Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Szlovákia semmibe vette az Európai Unió elsődleges és másodlagos joganyagát - Számtalan eljárás azt erősítette, hogy „kettős mérce" alkalmazása zajlik az EU-n belül

E-mail Nyomtatás

Pozitív tartalmú ajánlásnak minősítette Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő a Csehszlovákiában kiadott Beneš-dekrétumok ellen az EP petíciós bizottságához benyújtott előterjesztést. Erről és az európai együttműködés jövőjéről kérdezem Bagó Zoltán urat.

 

Tisztelt képviselő úr! Miről szól ez az előterjesztés?

 

–A Szlovák Nemzeti Tanács (SZNT) mint a legfőbb szlovák törvényhozó szerv 2007 szeptemberében megdöbbentő és lesújtó döntést hozott, amikor az 1487. sz. határozatában rögzítette, hogy az 1944-1948 között alkotott ún. Benes-dekrétumok és az azokat kiegészítő egyéb jogfosztó jogszabályok megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok, és ekként joghatályosította ezeket. Ez egész egyszerűen az jelenti, hogy nevezett joganyag teljes egészében része, sőt alapja a szlovák jogrendszernek. Az előterjesztés kapcsán szükségszerű már az elején világossá tenni, hogy maga a petíció, nem a teljes Benes-dekrétumok ellen irányul, hanem kizárólag azon jogfosztó rendelkezések ellen, amelyek a magyar és a német (szudéta) kisebbséget érintő súlyosan diszkrimináló rendelkezéseket tartalmaz. A most benyújtott petíció ezek ellen a diszkriminatív intézkedések ellen irányul, célja, hogy az EP határozatban szólítsa fel Szlovákiát a Benes-dekrétumok még hatályban lévő inkriminált jogszabályainak hatályon kívül helyezésére.

Bővebben...
 

A Hit Gyülekezetének adnák az iskolát a református településen - Nem érdekli a városvezetést a szülők véleménye

E-mail Nyomtatás

Mentsük meg az iskolát és óvodát! címmel aláírásgyűjtésbe kezdett a hajdúsámsoni képviselő-testület Fidesz-frakciója; a képviselőcsoport szerint a város vezetése a helyi Eszterlánc Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát az általa ellátott feladatokkal a Hit Gyülekezetének tervezi átadni, a szülők többségének támogató nyilatkozata nélkül. Az akcióról Máthé Attila Gyulát, a helyi Fidesz-frakció vezetőjét kérdezem.

 

Milyenek a politikai erőviszonyok a városban?

 

–Bevezetésként le kell szögezni, hogy nem pártpolitikai indíttatású ügyről van szó. Három hete kérjük a képviselőtestülettől és a város vezetésétől, hogy kérjék be a szülők nyilatkozatát ebben a témában, hiszen nélkülük nem lehet ilyen fajsúlyos döntést meghozni. A jelenlegi erőviszonyokról: négy fideszes, és egy KDNP –és képviselő alkotja a polgári frakciót a 12 tagú testületben.

Bővebben...
 

Székelyföldet népszerűsíti a Legendárium - Lemaradt Székelyföld, szerepelt viszont Drakula és a bukaresti Atheneum

E-mail Nyomtatás

Megjelent a 155 mondát és legendát tartalmazó Székelyföldi Legendárium, amelynek magyarországi ősbemutatóját április 30-án tartották a Fejér megyei Polgárdiban.

 

Milyen céllal született meg a könyv? – kérdezem Fazekas Szabolcstól, a Székelyföldi Legendárium alapítójától.

 

–Elsősorban hiánypótló céllal. Nem csak arról van szó, hogy a székelyföldiek nem ismerik ezeket a mondákat, hanem arról is: a külvilág igen keveset tud rólunk. Több szakirodalom foglalkozik székely mondákkal, legendákkal, de nem született meg eddig egységes kötet róluk. Az erdélyi iskolákban pedig sosem volt tananyag a székelység mondaköre, inkább a tanítók önként beszéltek róluk. A Legendárium ötlete egy brüsszeli fali plakát, térkép láttán született meg, amelyről lemaradt Székelyföld, szerepelt viszont Drakula, a bukaresti Atheneum és egyéb szimbólumok, amelyek nem mutatják be egységesen Romániát. Így aztán nekiláttunk a gyűjtőmunkának.

Bővebben...
 

227 millióval csökkent Gyula működési hiánya - A városháza előtt állt a trianoni emlékmű, aminek helyreállításán dolgozunk

E-mail Nyomtatás

Két év alatt nem kevesebb, mint 227 millió forinttal csökkent a gyulai önkormányzat működési hiánya, adóssága. Minek köszönhető a siker? A megtakarítások mennyire voltak fájdalommentesek? Többek közt ezekre a kérdésekre várjuk a választ dr. Görgényi Ernőtől, Gyula polgármesterétől.

 

Tisztelt polgármester úr! Mennyi volt a hiány 2010-ben, mikor átvette a város vezetését?

 

–Akkor 580 millió forint volt a költségvetésben a működési hiány , míg a 2012-es költségvetésünkben csak 353 millió forint. Össze szokták keverni a működési hiányt a hitellel, a kettő nem ugyanaz, de ok-okozat összefüggésben áll egymással, hiszen a működési hiány miatt kell hitelt felvenni. A működési hiány pedig abból keletkezik, hogy több a működési célú kiadása az önkormányzatnak, mint a bevétele. Ez azért veszélyes folyamat, mert hosszú távon csődhöz vezet.

Bővebben...
 

Zselíz polihisztora - A szocialista rendszer kiutált, kirúgott pedagógusa voltam

E-mail Nyomtatás

Idén fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a felvidéki zselízi Franz Schubert Vegyeskar. A születésnappal kapcsolatban Horváth Géza karnaggyal beszélgetünk.

 

Ezt a beszélgetést azért kellett május 5-ére, szombati napra szervezni, mert május 4-én volt a Katedra Matematikaverseny országos döntője Dunaszerdahelyen, aminek kezdettől fogva –immár 17. éve – ön a főszervezője. Meglepő, és nem szokványos, hogy egy kórusvezető, zenetanár matekversenyeket is szervez.

 

–Bizonyára meglepő, de nem vagyok végzett zenetanár, hanem matematika-földrajz szakos pedagógus, és a zene „csupán” a kedvteléseim közé tartozik.

Bővebben...
 

Budakeszi „mindenes” mestere - A középosztály részére próbálok meg új stílust kitalálni

E-mail Nyomtatás

Bernáth Béla iparművész, asztalosmester 1941-ben született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállaj községben. Faiparos családba született, így már gyermekkorában a „fa szerelmese” lett. Már 10 évese korában fa ládikákat készített osztálytársainak. 13 éves, mikor elkészíti az általa tervezett első konyhabútort. 1956-ban költözött Budakeszire, és utána tette el a szakmunkás vizsgát a Fővárosi Asztalosipari Vállalatnál. 1967-ben mestervizsgázott és kiváltotta az iparengedélyt. 1976-tól a kanadai nagykövet rezidenciáját rendezi be. Több szabadalma ismert, pl. az audiovizuális tanári asztal és a Bernáth-féle szaggatókészülék. Tíz éve állt át az iparművészetre. Gyönyörű bútorokat, játékházat készít. Tagja a Keszi-Art egyesületnek. Júniustól pedig látogatható a Bernáth Béla Életműkiállítás Budakeszin.

 

Életműkiállítás játékházzal

 

Május 25-én megnyílik a Bernáth Béla Életműkiállítás Budakeszin Honnét jött az életműkiállítás ötlete?

 

–Bevallom, először egy nagyobb mértékű dologban, magánmúzeumban gondolkodtam. Polgármester asszony ezt támogatta is volna, és kaptam egy vastag dokumentumkötetet arról, milyen feltételeknek kell megfelelni egy múzeum nyitásához, fenntartásához. Mivel azokat nem tudtam volna megteremteni, ezért megállapodtunk, hogy életműkiállítást hozunk létre a házamban. A május 25-ei dátum még nem biztos, lehet, hogy egy héttel eltolódik, attól függ, hogy miként ér rá a városvezetés.

Bővebben...
 

Dunaújváros az élre tör - A Medgyessy-kormány privatizálta a Dunaferrt, ami most ukrán-orosz üzleti érdekeltségbe tartozik

E-mail Nyomtatás

Dunaújváros és környéke 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé válhat - hangzott el április 18-án a Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési konferencián, amelynek a Dunaújvárosi Főiskola adott otthont.

 

Az ember vagy tényleg tesz is valamit, vagy csak azt állítja, hogy tett valamit.

Én az első módszert ajánlom, mert itt a konkurencia még nem annyira erős." - Danny Kaye-től vett idézet volt a konferencia mottója. Mit tud ténylegesen tenni azért Dunaújváros, hogy 2020-ra a magyar gazdaság motorja legyen?kérdezem Cserna Gábort, a város polgármesterét.

 

–2010 végén létrejött városunkban a Közép-Duna Térségi Gazdaságfejlesztési Platform. Ezt a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara alapította, és ehhez csatlakozott az önkormányzat – maga a város intézményeivel, cégeivel – és a főiskola, mint szellemi bázis. Érdekesség, hogy csak három megyei jogú városban– Nagykanizsa, Sopron, Dunaújváros –,működik önálló ipari -és kereskedelmi kamara. A platform célja együttműködés kialakítása a városban működő nagyvállalatok és a már említett három „szereplő” között kifejezetten a gazdaság erősítése érdekében. Alapító tagok –a felsoroltakon kívül –: az ISD Dunaferr Zrt. – ez a mai napig a legnagyobb foglalkoztató a térségben– , a Hankook Tire Magyarország Kft. – a dél-koreai gumigyár –, a papírgyártással foglalkozó Hamburger Hungária Kft., és a Ferrobeton Zrt.. Nyitott platformról van szó, így léptek már be kisebb vállalkozások is közénk. Mindennek gyakorlati haszna lehet pl. közös pályázatok benyújtása akár uniós, akár kormányzati támogatásra.

Bővebben...
 

A klímasztár díj kötelez - Cél: új funkciók behozatalával újra vonzóvá tenni Veszprém belvárosát

E-mail Nyomtatás

Klímasztár díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől a klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért. Húsz évvel ezelőtt alakult meg az Európai Klímaszövetség, valamint annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, mely KlímaSztár 2011 - Helyben az éghajlat védelméért címmel felhívást tett közzé az önkormányzatok részére a legjobban megvalósított éghajlatvédelmi tevékenyégért járó díjért. Ezt Veszprém el is nyerte, majd pályázata alapján az Európai Klímaszövetség díját is megkapta. A klímasztár díjat április 26-án vették át a Bécs melletti Schlosshofban. A díjjal kapcsolatban Porga Gyulával, Veszprém polgármesterével beszélgetünk.

Bővebben...
 

Reméljük, nem csalódik bennünk Magyarország - Meg akarjuk nyerni az európai díjat

E-mail Nyomtatás

2012. április 20-án a Baranya megyei Alsómocsoládon került sor a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által negyedik alkalommal kiírt Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepélyes átadására. Immár hagyomány, hogy nem a főváros, hanem az előző kiírás nyertese ad otthont a rendezvénynek. A Magyarországi Falumegújítási Díj 2011-es győztese Újszilvás.

 

Szívből gratulálunk dr. Petrányi Csabának, Újszilvás polgármesterének, bár bizonyára közös érdemről van szó.

 

–Feltétlenül, mert nem egy ember munkáját díjazták, hanem azon csapatét, ami mellettem és mögöttem áll. Tehát egy csapatmunka 10 éves eredményről beszélhetünk. Minek köszönhetjük az elismerést? Az összetartó és dolgos képviselőtestületnek, a jó koncepcióknak, terveknek, a sikeres pályázati sorozatnak és a szerencsének.

Bővebben...
 

XXI. századi gyógyító központ alakul ki a Kanizsai Dorottya Kórházban - Nagykanizsán minden területen széles társadalmi együttműködés alapján döntünk

E-mail Nyomtatás

Közel négymilliárd forintból fejlesztik a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi osztályát, valamint teljes infrastruktúráját; a kivitelezői szerződést április 27-én írták alá a Zala megyei városban. Erről és a sportfejlesztési tervekről kérdezem Cseresnyés Pétert, Nagykanizsa polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

 

Tisztelt polgármester úr! A közel négymilliárd forintos beruházást milyen forrásból tudták biztosítani?

 

–A munkákat európai uniós támogatással, a társadalmi infrastruktúra operatív program pályázatán elnyert forrásból finanszírozzuk, amelyhez jelentős önrészt, mintegy 670 millió forintot biztosít Nagykanizsa önkormányzata.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség