Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

A rendelet a hazai vásárlók jobb tájékozódását biztosítja - Az a magyar termék, amely csak magyar alapanyagból készül

E-mail Nyomtatás

Egyeztetetést tartottak a szeptemberben életbe lépő magyartermék -rendeletnek megfelelően önkéntes alapon feltüntethető „magyar termék", „hazai termék" és „hazai feldolgozású termék” védjegy jelöléseiről kereskedők, termelők részvételével július 24-én a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A megbeszélésen Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeletéért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a tárca együttműködési megállapodást szeretne kötni a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel.

Bővebben...
 

A Vidékfejlesztési Minisztérium elszánt az állattenyésztés talpra állításában - Agrárdiplomáciai siker, hogy az EB engedélyezte: kifizethetjük a területalapú támogatás 50%-át

E-mail Nyomtatás

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szakmai szervezetek javaslatait is beépítve még júliusban elkészíti az állattenyésztési ágazatot segítő javaslatait, amelyeket várhatóan még e hónap végén vagy augusztus elején a kormány elé terjeszt - mondta Feldman Zsolt, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára .

Bővebben...
 

Hol a gondolat az építészetben? - Akkor lesz változás, ha a természetelvű gondolkodásnak adunk teret az építészetben, az egyetemeken

E-mail Nyomtatás

Csete György Kossuth-díjas építészmérnök 1937. november 5-én született Szentesen. Elemi és általános iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd miután egyetlen szentesi középiskolába sem vették fel, az egyik református lelkész, Kanász Nagy József ajánlására a Debreceni Református Kollégiumba került. Gimnáziumi tanulmányai befejeztével 1957-ben beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára, ahol 1961-ben szerzett oklevelet. Tanított a pécsi, a budapesti és az innsbrucki egyetemen. A magyar organikus építészet egyik, közéleti szerepet is vállaló elindítója. 1961 és 1970 között a budapesti Országos Érc- és Ásványbányák Vállalatnál, 1970-től a BARANYATERV-nél , 1973-tól a PÉCSITERV-nél dolgozott, ahol a fiatal építészekből megalakult Pécsi Csoport vezetője, Lechner Ödön és Kós Károly örökségének folytatója. A magyar népi építészet hagyományait követő, a hazai organikus építészeti mozgalom egyik elindítója. 1970 és 1974 között készült az orfűi Forrásház, amely az organikus építészet első példái közé sorolható, melyet 2002-ben műemlékké nyilvánítottak. Tulipános házai (Paks, Atomerőmű lakótelep, 1973) kapcsán országos építészeti vita alakult ki. 1978 és 1988 között az Országos Természetvédelmi és Környezetvédelmi Hivatal, majd a szarvasi ARBOCOOP munkatársa lett. Kísérletezett a napenergia hasznosításával is (Balatonszentgyörgy, Gulya csárda – Sánta Gáborral – 1985). Templomait (Halásztelek, Szent Erzsébet templom, 1976; Ópusztaszer, 1991; Beremend, Megbékélés ökumenikus kápolna, 1998-2000) Dulánszky Jenő statikussal és Csete Ildikó iparművésszel közösen tervezte. Alkotói hitvallása:„Mindig hűnek kell lenni, és mindig igazat kell szólni, mert nem szól igazán az ének, ha nem vagyunk őszinték.” Fő művei közé sorolható a honfoglalás 1100 évfordulójára Ópusztaszeren a Történelmi Emlékparkban 1991 és 1998 között végzett folyamatos tervező és építő munkája (Erdők temploma, Világmagyarság háza, Mamutfenyő-ház). Építészeti alkotó tevékenysége csúcsteljesítményének tekinthető a debreceni Tégláskert református temploma, melyet 2005-ben adtak át. Iskolateremtő építészeti munkássága mellett figyelemre méltó publicisztikai tevékenysége is. Írásaiban szépírói igénnyel, komplex látásmóddal teremt kapcsolatot az építészet és a társművészetek, valamint a magyar történelmi és népi hagyományok között. Közéleti tevékenysége is jelentős. Alapító tagja a Magyar Megújulási Mozgalomnak, tagja a Százak Tanácsának, elnöke a Közakarat Egyesületnek, tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, 1993-ban a Lechner Ödön Társaság alapítója. A Corvin-közi szabadságharcosok is kitüntették. Ybl- és Prima Primissima Díjas, a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérme kitüntetés birtokosa. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa 2011-ben aranydiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.

Bővebben...
 

Az igazi cél, hogy a kiválasztott idős ember a per közben haljon meg - A vádaskodóknak nem kell attól félni, hogy egy teljesen alaptalan dolog miatt feljelentik őket

E-mail Nyomtatás

A Budai Központi Kerületi Bíróság július 18-án házi őrizetbe helyezte a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót. A 97 éves férfit megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják, miután a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája szerint 1944 tavaszán Kassán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. Szerkesztőségünk vendége dr. Zétényi Zsolt ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke.

Bővebben...
 

Kedvező jelentés hazánk számára - Az EP kategorikusan tiltja a cianidos bányászati technológia alkalmazását

E-mail Nyomtatás

 

A romániai hatóságoknak minden körülményt mérlegelniük kell, mielőtt döntést hoznak a verespataki aranykitermelés beindításáról, és tiszteletben kell tartaniuk az EU valamennyi idevonatkozó irányelvét – áll abban a jelentésben, amelyet az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága július 12-én fogadott el Brüsszelben a testület romániai tényfeltáró látogatásának eredményeiről.

 

Sokan vádolták azzal az EU intézményeit, hogy „nesze semmi, fogd meg jól” jelentéseket szövegeztek, szavaztak meg, elegendő néhány Szlovákiát érintő dokumentumra gondolunk.  Ez a Verespatakra irányuló EP-jelentés mennyire mond ki konkrétumokat, mennyire határozott?- kérdezem dr.Bagó Zoltán néppárti európai parlamenti képviselőt, a tényfeltáró delegáció magyar tagját.

Bővebben...
 

Ne károsítsák meg az országot - Az állam számára nem megfelelő bérleti szerződéseket felbontják

E-mail Nyomtatás

Menczer Erzsébet fideszes országgyűlés képviselő szerint a világörökségről szóló törvény módosítását egyetlenegy dolog indokolta, mégpedig az, hogy a hat hónap a világörökségi helyszíneken lévő vagyonelemek hasznosítására vonatkozó bérleti szerződések áttekintése tekintetében kevésnek bizonyult.

 

Mikor kezdte el az Emberi Erőforrás Minisztériuma felülvizsgálni a nyolc világörökségi helyszínen lévő vagyonelemek hasznosítására vonatkozó bérleti szerződéseket?

 

–A törvény 2012. január 1-jén lépett hatályba, tehát akkor kezdte el az illetékes tárca a felülvizsgálásokat, és az azóta eltelt időszak alatt bizonyítást nyert, hogy nem elegendő fél év nyolc világörökségi helyszín tekintetében a teljes anyag átvizsgálására. Nekem nem tisztem azt ellenőrizni, hogy miként folyik a minisztériumban a munka, de az jól látható, hogy ha csak a Hortobágyi Nemzeti Parkot illetően 4600 szerződést kellett megvizsgálni, akkor fizikai képtelenség az összes világörökségi helyszínre vonatkozó bérleti megállapodást fél év alatt áttekinteni. Ezért javasoltam a hat hónapos meghosszabbítást.

Bővebben...
 

A felvidéki gazdaság 22-es csapdája - A középosztály karcsúsításába kezdett a szlovák kormány

E-mail Nyomtatás

Robert Fico második kormánya immár századik napja van hatalmon. A kormány néhány tagja már most figyelemre méltó eredményekről beszél. Marek Madaric kulturális miniszter ide sorolja a leégett krasznahorkaváraljai vár fokozatos rekonstrukcióját, valamint azt is, hogy a Szlovák Nemzeti Színház már új vezetőséggel működik. Peter Kazimír pénzügyminiszter úgy érzi, ez alatt az alig több mint három hónap alatt legalább fél évre való munkát végeztek. Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter szerint már tettek a páciensek irányába kedvező lépéseket. Ide tartozik az is, hogy sikerült meggátolniuk az új orvossztrájkot. Farkas Ivánt, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) gazdasági és régiófejlesztési alelnökét arra kérem, hogy értékelje ezt a száz napot.

Bővebben...
 

Fizessen, aki tudatosan rombolja az egészségét - A csipszadó önmagában kevés ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon

E-mail Nyomtatás

Terjesszék ki a népegészségügyi termékadót, közkeletű nevén a csipszadót a túlzottan zsíros élelmiszerekre is – ezt javasolta Dr. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója.

 

Tisztelt főigazgató úr! Úgy tudom, hogy ön a csipszadó ötletadója. Mit szól ahhoz, hogy a tavaly nálunk bevezetett különadóhoz hasonlóan az ENSZ is globális különadó bevezetését javasolja az egészségtelen élelmiszerekre?

 

Valóban ,a kalóriadús üdítőitalokra és az ugyancsak hizlaló, silány minőségű ételekre  kirótt különadóval szeretne véget vetni az egészségtelen táplálkozásnak az ENSZ. Nem mondjuk, hogy az ötletet mi adtuk, hanem azt: a köztudatba mi hoztuk be az egészségtelen termékekre kivetett adót. Azért beszélek többes szám első személyben, mert a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület 2010 nyarán elkészített 18 pontos akciótervének néhány pontja szól – ha nem is a csipszadóról, hanem akkori nevén – a hamburgeradóról. Nem az a lényeg, hogy melyik ételről van szó, hanem arról, hogy a hamburgeradó sokkal több terméket, így a zsíros élelmiszereket is érintett volna. Ami megvalósult az a túlzott cukor- és sótartalmú élelmiszerek és az energiaitalok megadóztatása. Úgy tűnik, van arra fogadókészség, hogy kiterjesztik a népegészségügyi termékadót. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a már említett 18 pontban szerepelt az is, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nemrég terjesztett elő, tehát a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adójának emelése. Az ebből származó bevételből az egészségügy jutna többletforráshoz. Nagyon örülünk annak, hogy az akkori felvetéseink meghallgatásra találtak.

Bővebben...
 

Újabb ökopark épül az országban - A kipcsak törzs úgy gondol ránk, kunokra, mint nyugati rokonokra

E-mail Nyomtatás

Június 29-én rakták le a karcagi ipari park ökoparkjának, valamint hűtőgép- és elektronikaihulladék-hasznosító üzemének alapkövét. Az ünnepségen a vidékfejlesztési miniszter kiemelt feladatnak nevezte a zöldgazdaság fejlesztését. Fazekas Sándor hangsúlyozta: az elektronikai hulladékok hasznosításával nyerhető értékes nyersanyagokra szüksége van Magyarországnak a jövő ipari és technológiai beruházásainak megvalósításához.

 

Egy nagy beruházásról beszélhetünk, vagy két kisebbről? – kérdezem Dobos Lászlót, Karcag polgármesterét.

 

Egy nagy beruházásról van szó, ami a meglévő ipari parkunkkal szemben, a 4-es út mellett helyezkedik el. Több üzem létrehozásán is gondolkozunk, az első, aminek az alapkőletételére került sor június 29-én, a háztartási gép -szétszerelő üzem. Ez az üzem, azon túl, hogy munkát ad a környéken élőknek, fontos környezetvédelmi szempontból is, hiszen olyan anyagokat szednek ki a gépekből, melyek hasznosíthatók, újra felhasználhatók. Ezen kívül természetesen, a területrendezés után több más üzemet is – például üvegtéglagyárat – szeretnénk az ipari parkkal közösen létrehozni.

Bővebben...
 

Művészetemmel a magyarságtudatot erősítem - Felhívom a figyelmet a Felvidék kulturális örökségére

E-mail Nyomtatás

Boráros Imre felvidéki színművészt „A Világ Magyarságáért Művészeti Díj“ elismeréssel tüntették ki július 2-án Budapesten. A népszerű és sokoldalú művész a Nemzeti Kulturális Gálaest keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban vette át a rangos kitüntetést. Boráros Imre csaknem ötven éve került a komáromi Magyar Területi Színházhoz, játszott a kassai Thália Színházban, vendégszerepelt a budapesti József Attila Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, valamint a miskolci Nemzeti Színházban. Pályája során több mint 200 szerepet alakított. Számos filmben szerepelt, így az Oscar-díjra jelölt Zselary című cseh produkcióban is.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség