Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Fő célunk az etnikai vonatkozású politizálás

E-mail Nyomtatás

Mi vagyunk az egyetlen olyan felvidéki párt, mely a magyar érdekeket képviseli

A Magyar Közösség Pártja (MKP) érsekújvári tisztújító kongresszusán Menyhárt Józsefet választották a párt új elnökévé. Berényi József utódja 180 szavazatot kapott a leadott 196-ból (a meghívott 200 küldöttből 198 jelent meg, ketten nem szavaztak az elnökjelöltre). Az új elnököt a magyar-magyar párbeszédről, a nyelvhasználatról és a magyar tannyelvű kisiskolák sorsáról is kérdeztük.

Mekkora kihívást jelentett a sorozatos országgyűlési választási fiaskók után elvállalni az MKP elnöki posztját?

–Komoly kihívást jelent számomra az MKP elnöki posztja, nem csak azért, mert harmadik alkalommal nem kerültünk be a parlamentbe, hanem, mert regionális szinten nagyon sikeres a pártunk; az önkormányzatokban számos polgármesterünk, képviselőnk dolgozik, ahogy a megyékben a képviselőink, alelnökeink, és európai parlamenti képviselettel is rendelkezünk. A parlamenti szintet nem sikerült elérnünk, aminek több okai is van. Emellett nem kis kihívás egy jól szervezett, jelentős tagságú, és a Felvidéken 18 járásban működő 4%-os pártot vezetni. Hiszem, hogy etnikai politizálásunk mentén mi vagyunk az egyetlen olyan felvidéki párt, mely a magyar érdekeket képviseli.

Bővebben...
 

Ne zárjunk ki senkit a színházművészetből

E-mail Nyomtatás

A komplex színházi élményben, a gondolati, érzelmi azonosulásban és a katarzisban hiszek

Hitvallásom, amit a pályázatomban is megfogalmaztam, és ez az évadunk vezérgondolata: „közérthető művészet, minőségi szórakoztatás” – közölte megkeresésünkre Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, akit a kamaraszínház átkereszteléséről, a határon túli magyar színházakkal való kapcsolatokról, és a színészközpontúságról is kérdeztünk.

Nemrég ért véget a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Milyen előadásokkal vett részt az idei POSZT-on a békéscsabai teátrum?

–Két előadással vettünk részt az OFF-programban, a Mário és a varázslóval és a Tündérivel. Az utóbbi közös produkciónk az Aradi Kamaraszínházzal, és egy kortárs román írónő műve.

Vittek haza díjakat is?

–Az OFF-programok előadásait nem díjazzák, mert nem a versenyprogram részei. Inkább a különlegességeket mutatják be. Mindkét előadásunkat nagy szakmai siker övezte, jókat írtak róluk. A közönség is szerette. Stúdió-előadásokról van szó, így 50-60 fős nézőszám előtt játszottunk.

Bővebben...
 

A talentumot nem lehet elásni

E-mail Nyomtatás

Megtalálom az örömet a játékban, a feladatokban

Az éneklés igazi terápia. Az élet adta nehézségeket játsszuk ki magunkból. Emellett olyan erős érzelmeket élhetünk meg színpadon, amit az élet csak ritkán produkál. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a munkájuk a hobbijuk.

Bővebben...
 

Júliustól béremelés

E-mail Nyomtatás

Leszedjük magunkról a bürokrácia bilincseit

Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár: „a legfontosabb szempont a legalacsonyabb keresetűek, elsősorban a középfokú végzettségűek illetményrendezése. Korábban több ezer főnek garantált minimálbérre kellett kiegészítenünk a keresetét, mert azt sem érte el. Most ők akár 50 %-os béremelést is kaphatnak. A rendszer fontos eleme a teljesítményértékelés.” Államtitkár urat arról is faggattuk, hogy a háttérintézmények átszervezése, a közigazgatási bürokrácia-csökkentés milyen mérvű elbocsátásokkal jár.

Bővebben...
 

Karitatív szervezetek a határon

E-mail Nyomtatás

Támogatjuk a menekülttáborokban élő keresztény gyermekek oktatását

A kormány csatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megszervezett gyűjtéséhez, és kiegészítette a hívek által adományozott 85 millió forintot 120 millióval– közölte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács elnöke, akit a segélyszervezetek feladatain kívül a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozásáról is kérdeztünk.

Bővebben...
 

Személyre szabott segítség

E-mail Nyomtatás

Gyermekfejlesztő programot indított az Ökumenikus Segélyszervezet Kaposváron

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési tevékenységének célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a szükséghelyzetbe került embereknek, kivizsgálja a szükséghelyzetet eredményező okokat, és segítséget nyújtson azok mielőbbi felszámolása érdekében. A kaposvári programba egy éven belül húsz családot, negyven gyermeket tervezünk bevonni– közölte Rácsok Balázs az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója, aki a prevenciós foglalkozásokról, és a fejlesztési módszerekről is nyilatkozott.

Bővebben...
 

Csökkentik az orvosok adminisztrációs terheit

E-mail Nyomtatás

Háziorvosi életpályamodell indul Józsefvárosban

Célunk, hogy a jelenleg a kerületben praktizáló orvosok hosszú távon is Józsefvárosban maradjanak, a nyugdíjba vonuló orvosok utánpótlását pedig fiatal orvosokkal biztosítsuk – közölte lapunkkal Dr. Sára Botond Józsefváros alpolgármestere, akit a rezidensek ösztöndíjprogramjáról, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel való együttműködésről, a háziorvosok feladatellátását segítő eszközök beszerzésének támogatásáról is kérdeztünk.

Miért indítják el a VIII. kerületben a háziorvosi életpályamodellt? Nem tartják elegendőnek a kormány több éves egészségügyi bérfejlesztési programját?

Teljes mértékben egyetértünk a kormány egészségügyet érintő döntéseivel. Szükségvolt rá, és nagyon pozitív a fogadtatása a bérfejlesztési programnak. Ettől függetlenül már korábban is nagyon sok forrást fordítottunk az egészségügyi alapellátásra a kerületben élők egészségbiztonsága érdekében. Több mint másfélmilliárd forintból újítottuk föl a jelenleg Szent Kozma nevét viselő Józsefvárosi Egészségügyi Központot, és elkezdtük a háziorvosi rendelők felújítását. Tehát évekkel ezelőtt is hoztunk olyan fejlesztésekre irányuló döntéseket, melyeket kapacitásunk függvényében a gyakorlatban meg tudtunk valósítani. A háziorvosok megbecsülésének jeleként és a józsefvárosiak egészségbiztonságának további növelése érdekében indítjuk el 2017-től a háziorvosi életpályamodellt. Amennyiben helyi források bevonásával segíteni tudjuk a kormány törekvéseit, akkor azt megtesszük. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a háziorvosokkal, az egészségügyi központ munkatársaival, hogy megismerjük az egészségügyben dolgozók helyzetét, s azt, milyen segítség szükséges munkájuk ösztönzéséhez, feladatuk optimális ellátásához.

Bővebben...
 

Későn ébredt Brüsszel

E-mail Nyomtatás

Elutasítjuk a legális bevándorlás támogatásának összekapcsolását az illegális migráció megállítására tett javaslatokkal

Egész Európa biztonsági helyzete megváltozott, senki nem tudja megmondani, hány terrorista érkezett a bevándorlókkal. A párizsi és a brüsszeli terrortámadások után egyértelművé vált, hogy a terrorizmus a bevándorláshoz is köthető – nyilatkozta lapunknak a belügyi tárca miniszterhelyettese. Kontrát Károly leszögezte: valós veszélyekről van szó, és azt is világosan kell látni, hogy ez a kérdés nem választható el az illegális bevándorlástól.

Bővebben...
 

VMSZ a kormány része lesz

E-mail Nyomtatás

Megmaradt szövetségünk érdekérvényesítő ereje

Az utóbbi két évhez hasonlóan a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség - Demokratikus Cselekvés Pártja frakcióvezetője felvázolta, hogy mely minisztériumok államtitkári pozícióira tartanak igényt. A VMSZ politikusa értékelte a választási eredményeket, s kifejtette, miért éppen a magyar-albán koalíció mellett döntöttek.

Mi az oka, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség országos szinten a korábbi hat helyett négy mandátumot szerzett?

–Azt szerettük volna, ha legalább öt képviselői helyet szerzünk, amivel meg tudjuk őrizni az önálló magyar frakciót a köztársasági parlamentben. Több oka is van annak, hogy kevesebben szavaztak ránk. Ez egyik: sokkal magasabb volt a küszöb a kisebbségi pártok számára, mint az előző választáson. Az, hogy egy kisebbségi mandátumhoz mennyi szavazat szükséges függ a részvételi aránytól és attól is, hogy összesen mennyi párt jut be parlamentbe. Nagyon sok, lényegesen több választási lista lépte át az 5 százalékos küszöböt – közel 40 párt képviseli magát az új parlamentben –, emiatt nagyobb számú szavazat kellett egy mandátum megszerzéséhez, mint 2012-ben. Az eredményekhez hozzájárult a nagyfokú elvándorlás is, amelyet minden lehetséges eszközzel próbálunk lelassítani, megállítani – többek között a magyar kormány ötvenmilliárdos vajdasági gazdaságfejlesztési program segítségével. A harmadik ok, hogy országos szinten ugyan nem, de más szinteken, különböző formációkban a Magyar Mozgalom is, igaz nem saját néven, de megjelent a választási küzdelmekben.

Bővebben...
 

Ünnepel a 120 éves teátrum

E-mail Nyomtatás

Célunk a nemzeti színházi státusz

A kecskeméti színház az évforduló alkalmából számos programot kínál. Akkor és most címmel háromfordulós vetélkedőre hívja a középiskolásokat. A harmadik, végső forduló időpontja október 14., mert ezen a napon nyitotta meg kapuit 120 évvel ezelőtt a színház. Cseke Pétert, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatóját a tanításról, a színész-utánpótlástól, a művészi színház fogalmáról és a jövő évad műsortervéről kérdeztük.

Miért döntött úgy, hogy a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán szeptembertől saját osztályt indítson?

–Annyi szépet kaptam ettől a szakmától, hogy úgy éreztem ezt tovább kell adnom a fiataloknak. Nagy megtiszteltetést jelentett számomra, amikor a budapesti Színművészeti Egyetemen Szinetár Miklós mellett tanársegéd voltam. Amikor a Kaposvári Egyetemen Vidnyánszky Attila lett a rektorhelyettes, jeleztem számára, szívesen lennék egy induló évfolyam osztályfőnöke. Voltak kezdeményezések is, de azokról későn értesültem, s nekem idő kell a felkészülésre. Mivel egy éve tudtam, hogy osztályt kapok, így megfelelő módon fel tudtam készülni.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség