Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Falujárás és rágalmak LMP-és módra - A képviselőtestület nevében feljelentettük a Népszavát és képviselő asszonyt is

E-mail Nyomtatás

Szél Bernadett, LMP-s országgyűlési képviselő szerint egyes Békés megyei településeken embertelen körülmények között foglalkoztatják a Start-közmunkaprogram résztvevőit. Szél Bernadett közölte: program résztvevői Simonka György pusztaottlakai polgármester, fideszes országgyűlési képviselő földjein dolgoznak. A polgármester úr pedig feljelentést tett rágalmazás miatt. Simonka György urat a település startmunkaprogramjáról kérdezzük, és arról, mi lehet a vádak mögött.

Bővebben...
 

Pestszentimre már nem mostohagyerek - A városközpont megújításával behozzuk lemaradásunkat

E-mail Nyomtatás

Átalakul Pestszentimre városközpontja. Pestszentimre történetének legnagyobb beruházásának is nevezik a most induló, a településrész központját megújító nagyszabású projektet, melyről Dr. Lévai István Zoltánt, a Budapest XVIII. kerület általános polgármester –helyettesét, a projekt felelősét kérdezem.

Bővebben...
 

A szolgáltatói kultúra minőségéért - Modellünk középpontjában az ember áll

E-mail Nyomtatás

Szolgáltató város mintaprojekt indul Szolnokon. Ennek lényegéről dr. Kállai Máriát, a megyei jogú város humán területekért felelős alpolgármesterét kérdezem.

 

Tisztelt alpolgármester asszony! Legyen kedves bemutatni az olvasóknak ezt a mintaprojektet, azt, hogy mitől is lehet egy város szolgáltató?

 

–Szolnok megyei jogú város a polgármesteri hivatal teljesítményének, kultúrájának fejlesztése és az eredményorientált szervezet kialakítása érdekében már 2007-ben elkezdett egy olyan tudatos fejlesztő munkát, aminek folytatása az lett, hogy az a cég – a Homo Regius Tanácsadó Iroda – , amelyik a „szolgáltató város” modelljét Magyarországon jogi oltalom alá helyezte és kidolgozta, társul hívta a várost a projekt megismertetéséhez. Elhatároztuk, ne csupán ismerjük meg, hanem fejlesszük is együtt, próbáljuk ki a modellt, mert fontos a lakók mindennapjait kísérő közszolgáltatói kultúra minősége, hiszen visszahathat az emberek értékrendjére, gondolkodására – hozzájárul az értékalapú társadalom megteremtéséhez. Ez a modell négy érték mentén vizsgálja a közszolgáltatói kultúrát. Az első a szakmai hitelesség, a második az emberi minőség és hitelesség, a harmadik a nyilvánosság és a negyedik a partnerség. Ha ezzel a négy értékkel a városlakók összességében elégedettek, akkor az egész helyi társadalom viszonyrendszere, kultúrája komoly értéket képvisel.

Bővebben...
 

Impresszió a szőlőhegyen - Szétlopták az ország kerámia üzemeinek nagy részét

E-mail Nyomtatás

Biai Simon István keramikus, festő 1947-ben született Bián. 1970-től kisiparosként dolgozott, mint keramikus. 1983 óta szabad szellemi foglalkozású. A gimnáziumban dr. Domonkos Imre művészettörténész, festőművész és Nagy Nándor festőművész tanítványa volt. Utána járt Zilahi György, és Demjén Attila szakköreibe is rajzot, festészetet tanulni. A kerámiával 1967-ben ismerkedett meg Richter Jenő műhelyében, ahol 1970-ig az agyag készítéstől, a kemence építésén át, a különféle formázási, gyártási eljárásokat, a gipszforma készítést, a mázazást, az égetés alapjait elsajátíthatta. 1970-től önálló műhelyben dolgozik. Kezdetben agyagból virágcserepet, virágtálakat készített, majd 1980-tól a KŐPORC félporcelán masszájából edényeket és hotel porcelánt a budapesti, nemzetközi szállodaláncok megrendeléseire. 1984-től a Képcsarnok galériái számára is gyártott tárgyakat, és teás- valamint kávéskészleteket. Közben kikísérletezett különféle hazai alapanyagokból magastüzű technológiákhoz alkalmazható masszákat és mázakat, amelyeket saját műhelyében tud előállítani. Így készített egyedi igényeknek megfelelően padlóburkolatokat, radiátor burkolatokat, térplasztikát, szobrokat, kandallókat és porcelánképeket.

Az 1990-es évektől rendszeresen fest képeket is, főleg olajfestékkel, de színes kerámia lapokat is készít. Az 1998-as portugáliai utazása inspirálóan hatott festészetére.

2004-ben rendezett először kiállítást a portugál témájú képeiből Budapesten, amit a Portugál Nagykövetség kitüntető figyelemben részesített.

Művek köztéren és középületekben : A Magyar Mesterszakácsok Olimpiai Csapatának edényei, Frankfurt (1984), Kismaros, Boldogasszony Háza, Kálvária (lépőkövek) (1985), Három stáció a Budakeszi Kálváriára (1992-95), Huszonöt éves a Levelező Tagozat. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem számára emlékplakett (2003), Szent Flórián fülke dombormű Budajenő (2009), a gyermelyi kálvária hét stációképének pótlása (2011), Keresztút a portugáliai Lafoes-i ciszterci monostor számára (2011).

Fontosabb munkák : A Hotel Intercontinental számára tálaló edények kőagyagból (1985-86). A Budapest HYATT Szálló részére asztali szerviz edényzet, teáskannák és csészék, hidegtálak, fagylalt paletta félporcelánból (1989), Bemutató a hotelporcelánjaimból a Hotel Flamencoban (1990), Fekete kristálymázas porcelán hidegtálak a Hotel Kempinsky számára (1991), A Budapest Hilton, a margitszigeti Thermál és a Hotel Gellért számára a mesterszakácsok igényei szerinti speciális edények félporcelánból (1990-2004.).

2007-ben a Budakeszi Kultúra Alapítvány Lakóhelyünk értékei c. pályázatának első helyezését érte el festmény kategóriában.

Kiállított már Torbágyon, Budakeszin, Tatán, Nagykovácsiban, Budapesten, Bécsben, Biatorbágyon, Pomázon, Székesfehérváron, Móron, Pátyon,Gyermelyen, Portóban.

Bővebben...
 

Egyensúlyban Kecskemét gazdálkodása - A fejlődés újabb dimenzióját jelenti, ha minőségi szállodák épülnek a városban

E-mail Nyomtatás

A Starwood szállodalánc tagjaként működő négycsillagos business hotel és a hozzá kapcsolódó konferenciaközpont épül a KÉSZ Holding kecskeméti irodaházából 723 millió forint uniós támogatással összesen 2,5 milliárd forintból. Erről, a város gazdálkodásáról és a fejlesztésekről kérdezem dr. Zombor Gábort, Kecskemét polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

 

Tisztelt polgármester úr! Gondolom, nem én vagyok az első, aki felteszi a kérdést, hogy valóban szükség van-e Kecskeméten egy ilyen hotelre, illetve a majdani konferenciaközpont elég sűrűn használják-e a jövőben?

 

–Mindenféleképpen, hiszen olyan beruházások történtek/történnek a városban, melyek komoly üzleti turizmust generálnak. Ezért is célszerű minőségi szálláshelyeket teremteni. A kecskeméti szállodák kihasználtsága pedig sokkal nagyobb a budapestieknél. Tehát a városban hiányt pótló szálloda és konferenciaközpont épül.

Bővebben...
 

A kiszolgáltatottság ellen - Nem kell feltétlen mamutcégekben gondolkodni

E-mail Nyomtatás

Határon átnyúló mezőgazdasági és agrár-üzleti infrastruktúra fejlesztésére dolgozott ki közös pályázatot a magyarországi oldalon Gyula és Újkígyós, a túloldalon Nagyzerind és Zimándújfalu. Minderről a program vezető partnerével, Szebellédi Zoltánnal, Újkígyós város  polgármesterével beszélgetünk.

 

Az összefogás a pályázat érdekében jött létre, vagy már előtte is jó volt a kapcsolata a négy településnek?

 

– Pontosítanék, mert a projekt partnere a Békés Megyei Önkormányzat is, bár „csak” egy soft-program részeként. Eddig a négy település között nem volt jelentős partneri viszony. Nekünk Zimándújfaluval azután alakult ki kapcsolatunk, hogy Pécskán létrejött a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyesülete. Ezen a rendezvényen részt vettek az újkígyósi gazdák is. Ezek után eljártunk egymás rendezvényeire. Eredetileg ez a két település volt a projekt-partner, s miután azt tapasztaltuk, hogy Gyula és Nagyzerind is pályázni akar, és viszonylag közeli településekről van szó, arra gondoltunk, össze kellene fognunk, különben gyengítjük egymás esélyeit. Megkerestük a közös pontokat, hiszen egységben az erő; mindnyájan mezőgazdasághoz kötődő üzleti infrastruktúra-fejlesztést szeretnénk a pályázat útján végrehajtani.

Bővebben...
 

Célunk a lakosság életminőségének javítása - A pezsgő civil életet támogatja a város

E-mail Nyomtatás

Egészségre nevelő és szemléletfomáló életmódprogramok megvalósítására nyújt be pályázatot Békés Város Önkormányzata a városi Egyesített Egészségügyi Intézmény és Rendelőintézettel közösen. Erről, a város költségvetéséről, és a nyár közeledtével a turisztikai lehetőségekről, pályázatokról beszélgetünk Izsó Gáborral, Békés város polgármesterével.

 

Tisztelt polgármester úr! Mi a tapasztalata: mennyire lehet felnőtt embereket egészséges életmódra nevelni? Bevallom, majdnem 20 éven át dohányoztam, és hiába tartottak kiselőadásokat annak káros voltáról, csak kisfiam születése után hagytam abban, hirtelen felbuzdulásból. 

 

A lényeg esetünkben a prevenció. A projekt megvalósítása során minden esetben a kistérségi házi orvosokkal működnénk együtt. Eddig tíz házi orvos jelezte, hogy szívesen segítene. Ők tudják, kik azok, akik a magas vérnyomás betegség, a cukorbetegség , stb kezdeti fázisában vannak. A gyógyszeres kezelés mellé lehet ajánlani azokat a többnyire mozgásos terápiákat, amiket ebben a közegben meg lehet valósítani. Azért bízom a program eredményességében, mert a házi orvosokon, szakorvosokon keresztül a képzett egészségügyi szakemberekig mindenki támogatja. A program kiutat jelenthet a helytelen táplálkozás okozta, valamint a káros szenvedélyek miatt fellépő fizikai és szellemi tünetek kezelésére, illetve megelőzésére. Rendszeres információáramlással, propagandatevékenységgel adunk nyomatékot az egészséges életmódnak. Ahogy ön is említette, nagyon nehezen mondunk le káros szenvedélyünkről. Esetünkben, ha valaki jelzést kap a házi orvosától a fellépő fizikai tünetekre vonatkozóan, lehetőséget is kap az életmódprogramban való részvételre is. Mert nem csak előadásokról van szó, hanem rendszeresen szerveznének olyan testmozgásra ösztönző programokat, amelyek pozitív változást hozhatnának az érintettek életvitelében. A résztvevők így például az aqua jopping foglalkozásaiba is ingyenesen bekapcsolódhatnak. Ha már megszületnek az első eredmények, azokat propagáljuk a helyi médiában. Mindebből bevétele is keletkezik a városnak, mert a tornatermeket ki tudjuk adni egészségre nevelő tréningekre.

Bővebben...
 

Hálózat-alapú gazdasági integrációt a Székelyföldön - Erdélyben magasabb a vállalkozói aktivitás

E-mail Nyomtatás

A magyar tudományosság külhoni előmozdításáért nyújtott át akadémiai elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia 183. közgyűlése keretében megrendezett Külső Tagok Fórumán Pálinkás József az MTA elnöke. Ezen az ünnepségen szerteágazó és magas színvonalú tevékenységéért, tudományos munkájáért, valamint igazgatóként, kutatásvezetőként, közfeladatok ellátójaként, az erdélyi magyar tudományos világban betöltött szerepéért Arany János Fiatal Kutatói Díjban részesült Csata Zsombor, fiatal kolozsvári kutató, szociológus, a Babes–Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, az Etnikumközi Viszonyok Kutatóközpontjának igazgatója.  

Bővebben...
 

Az EU nem elég szolidáris a tagállamaival - Azt gondolom, hogy az EU tétlen szemlélője volt a válságnak, és nem kezelője

E-mail Nyomtatás

Az Európai Parlament plenáris ülésén kell számot adnia az Európai Bizottságnak, hogy milyen lépéseket kíván tenni Svájc közelmúltbeli, nyolc közép-európai állam bevándorlóit diszkrimináló lépése ellen. A svájci kormány 2012 áprilisában úgy döntött, hogy május 1-jétől kontingenseket határoz meg az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet- és közép-európai országokból érkezett bevándorlókkal szemben. A döntés értelmében évente összesen 2000 tartózkodási engedélyt adnak ki Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország polgárainak. A svájci döntés miatt az EP öt frakciójának húsz képviselője szóbeli választ igénylő kérdést intézett a testülethez. Erről és az európai jövőképről Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselőt kérdezem.

Bővebben...
 

100 éve annak, hogy az ostobaság is eladhatóvá vált - Mindnyájan alkotásra születtünk

E-mail Nyomtatás

Fekete Géza szobrászművész 1939-ben született Budapesten. Édesapja Galántai Fekete Géza szobrászművész, édesanyja, Roskoványi Mária festőművész-rajztanár. 1957-ben érettségizett a Petőfi Sándor Gimnáziumban. Érettségi után a Klement Gottwald Villamos Gyárban dolgozott segédmunkásként és dekorációsként. A Képzőművészeti Főiskolán 1965-ben végzett szobrászként és rajztanárként; Szabó Iván, majd Pátzay Pál volt a mestere. 1965-től a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat kerámiaműhelyében dolgozott annak megszűntéig. Közben, nyolc éven át, a I. kerületi Tanács Ferenczy István Képzőművészeti Körének szobrásztanára volt, Luzsicza Lajos és Molnár József festőművész tanárok mellett. A szobrászatot illetően a műfaj szinte minden ágát kipróbálta. A mai napig tanít az M. S. Mester Képzőművészeti Körben.

Elismerések: Ezüstgerely-pályázat II. díj (1970), II. díj (1973), különdíj (1974, 1978), III. díj (1986, 1988), Postabank-éremkiállítás díja (1998), Honvédelmi minisztérium milleniumi kiállításának nívódíja (2000), Kóka Ferenc inspirációk Kóka Alapítvány nívódíja (2004),. 52. Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat munkadíja (2005).

Egyéni kiállítások:

1973: Sportszobrok, FTC klubház (édesapjával), Budapest Kőrszálló (Csisztu Mihállyal ), 1975: FTC Klubház, Győr Műv. Ház, Ózd, Liszt F. Műv Központ. 1980: Volán Tröszt – Budapest, 1981: Bp. Főv. Műv. Ház, 1983. Volán Tröszt – Székesfehérvár, Volán Tröszt – Békéscsaba, 1984:Volán Tröszt – Kőszeg, B.M.-klub, 1987. Rákosmenti Műv. Ház, 1988: Budafok, Törley Sport Club, 1995: Támaszpont Galéria – Budapest, Bocskai Galéria –Budapest, 2000:Németvölgyi Iskolagaléria, Szent Györy Plébániatemplom – Mezőhegyes, 2001: Ökollegium Art Galéria – Budapest, Hagyd beszélni a fát - Budapest Grób Galéria és Antikvitás, 2002: Erdészeti Információs Központ (F. Dobi Ágnes festőművésszel) – Budapest, 2003: Magyar Galéria (F.Dobi Ágnes festőművésszel) – Mosonmagyaróvár, Szakra plasztika – Göd, Olajfa Művészház, 2005: Ráday Galéria – Budapest, 2006: Kóka Ferenc Galéria (F.Dobi Ágnes és Hegedűs Endre festőművésszel) – Budapest, Németvölgyi Iskola Galéria (F.Dobi Ágnes festőművésszel) – Budapest, Németvölgyi Iskola Galéria (Csíkszentmihályi Róbert szobrászművésszel) – Budapest, 2007: Kóka Galéria „Feketéék közel és távol" – Budapest, 2009: F.F Galéria (F.Dobi Ágnes festőművésszel) – Budapest, 2010: „Fekete sarjak” kiállítás. Számos hazai kiállításon (többek közt: Műcsarnok, Országos, Pécsi Biennálé, Soproni biennálé, Szegedi-Debreceni nyári tárlatok, Nagyatádi Szobrászati Kiállítás, Vásárhelyi Őszi Tárlat) vett és vesz részt.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség