Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Szabó Lőrinc neve összeforrott Miskolcon az 1956-os forradalommal

E-mail Nyomtatás

Születésnapi interjú a 80 éves Kabdebó Lóránt professzorral

Dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, a Pécsi és a Miskolci Egyetem tudományszervező egyénisége – saját szavaival élve – 1962-ben ajándékba kapta a nemzeti klasszikust, Szabó Lőrincet. Ahogy fogalmazott: „a Te meg a Világ kötet 1932-ben a világlíra élvonalába emeli Szabó Lőrincet. Egy olyan korban, ahol kollégáimnak értéktelenséggel is kellett bajlódniuk, akkor én egy valódi értékkel tudtam foglalkozni.” Kabdebó professzor úr korát meghazudtoló lelkesedéssel kutatja Szabó Lőrinc életútját, jövőre jelenik meg legújabb kötete. A lapunknak adott interjúból azt is megtudhatjuk, miért ragaszkodott hozzá, hogy olyan fotó jelenjen meg róla az egyik lapban, melyen kutyájával együtt szerepel, s mit jelentett az, mikor Illés Endre konyakot ivott vele.

Bővebben...
 

A színház a nagy szerelemem

E-mail Nyomtatás

De a családnál nincs fontosabb. Egy szerep sosem nyitja rá valakire 70 éves korában az ajtót

Az egyik legkedvesebb történetem, amikor Xerxészt énekeltem, és a proscenium páholyban ült a család. Egyik jelenetben, a páholy magasságában hajón betolva érkeztem meg. Azt láttam, miközben énekeltem a recitativót, hogy valaki nagyon integet nekem. S a legnagyobb csöndben egy hangocska megszólalt: „Apa! Anya miért nem integet vissza?”

Bővebben...
 

Közönségbarát színház, minőségi, igényes előadásokkal

E-mail Nyomtatás

Öt nagyszínházi premierrel készül az évadra a Veszprémi Petőfi Színház

Budapesten, ahol sok színház van, az ember megtalálja, ami ízléséhez közel áll, amit keres. Egy 50-60-ezres városban nem ez a feladat és a kihívás, hanem hogy azt a közönséget szolgáljuk ki, amelyik nem szereti, ha nevelni akarják, vagy ha a színház direkt akarja üzenni azt, mit kell gondolni a világról. Lehet művészkednünk, de akkor feláll a közönség és hazamegy – nyilatkozta lapunknak Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, aki hozzátette: érthetetlen, hogy míg az állam 250 millió forinttal támogatja a Veszprémi Petőfi Színházat, s a várostól is kapnak forrásokat, miért hagyják, hogy egy másik színház ugyanezen a „piacon” működjön úgy, hogy közszolgáltatási szerződés nélkül méltatlan versenyhelyzetet teremt aláígért áraival, a szakma által jórészt értékelhetetlen előadásaival.

Bővebben...
 

Az ország végérvényesen kettészakad

E-mail Nyomtatás

Ne a munkát terhelő adókat emeljék meg, hanem a vagyon adóterheit

Épeszű gazdaságpolitikusnak nem lehet érdeke a végérvényesen kettészakadt ország. Érdeke kell hogy legyen a kiegyensúlyozott gazdaságfejlesztés. Különben a szegényebb régióban élők külföldre távozása felerősödik, illetve még inkább ellepik a fővárost és környékét – szögezte le a Farkas Iván. A Magyar Közösség Pártja gazdaságpolitikai alelnöke úgy véli, Szlovákia igazi gépkocsigyártó nagyhatalommá válhat. A gazdaság nagy vonalakban viszont egy lábon áll, ami komoly kockázatokat is magában hordoz.

Bővebben...
 

Új városrész születik

E-mail Nyomtatás

Nagyszabású közlekedési fejlesztés Szolnokon

Ez a két és fél milliárd forintot meghaladó összegű projekt lesz az első, amelyet a kormány által a megyeszékhelynek biztosított közel 16 milliárdos Területi Operatív Program keretéből finanszíroznak – közölte Szolnok megyei jogú város polgármestere. Szalay Ferenc kiemelte: a támogatás lehetőséget biztosít új lakó- és szolgáltatóövezet kialakítására.

A közlekedési fejlesztés új tömegközlekedési járművek beszerzését jelenti, vagy az úthálózat építését?

– A komplex program többek közt kiterjed az úthálózat és az utak fejlesztésre is. A program a dr. Sebestyén Gyula körút és a Zagyva-híd felújításával indul. Hiszen a Zagyva-híd felújítása már régen várat magára. Az egykori tüdőkórház parkja lényegében egy szép arborétum, egy őspark, melynek felújítása szintén a program része. Továbbmenve a Mester úti laktanya felé körülbelül 2 kilométernyi új út épül, melytől egy új városrész létrejöttét várjuk, tehát építési területek alakulhatnak ki. Ez az út a programnak megfelelően el lesz látva kerékpárúttal, járdával. A Mesteri úti magyar laktanya 18 hektárnyi területe szintén gazdasági-, lakó-, kereskedelmi övezetté válhat ettől a fejlesztéstől. Ha továbbmegyünk, akkor a Millérig folytatódik az útfelújítás, hogy elérhető legyen az ottani Vízügyi Múzeum, illetve lovarda. Lőtér és halastavak is találhatók a közelben, így szabadidőparkszerű szolgáltatás is kialakulhat. Ez tehát ennek a programnak a teljes egysége.

Bővebben...
 

Hűségprogram

E-mail Nyomtatás

Szeretnénk a fővárosi agglomerációs létből származó hátrányt előnyre fordítani

Nehéz egy 65 ezres városban versenyre kelni egy félóra távolságra levő metropolis kulturális kínálatával. Ennek ellenére a városi rendezvények, a folyamatosan fejlesztett helyi intézmények rendezvényeivel igyekszünk biztosítani azt, hogy minél több időt töltsenek helyben a fiatalok is – közölte Érd alpolgármestere. Simó Károly hozzátette: bízom benne, hogy a páratlan adottságokkal rendelkező érdi Duna-part egyike lesz azoknak a helyeknek, ahol szívesen töltik el a szabadidejüket.

Bővebben...
 

Tíz éve nemzeti kegyhely Mátraverebély-Szentkút

E-mail Nyomtatás

A zarándok annak a közösségnek lesz a tagja, amely Krisztussal kezdődött és vele indult útra

Augusztus 13-án délelőtt a Szent Jobb jelenlétében a magyar nyelvterületet képviselő püspökök Erdő Péter bíboros főcelebrálásával közös, ünnepi szentmise keretében emlékeztek meg Mátraverebély-Szentkút tíz évvel ezelőtti nemzeti kegyhellyé nyilvánításáról. Nemcsak az adott régió, hanem a magyar egyház egésze számára Máriapócs és Szentkút a Mária-tisztelet két központja – nyilatkozta lapunknak Fr. Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója, akit Jasna Góra és Szentkút kapcsolatáról, a búcsúról és a zarándokhelyek lényegéről kérdeztünk.

Az ünnepen került kihirdetésre az a dekrétum, amely kinyilvánítja, a római Santa Maria Maggiore-bazilika affiliálta nemzeti kegyhelyünket. A döntés Magyarországon egyedülálló búcsúkiváltságokat biztosít Szentkút számára. Amikor búcsúról hallunk, akkor a legtöbben vidám műsorra, kirakodóvásárra gondolnak. Mit is jelent ez az egyedülálló búcsúkiváltság?

– A búcsú a megszabadulás ünnepe és ennek kifejezésformája sok helyen az azt követő vigalom. A búcsú azt jelenti, hogy az egyház életében létezik egy közös áldozathozatal, ami kihat a hívő közösség egészére, és amikor a zarándoklatra érkezők fölajánlanak Istennek valamilyen jó cselekedetet, akkor egyben arra is kérik, hogy gyógyítsa meg bennük a bűn sebeit. A gyónáskor bűnbocsánatot nyerünk, a búcsújárás, az áldozathozatal pedig gyógyítja a bűn sebeit. Az egyház bizonyos mértékben szabályozza is, hogy miként lehet ebbe bekapcsolódni. Azáltal, hogy affiliálódtunk a Santa Maria Maggiore-bazilikához, Magyarországon erre a legtöbb alkalmat Szentkúton tudjuk biztosítani.

Bővebben...
 

Washingtonban bronzérmesek lettünk

E-mail Nyomtatás

Magyar találmány segíti az orvosok oktatását

Egy magyar kezdő vállalkozás, startup cég terméke segíthet az orvostanhallgatók és a fiatal orvosok képzésében. Ha egy orvostanhallgató gyakorolni szeretne, a program kiválaszt számára egy virtuális beteget, egy rövid esetleírással. Tóth Gábor, az InSimu orvosszakmai csoport vezetője közölte, hogy a találmány célja a diagnózis helyességének megállapítása, és az, hogy az orvos a virtuális betegen mennyire tudott idő- és költséghatékonyan bánni a rendelkezésre álló vizsgálatokkal.

Miért választották az InSimu nevet?

– Az in simulatióból ered ez a rövidítés. Az orvosi nyelvben gyakran használják az in vivo kifejezést, aminek jelentése „élő szervezetben”, az in vitrót, ami pedig a laboratóriumi körülményeket jelenti. Az in simulatio pedig a modellezésre utal.

Mikor jött létre ez az orvosszakmai cég?

– Folyamatban van a cég létrehozása. Úgy gondolom, a startup definíciót elég jól lefedjük. A Microsoft világversenyén már InSimu csapat néven ismertek meg minket, cégként is így folytatjuk.

Bővebben...
 

Folyamatosan emelkedik az egészségügyi dolgozók bére

E-mail Nyomtatás

A kiszámítható jövőkép az itthon tartás lehetőségét is erősíti

Idén kormányrendeletben szabályozott módon átlagosan 26,5 százalékos béremelést kapnak a szakdolgozók, a szakorvosok és a szakgyógyszerészek bére pedig 107 ezer forinttal nő –szögezte le Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, akit arról is kérdeztünk, hogy a többlépcsős béremeléssel elérhető, hogy vonzóbbá váljon az egészségügyi pálya, és kevesebb orvos vállaljon külföldön munkát.

Miként történik meg szeptembertől az egészségügyi ágazatban a béremelés?

– A reprezentatív szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel folytatott hosszú, és gyötrelmes tárgyalás eredményeként június 8-án eljutottunk a konszenzusos megállapodásig. A kormányrendelet és annak melléklete megjelenésével most már jogszabályban is rögzített a bérfejlesztés ténye és annak mértéke. Így 2016. szeptember 1-jétől az orvosok és gyógyszerészek bére 107 ezer forinttal növekszik. A szakdolgozók vonatkozásában pedig átlagos 26,5%-os növekedéssel lehet számolni. 2017-ben ez az emelés az orvosok, gyógyszerészek, illetve a nem egészségügyi, de egyetemi végzettségűek esetében további 100 ezer forinttal növekszik. A szakdolgozók bére 2017 novemberétől további 12%-kal nő, majd 2018-ban és 2019-ben 8-8% lesz a béremelés mértéke. Ezzel az intézkedéssel az egészségügyi ágazatban 2012-ben indult bérfejlesztési folyamat a szakdolgozók vonatkozásában a bérek megduplázódását eredményezi 2019-re.

Bővebben...
 

Az illusztráció nem a szöveg kiszolgálása

E-mail Nyomtatás

Leonidasz 300 fegyveressel várta a támadást a Thermopülai-szorosban. Most pedig a nyugati politikusok kinyitják a határt, és hagyják, hogy olyan emberek lepjék el a kontinenst, akik más kultúrkörből érkeztek.

Ma bálvány a pénz, egy felfuttatott celeb. Bálványokat mindig is „imádtak”. Az ókorban, a középkorban és napjainkban is. Bálvány volt Hadrianus császár szeretője Antinóosz, akiről számos szobor készült. Caligula pedig istennek képzelte magát. A New York-i óriási forgópisztoly akár USA-t is jelképezheti, vagy gondolhatunk a 8 méteres nagyságú chicagói Marilyn Monroe-szoborra. Ráadásul ezek a bálványok szépek is lehetnek, éppen így tudnak hatni a tömegekre.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség