Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Az általános iskola első négy évfolyama csak az alapkészségek fejlesztéséről szóljon

E-mail Nyomtatás


Így érhető el iskolaelhagyások számának csökkenése, és a tudás megszerzésének élménye

Nem igaz, hogy a kormány szócsöveként az oktatáspolitikát népszerűsítjük – szögezte le a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Horváth Péter a Magyar Fórumnak elmondta: a demonstrációkon megjelentek olyan hangok, melyeknek nem volt köze az oktatáshoz, gondoljunk arra, mikor akasztásról kiabáltak, és fújoltak. Ezek nem szolgálják az eredeti, jól megfogalmazott célokat.

Júniusban újraválasztották a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnökévé. Ez azt jelenti, hogy a grémium elégedett munkájával?

–Erről nem engem kéne kérdeznie, de úgy érzékelem, hogy a küldöttek és az elnökség részéről él az a bizalom irántam, ami eredményessé teheti munkánkat. Amennyiben számvetést kéne készítenem munkámról, akkor jó szívvel elmondhatom: egyetlen egy nyilatkozatomat sem bántam meg utólag, mert mindig a szakmát képviseltem. Abból, hogy a választáson az összes küldött igennel szavazott személyemre, arra következtettem, hogy megvan az a szükséges bizalom, ami feltétlenül fontos ennek a munkának elvégzéséhez.

Bővebben...
 

Díjazzák a felelős vállalkozókat

E-mail Nyomtatás

Az elismert cégek jó gyakorlatairól példát vehetnek

A jogok és kötelezettségek teljesítése önmagában nem tekinthető felelős munkáltatói magatartásnak – véli Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója, akit az érték alapú vállalkozásokról és a Vállalkozz Itthon Fiatal! program elemeiről is kérdeztük.

Meghirdették Az év felelős foglalkoztatója pályázatot. Mitől válik valaki felelős foglalkoztatóvá?

–Azt gondoljuk, és azért is írtuk ki ezt a pályázatot, mert akkor, mikor a munkáltatók versenyeznek a munkavállalókért, egyre hangsúlyosabbá válik, hogy a munkavállaló melyik foglalkoztatót válassza, s milyen kép alakul ki a környezetében a munkáltatóról. Tehát a béren kívül melyek azok a többletek, amelyek emelik a munkáltató imázsát az adott környezetben. Pályázatunkban kiemeltünk néhány olyan fontos elemet, amitől felelős lehet egy munkáltató. Elsősorban a fiatalok foglalkoztatása, a munkaerőpiaci integráció területén megvalósított programokat tekintettük fontosnak, de ezen kívül azt is, mennyire családbarát a munkahely, miként képes megteremteni a munka és a család egyensúlyát, mit tesz a munkáltató a munkahelyi környezetért, a munkavállalók egészsége megőrzéséért, a szellemi-fizikai jólétért, támogatja-e az önkéntességet, illetve a képzés, szakképzés során miként éri el a dolgozók humántőkéje emelkedését a vállalat és a munkavállalók érdekében. Ebben az öt témakörben tudnak pályázni a munkáltatók. Egy vállalat, vagy szervezet a pályázatában több témakört is megjelölhet, azok egy pályázatként együttesen kerülnek értékelésre. Tehát túllép a munkáltató a jogszabályi kötelezettségén, és tőkét, időt, energiát áldoz arra, hogy a felsorolt többleteket a munkavállalók számára biztosítsa. Ez tulajdonképpen egy befektetés, amiből hosszú távon hasznuk származik, nem pedig egy rövid távon megtérülő költség.

Bővebben...
 

Évtizedes csúcson a női foglalkoztatottság

E-mail Nyomtatás

Egyre több munkaadó ismeri föl, hogy a kisgyermekes munkavállalók is motiváltak, kiváló munkaerők

A nők szívesebben és bátrabban vállalnak gyereket, ha látják, hogy családi életük összeegyeztethető lesz a munkájukkal. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon bővül leggyorsabban a nők foglalkoztatása – közölte megkeresésünkre Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

2010-től miként alakult a nők foglalkoztatásának aránya Magyarországon?

–Folyamatosan növekszik a női foglalkoztatottság, sőt több évtizedeses csúcsot ért el, lassan elérjük az európai uniós átlagot. Magyarország az EU-ban élen jár a női foglalkoztatás növekedésében. 2016. április-június időszakában a 15-64 éves nők 60,1 százaléka volt foglalkoztatott, ez közel 10 százalékpontos javulás 2010 ugyanezen időszakához viszonyítva, amikor a női foglalkoztatás 50,2 százalékos volt.

Bővebben...
 

A hagyományokból kiemelkedő korszellem megjelenítése

E-mail Nyomtatás

Rendszerező elv szerint alkotom a színeket és a formákat

A régi korok nagy mesterei sokan, így Rembrandt sem törekedett feltétlen általános megértésre. Van Gogh, vagy Csontváry egy évben születtek, pont száz évvel előttem. Olyanokat alkottak, melyeket addig senki más. Tőlük tanulunk látni, a nagy mesterektől. Iszonyúan sokat dolgoztak. Nincs kompromisszum szerintem a művészetben. Ha az említett képemet a Kétkedések-et kicsit pirosabbra festeném, hogy úgymond kellemesebb legyen, az már mást fejezne ki, mást jelentene. Egy kép, vagy egy vers megszülethet úgy is, mint amikor egy növény kibújik a földből. József Attila szerint az ihlet világhiány. Amikor a művész hiányérzete van, akkor próbálja az űrt betölteni, s ha ez sikerül, az lesz a műalkotás.

Bővebben...
 

Az EU titkosszolgálatainak együtt kell működniük

E-mail Nyomtatás

Különben képtelenség a terrorizmus ellen fellépni

Eseménydús nyár vette kezdetét az Európai Unióban, s azon belül Felvidéken sincs politikai uborkaszezon. Miközben milliók örvendenek, néhányan pedig búsulnak a Brexit-népszavazás végeredménye miatt, Szlovákia július 1-jétől fél éven át, a fokozatosan átrendeződő viszonyok között az EU Tanácsának soros elnöki feladatkörét látja majd el. A britek döntésének következményeiről, illetve a soros elnökséggel járó feladatokról lapunk Csáky Pál felvidéki európai parlamenti képviselőt kérdezte. A politikus szerint Fico és belügyminisztere összefonódott a szlovák alvilággal.

Mit vár a felvidéki magyarság attól, hogy december 31-éig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnökségét?

–Felvidék magyarsága az EU és a szlovák kormánykoalíció jelenlegi állapota miatt túl sok pozitívumot nem vár a soros elnökségtől. Magyar szempontból vélhetőleg ez egy eléggé üres félév lesz.

Lucia Zitnanská igazságügyi miniszter és Robert Kalinák belügyminiszter vett részt július 12-én Brüsszelben az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) meghallgatásán. A bizottság a szlovák elnökség megkezdése alkalmából folytatott vitát a két miniszterrel. Képviselő úr mit kért a két minisztertől?

Bővebben...
 

Cigánykérdést alapvetően a kulturális autonómia oldhatja meg

E-mail Nyomtatás

Új cigány oktatási és kulturális központ lesz Józsefvárosban

A progresszív roma politika az emberi jogvédelem köntösébe bújtatott örökös ellenségeskedés, tehát nem más, mint a liberális politikusok maximális kiszolgálása. Szó sincs a roma politika likvidálásáról, amint azt Horváth Aladár nyilatkozta, hanem arról, hogy egyes cigányok jól meg akarnak élni abból, hogy úton-útfélen rasszizmust kiáltanak – fogalmazott a Művészeti- Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány elnöke. Raduly József lapunkkal közölte: a szocialisták és a liberálisok romaprogramjai csak az ellentétet szították a cigányság és a többségi társadalom között. A mostani kormány viszont megadja a lehetőséget a cigányok felemelkedéséhez, tanulásához, és csak rajtunk múlik, élünk-e vele.

Bővebben...
 

Brüsszel már az internet áfacsökekkentését is megtámadta

E-mail Nyomtatás

Nem törődünk bele a Bizottság döntésébe. A kormány harcol, hogy a magyarok olcsó internethez jussanak

Háromnegyed év sem elegendő az Európai Bizottságnak arra, hogy az összes európai polgárt érintő áfa-irányelv javaslatot kidolgozza – közölte a Magyar Fórummal Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, akit a Quaestor-üggyel kapcsolatban is kérdeztünk.

Bővebben...
 

Ezer gyerek ellátása semmiség?

E-mail Nyomtatás

A feladatokat az Európai Bizottság megszabja, a számlát viszont a tagállamok állják

Míg az Európai Bizottság újabb 1,4 milliárd eurót hagyott jóvá a Törökországban tartózkodó szíriai bevándorlók ellátására, valamint az őket befogadók támogatására, addig Magyarország saját erejéből igyekszik védeni a határokat és gondoskodni az itt tartózkodókról – mondta lapunknak Rétvári Bence államtitkár.

Brüsszel külön migrációs alapot hozott létre. Ebből mennyit kapott hazánk a felnőtt migránsok, illetve a kiskorú, kísérő nélkül illegális határátlépők ellátására?

–Sajnos ennél a témánál is azt láthatjuk, hogy Brüsszelben hiába beszélnek európai szolidaritásról, amikor tényleges segítségnyújtásra lenne szükség, elutasítják azt. Összesen 3,6 milliárd forintot kértünk, és bár számítottunk rá, hogy a teljes összeget nem állják majd, arra azért mi sem gondoltunk, hogy annak egyszázaléknyi részét sem fogják fedezni.

Bővebben...
 

Minél nagyobb nyilvánosság a helyi közügyekben

E-mail Nyomtatás

Új tulajdonossal üzemelhet tovább a Pápai Hús

Valamennyi előkészített beruházási terv a város közösségének érdekeit szolgálja –szögezte le Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere. A településvezető megemlítette, hogy a pályázati célok között a város barna mezős területeinek rehabilitációja, a Várkert megújítása, bölcsődeépítés, a szociális alapellátás infrastruktúrájának fejlesztése, közlekedésbiztonsági beruházások, orvosi rendelő felújítása, és ipari parki fejlesztések is szerepelnek.

Miért döntöttek úgy, hogy lehetővé teszik a pápaiak számára, hogy az önkormányzat által benyújtott európai uniós projektek anyagaiba betekintsenek?

–Az EU-s pályázatokat folyamatosan készítjük elő és nyújtjuk be. Legnagyobb részt a Területi Operatív Programra elkészített és benyújtott pályázatokról van szó, de más programokra is nyújtunk be pályázatokat. Jelenleg 6-7 milliárdot tesz ki a megpályázott forrás értéke. Ez az összeg nagyban befolyásolja középtávon a város jövőjét, hiszen olyan beruházásokat finanszírozunk belőle, amik részben az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat – egészségügyi, szociális alapellátást – érintenek, vagy környezetünket változtatják meg. Azt szeretnénk, ha a legapróbb részletekig minden pápai látná, hogy milyen koncepciók mentén dolgozunk.

Bővebben...
 

Jó minőség, megalázó árak

E-mail Nyomtatás

Versenyképesen és óriási mennyiséget kell termelni

Jó termésmennyiség és minőség mellett is rossz év lesz az idei a gabonatermesztésben – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József közölte: az őszi kalászosok közül az őszi árpa ára esett a legjobban, 30 forint alá. Ez pedig a termelő megcsúfolása. Az árakat pedig a világpiac határozza meg.

Befejeződött a búza aratása. Mennyi lehet az őszi búza mennyisége és milyen lesz a minősége?

–Terveink szerint az őszi búza mennyisége meghaladja az 5 millió tonnát. Általában Magyarországon 1 millió hektáron vetünk őszi búzát, ez tavaly nem sikerült a belvíz és a csapadékos ősz miatt. 960 ezer hektár volt a kalászos gabonák közül az őszi búza, amiből 5 millió tonnát vártunk. Ez nagyon jó, és ígéretes termés, ami a becsléseink alapján be is jött, sőt 5.2 millió tonnára számíthatunk. A végén voltak nehézségek a vihar után, mivel általában az aratás Péter-Pálkor kezdődik, és augusztus 1-jére fejeződik be. Ez a sok éves tapasztalat. Összességében a búza aratása 10-15 napot vesz igénybe, ha süt a nap. Az aratást gátolja, ha esik az eső. S így a jelenlegi kedvezőtlen időjárás miatt a betakarítandó terület 1-2 százalékán még dolgoznak a gazdálkodók Az aratási idő első 2/3-ában napos időnk volt. A minőségre rátérve az 5 millió tonna 40% az étkezési búza, és 60%-a takarmány. A 40% 2 millió tonnának felel meg, és Magyarországon 1 millió tonna étkezési gabonát fogyasztunk el. Tehát a legjobb minőségi búzáinkból meg tudjuk őrölni a saját szükségletünket, sőt még ugyanannyi marad exportra is. Az összbúza legalább 50%-a exportra megy, ez 2.5 millió tonna, és ami minket a legjobban zavar, hogy az árainkat a világpiac határozza meg. S nem azon múlik az ár, hogy hazánkban mennyi gabona termett, hanem a világpiac árai, melyek nagyon alacsonyak. Az elmúlt 10-20 évben még aránylag jó áron lehetett gabonát eladni. A jelenlegi helyzet megalázó a termelő részére. Többször 30-40 forintot kínálnak 1 kilogramm búzáért, ami még az önköltséget sem fedezi. Évek óta hangsúlyozzuk, hogy 50 ft/ kilogrammnak kell lenni ahhoz, hogy a termelő hosszú távon tudjon gazdálkodni, és a belefektetett pénzét visszakapja. Ezzel a 40 forint körüli árral ez elképzelhetetlen. Az őszi kalászosok közül az őszi árpa ára esett a legjobban, 30 forint alá. Ez pedig a termelő megcsúfolása.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség