Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Segítséget kérnek a felvidéki magyar civil szervezetek - Bugárékat azért nem hívtuk meg, mert a pártjuk nem magyar etnikai párt

E-mail Nyomtatás

Június 27-én Komáromban a felvidéki magyar szervezetek képviselőinek részvételével tartották a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának (NÖB) kihelyezett ülését. A bizottsági üléssel kapcsolatban bíráló nyilatkozatokat tett Pavol Paška, a szlovák parlament elnöke, valamint Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is. „A Híd a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának kihelyezett ülését a Selye János Egyetemen egy újabb megosztó lépésnek tartja, amely nem a szlovákiai magyarok érdekeit szolgálja. Sajnálatosnak tartjuk, hogy ebben a megosztó politikában szlovákiai magyarok is részt vállalnak. Elutasítjuk, hogy egy ilyen fajta találkozón semmibe veszik 150 000 szlovákiai magyar nézetét, és Berényi József pesszimizmusa a hangadó.”

 

Mi a véleménye Pavol Paska és Bugár Béla nyilatkozatairól, mellyel a kihelyezett ülést bírálták? – kérdezem Potápi Árpád Jánost, a Nemzeti összetartozás bizottságának elnökét.

Bővebben...
 

Biatorbágy vezetése családcentrikus - A nem pénzbeli adósságnak a felszámolása több milliárdos tehertételt jelent

E-mail Nyomtatás

Biatorbágy első bölcsődéjét avatta fel Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár június 24-én. A 72 férőhelyes bölcsőde felépítéséhez az Új Széchenyi Terv keretében 250 millió forint támogatást nyert el a város. Az új intézmény avatásáról, a város beruházásairól, a fejlesztésekről Tarjáni Istvánt, Biatorbágy polgármesterét kérdezem.

 

A bölcsődeavatásból helyesen következtetek arra, hogy nő a lélekszám a településen?

 

–Biatorbágy lélekszáma egy 2001-es ingatlanfejlesztés következtében 2003-2008 között ugrásszerűen 8000-ről több, mint 12.000-re nőtt. A hatályos törvények szerint a 10 ezer főt elérő településeken kötelező bölcsődét működtetni. Habár ez a létszám már 2006-ban adott volt, a település csak most tudta teljesíteni az elvárást. Az épület teljes költsége közel 400 millió forint, a fenntartási költséget, pedig évi 80 millió forint  körüli összegre tervezzük.

Bővebben...
 

Írók-költők vagy zeneszerzők műveit akarják eltüntetni a magyar kultúrából - A székely-magyar író csak eszköz, akit zsigerből gyűlölködve, alaptalanul lehet gyalázni

E-mail Nyomtatás

Nyirő József erdélyi íróra emlékeztek a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban június 15-én délután. A megemlékezés előtt egy órával a Demokratikus Koalíció (DK) mintegy hatvan szimpatizánsa gyűlt össze tiltakozásul az épület előtt, mert szerintük Nyirő József „vállalhatatlan” és nem érdemes arra, hogy piedesztálra emeljék. Az eseményről Németh Szilárddal, Csepel polgármesterével beszélgetünk.

Bővebben...
 

Sikeres az Erzsébet-tábor - Szociális alapon ezer, ötezer forintért közel egy hetet lehet eltölteni teljes ellátással

E-mail Nyomtatás

Több mint tízezer gyermek táborozik idén nyáron az Erzsébet-tábor keretében. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program keretében, első lépésként 2 milliárd forintértékben pályázatot hirdetett meg a nehéz anyagi helyzetben lévők részére üdülésük, pihenésük, rekreációjuk elősegítésére, mely pályázatnak köszönhetően több mint 75 ezer honfitársunk: nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, nagycsaládosok illetve szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállalók részesültek támogatásban üdülési szolgáltatás formájában. Az Erzsébet-tábor pályázati kiírásait a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 1 milliárd forint értékben hirdette meg. A gyermekek táboroztatásáról Majthényi Lászlót, az Erzsébet-tábor projektvezetőjét kérdeztem.  

Bővebben...
 

Péntekenként termelői piac a Kossuth téren - A falusi turizmus a vidékfejlesztés egyik nagy lehetősége

E-mail Nyomtatás

Termelői piac nyílt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) épületének árkádjai alatt június 29-én, pénteken. A Vidék Mustra nevet viselő piac a tervek szerint késő őszig péntekenként reggel nyolctól délután hatig tart nyitva, és az ország minden területéről érkeznek majd ide a kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi.

 

Kinek az ötlete volt a Vidék Mustra megszervezése? – kérdezem dr. Csizmadia Lászlót, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége elnökét.

 

–Nehéz erre konkrét választ adni, mert az ötlet a mi tevékenységünkből is eredeztethető. A Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác-terve pedig többször megemlíti a helyi termékek helyi piacokra jutásának fontosságát. Lényeges a helyi termékek promotálása, értékesítése. A magyar termék egészséges is, és ha vásárolják, az munkahelyet teremt. Egyértelmű, hogy akkor nő a termesztési kedv, lendület, ha van hol eladni az árút.

Bővebben...
 

Sikeres nyári gyermekétkeztetés Tótkomlóson - Az alapanyagok egy része „nem utazhat” negyven kilométernél többet

E-mail Nyomtatás

Csaknem 130 gyermek jut melegételhez Tótkomlóson a nyári gyermekétkeztetési program keretében. Az új szabályok szerint 30 százalékban kötelező olyan alapanyagból készíteni az ételt, amelyet a település 40 kilométeres körzetében termeltek meg. A gyermekétkeztetési programról dr. Garay Ritát, Tótkomlós polgármesterét kérdezem.

Bővebben...
 

Nehezen lehet visszaadni 10-13 órás kihallgatások hangulatát - „Olyan emberre, mint ön, a Magyar Szocialista Népköztársaságnak nincs szüksége”

E-mail Nyomtatás

Székely Kornél grafikusművész, a Polgári Művészeti Műhely vezetője 1949-ben született. Mivel húsz évesen kiállt a mártír Bauer Sándor elvei mellett (aki így írt búcsúlevelében: „Halál az orosz megszállókra! Oroszok menjetek haza!”), a Tolnai Lajos utcai rendőrség vizsgálati osztályára került. Majd „örökös próbára bocsájtották.” Ezért nem is vették fel a Képzőművészeti Főiskolára. Segédmunkás, reklám-marketing előadó, majd vezető lett. A ’90-es évek elejétől könyv-, reklám-, és kiállítási grafikai munkákkal foglalkozik.  „Mit tehet egy grafikus? A költő versel, a festő fest, a szobrász szobor, a rajzoló pedig rajzol. Csak egy kicsit másképp. 2002. május 1-én, - távol minden ünnepléstől - a munkaszobám magányában készítettem egy politikai plakátot (akkor még azt hittem a fióknak). A kép sarkába ezt írtam : Uff Polgári Művészeti Műhely (kölyökkorom kedvenc törzsfőnöke így jelezte: ...én beszéltem). Hát én is így beszéltem. Ekkor jöttem rá, hogy harminc év után ismét van mondanivalóm. Az első harminc plakát, - melyeket “Beszélő Plakátok”-nak neveztem el, az első hónap végére elkészült. Persze tudtam, hogy a fiókban heverő munkáim annyit érnek mintha semmit sem csináltam volna”- írja életrajzában a művész.

Bővebben...
 

Díjazták a csernátoni „élő múzeumot” - A székely-magyar örökséget gyarapítani kell

E-mail Nyomtatás

A III. Székelyföld Napok keretében május 24-én este Orbán Balázs-díjban részesült Beder Tibor, Haszmann Pál és Domokos Ilona a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplomban. Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzata azokat a személyiségeket tünteti ki az Orbán Balázs-díjjal, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, akik sokat tettet Székelyföld fejlődéséért, a szülőföldön való megmaradásért és a közösségi értékek megőrzéséért.

Bővebben...
 

Ne legyen kultúrharc - Új költségvetési szerkezetet kell létrehozunk

E-mail Nyomtatás

Június 18-ától L. Simon László tölti be a kulturális ügyekért felelős államtitkári posztot. Eddig az államtitkárság költségvetése csökkent, de most van remény, hogy a helyzet változik, és 10%-os forrásnövekedés várható. Az egységes kultúrairányításról, a forráshiány leküzdéséről L. Simon László kulturális államtitkárt kérdeztük.

Bővebben...
 

A minisztérium arra törekszik, hogy a legjobb jelentkezők kapjanak támogatást - Megszüntettük a Leader-csoportokban észlelt visszaéléseket

E-mail Nyomtatás

A következő hónapokban több fontos pályázat is megjelenik a Darányi Ignác Tervben, és többmilliárd forintra pályázhatnak a gazdák. Erről és a nemzetközi Leader-konferenciáról kérdezzük V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség