Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

A cél: élhető kisváros megteremtése - Csurka István gyakori vendégünk volt, és dr. Bogdán Emil egy olyan kulturális és közéleti „szigetet” hozott létre, ami katalizátorként működött

E-mail Nyomtatás

„Beethoven városa-a lehetőségek harmóniája” – olvashatjuk a martonvásári kétnyelvű befektetési kalauz címoldalán. S aki ellátogat Martonvásárra, tapasztalhatja, hogy egy élhető kisváros, nagyon jó adottságokkal, a budapesti agglomeráció szélén.

 

Lássuk, tehát milyen lehetőségeket is nyújt a város. Először legyen kedves beszélni az ipari területekről. – kérem Dr. Szabó Tibort, Martonvásár polgármesterét.

 

– Martonvásár abban a sajátos helyzetben van, hogy az elmúlt 20 évben saját területein ipari, illetve gazdasági fejlesztési tevékenységet nem tudott kifejteni… Sőt! Azokat a területeket, ahol az ilyen típusú fejlesztéseket végre lehetett volna hajtani, eladta a város. Így gyakorlatilag két évtizeddel a rendszerváltás után jutottunk el odáig, hogy azon gondolkodjunk: miként lehet olyan partnereket bevonni, akikkel közösen tudnánk ipari, gazdasági tevékenységeket folytatni. Tekintettel arra, hogy Martonvásár a kultúra és a tudomány városa, elsősorban olyan fejlesztéseket helyeznénk előtérbe, amelyek innovációval járnak. Ilyen értelemben keresünk partnereket. Felkerestek bennünket nagy külföldi befektetők is, akikkel előrehaladott tárgyalásokat folytatnunk, de konkrét megállapodást még egyikükkel sem kötöttünk. Attól is függ a befektetők hozzáállása, hogy miként alakul Magyarország megítélése az adott régióban. Az is lényeges, hogy milyen kockázatot kell vállalniuk azoknak a befektetőknek, akik Martonvásárra jönnének. A mi „ütőkártyánk”, hogy a város támogatási szempontból jó helyzetben van, mert Budapesttől nyugatra az első olyan település, amelyik nem a közép-magyarországi régióhoz tartozik. Mi tehát Pest megye határától 50 méterre tudunk felkínálni olyan területeket, ahol fejlesztéseket lehet véghezvinni. Míg a közép-magyarországi régióban az EU egyáltalán nem ad támogatást fejlesztésekre, nálunk már 40%-os támogatást lehet elnyerni. Ezért is bízunk benne, hogy a közeljövőben letelepülnek nálunk nyugati nagybefektetők. Mindemellett célul tűztük ki a helyi kis- és középvállalkozók helyzetbe hozását a város közigazgatásán belül. A helyi kereskedelmet, ipart, gazdákat igyekezzük támogatni, mert ez ugyanolyan lényeges, mint a nagyberuházók megnyerése.

Bővebben...
 

Megnőtt az igény az intézményesített családsegítés iránt

E-mail Nyomtatás

2011. októberében Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter átadta a martonvásári Szent László Völgye Segítő Szolgálat új épületét.

Milyen szolgáltatást nyújt intézményük, és azokat csak a martonvásáriak vehetik igénybe?- kérdezem Szabóné Pályi Juditot, a Szent László Völgye Segítő Szolgálat vezetőjét.

 

–Maga az intézmény egy kistérségi szociális alapszolgáltató központ, ami azt jelenti, hogy az alap szintű szociális ellátás teljes volumene benne megtalálható. Ezen kívül gyermekvédelmi tevékenységet is ellátunk, mert szakfeladataink közé tartozik a gyermekjóléti ellátás, és a családi napközi ellátás, amit a gyermekvédelmi törvény szabályoz. Az összes többi ellátásunkat a szociális törvény szabályozza. A martonvásári kistérség lakosainak, 16.053 főnek nyújtjuk szolgáltatásainkat, és 3170 gyermeket, 18 év alatti fiatalt fog át a gyermekjóléti terület.

Bővebben...
 

Cél: a magyar nyelvű oktatás minőségi fejlesztése - A Bolyai Nyári Akadémia a magyar pedagógusok komoly továbbképzési intézményévé alakult

E-mail Nyomtatás

Húsz éves a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ). Az évfordulós ünnepségre – az erdely.ma információi szerint – április 4-én a Székely Mikó Kollégiumban került sor. A születésnappal kapcsolatban Burus Siklódi Botonddal, az RMPSZ elnökével beszélgetünk.

 

Milyen főbb célokat fogalmaztak meg két évtizeddel ezelőtt, és azokból melyek teljesültek?

 

–Pontosítanám a születésnapi ünnepséggel kapcsolatos információkat; 1991 decemberében került sor az RMPSZ alakuló ülésére, így 2011. december 10-én ünnepeltük fennállásunk 20. évfordulóját – országos szinten. Szövetségünk megyei szervezetekből épül föl – a Kovászna megyei ünnepségünkre került sor április 4-én. Különböző helyszíneken, műsorokkal a megyei szervezeteink is megünnepelték a húsz éves születésnapot. 1991-ben azért alakultunk meg, mert nagy szükségét éreztük egy olyan szervezet létrehozásának, amelyik a szakmai érdekvédelemre helyezi a hangsúlyt, nem szakszervezeti munkát lát el, hanem a romániai magyar nyelvű oktatás minőségi fejlesztését akarja megvalósítani. Már

alakulásunkkor megfogalmaztuk, hogy semmilyen politikai érdeknek nem szándékozzuk alávetni tevékenységünket, pártok munkáját nem támogatjuk, tőlük támogatást el nem fogadunk, de természetesen minden olyan szervezettel tárgyalást folytatunk, amelyik lényegesnek tartja a magyar oktatás ügyét, akár közös programokban is részt vehetünk. Fontosnak tartottuk az intézményesülést, és azt egyre világosabban láttuk, hogy egyetlen finanszírozó partnerünk a mindenkori magyar kormány oktatási minisztériuma, vagy államtitkársága, s ezen belül a határon túli magyarok osztálya. A határon túli oktatási tanács keretében az RMPSZ is folyamatosan részt vett a kárpát-medencei magyar oktatás-ügy aktuális problémáinak megtárgyalásán. Így szoros kapcsolatot alakítottunk ki a Kárpát-medence régióiban működő pedagógus szövetségekkel, sőt a szakmai munka területén egyre konkrétabban körvonalazódnak azok a tevékenységi formák –pedagógus továbbképzések – , amikben közösen gondolkodhatunk.

Bővebben...
 

Vajdaságért – egy normális Szerbiában - Évek óta mostohagyerekként kezelik Vajdaságot

E-mail Nyomtatás

Május 6-án voksol Szerbia, méghozzá négyszeresen, mert nem csak törvényhozást, tartományi parlamentet, helyhatóságot, hanem elnököt is választanak. A kampány már a finisbe érkezett. A célokról, a tapasztalatokról dr.Varga Lászlót, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselőjét kérdezem.

 

Mennyiben nehezítette meg a kampányt, hogy elnökválasztás is lesz?

 

–Abból a szempontból megnehezítette a dolgunkat, hogy újra össze kellett gyűjteni a több mint 10 ezer támogató aláírást a pártnak az elnökjelölt állításhoz. Ugyanakkor az elnökválasztás ténye azzal a reménnyel kecsegtet bennünket, hogyha jól szerepelünk az első fordulóban, akkor alkupozícióba kerülünk. A Demokrata Párt elnökjelöltjével Borisz Tadiccsal szeretnénk tárgyalni arról, mit kész felvállalni a VMSZ programjából a második fordulós támogatásért cserébe, s ennek eredményétől függ majd a magyarok támogatása is az elnökválasztás második körében. Reméljük, hogy a számunkra fontos kérdésekben, melyek a VMSZ választási programjának leglényegesebb elemeit jelentik, megállapodunk vele. Ebben az értelemben az elnökválasztáson való indulás nem csak további feladatot jelent, hanem esélyt az évek, évtizedek óta megoldatlan problémák megoldásához.

Bővebben...
 

A kiszolgáltatottak támogatásáért - Soha nem volt akkora szükség a népből, nemzetből induló gondolatokra, mint a XXI. század elején

E-mail Nyomtatás

Schmitt Pál köztársasági elnök úr nemzeti ünnepünk alkalmából Dr. Kószó Péter Hódmezővásárhely alpolgármestere részére a Magyar Arany Érdemkeresztet adományozta.

 

A Magyar Fórum szerkesztősége nevében sok szeretettel, tisztelettel gratulálunk ehhez a magas állami kitüntetéshez! A rendszerváltó politikusnak, a gyermekorvosnak, vagy az alpolgármesternek járt ez a kitüntetés?

 

– Dr. Kószó Péternek járt a kitüntetés. Politikusi mivoltát, szakmáját, haza iránti érzelmi elkötelezettségét nem lehet külön kiragadni egy ember személyiségéből. Ahogy azt a humanitárius indíttatást sem, amit az ember a családi, szülői példából hoz. A Bethlen Gábor Gimnázium szellemisége szintén meghatározó jelentőségű volt számomra. Tehát az eddigi pozitív cselekedetek sorának és azoknak a barátaimnak is szól ez a kitüntetés, akik a karitatív munkában velem voltak, és abban segítettek, hogy minél jobban tudjuk szolgálni mind az anyaországi, mind a határon túli magyarokat.

Bővebben...
 

Nem hagytam el szülőföldemet - 7000 jeligés pályamű érkezett be, 30 díjat osztottak ki, és a díjazottak közül 5 az én tanítványom

E-mail Nyomtatás

Sütő Petre Rozália grafikus –és festőművész 1971-ben végezte el a marosvásárhelyi művészeti líceumot. 1976-ban végzett a kolozsvári Képzőművészeti Akadémián a képgrafikusi szakon, majd a pályája kezdetén a sokszorosított grafikai eljárások művelője lett. Csíkszeredában rajzolóként, Nagybányán tervezőként dolgozott, és 1980-tól 1989-ig szabadúszó művész volt. 1980-tól tagja a Romániai Képzőművészek Országos Szövetségének 1990-től nyolc évig rajztanár Martonvásáron, majd 1999-től az S.P.R. Művészeti Csoport művésztanára. Munkák közgyűjteményben: Székelykeresztúri Múzeum, Székelyudvarhelyi Múzeum, Parajd, Nagybányai Képtár, Vay Ádám Múzeum, Szent István Művelődési Központ Székesfehérvár. Magángyűjteményekben: Magyarországon, Romániában, Ausztriában, Olaszországban, Ausztráliában, Svédországban, Németországban, Franciaországban, Kanadában, Indonéziában, USA-ban. Kitüntetések: a Molnár Mátyás Alapítvány Művészeti díja (1997), az „Invenció ’96” díj a legeredményesebb felkészítő tanárnak a művészetpedagógiai munkájáért (1996), az Európa Parlament Dicsérő Oklevele (1997, 1999). Díjak: A Molnár Mátyás Alapítvány művészeti díja (1997), Invencíó’96 díj (1996), „Martonvásárért” díj (2002), „Martonvásár Kultúrájáért” díj (2006) és még számos, művészetpedagógiai munkásságáért kapott elismerés.

Bővebben...
 

Államilag kitüntetett hagyományőrzés - Nem divatos a néptánc, ahogy a népzenehallgatás sem

E-mail Nyomtatás

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át március 13-án Németh Ildikó néptáncos és tanár, a tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatóhelyettese, a művészeti iskola vezetője Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől kiemelkedő népművészeti munkásságáért, a magyar népi hagyományok ápolásáért, terjesztéséért, színpadra állításáért.

 

Szerkesztőségünk nevében gratulálunk a kitüntetéshez! Miként fogadta, hogy a vidékfejlesztésben ismerik el a munkásságát?

 

–Nagyon jól esett ez a kitüntetés. Férjemmel, Szabó Szilárddal együtt profi táncosként kezdtük pályánkat Budapesten. 1986 –tól jártunk le Martonvásárra, azóta vidéken tevékenykedünk. Tehát boldog vagyok, hogy a vidékfejlesztés körében ismerik el a munkámat. A díjak azért is lényegesek, mert megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk.

Bővebben...
 

Május 18-19-20.: Agrárexpó-Pápa - A tavaszi időszak legfontosabb dunántúli seregszemléje

E-mail Nyomtatás

Az idén az önkormányzat rendezi meg a hagyományos agrárexpót Pápán, ami finanszírozási problémák miatt csaknem elmaradt.

 

Ki finanszírozta volna eredetileg ezt a rendezvényt, és honnan az önkormányzatnak a forrása mindehhez? – kérdezem dr. Áldozó Tamást, Pápa városának polgármesterét.

 

– Immár 15 éve rendeznek Pápán Agrárexpót, melyet az aktuális mezőgazdasági kormányzat mindig támogatott. A rendezvény egyik garanciája ez a támogatás volt, míg a másik, hogy mindig volt olyan együttműködő partner - a Veszprém Megyei Agrárkamara-, aki jelentős segítséget tudott nyújtani mind a szervezésben, mind a szakmai programok összeállításában. Idén az Agrárkamara ezt az együttműködést nem tudta garantálni, s mi úgy éreztük, hogy szakmai szervezet közreműködése nélkül igen kockázatos lenne agrárexpót indítani. Amikor ez a helyzet ismertté vált, többen megmozdultak, akik fontosnak, értékesnek tartották ezt a rendezvényt, és felajánlották segítségüket, így Győrffy Balázs és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselők is. Úgy tűnik, hogy anyagi támogatást is kapunk az idei agrárexpó rendezéséhez, és Sipőcz István, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke ígéretet tett a szakmai segítség biztosítására. Tehát összeálltak azok a feltételek, melyek alapján a kockázatot minimalizálni tudtuk, és ha a szokásostól eltérő időpontban is, de meg tudtuk hirdetni, hogy május 18. és 20. között megtartjuk a Pápai Agrárexpót.

Bővebben...
 

Hatvan, a jövőnk öröksége - Azt szeretnénk, ha minden itt élő részese lenne városunk sikerének

E-mail Nyomtatás

Kilenc felújított önkormányzati lakást adtak át április 4-én Hatvanban olyan helybeli családoknak, amelyek balesetveszélyessé vált önkormányzati ingatlanokból költöztek át.

 

A kilenc önkormányzati lakás felújítása, átadása egy program része? – kérdezem Szabó Zsolt országgyűlési képviselőt, Hatvan polgármesterét.

 

–Egy nagyobb program részéről beszélhetünk, hiszen a 234 többségében felújított önkormányzati lakást főleg azok a fiatalok kapják meg a Fecskelakás –program keretén belül, akik munkahellyel rendelkeznek, gyermeket vállalnak. Számukra kívánunk segítséget nyújtani. A felújított lakások közül most kilencet más rászorulóknak adtunk át. A nagygombosi városrész 200 éves, ún. Grassalkovich- műemlékvédelmi major balesetveszélyessé vált épületrészében élőknek segítünk. Eddig pedig 17 család jelezte igényét felújított önkormányzati lakásra. A rekonstrukcióra mintegy 10 millió forintot fordított a helyi önkormányzat, és további 20 millió forint áll rendelkezésre a program folytatásához. Az új lakások pedig összkomfortosak. Olyan emeletes, vagy kertes házi lakrészekről van szó, ahol mások is laknak, tehát nem csak önkormányzati lakások vannak a tömbökben.

Bővebben...
 

Új pályára állítják Szentendre gazdálkodását - A leendő tudásközpont helyben található megújuló energiaforrásokra épít

E-mail Nyomtatás

Építőipari Tudásközpont alapkövét rakták le április 3-án Szentendrén; az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) beruházásának összköltsége 1, 7 milliárd forint, melyből a hazai és az uniós támogatás 800 millió forintot tesz ki. Dr. Dietz Ferenccel, Szentendre polgármesterével a beruházásokról, és a reorganizációs tervről beszélgetünk.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség