Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Egységes Kárpát-medencei gazdaságfejlesztés

E-mail Nyomtatás

Minden eszközzel támogatjuk a határon túli agrárvállalkozásokat

A földművelésügyi tárca fontosnak tartja, hogy a határon túli agrárvállalkozók megfelelő információkkal rendelkezzenek a pályázati és egyéb támogatási lehetőségekről, valamint az aktuális jogszabályok változásairól. A magyar nemzetiségű agrárgazdálkodókhoz nem kellő mértékben jutnak el a termelést, feldolgozást, értékesítést elősegítő információk. Ezért is hiánypótló a falugazdász program bevezetése – közölte szerkesztőségünkkel Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, akivel a kis-, közepes és családi vállalkozások megerősítéséről, a helyi termékek piacra jutásának kérdéséről is beszélgettünk.

Bővebben...
 

A falunapoktól a nyugati hangversenyarénákig

E-mail Nyomtatás

A technika, az előadás, a tudás, a kisugárzás, a zenei tartalom és a látvány összhangja

Három szólamban felénekeltük Gounod Ave Mariáját, ami elkerült a Sonyhoz, és azonnal lemezszerződést ajánlottak. A nagylemez megjelenése után a Gloria Együttes – szinte reklámok nélkül, saját tudásának köszönhetően – számos helyen és sikerrel lép fel. Beérett a munkánk gyümölcse, már két és fél órás koncerteket adtunk, olyan műsorokat állítottunk össze, hogy igény szerint bárhol, bármilyen műfajt kristálytisztán előadunk.

Bővebben...
 

Célunk minél jobban erősíteni a hódmezővásárhelyiek közösségét

E-mail Nyomtatás

Azt szeretnénk, hogy városunk gazdasága gyarapodjon, s ennek fontos eleme a belső fogyasztás növekedése

Újabb 800 millió forintot fordíthat a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Területi Operatív Programban közösségi terek kialakítására, felújítására, valamint programokra, képzésekre. Hegedűs Zoltántól, Hódmezővásárhely alpolgármesterétől megtudtuk, hogy kulcsprojektjük az olvasókörök támogatása, mert ebben a városban működik a legtöbb ilyen civil szervezet, mely évente több programot szervez.

Bővebben...
 

A beszállítók profitjával szemben a betegek érdeke érvényesülhetett

E-mail Nyomtatás

A balliberális pártok az egészségügyi ellátás kiszervezésében érdekeltek

Az elmúlt hat év kormányzati intézkedéseinek eredményeként sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence szerint a magyar gazdaság növekedése, a gazdaság teljesítőképességének javulása, a piaci folyamatok, valamint több, az egészségügyben is megtett intézkedés a beszerzési árak csökkenéséhez vezetett.

Bővebben...
 

Vár- és kastélyturizmus

E-mail Nyomtatás

Tatabányai partner a sümegi felsőoktatási képzési központban

Sümeg város önkormányzata és az Edutus Főiskola együttműködési megállapodást kötött abból a célból, hogy 2017 szeptemberében Sümegen felsőfokú képzés induljon. Dr. Jandala Csilla, a tatabányai Edutus Főiskola rektora: „Vár- és kastélyturizmus” – specializációt hirdetünk, hiszen Sümeg és a térség is több olyan várral és kastéllyal rendelkezik, amelyek kimagasló turisztikai attrakcióként funkcionálhatnak – ehhez szükséges a humán erőforrás fejlesztése.

Tatabánya város nevének hallatára, többeknek a bányászat, az ipar jut eszébe, és nem a felsőoktatás. Kérem, elöljáróban szóljon az Edutus Főiskola történetéről.

– Intézményünk jogelődje a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, ami 25 évvel ezelőtt jött létre Tatabányán, s az akkori elképzelések szerint gazdasági képzésekre szakosodott. Ez volt az első magánfőiskola Magyarországon, amelyik gazdaságtudományok területén indíthatott felsőfokú képzést. Az ezredforduló idején egyre több magánintézmény alakult. 2011 óta a Harsányi János Főiskola – ami szintén magánintézmény volt – csatlakozásával Edutus Főiskolaként működünk.

Bővebben...
 

Értékteremtés, nem zsákutca a közfoglalkoztatás

E-mail Nyomtatás

A közfoglalkoztatás elsősorban a hátrányos helyzetű településeken élő, alacsony iskolai végzettséggel rendelkező rétegeket szólítja meg, ezért nem várható el rövid távon a magas nyílt piaci elhelyezkedési arány

A közfoglalkoztatás a kiúttalan, jövőtlen embereknek adott lehetőséget, hogy hasznosnak érezhessék magukat, és kapcsolódni tudjanak a saját közegük mindennapi életébe – erről Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt a II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás megnyitóján a Vajdahunyad várban. Réthy Pált, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási stratégiai és koordinációs főosztályvezetőjét – többek között – a közfoglalkoztatás lehetőségeiről, annak értékteremtéséről kérdeztük.

Bővebben...
 

Öt éves a központi ellátás

E-mail Nyomtatás

Minden elítélt értelmes és hasznos munkával járuljon hozzá saját tartási költségéhez

A központi ellátás ötödik évfordulója alkalmából konferenciát és kiállítást rendezett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A Groupama Arénában szeptember 26-án rendezett szakmai napon a társszervek, az együttműködő partnerek és az érdeklődők a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságaival és a fogvatartotti munkáltatással ismerkedhettek meg közelebbről. Csóti András bv. altábornagyot, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát a központi ellátás kialakulásáról, eredményeiről kérdeztük.

Milyen vizsgálatok előzték meg a központi ellátás létrehozását?

– Hat évvel ezelőtt kezdte meg a kormány a fogvatartotti foglalkoztatás helyzetének vizsgálatát. A vizsgálat megállapította, hogy 2010 előtt folyamatosan csökkent a dolgozó elítéltek száma, és ezzel párhuzamosan csökkent a tartási költségekhez való hozzájárulás összege is. Azzal szembesültünk, hogy a börtönökben elhelyezett fogvatartottak jelentős része még soha sem vett részt a munka világában, tehát nem volt munkaviszonya. Az pedig vitathatatlan, hogy képtelenség sikeresen felnőtt embereket visszailleszteni egy munkaalapú társadalomba úgy, hogy a munka világával semmilyen kapcsolatuk sincs. A kedvezőtlen tendencia megfordítása érdekében új alapokra kellett helyezni a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, ezért a támogató jogi környezet kialakítása mellett a kormány új feladatot határozott meg a büntetés-végrehajtás számára, a Központi Ellátó Szerv (KESZ) létrehozását.

Bővebben...
 

Még többen vehetik igénybe a csokot

E-mail Nyomtatás

Tovább bővül a jogosultak köre a családos lelkészekkel, illetve a szolgálati lakásban élőkkel is, valamint azokkal, akik 20 és 25 év közötti dolgozó gyermeket nevelnek

Bízhatunk a piac erejében, illetve a verseny jó, másokat is ösztönző hatásában. A bankok is versengenek az ügyfelekért, és azt tapasztaljuk, hogy rendkívül népszerű ajánlat a csok. Azok a bankok válnak népszerűvé a családok, érintettek körében, amelyek felkészültek, jól tájékozottak, gyorsan intézik az ügyeket – közölte a Magyar Fórummal Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Miért volt szükség a családi otthonteremtési kedvezményről (csok) szóló kormányrendelet módosítására? A lakossági visszajelzések miatt?

– Amikor bevezettük ezt a nagyszabású otthonteremtési programot, már akkor bejelentettük, hogy folyamatosan figyeljük a lakosság észrevételeit és figyelembe vesszük azokat, mert a kormány célja a magyar családok támogatása, saját otthonhoz jutásának segítése. Talán mielőtt a kérdésére válaszolok, érdemes visszakanyarodni tavaly júliushoz, amikor olyan kiemelkedő otthonteremtési programot indítottunk el, amire nem volt példa az elmúlt évtizedekben Magyarországon, sőt nemzetközi szinten is egyedülállónak tekinthető. Többelemű a program: kezdődött a csok bevezetésével, majd 2016. januári kibővítésével, ami akár 10 millió forintot is elérő, vissza nem térítendő támogatásai forma a gyermeket vállaló és gyermeket nevelő családoknak. Majd szintén idén év elejétől bevezettük az áfacsökkentést az új értékesítésű ingatlanoknál, ezzel párhuzamosan megteremtettük az áfa-visszaigénylés lehetőségét az épített ingatlanoknál, egyszerűsítettük az építésügyi előírásokat is, valamint létrehoztuk a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek rendszerét. Utóbbi egy, a mostani lakástakarék-pénztári rendszerhez képest hatékonyabb megoldást jelentő lakás-előtakarékossági forma. Ne feledkezzünk meg a kamattámogatott hitelről sem, ami a 10 millió forintos csokhoz járhat, szintén 10 millió forintos, nagyon kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitelt biztosítva. Ezek a program fő elemei. Tapasztaljuk, hogy óriási az érdeklődés: a csok bevezetése óta eltelt 14 hónapban mintegy 56 milliárd forintnyi támogatást tudtunk már megítélni, 27 ezer családnak segítve ezzel. Érezhető a program gazdaságserkentő hatása, megélénkült az ingatlanpiac, egyre több új ingatlan épül. Ezek mind az otthonteremtési program, benne a csok sikerét igazolják. A mostani könnyítés oka pedig az, hogy szeretnénk, ha még többen részesülhetnének az előnyeiben. Ehhez az érintettekről kapott észrevételeket úgy építjük be a szabályozásba, hogy a lehető legszélesebb jogosultsági kört érhessük el.

Bővebben...
 

A természetes éneklés a legszebb

E-mail Nyomtatás

Számomra olyan nincs, hogy egy előadás jobb ne lehessen

A fejlődés alapja: arra kell törekedni, hogy az énekes még szebben és még jobban énekeljen. Éppen a fejlődés miatt még nem kell küszködnöm. Abban a pillanatban, mikor azt érzem, lebeg a hangom, és nem esik jól az éneklés, marad a tanítás.

Bővebben...
 

Óriási kihívás áll előttem

E-mail Nyomtatás

Dr. Szélig Viktor lett a Fehérvár AV19 sportigazgatója

Játékosként mindent elért, amit magyar jégkorongozó a jégen elérhet, most viszont már vezetőként vág bele első magyarországi feladatába. Célja kettős: szeretne nagyon sokat tanulni, és szeretne hasznos tagja lenni egy jól működő csapatmenedzsmentnek. Ennek érdekében nem csupán jégen szerzett tapasztalatait, de a francia jégkorongsport életéből vett példákat is igyekszik majd felhasználni a napi munkája során. Sportrovatunk vendége a Fehérvár AV19 nemrégiben kinevezett sportigazgatója, Dr. Szélig Viktor, akivel új munkájáról, valamint az ott elérendő célokról és a Volánra váró új típusú kihívások kezeléséről is beszélgettünk.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség