Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Foglalkoztatási paktum Csongrád megyében

E-mail Nyomtatás

A munkakeresőknek személyre szabott megoldást kell javasolni

A partnerség a foglalkoztatási paktum lényege. Az, hogy a polgármesterek, vállalkozók, munkaügyi szakemberek, civilek, képzőintézmények és a kormányhivatal újfajta együttműködésben próbálja a munkaerő-piaci szereplőket kedvezőbb helyzetbe hozni – nyilatkozta a Magyar Fórumnak Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Bővebben...
 

A dalok szerelmese

E-mail Nyomtatás

Nagyon kedvelem az egyszemélyes kamaraszínházat

Készen kapjuk a zenét, és nekünk az a feladatunk, hogy azt magyar szöveggel, szinkronizálva újra felvegyük. Egy nagy zenés film esetében ez körülbelül 14 dalt jelent. Néha konzultálnom kell a fordítóval, mert általában nem zenei anyagra dolgoznak, így nem mindig stimmel a szótagszám vagy a zenei súlyokra eső prozódia. Utána én vezetem a felvételt, és segítek a színészeknek, énekeseknek, hogy minél jobban fel tudják énekelni a dalokat. Ez azért lényeges, mert sajnos a színészek nem rendelkeznek olyan rutinnal, amit a szakma megkíván.

Bővebben...
 

Magyarországon megszületett a siket-jégkorong

E-mail Nyomtatás

A hallássérültek számára különösen jót tesz a sport

Sportrovatunk múlt héten a magyar jégkorongsport újabb nagy sikeréről számolt be, amely ezúttal egy kanadai NHL-meghívásban öltött testet. Hogy a sportág rászolgál a nemzetközi elismerésre, arra újabb ékes bizonyítékot jelent, hogy a közelmúltban lejátszotta első barátságos mérkőzését a magyar siket-jégkorong-válogatott. Igen kevés országban van manapság siket-jégkorong élet, ezért különösen nagy szó, hogy néhány elhivatott, szív-lélek ember lényegében a semmiből létrehozott egy új sportágat Magyarországon. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a hallássérültek számára egészségügyi és mentális értelemben is hatalmas segítséget ad a sport, akkor a siker még nagyobb, és jócskán túl is mutat az egyszerű sportsikeren. Sportrovatunk vendége a magyarországi siket-jégkorong kiötlője, Mártonffy Máté.

Bővebben...
 

Növekedett az önkéntesek száma

E-mail Nyomtatás

Ezen a területen az Európai Unióban élen járunk

Az iskolai közösségi szolgálat bevezetésének köszönhetően szignifikánsan nőtt a fiatal felnőttek körében az elmúlt öt évben az önkéntesség vállalása – közölte lapunkkal Dr. Latorcai Csaba. A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárát arról is kérdeztük, miként válhat az önkéntesség kultúrája egyre népszerűbbé; s mi lehet ebben az állam feladata.

Öt éve azt nyilatkozta, hogy „Magyarországon a felnőtt lakosság majdnem 40 százaléka végez rendszeresen önkéntes munkát, és ez az arány biztosan növekszik.” Bevált a jóslata?

– Alapvetően igen; főleg két korosztályban különösen érzékelhető a markáns elmozdulás: a fiatal felnőttek körében az elmúlt öt évben lényegesen, hatványozottan nőtt az önkéntesek száma, és ugyanez a tendencia figyelhető meg a 40 év felettieknél. Az utóbbi azért is örvendetes, mert azt tudtuk, hogy a fiatal nyugdíjasok eddig is örömmel vállaltak akár formális, akár informális önkéntességet, de megfigyelhető, hogy már az aktív korosztály jelentős része is sokkal magasabb arányban válik önkéntessé, mint öt évvel ezelőtt.

Bővebben...
 

Cél az egységes közbringa-rendszer

E-mail Nyomtatás

Lényeges, hogy megmutassuk az ifjú nemzedéknek, olyan nagyszerű országban élünk, ahol fantasztikus helyek, lehetőségek, élmények várják őket

Gyermekeink többsége virtuális világban él, fontos, hogy visszahozzuk őket a valóságba. A valódi, barátokkal megosztott élményekkel – kirándulással, sportolással – érhetjük el, hogy erősebben kötődjenek társaikhoz és az országhoz – szögezte le megkeresésünkre Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

Augusztusban azt jelentette be, hogy 30 milliárd forint értékű kerékpárút-fejlesztésről döntött a kormány, néhány nappal ezelőtt pedig azt, hogy a következő években 50-100 milliárd forint lesz a kerékpáros közlekedés fejlesztésére. Hogyan nőtt meg ez az összeg néhány hónap alatt körülbelül a háromszorosára?

– Az összeg nem nőtt meg. Amikor augusztusban bejelentettük a kerékpárút-fejlesztéseket, akkor az alapvetően turisztikai célú beruházásokról beszéltünk. Ezek azok a kerékpárutak, amik például Bécstől biztosítják a közlekedést Budapestig; a fővárost összekötik a Balatonnal, de ide tartozik a Balaton-kör újraépítése, a Tisza-tó körüli kerékpárút befejezése is. Azonban ezeken felül számos további fejlesztés is megvalósul az országban, sok forrás áll majd rendelkezésre hivatásforgalmi kerékpárutak építésére. Ezeken a kerékpárutakon a településeken és vonzáskörzetükben élők juthatnak majd el a munkába vagy az iskolába. A két bejelentés tehát tartalmilag különbözik, ha a beruházásokra szánt forrásokat összeadjuk, akkor jön ki az 50-100 milliárdos összeg.

Bővebben...
 

Paks II. megkapta a környezetvédelmi engedélyt

E-mail Nyomtatás

A magyar atomerőmű nem csak gazdaságossági, környezetvédelmi, de klímavédelmi szempontból is megvalósítható és szükséges beruházás

A Baranya Megyei Kormányhivatal kiadta a Paks II Projekt környezetvédelmi engedélyét. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű bővítésének kormánybiztosa: a környezetvédelmi hatóság engedélyének megszerzése igazolja, hogy a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi előírásait. Aszódi Attilától megtudtuk, hogy a létesítési engedély birtokában kezdődik majd meg a konkrét építkezés.

A környezetvédelmi engedély kiadása mennyiben gyorsítja föl az építkezést?

– Tény, hogy a környezetvédelmi hatóság engedélyének megszerzése igazolja, a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi előírásait. Az ominózus engedély viszont az építkezés ütemezését nem befolyásolja. A matematika nyelvére „lefordítva”: szükséges, de nem elégséges feltétel. Fontos és kell a környezetvédelmi engedély, de ez csak egy a sok engedély közül.

Bővebben...
 

SIM-kártyák és a terroristák

E-mail Nyomtatás

Nem a vásárlás, hanem a nyomon követés oldaláról kell megközelíteni a problémát

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint a szolgáltatóknak előtérbe kellene helyezniük a biztonságot, és fel kellett volna figyelnie arra, hogy egy magánszemély kétszázezer SIM-kártyát vásárolt. Németh Szilárd leszögezte: biztonsági rés van a rendszeren, amit minél hamarább meg kell szüntetni.

A 200 ezer SIM-kártya vásárlása mennyiben függ össze a párizsi és brüsszeli merényleteket végrehajtó terroristasejttel?

– Nem az a kérdés, hogy szerintem létezik-e összefüggés, hanem, hogy a francia, belga jogsegélyszolgálat kérelmére létrehozott francia, belga és magyar nyomozócsoport, amelynek az volt a feladata, hogy a párizsi és a brüsszeli gyilkosok után nyomozzon, illetve feltérképezze a terrorszervezetet, ők hozták összefüggésbe az ominózus magyarországi SIM-kártya vásárlást a merényletekkel. A Terrorelhárítási Központ állapította meg, hogy Magyarországon a 14 terrorista, aki különböző időpontokban és különböző helyeken találkozott Salah Abdeslammal, a terrorszervezet vezetőjével, 6 SIM-kártyát használt a 200 ezerből. Azaz, összesen 8 SIM-kártyát használtak, de 6 egyértelműen azonosítható volt azzal a 200 ezerrel, amit a magyar bűnelkövetői körök egy hajléktalan adataival visszaélve megvásároltak.

Bővebben...
 

A legfontosabb feladat a külső határok megfelelő védelme

E-mail Nyomtatás

Nem fogadjuk vissza azokat a migránsokat, akik nem Magyarországon léptek be az EU területére

Takács Szabolcs konzultált Samuli Virtanen finn európai uniós ügyekért felelős államtitkárral. A megbeszélésen a felek áttekintették az Európai Unió jelenlegi helyzetét és kihívásait. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára kijelentette, hogy a hazánk ellen kezdeményezett eljárás bár kényelmetlen ügy, de nem mérgesíti el a finn–magyar kapcsolatokat.

Bővebben...
 

Pályázati dömping

E-mail Nyomtatás

Érdemi előrelépésre lehet számítani az elbírálásokban

A 2014–2020 közötti Vidékfejlesztési Programban mintegy 1300 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből több mint 940 milliárd forintnyit már meghirdetett a Miniszterelnökség. „Október 16. után lehet előleget kifizetni, amennyiben azt az adott tagállam vállalja. Magyarország vállalja ennek az ódiumát, és mi akarunk a gazdák számára előleget kifizetni. Ez az év végiéig megtörténik” – szögezte le Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint a MOSZ azért bírálja a vidékfejlesztést, mert a támogatások jelentős részéhez korlátozottabban férnek hozzá, mint eddig, hiszen ezeket a pénzeket elsősorban a kis- és középvállalkozások számára biztosítja a kormány.

Bővebben...
 

Fejlődik Esztergom tömegközlekedése

E-mail Nyomtatás

A védett épületek száma megközelíti a százat, de ezeket szinte mind fel kellene újítani

Az autóbuszállomást a vasútállomás mellé telepítik, és polgármester asszony javaslatára eseti bizottság alakult a folyamatban lévő beruházással kapcsolatban annak érdekében, hogy a beruházó és kivitelező, valamint a lakosság között folyamatos, mindenre kiterjedő kommunikáció valósuljon meg. Romanek Etelkát, Esztergom polgármesterét ezenkívül a megélénkülő idegenforgalomról, a Prímás-sziget állapotáról, a járműipari cégről és a védett épületek felújításáról kérdeztük.

Szeptember elején kétszer is jártam Esztergomban, és örömmel tapasztaltam, hogy újból él a város. Vásárokat rendeznek a Széchenyi téren és a Kis-Duna partján. Ezáltal megélénkült az idegenforgalom is?

– Egyik célkitűzésünk volt, hogy élhetőbb legyen a város, és mivel ezt a célt sokan támogatták, ezért rengeteg programot szerveztünk. Fontos a város szépítése. Jelentősen növekedett az idegenforgalom; olyan országokból is meglátogatták Esztergomot, ahonnan korábban nem érkeztek turisták – például Dél-Afrikából, Spanyolországból. Ezt visszaigazolta az éttermek forgalma és a szállodák kihasználtsága.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség