátterű Négy Mancs állatvédő szervezet ellen. A hortobágyi vállalkozás 17 millió forintot követel az alapítványtól.

 

A Négy Mancs-ügy nem újkeletű. Miért csak most perelnek ,és hogyan számolták ki azt a 17 millió forintot, amit követelnek az alapítványtól? – kérdezem Varga Ferenctől a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatójától.

Bővebben...
 

250 millióból megújult a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium - Tapasztalva a bányásztársadalom fogyását, mindenkit tudunk fogadni az ország területéről

E-mail Nyomtatás

Csaknem 250 millió forintból újult meg a Komló városához tartozó Sikondán a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. A létesítmény komplex energetikai korszerűsítése uniós támogatásból valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében. Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a projekt augusztus 9-ei záró rendezvényén hangsúlyozta: „egy ország felemelkedésének alapkövei maguk az emberek, ezért egészségük megbecsülése, megóvása kiemelt feladat, amelyben kötelesség részt vállalni.” A nagyszabású beruházásról Giliczéné Sándor Judit, a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium főigazgatója nyilatkozott.

Bővebben...
 

Jó gazdaként és ne parazitaként éljünk - Az ősképek adta biztonság zavarja azt a társadalmat, amely életellenes, amelyik csak a fogyasztásra ösztönöz

E-mail Nyomtatás

Molnár V. József Magyar Örökség Díjas művészettörténész, képzőművész ,néplélekrajz-kutató 1930. március 17-én született Cserhátpusztán. 1956-os forradalmi tevékenysége miatt két és fél évig börtönben ült, s kizárták az ország összes egyeteméről. Szabadulása után nyomdászként dolgozott, majd festőművészként és grafikusként. Ezt követően a Műszaki Könyvkiadó szerkesztőjeként tevékenykedett, onnan ment nyugdíjba. Az 1970-es évek óta mindmáig a szerves műveltség kutatója és krónikása, számos egyetem és főiskola tanára, több mint két tucat könyv szerzője és társszerzője, emellett folyamatosan előadásokat tart szerte a Kárpát-medencében. 2003-tól a Történelmi Vitézi Rend tagja. 2012. június 23-án megkapta a Magyar Örökség Díjat.

Bővebben...
 

Lovagkereszt Kligl Sándornak - A figuralizmust jó ideje nem díjazzák

E-mail Nyomtatás

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Kligl Sándor szegedi szobrászművész, a Csurka István Emlékbizottság tagja. Az elismerést a köztársasági elnök adományozta – kiemelkedő művészi tevékenységéért, elkötelezett nemzeti szemléletű köztéri alkotásaiért, portréiért – és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes adta át augusztus 17-én a nemzeti ünnep alkalmából.

 

Szerkesztőségünk nevében gratulálok a kitüntetéshez!

 

–Köszönöm szépen! Nagyon meglepett ez a díj, mert nem vagyok kitüntetésekkel elhalmozva.

 

Művészeti elismeréssel sem?

 

–Az sincs. Fogalmam sincs arról, kik jogosultak a művészeti díjak felterjesztéseire. Gondolom, szakmabeliek is vannak közöttük. Ettől függetlenül nagyon sokan kimaradtak az elmúlt idők elismeréseiből, olyanok, akik rendesen végezték a munkájukat. Róluk valahogy elfeledkeztek. Talán azért, mert nem a baloldali „értékeket” gyarapították, hanem az emberi faj mély és örök értékeit. Navracsics miniszterelnök-helyettes úr beszédében is utalt arra, hogy régi adósságot törlesztettek a díjazásokkal.

Bővebben...
 

A hely, ahol Rózsa Sándort is megkeresztelték - Látogatóbarát intézményben ismerhetik meg a ferencesek történetét

E-mail Nyomtatás

Látogatóközpont nyílik szeptemberben a szegedi ferences kolostorban. A 265 millió forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a vendégek körbejárhatják szinte az egész kolostort: a gyógynövénykerttől a templomon át a kiállítótermekig. Az olvasót most Fr. Kiss Didák, a szegedi ferences kolostor házfőnöke kalauzolja végig.

 

Ha ma azt mondjuk, hogy kolostor, akkor zárt közösségre gondol mindenki. Olyan titokzatos helyre, ahová csak engedéllyel lehet belépni. Miért döntöttek látogatóközpont megnyitása mellett?

 

–A szeged-alsóvárosi ferences templom 2003-ban ünnepelte felszentelésének 500. évfordulóját. A jubileumi ünnepség alkalmából egy olyan fél éven keresztül tartó kiállítást rendeztünk, amelyen bemutattuk hagyományainkat, identitásunkat, s azt is, milye kulturális hatással bírt a környékre ferences kolostor működése. Nagyon sokan meglátogatták ezt a kiállítást, s közben rádöbbentek arra, hogy mennyire nem ismerik a szerzetesrendek világát. Ezen felbuzdulva elkezdtünk azon gondolkodni, miként lehet az emberek elé tárni azt a szellemi kincset, amit birtoklunk. Így döntöttünk a látogatóközpont létrehozása mellett, tehát szimbolikusan kinyitjuk a kapukat, hogy betekinthessenek az emberek a ferencesek életébe.

Bővebben...
 

Az akciót több hónapnyi titkos nyomozás előzte meg - A legfontosabb, hogy helyreálljon a bizalom a rendőrség iránt

E-mail Nyomtatás

A rendőrök 2,5 kiló marihuanát, 25 csomag meszkalint, 40 darab extasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint és további jelentős mennyiségű, még nem azonosított kábítószergyanús anyagot, valamint kábítószer adagolásához szükséges eszközöket találtak az O.Z.O.R.A fesztiválon végzett razzia során. Dr. Garamvölgyi Lászlót, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjét az operatív akcióról kérdezzük.

Bővebben...
 

A munkahelyek megőrzését és újak teremtését egyaránt segíteni kívánjuk - A védőnők segítségével ajándékcsomagot juttatunk el azokhoz, akiket meglátogatott a gólya

E-mail Nyomtatás

A főváros újpesti városrésze folyamatosan fejlődik. A prioritások felállításakor is komoly szerepet játszik a helyiek véleménye, amelyet az Újpesti Párbeszéden keresztül juttatnak el az önkormányzathoz. Sikernek könyvelik el, hogy a világméretű válság ellenére sikerült egyenesbe hozni a városrész gazdálkodását. A legújabb hír, hogy több mint félmilliárd forintból korszerűsítik az újpesti szakorvosi rendelőt, az épület egyebek mellett új nyílászárókat, fűtőtesteket és homlokzatszigetelést kap. A 60 éves épület nagyon rossz állapotban van, azt évtizedekig elhanyagolták. Újpest önkormányzata tavaly februárban döntött úgy, hogy saját tulajdonba veszi a Görgey úti rendelőt, s felújítja. Az újpesti beruházásokról, felújításokról Wintermantel Zsolt polgármestert kérdezem.

Bővebben...
 

Kiegyensúlyozott, kiszámított piacot szeretnénk - Az alapok adottak ahhoz, hogy hazánk nyertesen kerüljön ki a versenyből

E-mail Nyomtatás

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a magyar tej- és tejtermékfogyasztás jelentősen visszaesett az elmúlt 15-20 évben és így a magyar tejfogyasztási szint az EU –átlag alatti. Ezért szükséges a magyar tejtermékek népszerűsítése. A hazai tejágazat helyzetének javítására eredetvédelmet kér az Európai Uniótól a Tej Terméktanács a magyar rögös túróra. Az erre vonatkozó igényt a szaktárcával történt egyeztetést követően várhatóan szeptemberben vagy októberben nyújtják be.

Bővebben...
 

A patikákban a hivatás, tehát a beteg szempontjai lesznek az elsők - Több száz új gyógyszertár jött létre, melyeknek jelentős hányada „pilótajáték-szerűen” felépített lánchoz tartozott

E-mail Nyomtatás

Július 21-énOrbán Viktor miniszterelnök úr a konzultációsorozat részeként a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével tárgyalt. A konzultáción pénzügyi segítséget ígért a miniszterelnök a többségi gyógyszerészi tulajdon biztosításához. A tárgyalás eredményéről, tematikájáról Dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét kérdezem.

Bővebben...
 

Dél-Nyírség a fejlődés útján - A szocializmus 40 éve kiölte a helyi hagyományokat

E-mail Nyomtatás

A dél-nyírségi térség polgármestereinek és háziorvosainak július 20-án mutatták be a vámospércsi kistérségi járóbeteg-szakellátó központot, amely ősztől fogadja majd a betegeket. A szakrendelő felépítése hat település, közel húszezer lakosát érinti, akiknek ősztől nem kell Debrecenbe utazniuk szakorvoshoz.

 

Mekkora összegből tudták véghezvinni ezt a beruházást? – kérdezem Ménes Andreától Vámospércs polgármesterétől.

 

A projekt összköltségvetése körülbelül 1 milliárd 32,5 millió forint, amihez 982 millió forintnyi támogatást kaptunk. Igaz, hogy ez a beruházás hat település összefogásával valósult meg, hiszen kistérségi járóbeteg szakorvosi rendelőről van szó, de befogadó településként Vámospércs egyedül vállalta az önerő biztosítását; 43 millió forint értékű telket és 8 millió forint készpénzt biztosítottunk a projekt önerejének előteremtéséhez. Ennek fejében a mintegy 1500 négyzetméter összalapterületű, teljesen akadálymentesített létesítmény 300 négyzetméterével Vámospércs önkormányzata szabadon rendelkezik. Itt nyolc ágyas nappali kórházat, gyermekorvosi rendelőt, gyógyszertárat és büfét szeretnénk üzemeltetni, s az ebből származó bevételek –szándékaink szerint – csökkenthetik a rendelőintézet fenntartási költségeinket.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség