Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Talán azok pályázzanak, akik már elszórták az állam pénzét? - Ha bármikor igényt tart Pozsgai Zsolt a munkámra, kérdezés nélkül igent mondok

E-mail Nyomtatás

Koncz Gábor színművész, rendező, Kossuth-díjas, érdemes művész: Szívemből gratulálok az Új Színház új vezetőinek! És azért, hogy magyar drámákat szeretnének játszani. Nem igaz, hogy rosszak a magyar drámák, és nincs igény rájuk. Most lesz az Elveszett paradicsom bemutatója, amelyben az apát játszom. Érdekes a sors, mert pályám elején a fiút játszottam, s partnernőm Szegedi Erika volt. Ez a darab is bizonyítja majd, hogy igenis van igény a magyar drámákra. Én ezeken a darabokon nőttem föl. Azt mondják, hogy nem kell játszani? Szerintem kötelező volna a magyar drámákat játszani a fiatalok számára, hogy a gyerekeim ezen nőjenek föl.

 

Mi a véleményed a tiltakozókról, a tüntetőktől?

 

– Amit mondok, az mentes lesz a pártpolitikától. Ez nem jelenti azt, hogy nincs véleményem, különösen a színházról. Minden színész életében vannak olyan személyek, akik meghatározzák sorsukat, jövőjüket. Nagyon sokat köszönhetek Várkonyi Zoltánnak, Fábri Zoltánnak és Ádám Ottónak. Soha nem tagadnám meg őket. De legalább ennyit köszönhetek azoknak a kiváló magyar íróknak, akiket volt szerencsém ismerni, és játszhattam a darabjaikban. Így Illyés Gyulának, Németh Lászlónak és Csurka Istvánnak. Őket sem tagadnám meg soha. Várkonyi színházában Csurka-darabokat játszottunk igen nagy sikerrel. Három évvel ezelőtt pedig a Döglött aknák egyik főszerepét játszottam. Kevés olyan darabot írtak a közelmúltban, mely ennyire aktuális lenne. Meggyőződésem, hogy Csurka István századunk egyik legnagyobb magyar drámaírója. Dörner György kollégám kiváló színész, és teljes szívből drukkolok neki. Pozsgai Zsolt három filmjében is dolgozhattam. Tehetsége mellett az ragadott meg, hogy teret adott színészei véleményének. Nála még „működik a demokrácia”. Ha bármikor igényt tart Pozsgai Zsolt a munkámra, kérdezés nélkül igent mondok. A pályáztatásról is megvan a véleményem. Rossz dolog, ha valami a demokrácia köntösébe bújik, és arctalanul mond véleményt. Ilyenek a bizottságok. Ha Illyés Gyula feltámadna, és pályázna, akkor vajon mi lenne az eredmény? Évekkel ezelőtt megpályáztam egy pesti színház vezetését. Azért buktam el, mert nem volt meg a hároméves vezetői gyakorlatom. Nem hároméves vezetői gyakorlattal születik az ember! Talán olyanok pályázatát várják, akik már egyszer elszórták az állam pénzét egy színház élén? Nehogy félreértsenek: én hiszek a demokráciában, de az igaziban! A nyugati demokrácia olyan, mint a krokodil, harap. A magyar pedig – remélem lesz ebben változás – , mint a gyík. Hiába etetik véres hússal, sosem lesz belőle krokodil. Felháborítanak a tüntetők is. Ne tüntessenek az emberek, hanem dolgozzanak. És még színpadot építenek nekik! A színpadot a színészetnek építsék, és ne a tiltakozásoknak! Szörnyű, hogy enynyire megosztanak minket. Én ugyanolyan szívesen szavalok Wass Albertet, mint József Attilát. Amikor ez a remek költő meghalt, nem tudták mivel letakarni, ezért az állomásfőnök Nagy-Magyarország térképét terítette rá.

Én nem akarom, hogy csak a jobb vagy csak a baloldal temessen el. Temessen el a nemzet – Magyarország. Olyan rövid ez az élet, ezért ne a borús oldalát lássuk az életnek, hanem a szépet. Azt a szépet és azt a jót, amit a magyar drámák is sugároznak felénk.

 

M.A.

 

Abszurd tragikomédia - A liberalizmus egy kirekesztő, merev, bosszúálló ideológia, halálra van ítélve

E-mail Nyomtatás

Kiss József író, rendező: Rezignáltan figyelem az eseményeket. Fogalmam sincs, hogy honnét van bátorságuk egyeseknek újnyilasnak nevezni Dörner Györgyéket. Én keresztény vagyok. Befogadó és nem kirekesztő. Képtelen vagyok az ő fejükkel gondolkodni. A gyűlölködés idegen tőlem. Az mindenesetre komikus, hogy Szirtes Tamást, ha jól emlékszem, aznap nevezte ki a főpolgármester a Madách Színház élére, hogy ezt a tiltakozást aláírta. Abszurd tragikomédia az egész. El sem hiszem, hogy ezt látnom kell, és valóságként kell tudomásul vennem. Nem is veszem tudomásul. Én egy másik Magyarországban hiszek, és abban is élek.

 

Mi lehet ennek a gyűlölködésnek a hátterében?

 

– A magyar egy nagylelkű, befogadó nép. A karakteréből, történelméből következik. Több ezer évig befogadók voltunk, elég, ha csak a hét törzsre gondolunk, akik lehet, alig beszélték egymás nyelvét, mégis vérszerződést kötöttek, vagy arra, hogy Szent István vallást cseréltetett a magyarsággal. Áttértünk a kereszténységre, Krisztus örökösei lettünk. A szeretetet és a türelmet tanuljuk, éljük. Így túléltük a törököket, a németeket, túl az oroszokat. Túl a feudalizmust, túl a szocializmust, s most, legutóbb, túléltük a liberalizmust is. Beengedtük, megemésztettük és kiürítettük magunkból. Ilyen a magyarság. Add meg a császárnak, ami a császáré… Ettől vagyunk erősebbek, életképesebbek másoknál. A fiatal, életképes fa meghajlik a viharban, az öreg, merev fa meghasad. Azonban azoknak a kuruzslóknak utódai, akik ránk erőszakolták a gyógyírnak hirdetett mérges kotyvalék-izmusokat a XX. században, most rettegnek, hogy lelepleződnek, és dühödt támadásokat intéznek az immunitást szerzett, erőre kapott magyarok ellen. Luciferi módon szép, színes, európai álruhákat öltenek magukra, és minket akarnak megvédeni. Saját magunktól. Abbahagyhatják! Majd mi megvédjük magunkat. Nemrég láttam az interneten Hegedűs D. Géza egyetemi tanárt szónokolni a tiltakozó gyűlésen. Egészen ijesztő lett volna, ha nem lett volna oly komikus. Vagy eszembe jut másik kollégám, Kulka János, ahogy szenteskedő arccal nyilatkozza: Engem nagyon zavar, hogy nem avatnak be az engem érintő döntésekbe. 2006. október 23-án nem zavarta ez a dolog, amikor a kiürített Kossuth téren szavalgatott a Gyurcsány-féle állami ünnepségen, miközben terroristák lőtték a Fidesz-nagygyűlés résztvevőit. Köztük engem is. Ez Hegedűst sem zavarta.

Bővebben...
 

Megszületik az új nemzeti színház - Elvesztették a pesti színházak a profiljukat

E-mail Nyomtatás

Szersén Gyula színművész: Gratulálok Dörnernek, Csurkának és Pozsgainak! Elég furának tartom, hogy egyesek azt írják, nincs arra közönségigény, hogy a magyar drámának színháza legyen. Tehát szerintük nem kell a magyaroknak a magyar dráma. Én nem tudom, hogy ezt honnan veszik, talán körkérdést tettek föl? Biztos vagyok benne, hogy igénylik az emberek a magyar drámát. Az Új Színház-ügyhöz többen hozzászóltak, voltak, akik Tarlós úr döntése mellett, mások ellene. Én most egy más aspektusból szólok hozzá az ügyhöz. A rendszerváltás óta nagy problémát jelent, hogy elvesztették a pesti színházak a profiljukat. Húsz évvel ezelőtt még pontosan tudta a néző, hogy például a Madách vagy a Hevesi téri Nemzeti milyen darabokat ad. Amikor bejött az első musical, és rájöttek az igazgatók, hogy az mekkora bevételt hoz, elindult a zenés műfaj divatja. A musical uralja szinte az összes fővárosi színházat. Most már fogalmam sincs, hogy melyik pesti színháznak mi a profilja, mert mind egyforma katyvaszt játszik.

Bővebben...
 

Legyen egy hely, ahol a magyar szó valóban magyar lesz! - A hontalanítókkal szemben már nem hátrálhatunk

E-mail Nyomtatás

Galán Géza színész, rendező, a Zselízi Fesztivál ötletgazdája: Nem leptek meg az Új Színházzal kapcsolatos támadások. Hiszen nem ez volt az első. Menetrendszerűen, ha valaki a zárt körön kívülről kerül a belterjes „szakmai” szín közelébe – beindul a pánikgépezet! Tiltakozások, aláírás-gyűjtések, tüntetések, oldalvágások. Mert csakis ők képviselhetik a „szakmát”! A szellemi manipuláció mellett vacak megélhetési pozícióharc miatt is…

Honnan ez a kizárólagos privilégium? Csak a már-már kötelező „Szivárvány-Szín Haza” lehet az új? Felejtsük el nemzeti színeinket? A félreértés lehetősége miatt: a „szakmát” irányító és csak az azt támogató bebetonozott zárt rendszerről szólok. Amelyik átfogó és nehezen tetten érhető célokkal működik egy nemzetek feletti kultúrpolitika érdekében! Sok művész talán nem is sejti, hogy milyen gépezetnek az alkatrésze. Ha pedig tudja, mit tehet? Hová mehet?

Bővebben...
 

„Perre megyek Dániel Péter ellen!” - Wittner Mária országgyűlési képviselő, 1956-os szabadságharcos

E-mail Nyomtatás

A nemrégiben párttá alakult Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció tagja, bizonyos Dániel Péter ügyvéd, megdöbbentő kijelentésekre ragadtatta magát az interneten. Az egyik közösségi oldalon közzétett véleményével emberi méltóságában is meggyalázta az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakját, Wittner Máriát.

 

Kedves Wittner Mária! Honnan ismeri Dániel Pétert, ismeri-e egyáltalán?

 

– Nem, nem ismerjük egymást, ugyanis soha életemben nem találkoztam ezzel az emberrel!

 

Akkor mi lehet az oka annak, hogy ilyen gusztustalanul önre támadt?

 

– Arra, amit tett, sem oka, sem mentsége nem lehet. De ha mégis okot, okokat próbálunk keresni, talán az évfordulóban kereshető a magyarázat. Az 1956-os forradalom 55. évfordulóját ünnepeljük a napokban, aminek méltóságteljes emlékezéssel kellene telnie. Ehelyett most – érthető módon – elsősorban ez a gyalázatos kijelentés-sorozat szolgáltatja a témát.

Bővebben...
 

A lakásfenntartási támogatás nem az uzsorásokhoz vándorol - Az elmúlt 20 évben megszüntettek mindent, ami az itt élők megélhetését biztosította

E-mail Nyomtatás

„1945-ig Újkígyóson igen erős volt az önmagát eltartani képes, sajátos gazdaidentitással élő, kis és középes nagyságú földdel rendelkező birtokosréteg. Ez a társadalmi csoport, amely önmagában is a település összlakosságának több mint felét adta, erős vallási és nemzeti elkötelezettséggel bírt” – olvasható a város honlapján. Szebellédi Zoltán polgármester úrral a jelen feladatairól, kihívásairól, a fejlesztésekről, a szociális gondoskodásról beszélgetünk.

 

Tisztelt Polgármester Úr! Újkígyós fiatal város, tudtommal 2009 nyarán – harmadik nekifutásra – kapta meg ezt a rangot. Van-e a várossá válásnak tetten érhető előnye vagy hátránya?

 

– Az előnyök és a hátrányok időleges dolgok. Voltak olyan pályázatok, amelyek csak városoknak voltak kiírva. Ezek a pályázatok már lefutottak, mire mi megkaptuk a városi címet. Kézzelfogható előny jelenleg, hogy az egyik állam által visszaosztott összeg kb. 15 millió forinttal több, mint korábban volt. Talán van néhány olyan előny, amely a szubjektivitás kategóriájába esik, ezért erre nem is térnék. Presztízs kérdés volt a városi cím elnyerése. Újkígyós töretlen fejlődésen megy át az 1814-es újratelepülése óta mind létszámában, mind gazdaságában. Most van egy kis megtorpanás. Stagnál, kicsit fogy a lakónépesség, de ez sajnos nem egyedi jelenség Magyarországon.

Bővebben...
 

Sok a közös Bugárban és Gyurcsányban - Botcsinálta politikusok összeálltak és randalíroztak a parlamentben

E-mail Nyomtatás

Október 22-én a Most – Híd Országos Választmánya döntött: a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) nem kíván választási koalíciót kötni, hanem a Most – Híd választási listáján való indulást javasolják az MKP politikusai számára. Vendégünk: Duray Miklós, politikus, közíró.

 

Kezdjük a kormány bukásával. Azt mondják, hogy ezt a liberális SaS idézte elő, de tudtommal Bugár frakciójából is voltak, akik nemmel szavaztak.

 

– A kormány bukásában több volt kormánykoalíciós párt is közreműködött. Ahhoz, hogy egy kormány talpon maradhasson, minimum 76 szavazatot kell kapnia, és most 55-öt kapott. A hiány a kormánypártoktól ered. Azért is elmarasztalható a kormány, hogy összekötötték az euró mentőcsomagról szóló indítványt a bizalmi szavazással. Ha ez nem történik meg, akkor legitim és nem ügyvezető kormánya lenne Szlovákiának. Ez az ügyvezető kormány kevés jogosítvánnyal bír és március közepéig biztos megmarad. Napirenden van Szlovákiában a kórházak privatizációja, de egy ilyen gyenge kormánnyal ezt a fontos kérdést nem szabadna elindítani. Ahhoz egy teljes legitimitású kormány szükséges. De ez nincs meg a buktatás miatt, amit elsősorban a SaS és Bugár frakciója idézett elő.

Bővebben...
 

Tisza István emlékév - Valódi Herkules, muszájból

E-mail Nyomtatás

Az én agyam ezt nem tűri el, mert nem vagyok hajlandó elfelejteni azt a bizonyos „vörös fasizmust”.  Ők és társaik bármikor büntetlenül rágalmazhatnak, provokálhatnak, gyalázkodhatnak.

 

Döbrentei Kornél A rendíthetetlen lovag című új versét gróf Tisza István miniszterelnök alakja ihlette. A verset az alcím szerint Gróf Tisza István szoboravatására írta. Sorai nagyívű történelmi panorámát tekintenek át múltunkból, mely legvégül a megidézett kormányfő üzenetével így zárul: „Ne tűrjetek tovább szívcserét, / ám az ősi szűt emeljétek fel, / s lelketektől megtelek élettel, / szobrom s a Nagyisten legyen tanunk: / kiirthatatlanul megmaradunk.”

 

A vers sokadik elolvasása után is úgy érzem, mintha hiányérzete lenne „az őszirózsás forradalomban” bestiálisan meggyilkolt miniszterelnök iránt?

 

– Telitalálat! Valóban fájdalmas hiányérzetben fogant meg ez a vers. Úgy találtam, hogy nincs elég bátorságunk saját nagyságainkhoz ragaszkodni. Tisza Istvánhoz hasonló korrekt úriember és reálpolitikus azóta sem volt több a magyar történelemben. Odaadta a nemzetért a legtöbbet, mit férfi adhat: az életét áldozta. Példátlan hazaszeretet birtokosa volt, ezért is tartom államférfinek a szó legszorosabb már-már szakrális értelmében. Önálló magyar viselkedési rendet képviselt úgy is, mint huszárezredes. Akár jelképesnek is tekinthetjük azt a párbajt, ahogyan kardjával megszégyenítette az őt kihívó „nyúlszájú” Károlyi Mihályt. A nemzeti hagyomány jegyében élt és politizált. Felismerte, hogy Magyarország központi ereje a dualizmus egységében valósulhat meg, és hogy a Deák Ferenc által szorgalmazott kiegyezés hasznunkra volt, mert ebből következett a gazdaság, az ipar és az életszínvonal emelkedése. Személyes tragédiája nagyrészt abból fakadt, hogy mialatt szüntelenül ellentámadásba kényszerült a Jászi Oszkárék-féle szabadkőműves szellemiség ellen, kénytelen volt a saját fajtájával is szembefordulni az obstrukció idején, amikor az országgyűlés működését, jogalkotását és általában véve a magyarság játékterét a politikai életben megpróbálták a minimálisra csökkenteni. A vers írásakor arra is gondoltam, hogy egy szobor sok tekintetben mindig többet fejezhet ki, mint a valóság. Elrugaszkodtam a hús-vér valóságtól, a transzcendenciát átlépve megszólítottam őt, így kaptam meg a választ a vers utolsó soraiban.

Bővebben...
 

Ne kritizáljanak, ne huhogjanak előre - Csak az csinálhat színházat, aki kiszolgálta a balliberális oldalt

E-mail Nyomtatás

Leblanc Győző operaénekes: Örülök Dörner György kinevezésének, gratulálok neki. Számítottam a tiltakozásokra, mert ugyanezt a hisztériát hallottuk, amikor Balázs Pétert kinevezték a szolnoki színház igazgatójának. A „szakma” balliberális tagjai akkor is petíciókat írtak a legmagasabb grémiumokhoz, melyben kikérték maguknak az ilyen típusú eljárást. Jobboldalinak tartom magam, és nem tudom, miért bűn az, ha kimondjuk: Magyarországon élünk, és szükség van egy olyan színházra, amely a nemzeti ideológia mentén működik, olyan színházra, amely magyar darabokat játszik. De kérem: több mint 25 pesti színház van, és ezeknek a vezetői mind a jelenlegi ellenzéki körhöz tartoznak. Itt az ideje annak, hogy másfajta szemlélet is legyen, és ne csak ez az egyoldalú. A balliberálisok a kultúra területén túlságosan is kihasználták az előnyüket, és éppen ők rekesztik ki azokat, akik a magyar értékeket képviselik, ezért Magyarországon eddig csak az tudott színházat csinálni, aki kiszolgálta a balliberális oldalt.

Bővebben...
 

Ez a balliberális csoport mindenre képes - Elég a hajdani SZDSZ filozófusainak hatalmából

E-mail Nyomtatás

Maros Gábor színművész, operaénekes, rendező: Gratulálok Dörner Györgynek és Csurka Istvánnak a kinevezéshez! Sejtettem, hogy elindulnak a támadások, hiszen ez a színház egy frekventált helyen működik, a közelében sok más teátrum található. Ezek a színházak eddig „jól elvoltak egymás mellett.” És most hirtelen lesz egy színház a Nagymező utca és az Andrássy út közelében, ahol nem tingli-tangli, nem langyos, szirupos amerikai darabok, hanem magyar drámák mennek. Egy olyan színház, ahol másként gondolkodnak.

 

 Mit gondolsz, meddig tart ez a támadássorozat?

 

– Azt szokták mondani, hogy minden csoda három napig tart. Aki nem ismeri a pesti helyzetet, azt hiszi, hogy néhány nap, és vége a hőbörgésnek. De! Ez a balliberális csoport mindenre képes! Mindenre képes, és fel van háborodva azért, mert Márta István nem ülhet a színház élén még egy cikluson keresztül. Azért legyen elég már egy igazgatónak 13 év! Gondoljanak bele ezek a hőbörgők, hogy Hollander sem lehetett 8 évnél hosszabb ideig a bécsi Staatsoper intendánsa. Arról hallottam, hogy milyen jó előadások mennek Bécsben, de azt nekem senki se mondta, hogy menj el az Új Színházba, mert remek produkciókat adnak. Emellett Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként szinte az összes hazai fesztivál igazgatója, igen-igen sok pénzért. Emellett ott van a saját kapolcsi fesztiválja is. Tehát nem hiszem, hogy jajde nagy sajnálatra szorul. Rendezéseiről pedig annyit, hogy a pécsi Cabaret-ja csúfosan megbukott. Ezzel szemben Dörner kitűnő színművész, rendező, és ami a legfontosabb: kiváló ember.

 

Mióta ismered Dörner Györgyöt?

 

– Azóta, amikor én az egri várjátékokon Ludas Matyit játszottam. Döri akkor még főiskolai hallgató volt, és társaival – így Eperjes Károllyal is – együtt a vállukon hoztak be engem. Én akkor is emberként viselkedtem a főiskolásokkal, nem néztem le őket, hanem mindenben segítettem nekik. Azóta barátom Dörner György. Igen, a barátom, és őt nem hagyom el azért, nem szakítom el ezt a kötődést, bárki is diktálná ezt nekem, mert azt aljasságnak tartanám. Fontosnak tartom azt is, hogy Dörner György magyarul beszél. A magyar nyelv szabályai szerint. Nála mindig ott van az alany, állítmány, tárgy, határozó. Retorikája remek, és nagyszerű gondolatait logikailag jól felépítve képes elmondani. Mai szóval élve, és ezt bizonyára a liberálisok is megértik, „lájkolom az ügyet.”

 

Támadják Csurka Istvánt is.

 

– Igaztalanul. Remélem, hogy az az ember, aki a Ki lesz a bálanya, vagy a Döglött aknák c. darabot írta, újból piedesztálra kerül. 1969-ben mint főiskolai hallgató, benne voltam a  Ki lesz a bálanya fantasztikus előadásában, ami Szarajevóban hatalmas színházi díjat nyert. Hátrébb az agarakkal! Mindenki azt csinálja, amihez ért! Elég a volt SZDSZ filozófusainak hatalmából. Többen megkérdezik tőlem, hogy melyik oldalon állok. Én a jó oldalán álltam mindig, és vallom, amit Nádasdy Kálmán professzor úr mondott: „remekművek között kell élni, mert többre nincs idő.” Biztos vagyok benne, hogy a Dörner György-vezette színházban ilyen remekműveket láthatunk.

 

M.A.

 

 

 

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség