Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

A kommunizmus utáni korrupcionizmus világa - Helyet kér az új generáció

E-mail Nyomtatás

A VIA NOVA Ifjúsági Csoport aktivistái, képviselőjelöltjei február 7-én a pozsonyi parlamentben tartottak rendhagyó sajtótájékoztatót, melyen a szlovákiai politikát és közéletet élénken foglalkoztató Gorilla-ügyről mondták el véleményüket.

 

Miért tartották fontosnak, hogy önök is megszólaljanak?- kérdezem Samu Istvánt, a VIA NOVA ICS elnökhelyettesét.

 

Jómagam és társaim a VIA NOVA ICS képviselőjelöltjeiként indulunk az országos választásokon a Magyar Koalíció Pártja (MKP) listáján. Kuriózum, hogy az elmúlt 20 év politikai szokásaival szemben mi alulról indulunk. A listán az utolsó négy helyet kértük, ezzel is mutatva, hogy az elmúlt két évtizedben nem alulról építkezett a politika, hanem a különböző baráti csoportok és klientúrák voltak a meghatározók. Azok kerültek pozícióba és hatalomba – tisztelet a csekély kivételnek –, akik egy szűk politikai klikk tagjai voltak. Az MKP országos vezetése jóval előnyösebb helyeket ajánlottak föl nekünk, de mi direkt az utolsó posztokat kértük. Mivel képviselőjelöltek vagyunk, mindenképpen tolmácsolni akartuk Pozsonyban a most felnőtt generáció véleményét. 1989-ben még csak 10 éves voltam, és az elmúlt 20 évben láttam a szlovák demokrácia folyamatát, ami minket, fiatalokat nem elégített ki. Először is nagy gondot jelent a fiatal munkanélküliek száma. Ebből következik, hogy nehezen tudunk érvényesülni. Úgy érezzük, hogy az elmúlt 20 évben nem történt meg a szociális biztonság nyújtása a magyar fiatalok számára. 1989-ben a szüleink nem ebben reménykedtek. Mi is történt? Szlovákia állami vagyonát bizonyos érdekkörök szétlopták, és arra használták fel a demokráciát és a pluralizmust, hogy a kommunizmus után kiépítsék a korrupcionizmust. Szolidáris demokráciáról tehát abszolút nem beszélhetünk.

Bővebben...
 

Az apostol, akiről igen keveset tudunk - Szentföldön nincs egyházmegye, a lelkipásztori munkát a ferencesek végzik

E-mail Nyomtatás

A Lecce Prima olasz folyóirat közlése szerint egy nemzetközi régészcsoport megtalálta Fülöp apostol sírját a törökországi Hierapoliszban – olvashatjuk a Magyar Kurírban. Szent Fülöp apostol térítő munkájáról, mártíromságáról P. Tóth Vencel ferences szerzeteset kérdezem.

 

Mennyire vehetjük biztosra, hogy valóban az apostol sírjáról van szó?

 

–Ilyenkor nagyon óvatosan kell bánni a hírforrásokkal. Úgy tudom, hogy a régészek olyan dokumentumokra hivatkoznak, melyeket a római egyház nem ismer el hitelesnek. Sajnos még nem ismerem a feliratokat, amik alapján azonosították a sírt, mert azt nem tették közzé.

 

Hierapolisz városa mennyire kötődik Szent Fülöphöz?

 

–Caesareai Eusebius IV. században írt egyháztörténeti munkájában arról számol be: egy bizonyos Polükratész püspök írt Viktor pápának Rómába, amiben arról tesz említést, hogy Fülöp apostol Hierapoliszban nyugszik. Ennél többet nem tudunk Fülpről. Szent Jeromos a De viris illustribus-ban sem tesz említést Fülöp apostolról. Vele kapcsolatban csak az evangéliumokból és a Szent Lukács által szerzett Apostolok Cselekedetiből lehet tudomást szerezni. Tehát ez nagyon kevés adat. És hogy még bonyolultabb legyen a képlet, már elég korán összekeverték Fülöp apostol és Fülöp diakónus személyét.

Bővebben...
 

Vissza kell csempészni a bort a hétköznapokba - Sajnos ma csupán a bor minősége még önmagában semmire sem elegendő

E-mail Nyomtatás

Ifjabb Figula Mihály balatonfüredi borászt választották meg a 2011-es Év Fiatal Magyar Borászának, és ezen a címen osztozik a szekszárdi Bodri Orsolyával.

 

Gratulálunk az elismeréshez! Minek tudja be, hogy ön lett az egyik első helyezett?

 

–Nagyon szépen köszönöm a megkeresést és a gratulációt! A befektetett munkának, egyedi borainknak és az ismertségnek köszönhetjük mindezt. Több borbemutatót, borvacsorát tartunk szerte az országban. Valószínű, hogy a szavazók jelentős része személyesen is ismer, és ez lehet az egyik oka annak, hogy megkaptam ezt a címet.

 

Mitől egyediek a Figula Pincészet borai?

 

–A termőhely adottságától. Magyar sajátosság, hogy a borvidékek olyan szinten átvarázsolják a szőlőfajtákat, hogy nem is a fajta az elsődleges, hanem az adott borvidék, majd az a dűlő, ahonnan a szőlőt szüretelik. A mi dolgunk, hogy hagyjuk a bort olyan egyediévé érni, amilyen csak a termőhelyen tud lenni. Mi ezt a folyamatot próbáljuk a legigényesebb mederben tartani, de nem avatkozunk bele a természet dolgába. A mi boraink nem unalmas, egyforma borok, hanem változnak az évjárattal, a dűlővel.

Bővebben...
 

Jogerősen elítélték a dombóvári polgármestert - A város vezetőjének erkölcsi kötelessége lenne önként távoznia

E-mail Nyomtatás

A dombóvári képviselőtestület Fidesz-frakciója szerint a város jogerősen elítélt, független polgármesterének, Szabó Lorándnak le kell mondania tisztségéről.

 

Milyen bűntett miatt ítélték el a polgármester urat? – kérdeztük Nagy Rolandtól a Fidesz –frakció vezetőjétől.

 

Hosszan tartó tárgyalássorozatnak értünk most a végére; hiszen maga az ügy 2007-ben indult el. Szabó Lorándot akkor sikkasztás, hivatali visszaélés és vesztegetés vádjával gyanúsították. 2011. januárjában a Tolna Megyei Bíróság első fokon hozott ítéletében „csak” a hivatali visszaélés vádját tartotta megalapozottnak. 2011. júniusában a Pécsi Ítélőtábla másodfokú döntése értelmében a hivatali visszaélés mellett sikkasztás bűntettében is bűnösnek találták a polgármester urat és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Mivel a két bíróság ellentétes ítéletet hozott, ezért volt szükséges a Kúria döntésére. Január 24-én hivatali visszaélés és sikkasztásra való felbujtás miatt két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a polgármestert. A bíróság emellett az előzetes mentesítés fogalmát csatolta a döntéséhez, ami azt jelenti, hogy nem számít büntetett előéletűnek.

Bővebben...
 

Mórhalmon városközpont épül - Arra törekszünk, hogy a helyi élelmiszert vásárolják meg a helyi feldolgozók.

E-mail Nyomtatás

Új városközpont épül Mórahalmon mintegy 1 milliárd forintból - jelentette be a város

polgármestere az ünnepélyes alapkőletétel kapcsán. Nógrádi Zoltán polgármester urat, a térség országgyűlési képviselőjét a fejlesztésekről kérdezzük.

 

Igaz, hogy eddig nem is volt a településnek valódi központja?

 

–Valóban, a település először egy tanyaközpontból kifejlődött község volt. Majd nagyközséggé és várossá fejlődött. Ezért történelmi hagyományokkal rendelkező, építészeti örökségként nyilvántartható városközponttal nem rendelkezik. Amikor a pályázatokat kiírták városközpont – rehabilitációra, mi éppen azért nem tudtunk pályázni, mert nem rendelkezünk valódi központtal. Így meg kellett várnunk, hogy a pályázat alkalmassá váljon új városközpont megépítésére is, ami most az egykori TSZ ipari területnek, irodaközpontnak a lebontásával veszi kezdetét.

Bővebben...
 

A cseh ellenzék nem ócsárolja úgy a nemzetét, mint a magyar - Az EU-t jobban érdekli a paradicsomok mérete, mint a szlovákiai magyarok helyzete

E-mail Nyomtatás

A csehországi Együttélés Magyar Nemzeti Tagozata által előterjesztett közös nyilatkozatot fogadtak el a csehországi magyar szervezetek, melyben kiállnak Magyarország mellett. A Cseh Köztársasában élő magyarokat tömörítő érdekvédelmi és képviseleti szervezetek, nevezetesen a Coexistentia - Együttélés Politikai Mozgalom Magyar Nemzeti Tagozata, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Csehországi Magyar Orvosok Társulata, a Prágai Református Missziói Gyülekezet és a Görgey Artúr Társaság nagy aggodalommal követik az utóbbi időben Magyarország ellen irányuló bírálatokat az Európai Bizottság és egyes EU-tagországok politikusai, illetve bizonyos érdekkörök részéről- idézzük az nyilatkozat első mondatát.

 

Mi késztette önöket ezen nyilatkozat megszövegezésére? –kérdezem dr. Palágyi István Györgyöt, a Görgey Artúr Társaság elnökét.

 

– Elöljáróban leszögezném, hogy az Együttélés az egyedüli magyar politikai grémium Csehországban, a többi szervezet főleg társadalmi, vagy kulturális. Itt viszont nem pártpolitikáról, hanem magáról a nemzet ügyéről van szó. Ezért, úgy éreztük, kötelességünk megszólalni és kiállni a magyarság, az igazság mellett.

Bővebben...
 

Hévíz a leglátogatottabb vidéki város - Komoly szakmai kapcsolatot szeretnénk kialakítani az orvoslás és kutatás területén az oroszokkal

E-mail Nyomtatás

A múlt évben átlépte az egymilliót a vendégéjszakák száma Hévízen, ahol az elmúlt tíz év átlagában 10 százalékkal növekedett a turisták által eltöltött idő hossza.

 

Milyen eszközökkel tudták elérni ezekben a válságos időkben, hogy Hévíz lett a vidéki települések közül a leglátogatottabb város? – kérdezem Papp Gábor úrtól, a település polgármesterétől (Fidesz-KDNP).

Bővebben...
 

Az élő vizek festője - Egy zenekarban játszottam Bubik Istvánnal

E-mail Nyomtatás

Jónás János festőművész 1958-ban született Ráckevén. Iskolái megkezdéséig a Dunánál gyerekeskedett, így a természet szeretete, a víz közelsége meghatározó volt számára. Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium elvégzése után műszaki pályán szerzett diplomát. 1995-től a család és barátai unszolására kezdett el festeni, főleg tájképeket, csendéleteket és életképeket. 2003-ban a zebegényi festőversenyen a zsűri munkáját különdíjjal jutalmazta. Alapító tagja a Budai Képzőművész Társaságnak. Összesen négy egyéni önálló kiállításon mutatkozott be. Hidegkúti háza műtermében festi képeit főleg olajtechnikával. Szénnel több portrét készített; megrajzolta hajdani iskolatársának, Bubik Istvánnak arcképét is.

Bővebben...
 

Az esztergomi népszavazási kezdeményezés pártpolitikai akció - Az LMP, az MSZP és a Jobbik összefogott a Fidesz-frakció ellen

E-mail Nyomtatás

Esztergomban március 25-én helyi népszavazást tartanak 11 kérdésben. A testület az időpont meghatározásában a Fidesz-frakció javaslatát fogadta el. Tétényi Éva polgármester asszony elmondta, a népszavazás költségeire nyolcmillió forintra van szükség.

 

Amikor arról hallunk, hogy Esztergomban nincs pénz a helyi járatok fenntartására, a közalkalmazottak bérére, akkor nem luxus egy népszavazás megtartása? – kérdezem Steindl Balázstól, a képviselő-testület Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának vezetőjétől.

 

–Így van, jelenleg luxus ennek a 11+2 kérdéses népszavazásnak a megtartása, és biztos vagyok benne, hogy magasabb lesz ennek a költsége nyolcmillió forintnál. Ezt az összeget, a vonatkozó jogszabályok értelmében, a helyi önkormányzatnak kell fedeznie. Ráadásul a város anyagi, gazdasági helyzetét ismerve, nem hiszem, hogy az lenne a legfontosabb, hogy minderre több millió forintot elköltsünk. Azt is le kell szögezni, hogy a kérdések egy része olyan jellegű, aminek megszavazásakor hátrány érheti a várost.

Bővebben...
 

A kozmopolitizmus az egyik legnagyobb veszély - Nem lesz jobb a magyarnak, ha szlováknak vallja magát

E-mail Nyomtatás

„Felvidékről tizenhat iskola kapcsolódott be a Palóc Társaság esszéíró pályázatába, kiemelt első díjban részesült a somorjai Halász Gábor”- tudósít a Felvidek.ma hírportál. A Magyar Kultúra Napja tiszteletére tizenhatodik alkalommal meghirdetett pályázatra beérkezett pályaműveket a Kolczonay Katalin egyetemi oktató vezette zsűri értékelte. Az ünnepélyes eredményhirdetésre Budapesten, január 22-én, vasárnap délután a Magyarság Háza Deák termében került sor. Az ünnepségről, a pályázat jelentőségéről és a társaság munkájáról a Z. Urbán Aladárt a Palóc Társaság elnökét, a Magyar Kultúra Lovagját, a Krúdy –díj kitüntetettjét kérdezem.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség