Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

A Kárpát-medence gazdasági megerősödéséért - Jelentős források állnak rendelkezésre a határon átívelő kapcsolatok erősítésére

E-mail Nyomtatás

Kárpát Régió Üzleti Hálózat néven üzletfejlesztési irodahálózat kiépítése kezdődött el a szomszédos országokban a magyar-magyar gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázására. Szerkesztőségünk vendége: Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

 

Az elektronikus médiában egyre többször hallani a Kárpát-medencei gazdasági térség üzletfejlesztési irodahálózatáról. Legyen kedves olvasóinknak a hálózat célkitűzéseiről beszélni.

 

–A hálózat célkitűzése, hogy elősegítse a kelet-közép-európai országok nyitását egymás gazdaságainak irányába, hozzájáruljon ahhoz, hogy ez a térség európai szinten egy összefonódó és erős gazdasági régióvá váljon. Az EU 2014-2020 közötti költségvetésében jelentős források állnak majd rendelkezésre a határon átívelő kapcsolatok erősítésére, amiből a gazdasági integrációs törekvések is finanszírozhatóak lesznek. Az üzletfejlesztési hálózat egy erős, európai mértekben is versenyképes, régiós gazdasági együttműködési lehetőség felismeréséből eredő kezdeményezés, mely mentén magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki vállalkozások munkahelyeket teremtenek és biztos támaszai a nemzetpolitikának. 

Bővebben...
 

Szenvedélyemmé vált az alkotás - Az absztrakt nem tükrözi a lényemet

E-mail Nyomtatás

Eskulits Tamás szobrászművész Sóskúton született 1947-ben. 1969-1974 –től a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendéke, mestere: Pátzay Pál. 1976-ban ösztöndíjjal fél évet Firenzében töltött. 1977-1980 között Derkovits-ösztöndíjas. 1983-ban a kecskeméti művésztelepre költözött, ott élt 15 éven keresztül. Elnyerte a város művészeti díját, valamint a kecskeméti téli tárlat díját. A klasszikus hagyományokon nevelkedett szobrász 1978-ban Ehnaton Múzeum című tárlatán konceptuális művészként mutatkozott be. Egyiptomi piramisbelsőt idéző environmentjének (környezetszobrászatának) hatását fotókkal, hangeffektekkel erősítette fel. Munkásságában az antik művészet tisztelete a formai igazodáson kívül abban is megmutatkozik, hogy szívesen dolgoz fel mitológiai jeleneteket.

Egyéni kiállításai – a teljesség igénye nélkül – : Villa Romana, Firenze (1976), Ferencvárosi Pincetárlat, Budapest (1977), Ehnaton Múzeum, Magyar Optikai Művek Művelődési Központ, Budapest; Oppenheim Galerie, Köln (1979) „Utolsó vacsora” Eskulits Tamással címmel, Stúdió Galéria, Budapest (1979), Dürer Terem, Budapest (kat.) (1988), Iványi Grünwald Terem, Kecskemét; Jászszentlászló; Kunszentmiklós (1989), Centre Culturel Communal E. Satie, Párizs-Arcueil (1995), Tokaji Galéria, Tokaj (1998.), Budapest XII. kerület (2002), Thermál Hotel Liget, Érd (2010.) Az 1990-es évek közepén részt vett a kiskunfélegyházai Korona Szálló restaurálásában. A csillárokat eredeti dokumentumok alapján készítette el.

Fontosabb köztéri művei: Kissrác (bronz egészalakos szobor, 1975, Zánka, Szoborpark), Petőfi Sándor (bronz mellszobor, 1979, Kistelek, Általános Iskola parkja), Vikár Béla (bronz dombormű, 1983-1984, Dunavecse), Vénusz (egészalakos márvány kútszobor, 1986, Győr, Radó-sziget), Liszt Ferenc (egészalakos bronzszobor, 1986, Kalocsa, Érseki palota előtt), Fejes Sándor (portré, 1987, Budapest, Földművelésügyi Minisztérium), Bajcsy-Zsilinszky Endre (egészalakos bronz ülőszobor, 1989, Kiskunfélegyháza, Általános Iskola előtt), Római istenek kútja (kő, bronz szoborcsoport, 1994, Kecel, Fő tér), A magyar szabadságharcok emlékműve (bronzszobor, 1995, Kecel), Hunyadi Mátyás (mészkő, 2002, Budapest XII. kerület).

Bővebben...
 

Nem engedek a művészi színvonalból - Beszélni kell a színházcsinálók felelősségéről is

E-mail Nyomtatás

Bács-Kiskun megye kulturális központja Kecskemét. Cseke Péter színművész, rendező 2008 nyara óta a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója; feleségével, Sára Bernadettel megválasztása óta élnek az alföldi városban. A direktor úgy véli sikerült egy szellemi központot kialakítania a Katona József Színházból.

 

A 2011/2012-es évadot úgy hirdették meg, hogy ez lesz a legszakmaibb évadjuk. Mindez mit takart, és elérte-e a társulat a megfogalmazott célt?

 

–Színházvezetésem negyedik évadjára egy olyan erős társulattal rendelkezem, amely teljes mértékben tudja azt az igényt teljesíteni, hogy magas színvonalon játssza mind a könnyedebb – ami persze csak a befogadó számára könnyű – , mind a XXI. századi „kísérleti” drámákat. Egy vidéki színház esetében nem könnyű az évad megtervezése. Egyrészt biztosítani kell a magas, mindig emelkedő színvonalat, másrészt a közönség kedvében kell járni. De úgy, hogy sosem engedek a művészi színvonalból. Egy színház akkor működik igazán jól, ha darabjain keresztül olyan kérdéseket tud feltenni, ami az embereket érdekli, foglalkoztatja, s az még jobb, ha válaszokat is tud adni rá. A szakmai évad azt jelentette, hogy mind a darabok, mind a szereplők kiválasztása, s mind a színvonalas játék által megpróbáljuk bemutatni a jelen Magyarországát. Mindezt úgy, hogy a közönség kezét nem engedjük el. Ez nem jelenti azt, hogy ne kísérletezzünk a színházban. Új utak keresése nélkül a színház egy múzeum lenne csak. És bizony sok mindent a kísérletezések visznek előre. Az viszont nem mindegy hol kísérletezünk. A társulat is újabb színpadi megoldásokkal szeretne megismerkedni és szereti a különleges előadásokat – a kisszínházban.

Bővebben...
 

Gyergyószentmiklósiak világtalálkozója - Új rekord született: 2350 ember ropta a csárdás a főtéren

E-mail Nyomtatás

A Szent Anna -búcsúval és keresztútszenteléssel vette kezdetét július 26-án , aztán mindennapos programokkal folytatódott a gyergyószentmiklósiak világtalálkozója. A térség elszármazottai hosszú évek után először gyűlhettek össze szülőföldjükön. A találkozó színvonalasnak bizonyult, hiszen a csárdásrekordot is sikerült megdönteni. A gyergyószentmiklósiak világtalálkozójáról Pál Leventét, a helyi művelődési központ igazgatóját, a rendezvény főszervezőjét kérdezem.

 

Mikor vetődött fel a rendezvény ötlete?

Bővebben...
 

Hazánk adhat otthont a víz világkonferenciájának - A víz kérdéskörére időt, pénzt és energiát kell szánni

E-mail Nyomtatás

A június 20. és 22. között Rio de Janeiróban megrendezett környezetvédelmi csúcstalálkozón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Tóth Katalin parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár is tagja volt a magyar delegációnak.

 

Az ENSZ által 20 évvel ezelőtt rendezett riói konferencián olyan, a fenntartható fejlődésre vonatkozó fontos dokumentumokat fogadtak el, mint a “Feladatok a XXI. századra” (Agenda 21) dokumentumot, mely a fenntartható fejlődés átfogó programja, a fenntarthatóság elveit tartalmazó Riói Nyilatkozatot, valamint a tartamos erdőgazdálkodás elveit. El lehet mondani, hogy Rióban hagyománya van a “zöldkonferenciáknak”? – kérdezem Tóth Katalint, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát.

Bővebben...
 

Negyedmilliárd forint Nógrád megyének - Nincs az a mennyiségű pénz, amit ne lehetne úthálózatunk fejlesztésére költeni

E-mail Nyomtatás

Csaknem 250 millió forintos támogatást ítéltek meg Nógrád megyének a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alapjaiból. A pénzből egyebek mellett árvízi rekonstrukció, szennyvízberuházás és egészségház valósul meg.

 

Mely települések, milyen alapból kaptak támogatást, s azt milyen célra fordítják? – kérdezem Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökét.  

Bővebben...
 

Szlovákia, az abszurdumok országa - A kistelepülések elsorvasztása ellen

E-mail Nyomtatás

Átrajzolhatja a felvidéki magyar falvak településszerkezeti rendszerét a szlovák közigazgatás reform az MKP közigazgatási alelnöke szerint. Őry Péter úgy látja, hogy sérülhet a decentralizáció alapelve azzal, ha az ügyintézés távol kerül a polgártól. Az MKP viszont elutasítja a kistelepülések elsorvasztását célzó terveket.

 

A napokban tartotta meg soros ülését a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Közigazgatási Tanácsa. Robert Fico kormányfő még a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének májusi kongresszusán jelentette be, hogy kormánya átvilágítja az államigazgatási és önkormányzati jog- és hatáskörök megosztását és azok finanszírozását. Ez, illetve a szlovák kormány 100 napja a közigazgatás tükrében szerepelt-e témaként az ülésen?

Bővebben...
 

Zuroffot nem érdekli sem a tudomány, sem a szakszerűség - Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy Csatáry Kecskeméten volt rendőrfogalmazó-gyakornok 1941-ben

E-mail Nyomtatás

A magyar történészek megállapították, a Wiesenthal Központ információi sok esetben nem voltak megalapozottak. Efraim Zuroff a Csatáry László elleni hajsza elindítója kijelentette: őt nem érdeklik a magyar történészek megjegyzései vagy kijelentései, nem érdeklik a történelmi források, nem érdeklik a dokumentumok. Ezzel szemben Zuroff hitelesnek tartja a 71 évvel ezelőtt történt eset állítólagos tanúit, akikről mint kassai túlélőkről beszél.

 

A kassai túlélőknek, vagy a dokumentumoknak higgyünk? – kérdezem Dr. Szakály Sándor történészprofesszort, egyetemi tanárt.  

Bővebben...
 

Lenézi a vásárhelyieket, aki messziről jött emberként akarja őket kioktatni - Mondják: nem is ajánlásokat gyűjtenek az MSZP-sek, hanem agymosást kísérelnek meg

E-mail Nyomtatás

A Fidesz hódmezővásárhelyi elnöke szerint az MSZP-központból „pártkatonákat" vezényeltek a városba, hogy a szeptemberi időközi polgármester-választásra agitáljanak és saját pártjuk jelöltjének gyűjtsenek ajánlószelvényeket.

 

Hogyan is viselkednek a szocialista „pártkatonák”? Felderítik a terepet, vagy zaklatják a lakosságot?– kérdezem Dr. Havasi Katalintól, a hódmezővásárhelyi közgyűlés tagjától, a helyi Fidesz alapszervezet elnökétől.

Bővebben...
 

Kitörni az adósságspirálból - Az előző ciklusokban a működést és a fejlesztést hitelből oldották meg

E-mail Nyomtatás

A Bátonyterenyei Ipari Park Kft. 454 millió forintos beruházással alakít ki ipari parkot Bátonyterenyén, egy 11,5 hektáros területen. Év végére készül el a beruházás, amelynek alapkövét július 4-én tették le a Nógrád megyei városban.

 

Mennyi munkahely jöhet létre a beruházással?- kérdezem Nagy-Majdon Józsefet , Bátonyterenye polgármesterét.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség