Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Sportdiagnosztikai és terápiás központ Debrecenben

E-mail Nyomtatás

A jelenleg 1100 négyzetméteres komplexum méretében és szolgáltatásaiban is bővülhet

Átadták a Debreceni Egyetem sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központját szeptember 19-én. A centrumot 400 millió forint pályázati és saját forrásból alakították ki a Nagyerdei Stadion épületében. Dr. Bács Zoltán a Debreceni Egyetem kancellárja a Magyar Fórum kérdésére – többek közt –elmondta, hogy a centrum egyetemi központként gyakorló terepet biztosít az intézmény vonatkozó szakjaira járó hallgatóknak, rehabilitációs szakon tanulóknak, gyógytornászoknak, pszichológusoknak. Akár sportszervezők vagy gazdaságtudományi hallgatók is mehetnek ide gyakorlatra.

Bővebben...
 

Külföldön is elismerik a Nemzeti Borkiválóság Programot

E-mail Nyomtatás

A magyar bort, mint fogalmat kell elsősorban erősíteni

Kiss Eliza Marius Berlemannal, a világ legnagyobb borászati szakvásárának, a ProWein-nak a vezetőjével tárgyalt. A kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos úgy véli, a marketinghez három dolog szükséges a pénzen kívül: egy egyszerű ötlet, a borászok részéről ennek elfogadása és a harmadik a következetesség, az, hogy végigvigyük bármi áron a terveinket.

Az agártárca kereste föl a Prowein vezetőjét?

–Marius Berlemann úr kezdeményezte a találkozót. A ProWein új vezetője, azon bortermelő országokat látogatja végig, amelyek felkeltették érdeklődését a dinamikus fejlődésükkel. Ezen látogatások alatt igyekszik megismerkedni a kormányzati döntéshozókkal, illetőleg azon szervezettekkel, akik a technikai lebonyolításban játszanak szerepet. A látogatása azért is kiemelten jelentős számunkra, mert így a személyes kapcsolatok révén még inkább erősíthető a külpiaci megjelenésünk.

Bővebben...
 

Legalább neveznénk meg a felelősöket

E-mail Nyomtatás

Ha már az emberéleteket nem tudjuk visszaadni

Megerősítették és megemelték a Torna-patak gátját– közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Dr. Kovács Zoltán kiemelte: 2010. október 4-én a katasztrófa során több mint egymillió köbméter maró, lúgos hatású vörösiszap került a környezetbe. A katasztrófában a Torna-patak teljes élővilága megsemmisült.

Miért volt szükség a Torna-patak gátjának megerősítésére?

–2010. október 4-én a katasztrófa során több mint egymillió köbméter maró, lúgos hatású vörösiszap került a környezetbe. A katasztrófában a Torna-patak teljes élővilága megsemmisült. A Torna-patak kármentesítése során a partoldalból a vörösiszappal erősen szennyezett föld eltávolításra került. Ezzel úgynevezett „depónia hiány” keletkezett, vagyis a mederfal alacsonyabb lett. Az utóbbi években kétszer annyi csapadék hullott, mint amennyi a sokéves átlag, a patak meder nem volt képes elvezetni az összegyűlt vizet, ami Devecser város belterületét is veszélyeztette. Ezért vált szükségessé a patak partfalának megemelése, rendezése. Idén nyáron 1.6 kilométer hosszban emelték meg a patak partfalát. A munkálatok előkészítése áprilisban kezdődött meg, és nyár végére, határidőre át is adták a létesítményt.

Bővebben...
 

Riválisok a pályán, barátok a mindennapokban

E-mail Nyomtatás

A lengyel édesanyától származó Kozák Danuta sikerének közösen örültünk

Lengyel-magyar sportpárbajok címmel nyílt szeptember elején kiállítás Varsóban. A lengyelországi magyar évad keretében rendezett tárlatot Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár nyitotta meg, aki lapunk megkeresésére elmondta: más nemzetekkel összehasonlítva, a sport támogatására fókuszálva, irigylésre méltó a helyzetünk. Mindez azt mutatja, hogy Magyarország nem csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is szeretne lenni.

Bővebben...
 

Merkel modellje megbukott

E-mail Nyomtatás

Nyugat- Európa mára szellemileg kiüresedett

Az MKP európai parlamenti képviselője szerint nem az a megoldás, hogy a más földrészeken kialakult problémákat úgy oldjuk meg, hogy áttelepítjük onnan ide az embereket. A problémákat ott, helyben kell megoldani. Csáky Pál azt is közölte az unióval szembeni kritikája kapcsán, hogy különbséget tesz a nevelő szándékú pofon és a harakiri között.

Hogyan értékeli a szeptember 16-ai pozsonyi EU-csúcsot? Sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem lehetett megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját?

–Egy percig sem bíztam benne, ismerve a nyugat-európai tagállamok hozzáállását a migránskérdéshez, hogy ezen az informális csúcson változás következne be a bevándorláspolitika kérdésében. Bár látszanak a jelek, hogy a „hajó” fordul, de ez egy óriási „anyahajó”, ami igen lassan fordul meg. A politikai fölfogás lassan megváltozik, ezt arra alapozom, hogy Németországban Merkel pártja egyre -másra veszíti el a tartományi választásokat, így kénytelen óvatosabban fogalmazni. Németországban élő kollegáim azt mondják, hogy egyre növekszik a Merkel-féle politika elutasítottsága. A német kancellár nemrégiben kijelentette, a multikulturalizmus német modellje, amely szerint különböző kultúrák harmonikusan élhetnek egymás mellett, megbukott. Hasonló elmozdulást tapasztalok Franciaországban is. De ez nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra ebben a kérdésben 180 fokos fordulatot tennének az unió intézményeinek meghatározó politikusai. A csúcs értékelésben azt a politikai üzenetet tartom fontosnak, hogy nem 28, hanem 27 tagállam találkozott. Ez egyértelmű üzenet volt a britek felé, hogy Nagy-Britannia próbálja végre megfogalmazni azt, hogy miként lép ki az Európai Unióból, és utána hogyan kíván együttműködni az unióval. Az üzenet egyértelmű: a 27 tagállam megerősítette együttműködési szándékát, és szerintem Britannia kockázatos útra lépett – bár tudom, hogy ezzel a kijelentésemmel sok magyarországi politikus nem ért egyet. Nem értékelem sikeresnek a pozsonyi csúcsot, és irreális is volt bármilyen nagy eredményt várni tőle. Mint mondtam, informális csúcs volt, ahol nem hozhattak döntéseket, a szerződések még élnek, és azokat Nagy-Britannia nélkül nem lehet megváltoztatni. Hiszen a formális csúcson az önmagát kiszavazó országnak is szavazati joga van. Majd a szokásos európai téblábolásba csúszott az egész tárgyalás, nem történt komolyabb előrelépés.

Bővebben...
 

A kelet-európai Davoson a régiós együttműködésről

E-mail Nyomtatás

A kollektív bűnösség elvét meghaladta a történelem, és ellentétes az európai jogrenddel

Íjgyártó István képviselte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot szeptember 7-8-án a lengyelországi Kárpátok Európája konferencián. A kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár lapunk megkeresésére kiemelte: ez a térség hosszabb távon Európa gazdasági fejlődésének egyik motorja lesz. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy behozzuk a nyugati uniós államokkal szembeni lemaradásunkat, és az innováció területén, mely egy kitörési lehetőség, előbbre lépjünk.

Bővebben...
 

Készülnek a foglalkoztatási paktumok

E-mail Nyomtatás

Nagy kihívás a vállalkozói oldalon a hatékonyság, és a termelékenység jelentős javítása

Két hónapja jelentették be, hogy a Mercedes-Benz új gyárat épít kecskeméti telephelyén a rugalmas termelés biztosítása érdekében. A beruházással 2500 munkahelyet teremtenek, és továbbiakat a beszállítói oldalon. Gaál József, Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak beszámolt arról, milyen programok mentén szeretnének javítani a foglalkoztatási helyzeten.

Ma, mikor sokszor munkaerőhiányról olvashatunk, felvetődik a kérdés, lesz-e megfelelő létszámú szakképzett dolgozó a gyártáshoz?

Bővebben...
 

Új épülettel bővült Felvidék első magyar egyházi iskolaközpontja

E-mail Nyomtatás

Csak a templom és az iskola képes megtartani magyar közösségünket

Szeptember 12-én a révkomáromi Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpontban új épületet adtak át. A négy tantermes, különálló épületrészben az alsó tagozatosok kezdték meg az új tanévet. Madarász Róbert, a Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont igazgatója: annak ellenére, hogy a Felvidéken is csökken a születendő gyermekek száma, intézményünk diáklétszáma folyamatosan növekszik. Bizonyára többen az igazi értékeket próbálják a gyermekeik felé közvetíteni, s nem a hamisakat.

Milyen múltra tekint vissza a Marianum? Már a trianoni békediktátum előtt is működött?

–Éppen Trianon hatására jött létre intézményünk. Amikor meghúzták a határokat, amivel például Komáromot is kettészelték, a felvidéki magyarság azt gondolta, ez csak átmeneti állapot lesz. Amikor azonban szembesültek ennek ellenkezőjével, és azzal, hogy be kell rendezkedni az anyaországtól való elszakadás létére, akkor Komáromban a környékbeli katolikus papság közadakozásból létrehozta ezt az intézményt. 1929. szeptember 12-én, Szűz Mára neve napján megnyitotta kapuit a Marianum. Azért hozták létre, hogy falai között a felvidéki katolikus magyarság véréből való papot, tanítót és értelmiséget neveljen. Elsősorban kisszeminárium volt, tehát a magyar papi utánpótlást biztosította. Azokat a középiskolás korú, papi pályára készülő fiatalokat, akik a nagyhírű komáromi bencés gimnáziumban tanultak, a Marianumban szállásolták el, és itt külön foglalkoztak is velük. Szintén ebben az épületben még abban az évben más fiatalokat is felvettek – értékrendjük alakításával és nevelésével foglalkoztak az itteni pedagógusok. Abban az időben nagyon sok híres ember került ki az intézmény falai közül. Egy példa: a felvidéki magyarok számára sokat jelentett Burián László atya, aki 1947-ben a cseh határvidékre ment, ahová korábbi magyar híveit deportálták, hogy lelki gondozást nyújtson nekik. Ezért bebörtönözték, majd megvonták papi működésének engedélyét. A két évvel ezelőtt elhunyt atya egy azok közül, akik kitartottak magyar hívek mellett, és ezért a szenvedést is vállalták. Ebből is látszik, hogy a Marianum abban az időben tényleg betöltötte a maga szerepét. 1947-ben szinte egyik napról a másikra államosították az intézményt, s az itt szolgáló papokat vagy kitelepítették Magyarországra, vagy cseh és szlovák falvakba helyezték el – ahogy a nővéreket és a pedagógusokat is. A Marianum, egyházi intézményként 1994-ben nyitotta meg ismét kapuit, a Vatikán és Szlovákia közti alapszerződés következtében, mikor lehetővé vált, hogy Szlovákiában is egyházi iskolák nyíljanak.

Bővebben...
 

Az egészséges magyar tej fogyasztásának népszerűsítése

E-mail Nyomtatás

Az egészséges magyar élelmiszer csak úgy juthat el a fogyasztóig, ha a termelő, a feldolgozó és a kiskereskedő együttműködik

Szeptember 8-án újra megrendezték a Coop Rallyt, melynek fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. A több állomásból álló rendezvénysorozaton részt vett Dr. Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese is, aki közölte: „a nemzeti kabinet célja, hogy a századforduló közepére a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a kapcsolódó ágazatok és az agrárium valamennyi gazdasági szektorának hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje a 25 százalékot.”

Bővebben...
 

Október 2-án nem pártokról, hanem településeinkről döntünk

E-mail Nyomtatás

Az, hogy a szocialisták a távolmaradásra buzdítanak, egyenlő a demokrácia megcsúfolásával

Szeptember 11-én a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) Október másodikán nemet mondunk címmel rendezett konferenciát Budapesten. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere: „Hogy tudnám megmagyarázni annak a kaposvárinak, aki több éve kér tőlünk bérlakást, hogy ezt a lakást a kényszer-betelepített kapja meg? Ez lehetetlen! Nekünk kell eldöntenünk, hogy kivel akarunk együtt élni, és kivel nem.”

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség