Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Szent Márton emlékezete szülőföldjén

E-mail Nyomtatás

A fiatalok számára élményszerűbbé tettük a kiállítást különböző látványelemekkel

A Szent Márton Emlékévhez kapcsolódóan olyan tárlatot szerettünk volna létrehozni, amely bemutatja, hogy az itt élők számára mindig is fontos volt, hogy a szent emlékét megőrizzék, ápolják – mondta lapunknak adott interjújában Melega Miklós a Vas Megyei Levéltár igazgatója.

Augusztus 15-én nyílt meg a Szent Márton emlékezete szülőföldjén című kiállítás a Vas Megyei Levéltárban. Az egyik netes felületen Szent Márton tisztelete szülőföldjén tárlatról írnak. Melyik a helyes?

–Az „emlékezete”. A tárlatnak volt egy korábbi munkacíme, melyben a „tisztelete” szócska szerepelt, s lehet, hogy néhány sajtótermék ezt vette át.

Milyen célból rendezték meg ezt a kiállítást?

–Az alapgondolat onnan származott, hogy 2016-ot országos szinten Szent Márton-emlékévnek nyilvánították, de mindezt természetesen a szent kultikus központjaiban, Szombathelyen és Pannonhalmán tekintik inkább fontosnak. Kormányzati támogatás is érkezett az emlékév rendezésére. Szándékunk az volt, hogy itt Szombathelyen, s tágabb értelemben Vas megyében, ahol a legerősebb az Ő tisztelete, ahol kiemelt figyelemre méltatják, közgyűjteményként mi is csatlakozzunk az emlékévhez, s olyan programot valósítunk meg, ami egyedi, amit csak mi tudunk megcsinálni. Az eddigiekben már nagyon sok programot szerveztek az emlékévhez kapcsolódóan; kulturálist, gasztronómiakat; a múzeumok főleg régészeti, római kori kiállításokat rendeztek, a könyvtárak pedig elsősorban könyvészeti anyagból merítve, régi ősnyomtatványokkal léptek a nyilvánosság elé. Intézményünk, az írott forrásokra építve olyan speciális területet fed le, amit csak egy levéltár tud nyújtani.

Bővebben...
 

Thai-magyar együttműködés

E-mail Nyomtatás

Nagykövetségünk termékbemutatókat szervez, így segíti a magyar termékek piacra jutását

Hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításáról döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport hatodik ülése Thaiföldön. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Fórum megkeresésére elmondta: Thaiföld azért is fontos hazánk számára, mert rajta keresztül a délkelet-ázsiai piacokat könnyebben érhetjük el. Az ASEAN-országok közt hamarosan megvalósul a vámunió, s ez természetesen az állategészségügyi, növény-egészségügyi feltételrendszert is egységesíti, amely kedvező számunkra.

Bővebben...
 

Nyelvi asszimiláció és a vegyes házasságok

E-mail Nyomtatás

Ahol a családfő magyar, ott nagyobb az esélye annak, hogy a gyermek is magyarrá válik

Erdélyben a vegyes házasságban élők gyermekeinek 25%-a lesz később magyar, Felvidéken ez az arány még rosszabb – közölte lapunk megkeresésére Harrach Gábor, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet külső munkatársa, akit arról is kérdeztünk, hogy a felvidéki asszimilációs folyamat mennyiben határozta meg a szlovákiai választások kimenetelét.

A szlovákiai, romániai, szerbiai választások eredményének értékelésekor újfent szóba került a szórványosodás és az asszimiláció. A szórvány mennyire könnyen definiálható fogalom?

–A szórvány definíciója a szakma megítélése szerint sem egységes, sőt még régiónként is eltérő. Vetési László kolozsvári református lelkész, szórványkutató, aki egy átfogó szórványstratégiát is kidolgozott, úgy véli, hogy minden olyan település, ahol 50% alatti a magyarok aránya, távlatilag veszélyeztetett, s ahol 30% alatti ez a számarány, ott már megjelennek az identitásvesztés problémái. Mirnics Károly délvidéki demográfus szerint 5% alatt már reménytelennek tekinthető a helyzet. Ezek nem ellentmondásos számok: mindenki mást hangsúlyoz a szórványosodás veszélyei kapcsán.

Bővebben...
 

A jövő járműveit gyártják Kecskeméten

E-mail Nyomtatás

Magas kezdő fizetést kapnak a nálunk végzett hallgatók

Kihívást jelent a kecskeméti egyetem számára, hogy a 2500 főt alkalmazni kívánó új Mercedes- gyárhoz, illetve a beszállítói körhöz jól képzett szakembereket biztosítson. Dr. Lukács Pált, a Pallasz Athéné Egyetem Járműtechnológia Tanszékének vezetőjét arról kérdeztük, szükséges-e a tanárok továbbképzése, és el tudnak-e helyezkedni, akik járműmérnöki alapszakon szereznek diplomát.

Bővebben...
 

Közepes évet zártak a méhészek

E-mail Nyomtatás

De ez a hazai ellátást és az árakat nem befolyásolja

Többen nem csak a méztermés mennyisége miatt hagynak fel a méhészettel, hanem, mert az elmúlt két évben negatív tendencia alakult ki a világ mézpiacán. Erre jó példa, hogy az akác felvásárlási ára két év alatt felére csökkent – szögezte le Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bővebben...
 

Magyar –szlovén együttműködés a GMO-mentes Európáért

E-mail Nyomtatás

Magyarország a „természet és hagyomány” mottó jegyében szervezte meg részvételét az AGRA szakkiállításon

Magyarország lesz a díszvendég az idei szlovéniai 54. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron Gornja Radgonán augusztus 20-25. között. V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, akit többek között a magyar-szlovén agrárkapcsolatokról, a díszvendégi státusz előnyeiről kérdeztünk, megkeresésünkre közölte: a minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák növelésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére. Természeti értékeink és ökoturisztikai kínálatunk bemutatása mellett a vásárra ellátogatók megismerhetik a Nemzeti Parki Termék védjegyrendszerét és megízlelhetik védjegyes termékeiket is.

Bővebben...
 

Már kétszer mentett életet a digitális karóra

E-mail Nyomtatás

Az előző rendszerek csak vészjelzést adtak le, de a konkrét problémáról nem tudták tájékoztatni a gondozót

Nyíregyházán 40 vészjelző digitális karórát osztottak szét a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban részesülő idős emberek számára a Digitális Magyarország programon belül. Az idősek önálló életvitelt folytathatnak, miközben biztonságban érezhetik magukat saját otthonukban, hiszen ha problémát észlelnek, jeleznek, és érkezik a segítség – tudtuk meg Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztostól.

Bővebben...
 

Az ősi szoborkészítési technikák magyarországi mestere

E-mail Nyomtatás

Már ifjú koromban érdekelt a keleti kultúrkör. Családtagjaim közül többen voltak kint Indiában, kaptam is tőlük az ottani világról, művészetről könyveket. Nagyon sokat köszönhetek nagynénémnek, nagybátyámnak, akik ráirányították a figyelmemet arra, hogy nem csak a nyugati művészetben léteznek csodás alkotások. Egy ilyen csoda volt a dél-indiai dravida –kultúra, azon belül a csóla-kultúra megismerése, az utóbbi több mint 1000 éve maradt fenn. Nem állítom, hogy egyedülállóan a földön, de Indiában még működnek a kézműves hagyományokat továbbvivő, apáról fiúra szálló családi műhelyek, ahol istenszobrokat készítenek. Ezek a műhelyek arra specializálódtak, hogy a hindu hitvilág isteneit tárgyasítsák.

Bővebben...
 

Erdélyi remény a pálinkára

E-mail Nyomtatás

A pálinka olyan hungarikum lehet, amelynek minden európai nagyvárosban jelen kell lennie

Reménykedhetnek az erdélyi magyar pálinkafőzők, hogy felírhatják a termékeik címkéjére, hogy pálinka – számolt be szerkesztőségünknek Dezső Tibor, az Erdélyi Pálinka Lovagrend szakmai vezetője. Nemrég a magyar Földművelésügyi Minisztérium égisze alatt a különböző ügyosztályok vezetői az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselőivel egyeztettek a pálinka, mint termék földrajzi oltalma kapcsán, és abban maradtak, hogy beindítják a folyamatot, megpróbálják az európai uniós eredetvédettséget az Erdélyben főzött pálinkákra is kiterjeszteni.

Híresek az erdélyi pálinkák, ám azok címkéjére még nem írhatják rá magyarul a pálinka elnevezést. Mi ennek az oka?

–Hosszú évek óta jelent bosszúságot és nehézséget az erdélyi magyar pálinkafőzők számára, hogy nem írhatják rá termékük címkéjére anyanyelvükön a pálinka elnevezést. Az európai uniós eredetvédelmi szabályok miatt ugyanis mindössze a kisüsti nevének román megfelelője, a palinca szerepelhet a feliraton, magyarul csak a gyümölcspárlat szó használható. A pálinka földrajzi termékjelző. Az uniós eredetvédettségi dokumentumba foglalt hivatalos megfogalmazás szerint ugyanis a pálinka készítésekor kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vad gyümölcs, szőlőtörköly és aszúszőlő törköly használható fel, és pálinkának csak az a törköly- és gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak. A barackból készített párlat esetében viszont lehetőség van Ausztria négy tartományában is a pálinka elnevezés használatára. Az Erdélyi Pálinka Lovagrend pedig azt akarja elérni, hogy azt meg lehessen változtatni.

Bővebben...
 

Szakdiplomaták a magyar élelmiszergazdaság nemzetközi elismertségéért

E-mail Nyomtatás

Több millió eurós kiesést okozott az orosz embargó

Ha agrártermékeinket magasan feldolgozott élelmiszerként, nagyobb hozzáadott értékkel tudjuk exportpiacainkon megjeleníteni, akkor munkahelyeket is teremtünk. Növekszik majd az élelmiszergazdaságban működő vállalkozások jövedelmezősége, ami a kifizetett bérek növekedésével együtt a vásárlóerő növekedésére is hatással van szögezte le Tóth Katalin, az agrártárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, akit az agrárattasék szerepéről, a kínai lehetőségekről és az orosz-magyar tárcaközi találkozókról is kérdeztünk.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség