Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Ötven éve a Földön, harminchét éve a jégen - Ancsin János a XX. század legjobb magyar jégkorongozója

E-mail Nyomtatás

Illik rá a jelző: jégre született. Játékosként újpesti létére elérte, hogy még a ferencvárosi szurkolók is elismerték tudását, a válogatott pedig másfél évtizeden át elképzelhetetlen volt nélküle. Egy rövid dunaújvárosi kitérőn kívül mindvégig az Újpest csapatához tartozott. Immár tíz éve vezetőként és edzőként dolgozik a lila-fehéreknél, ahol emberfeletti munkát végez a szakosztály életben tartásáért.

Lapunk kedvéért megállt azért egy pillanatra, elvégre mégiscsak mérföldkőhöz érkezett: Ancsin János ötven éves lett.

 

-                      A Magyar Fórum olvasói nevében boldog születésnapot kívánok önnek! Hogyan került kapcsolatba a sporttal és az Újpesttel?

 

-                      Köszönöm a köszöntésüket. Szüleim nagyon kedvelték a sportot, édesapám pedig hatalmas Dózsa-drukker volt. Így aztán a sport, valamint a lila-fehér színek iránti elköteleződés családi indíttatásból is adta magát. Szóba sem kerülhetett, hogy mondjuk az ősi rivális, Ferencváros csapatához menjek le hokizni… Sajnos szüleim már nem élnek, éppen ezért ha lehet, még nagyobb nyomatékkal szeretném elmondani, hogy Laci öcsémmel együtt – aki szintén válogatott jéghokis lett – mindent nekik köszönhetünk. Iszonyatosan sok áldozatot hoztak azért, hogy mi sikeres jégkorongozók lehessünk. Az pedig külön is jól esett, hogy mindvégig figyelemmel követték pályafutásunkat.

Bővebben...
 

Magyar kézbe a magyar földet! - Illés Zoltán a VM államtitkára

E-mail Nyomtatás

Még a tavalyi esztendő végén született meg az a kormányhatározat, amelynek eredményeképpen az állam mintegy 500 millió forint értékben vásárol vissza termőföldet az Őrségi Nemzeti Park területén. A részletekről Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát kérdeztük.

 

-                      Államtitkár úr! Bevezetésként arra kérném, mondja el olvasóinknak az őrségi termőföld-visszavásárlás részleteit!

 

-                      Azzal érdemes talán kezdeni, hogy a termőföld védelme nem csupán az új alkotmány szerint kötelessége a mindenkori magyar kormányzatnak, de már az eddigi törvények értelmében is eszerint kellett volna eljárnia a korábbi kormányoknak. Különös tekintettel igaz ez a zsebszerződésekre, amelyek sajátos jogi környezetet jelentenek. A mostani program lényege az, hogy a kormány 500 millió forintot különített el az Őrségi Nemzeti Park területén lévő termőföld visszavásárlására. Ezt az összeget a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) csoportosítjuk át az Őrségi Nemzeti Parkhoz. Ezzel jelentős földterület kerül ismételten állami kézbe. A folyamat már kezdetét is vette. Hozzá kell azonban tenni, hogy ez a lépés – bár a jelentősége így is nagy – elsősorban most még csak szimbolikusnak nevezhető inkább, hiszen az említett félmilliárd forintnyi összeggel legfeljebb 1000 hektár földet tudunk visszavásárolni, miközben az Őrségben hozzávetőlegesen 4600 hektárra tehető az a természetvédelmi oltalom alatt álló földterület, amelynek a jogviszonya jelenleg kérdésesnek nevezhető.

Bővebben...
 

A harmóniát szeretném közvetíteni a festészet által - A mű sorsa már induláskor eldől nálam

E-mail Nyomtatás

Néztem az interneten két táblaképét, melyet 2008. október 19-én áldott meg Kiss-Rigó László, a Szeged- csanádi egyházmegye megyéspüspöke a hódmezővásárhelyi Szent István templom urnakápolnájában. Önről azt írják, hogy expresszív realista festő. Bevallom, semmilyen jelentős expressziót nem fedeztem fel ebben a két szép táblaképben.

 

Sonkoly Tibor, hódmezővásárhelyi festőművész: Ezen nem csodálkozom, mert pályafutásom „kakukktojása” ez a két táblakép. Egy olyan egyéni felkérésről van szó, amihez 2-3 hónap felkészülés kellett. Ennyi időre volt szükség, hogy beleéljem magam ebbe a témába. Hiszen ez az alkotás több mint illusztráció.

 

A megrendelő kívánsága volt, hogy a szakrális jeleneten kívül jelenjen meg elhunyt felesége és saját figurája is, mely kifejezi felesége utáni vágyódását. Ezt nehéz megoldani?

 

–Attól függ, hogy milyen megoldást választunk. Mivel én ezen képek megfestése közben közelítettem a reneszánsz, sőt a barokk irányába is, egyszerűbb volt a dolgom. A megrendelőt „világi” környezetben ábrázoltam, a felesége portréját pedig felhő sziluett formában helyeztem el. Ez nem zavaró, mert nem domináns a képen. Eléggé későn jutottam el ehhez a megoldáshoz, mert , bevallom, magam is küszködtem a problémával. Ezen kívül nincs is egyházi témájú alkotásom.

Bővebben...
 

Csurka István ránk is nagy hatást gyakorolt! - Haynalné Kesserű Zsuzsánna, az Argentínai Magyar Hírlap alapítója

E-mail Nyomtatás

Kevés szó esik idehaza Dél-Amerikában élő testvéreinkről. Pedig a földrész majd’ minden országában van magyar közösség, ráadásul lélekszámban is jelentős kolóniáról van szó. Sorozatunk első részei róluk szólnak majd. Ezúttal az egyetlen magyar nyelvű dél-amerikai folyóirat – az Argentínai Magyar Hírlap, amely Argentína fővárosában, Buenos Airesben jelenik meg – alapító-szerkesztője, Zsuzsó, azaz Haynalné Kesserű Zsuzsánna mesél ottani nemzettársaink életéről, mindennapjairól.

Bővebben...
 

Több mint 100 milliós tartalékunk van - A balliberálisoknak nem tetszett az iskola egyházi kézbe adása

E-mail Nyomtatás

Kecel különleges fekvésű, csendes, gondozott, közel 9000 főt számláló Bács megyei település, az 54-es főút mentén. Látnivalókban oly gazdag, hogy mind felsorolni nehéz lenne. A természet adományai: a Vörös-mocsár, a Natura- tőzegbánya, a Kenderföldi-tó; a Liget mellett a Hadtörténeti és Haditechnikai Park, a Városi Múzeum, az Ősök Parkja mind apró kis csodát kínálnak.

 

A keceli MATÉCSA Kft – mint Magyarország piacvezető virágföld és növényápolási termék gyártója– 400 milliós értékű üzembővítést hajtott véghez a közelmúltban. Mindez mekkora munkahelybővítéssel járt? – kérdezem Haszilló Ferencet, Kecel polgármesterét.

 

–Valóban a megvalósult 400 milliós beruházás szinte teljes egészében önerő, ezen felül a gépi technológia fejlesztéséhez adott az állam 63 millió forintos  támogatást, viszont mindez nem jár automatikusan munkahelybővítéssel. Harminc fő dolgozik ennél a kft-nél, amelyik tavaly az egyik legfőbb iparűzési adóbefizetőnk volt. Kb. 160-170 milliós iparűzési adóval számolhat Kecel városa és sajnos egyre kisebb a nagy – a MATÉCSÁ-hoz hasonló – beruházók száma.

Bővebben...
 

Vidéki polgárként, városi színvonalon - Azt hiszik: kint semmit sem kell tenniük, és máris dől feléjük az euró

E-mail Nyomtatás

Fertőszentmiklóst 2008-ban avatták várossá. Azóta a település egészét folyamatosan fejlesztik. Azt vallják, hogy városi színvonalon, de vidéki szemlélettel kell dolgozniuk.

A gazdasági válság mennyire vetett vissza a fejlesztésekből? - kérdezem Horváth Tibortól, Fertőszentmiklós polgármesterétől.

 

–2008-ra ért a városodási folyamat olyan szintre, hogy megkaphattuk a városi rangot. Vidéki polgárként, de városi életszínvonalon élni – ez a jelszavunk. Ezalatt azt a jó értelemben vett vidékiességet értem, ahol erős a lokálpatriotizmus, még összetartók az emberek és élnek a közösségek. Ezeket a tulajdonságokat semmi esetre sem szeretném feláldozni a városiasosság oltárán. Tehát építő jellegű a közösség. Ez a magatartásforma, az összetartás megkönnyíti az önkormányzat munkáját. Az olyan jellegű szolgáltatásokat viszont, melyeket egy polgárosodó városi lét megkövetel, azokat szeretném biztosítani. A válság, sajnos, ahogy az élet minden területére, egyénekre, családokra, úgy az önkormányzatokra is rányomja a bélyegét. Nálunk jelenleg közel 300 vállalkozás működik, és az árbevételek alakulásából látjuk, mennyire befolyásolta a válság a helyi gazdaságot. 2008 és 2011 között kb. 10%-os csökkenést vettünk észre az árbevételekben, ami az országos átlaghoz viszonyítva sokkal jobb. Sőt egyes nagy cégeinknél nem mutatkoztak meg a válság jelei, igaz, a szokásos dinamikus növekedés is elmaradt. Mindez magával vonzza azt, hogy a fejlesztési elképzeléseinket bár át kellett strukturálni, mégsem kellett azokról lemondani. Így a szépészeti, külsőségekre adó beruházások csökkentek és azokra a fejlesztésekre került sor, melyek később megtérülnek, ilyen pl. az energiatakarékosság. Már most látszik, hogy ez megtérült, mert az energiaárak növekedése mellett intézményeink költségszintje nem emelkedett.

Bővebben...
 

Imaév a nemzetért - Más eszközökkel próbál teret hódítani az újpogányság

E-mail Nyomtatás

A XVI. Benedek pápa által októberrel kezdődően meghirdetett Hit Éve előkészítéseképpen és az országunkat érő folyamatos támadások kivédésére imaévet hirdetett nagyböjt első vasárnapjától a Margit körúti ferences plébánia képviselőtestülete. Az imádság erejéről és a támadások kivédéséről Fr. Horváth Achillest, az Országúti Ferences Templom plébánosát kérdeztük.

 

Laudetur Jesus Christus! „A Gonoszlélek, a hazugság és megosztás lelke jár körül a világban. Magyarországot, a magyar nemzetet különösen is támadja.” – idézek a felhívásból. Sokszor támadják a katolikus egyházat azzal, hogy beleszól a politikába. Nem tart attól, hogy ezzel bizonyos körök ráerősítenek a támadásra?

 

–Eléképzelhető, hogy lesznek ilyen hangok, de esetünkben nem pártpolitizálásról van szó. Egyébként is a II. Vatikáni Zsinat kifejezetten említi, hogy a keresztény embernek, így a papnak, püspöknek is kötelessége a társadalmi életben felelősséget vállalni. Márpedig itt és most erről van szó. Pláne, ha lelkiismeretünk sem hagy ilyenkor nyugodni bennünket. Mint ahogy Márfi Gyula veszprémi érsek is válaszlevelet írt David Baer teológia- és filozófiaprofesszornak, amikor az USA-beli lutheránus egyetem tanára fals információk mentén mondott véleményt hazánkról és a magyarországi vallásszabadságról.

Bővebben...
 

Húsz éves a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség - Magyarságunk iránt is kötelességeink vannak

E-mail Nyomtatás

A vajdasági magyar cserkészek 20 évvel ezelőtti első cserkészfogadalom tételét ünnepelték meg február 19-én a délvidéki Muzslyán. Varga Zoltán szalézi szerzetes atyát, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ) ügyvezető elnökét az ünnepségről, a vajdasági cserkészet múltjáról és jelenéről kérdezem.

 

Kedves Zoltán atya! Sikerült méltó módon megünnepelni a 20. születésnapot?

 

A Jóisten segítségével a terveknek, várakozásoknak megfelelően sikerült az ünnepség. Nagyon örültem, hogy Vajdaság azon részeiből, ahol működik a cserkészet, mind eljöttek hozzánk cserkésztestvéreink, hiszen ez bizonyítja az egységet. Annak is örülök, hogy prominens vendégek tiszteltek meg minket jelenlétükkel. A Nagybecskereki egyházmegye főpásztora, dr. Német László püspök úr vezette az ünnepi hálaadó szentmisét és buzdított bennünket a keresztény értékek megőrzésére. Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke is részt vett az ünnepségen, és kiemelte a békés együttélés értékét a különböző nemzetiségű környezetben, mint Vajdaság is. Ezzel értékesebbé tette a rendezvényünket. Jelen volt a szabadkai konzul, Gara Katalin asszony is, Magyarország képviseletében. Külön köszönet a civil szervezeteknek és cserkészek szüleinek. Utóbbiak nélkül bizony nem csak ezt a napot, de az elmúlt 20 év munkáját sem tudtuk volna megszervezni. Az ünnepség előtt többször is értekeztünk a szülőkkel, beosztottuk a munkákat, és valójában gyönyörűen ellátták feladatukat. Nem kapunk jelentős anyagi támogatást egy nagy szervezettől sem, így minket jórészt a szülők támogatnak és lelkesítenek. Jelenlétük a mi munkánkban nélkülözhetetlen. Bizalom alakult ki közöttünk. Rá merik bízni a cserkészvezetőkre gyermekeiket, aki elvihetik a cserkészeket táborozni akár 120 kilométeres távolságra is. Tudja a szülő, hogy gyermeke jó kezekben van.

Bővebben...
 

A szakadék adott, csak ne szélesedjen! - A deviancia, a magamutogatás, az anyagi érdek fedi el az értéket

E-mail Nyomtatás

M. Novák András festőművész 1944. augusztus 17-én született Kaposváron. 1958 és 1962 között a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola növendéke Budapesten. 1964-1968-ig a Képzőművészeti Főiskola hallgatója. Mestere: Kmetty János, Barcsai Jenő, Szentiványi Lajos. 1970-től 1973-ig Derkovits –ösztöndíjas. 1973 óta kiállító művész, Budapesten él. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Szinyei Társaság, a Folyamat Társaság, a Magyar Festők Társasága és a Magyar Vízfestők társasága tagja. 1993-ban megkapta a The Pollock-Krasner Foundation (USA) ösztöndíját, 1999-ben pedig Munkácsy-díjjal tüntették ki.

Egyéni kiállításai (válogatás) 1971 • Egyesült Vegyiművek, Budapest, 1973 • Stúdió Galéria, Budapest, 1983 • Somogyi Képtár, Kaposvár, 1986 • Hotel Átrium Hyatt (Tölg-Molnár Zoltánnal), 1991 • Vigadó Galéria, Budapest (katalógussal), 1995 • T-Art Műterem Galéria, Budapest, 1998, 2005 • Újlipótvárosi Klubgaléria, Budapest, 2000 • Pest Center Galéria, Budapest, 2004 • Humántapéták, művészi falvédők, óriásposzterek..., Ernst Múzeum, Budapest, 2005 • "Insel der Gegenwart"

Bővebben...
 

Egy romhalmazt hagyott ránk az előző vezetés - 4,1 milliárdról 1,9 milliárdra vittük le a hiányt

E-mail Nyomtatás

Csepel önkormányzata tavaly jelentősen csökkentette a költségvetési hiányát, a vagyonvesztés lelassult. Mindeközben védett lett Csepel neve és új önkormányzati jelképeket fogadtak el. Csepel fejlődéséről Németh Szilárd (FIDESZ-KDNP) országgyűlési képviselő és polgármester úrral beszélgettünk.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség