Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Néppárt a korrupció ellen - Új politikai erő született ezen a megméretkezésen

E-mail Nyomtatás

A kormányzó baloldali Szociálliberális Szövetség (USL) fölényes győzelmet aratott a vasárnap rendezett romániai önkormányzati választásokon. A magyar szavazatokért először versengett három romániai magyar párt, amelyek eltérően értékelték az általuk elért eredményeket. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) több száz képviselőt juttatott az önkormányzati testületekbe, és ezzel a második legfontosabb romániai magyar politikai erővé lépett elő, állította Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

 

Mennyire lepte meg önöket, hogy országosan hatalmas győzelmet aratott a kormányzó pártszövetség?

 

Egyértelmű volt, hogy ők lesznek a választások győztesei, hiszen a jobbközépben sokan csalódtak Romániában. Az előző kormány nagyon tehetségtelen módon hozta meg a gazdasági válság miatti negatív döntéseket, s mindez egy földcsuszamlásszerű baloldali győzelmet eredményezett. Azt pedig már most lehet tapasztalni, hogy a kormánypártok nem éppen magyar-és kisebbségbarátok. Tehát meg kell erősödnünk az ellenállás érdekében. Mindez előrevetíti azt, hogy magyar-magyar párbeszéd szükséges a közös fellépés miatt. Az új egység jegyében a választások másnapjától kezdődően versenytársakból szövetségesekké kell válniuk az önkormányzati tisztséghez jutott erdélyi magyar képviselőknek.

Bővebben...
 

Akit a képzőművészet vezetett el a teológiához - A KISZ –titkár közölte: ide önt nem vehetjük fel

E-mail Nyomtatás

Komáromi János festő, grafikus 1943-ban született Budapesten. Autodidakta művész. Az érettségit követően 1962-64-ben a Kossuth Nyomdában volt rajzoló. 1964-71: Római Katolikus Hittudományi Akadémia. 1961-65: Ferenczy István Képzőművész Kör, ottani tanárai - Kőfalvy Gyula, Luzsicza Lajos, Balázs József - irányításával sajátította el művészeti ismereteit. 1963-64-ben a Tokaji Művésztelepen, valamint folyamatos önképzéssel fejlesztette szakmai tudását. Munkáira dinamikus vonalvezetés, valamint a szín- és fénykontrasztok fokozott alkalmazása jellemző. Témáit a nagyváros, a Balaton-felvidék, a család, valamint az egyház tanítása alkotják. A Fehér ló-sorozat képein változatos, expresszív tájban bukkan fel a mén. 1972-től számos újságban, folyóiratban jelentek meg redukált eszközöket használó kifejező rajzai. Számos könyvben találkozhatunk illusztrációival.

Mesterei: Kőfalvy Gyula, Luzsicza Lajos, Balázs József.

Egyéni kiállítások: KFKI Klub (1969), Művelődési Ház, Budakeszi (1970), Római Katolikus Hittudományi Akadémia (1971), Budapesti Műszaki Egyetem E Klub, Budapest (1976), Kertészeti Egyetem K Épület, Budapest (1979), Budafoki Filmszínház, Budapest [Perlay Rezsővel] (1980), Erzsébetvárosi Galéria, Budapest [Somogyi Győzővel] (1982), Igen Club Galéria, Budapest (1996), Iskola Galéria, Budakeszi • Adalbertium (1997), Boldog Gizella Kollégium, Piliscsaba (1999). Válogatott csoportos kiállítások: Gyermekrajz kiállítás (JP) (1952), Gyermekrajz kiállítás, Világkiállítás, Párizs (1955), Ferenczy I. Képzőművészeti Kör Kiállításai, Fő utca (1961-65), Budapest Körszálló (1972), Millecentenáriumi kiállítás, Művelődési Ház, Budakeszi (1996), Szent Margit Gimnázium (1998), Magyarok Háza- Márvány terem (2001), Vác- Városi Könyvtár (2003), Solymár Művelődési Ház (2004), Budapest Szt. István Bazilika Altemplom (2007).

1970-től évente szabadtéri kiállítást rendez május első vasárnapján Makkosmárián. Az ideinek a „vezető és kísérő szövege” a következő volt: „Talán soha nem láthattuk tisztábban és tudhattuk nagyobb bizonyossággal, hogy az ember önerejéből nem képes a valódi béke megteremtésére. Sőt még a kigondolásához is kevés. Ugyanakkor egyre bizonyosabb, hogy béke nélkül nem tudunk emberhez méltó életet élni. Ezért szükséges szembesülnünk a valódi alázatból táplálkozó önismerettel. Ami nem a nárcisztikus önmagunkra zárulás végtelenített önelemzéséből születik. Igen, ez az érett és dönteni képes ember közösségben elfoglalt helye és a közösségben, a közösséggel kimondott igenje az Életre. A kozmosszá nemesedett és ajándékként elfogadott teremtett világban felismert helyünk egyben a béke valódi feltétele. Itt és most a képek társaságában, a természet sugallatait is érzékelve egy lehetőség nyílik arra, hogy megfelelő döntéseket követően feltárulkozzon az, ami a köztünk és bennünk lévő Isten Országát megsejteti. Mindez a különböző katarzisok révén közelebb vihet az áhított békéhez.”

Bővebben...
 

Amikor a jogerősen elítélt oktat ki másokat tisztességből - Dombóvár érdekében lehet sikkasztani?

E-mail Nyomtatás

A bíróságon támadja meg Szabó Lóránd Dombóvár független, korábban MSZP-és polgármestere azt a május 24-én elfogadott képviselő-testületi határozatot, amely kimondta, hogy összeférhetetlenség miatt távoznia kell a polgármesteri tisztségből. A Kúria januárban jogerősen kétéves, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabó Lórándot, akit bűnösnek talált kétrendbeli, részben folytatólagosan, felbujtóként elkövetett sikkasztás ügyében. Az összeférhetetlenséggel kapcsolatban Kerényi Zsolt (Fidesz–KDNP) alpolgármestert kérdezzük.

Bővebben...
 

Egyetlen közszolgáltató sincs kivételezett helyzetben - A közszolgáltatóknak el kell fogadniuk a hazai lakosság korösszetételét

E-mail Nyomtatás

A parlament az új fogyasztóvédelmi törvény május 14-ei elfogadásával kimondta, hogy a közszolgáltatók nem szedhetnek különdíjat azért, mert ügyfelük a számláját sárga csekken, postai befizetéssel egyenlíti ki. A kormány törvényjavaslatát az Országgyűlés a fideszes Mágori Józsefné és Zsigó Róbert kezdeményezésére egészítette ki ezzel a rendelkezéssel, amely azt is megtiltja, hogy a közszolgáltató cégek külön díjat számítsanak fel a nyomtatott számla egyszeri kiadásáért.

 

Több panasz érkezett ebben a témában az országgyűlési képviselőkhöz?

 

–Igen, mert bizonyos szolgáltatók – nevüket nem akarom nyilvánosságra hozni – egyeztetés nélkül, önkényesen bevezettek egy ún. sárgacsekk –díjat. Ennek összege utalásonként 147 ft, ami fedezte számukra a pénzutalás költségét. Ezt a 147 ft-ot hozzászámolták aztán szolgáltatási díjakhoz. Azért is berzenkedtek ettől a lakosok, mert így havonta akár ezer forintos többletkiadásról is beszélhetünk családonként, ha a közszolgáltatók számával megszorozzuk az adott összeget. Tehát egy sem a minisztériummal, sem a kormánnyal nem egyeztetett, önkényesen kivetett behajtási díjról van szó.

Bővebben...
 

Tétényi –recept: stresszoldóként hastáncosnőt - Az elmúlt 10 évben fokozatosan újjáépült Esztergom, pezsgett az élet nyáron a főtéren

E-mail Nyomtatás

„Érdekes ajándékkal lepte meg az esztergomi polgármesteri hivatal férfi dolgozóit a polgármester asszony. Tétényi Éva Ivó nap alkalmából hastáncosnőt és pezsgőt rendelt a hivatal férfi munkatársainak” – áll a Fidesz- KDNP esztergomi képviselőcsoportjának a sajtóközleményében. Polgármester asszony a férfinap megünnepléseként szánta ajándékul a város zászlói előtt bemutatott hastáncot, valamint a pezsgőt. Az esztergomi politika abszurdumokból álló sorozatának újabb fejezete kapcsán Steindl Balázzsal a helyi testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjével beszélgetünk.

Bővebben...
 

Magyar siker nemzetközi innovációs olimpián - A projekt az egyirányú kódolásról, vagy a titkosításról szól

E-mail Nyomtatás

Énekes Péter és Köpenczei Gergő, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium múlt évben végzett tanulói, akik jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem Villamos és Informatikai Karán I. éves hallgatók, 4. díjat nyertek az Intel ISEF nemzetközi tudományos és innovációs olimpián, melyet 2012. május 22. és 25. között rendeztek meg Pittsburgh-ben. Dr. Katz Sándorral a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium matematikatanárával, a diákok felkészítőjével beszélgetünk.

Bővebben...
 

A jelenlegi keretek közt a szlovákiai magyarság 60-70 éven belül megszűnik - Bugáréknak szükségük van az MKP-és szavazatokra

E-mail Nyomtatás

A Csemadok pozsonyi székházában került sor az első tárgyalásra az MKP és a Most-Híd vezetői között. Az MKP részéről Szigeti László oktatási alelnök, Csúsz Péter (Losonc, járási elnök), Auxt Ferenc (Rimaszombat, járási elnök), Hájos Zoltán (Dunaszerdahely polgármestere) és Stubendek László (Komárom, a helyi szervezet elnöke) várták a Csemadok épületében a Most-Híd küldöttségét. Valamennyien tagjai az MKP Országos Elnökségének. A Most-Híd küldöttségét Bugár Béla elnök, Simon Zsolt alelnök és Solymos László frakcióvezető alkották. A tárgyalás megkezdésekor a Magyar Koalíció Pártjának delegációjához csatlakozott Berényi József pártelnök is.

Bővebben...
 

Számomra a művészet játékos örömforrás - Látogatóban a Tisza István-szobor alkotójánál

E-mail Nyomtatás

Harmath István szobrászművész 1974-ben született Székelyudvarhelyen. 1993-ban végezte el szülővárosában a Kós Károly Líceumot. 1996-2001-ig a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem szobrász szakának növendéke. 2002–2004-ig művésztanár a garai Moholy Nagy László Alapfokú Művészeti Iskolában. 2005-től művésztanár a bajai Központi Általános Iskolában, 2007-től pedig a Jelky András ÁMK-ban. Köztéri szobrok: 2001: Szent György – Sepsiszentgyörgy, 2002: Bogdánffi Szilárd – Nagyvárad, 2002: Pázmány Péter – Nagyvárad, 2004: József Attila – Baja, 2005: Belon Gellért – Baja, 2005: Szent László – Baja, 2006: Díszkút – Baja, 2007: Wass Albert – Baja, 2008: Zsuffa István prof. – Baja, 2008: dr. Róna Dezső – Baja, 2008: Wass Albert – Kapuvár, 2009: Hadik András – Gara, 2010: Lancsarics Alajos – Miskolc, 2011: Wass Albert – Szilsárkány, 2012: Gróf Tisza István –Budapest. Kiállítások: 1997: Fény — Nagyvárad, 1998: Udvar-tér — Kézdivásárhely, 1998: Group 4 – Nagyvárad, 1999: ARCA – Nagyvárad, 2000: BÁBEL XX – Nagyvárad, 2001: ALMA – Nagyvárad, 2002: SZIGET – Baja, 2003: szobrok – Baja, 2005: Ikonográfiai Biennálé – Kecskemét, 2008: Installáció – Baja, 2009: Sziget – Baja, 2010: Múzsák – Baja.

Bővebben...
 

Ott a helyük a Nemzeti Alaptantervben!

E-mail Nyomtatás

A nem tudni hány tagot számláló Magyartanárok Egyesülete antiszemita írónak titulálta Nyirő Józsefet, Wass Albertet és Szabó Dezsőt. Bíró Zoltán irodalomtörténészt kérdeztük.

Bővebben...
 

Hogy méltóképpen emlékezzünk a Szovjetunióba hurcoltakról - Aki fejet szeretne hajtani az áldozatok emléke előtt, csatlakozhat az Igazság Menetéhez

E-mail Nyomtatás

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává minősítette november 25-ét az Országgyűlés. A kezdeményezővel, a határozati javaslat beterjesztőjével, Menczer Erzsébet fideszes országgyűlési képviselővel beszélgetünk.

 

Tisztelt képviselő asszony! Miért november 25-ére esett a választásuk?

 

–Édesapámnak, Menczer Gusztávnak „A Gulág rabtelepei - A bolsevizmus népirtásának színtere” c. könyvéből ezt olvastam ki, és gyermekkorom óta folyamatosan azt hallom, hogy 1953. november 25-én léptek először magyar földre azon kevesek, akik túlélték a rabtelepek borzalmait. Záhonynál még nem engedték el a Gulág poklait megjárókat, hanem a szélesebb nyomtáv miatt átrakták a vagonokat, majd vitték őket Nyíregyháza-Sóstófürdőre. Magyar szót 9-10 évnyi raboskodás után akkor hallottak először, és a 6:3-as magyar-angol meccset hallgathatták.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség