Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Akinek a kezét mindig az Úr vezeti

E-mail Nyomtatás

Tiszanána és a Krisztus-kilátó terve

Vallom, hogy a művésznek egyetlen hatalmas törekvése kell, hogy legyen; az eget és a földet összekötni. Ahogy Weöres Sándor zseniálisan megfogalmazta: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” Akiben nincs létra, az nem művész. Ezzel kötjük össze Istent a világunkkal. Még az ateista művész is így tesz, annak ellenére, hogy nem tudja: az Isten használja eszközül.

Bővebben...
 

„DIÁKOK KÖZÖTT KÖNNYŰ DERŰSNEK MARADNI…”

E-mail Nyomtatás


Interjú Vilmos atyával 70. születésnapja alkalmából

Vilmos atya 70. születésnapi ünnepsége szélesebb körben május 28-án, szombaton volt részben a 11 órai szentmise keretében, részben pedig az utána következő fogadáson, melynek helyszínéül az iskola udvara szolgált. Számos öregdiák kereste fel egykori fizika és kémia szakos tanárát, hogy személyesen is kifejezhesse jókívánságait, ill. részese legyen a közös ajándék átadásának, amely egészen az utolsó pillanatig titokban maradt az ünnepelt előtt.

Hajdani diákjaidtól egy olyan könyvet kaptál ajándékba, amely 70 történetet idéz fel veled kapcsolatban a múltból 70 „szerző” tollából. A derűs barát – ezt a címet kapta az emlékkönyv, amelynek anyagán szerkesztőtársammal, Kedves Ilonával, valamint Szóda Ákosékkal (1995/C) hosszú hónapokon át dolgoztunk, és próbáltuk amennyire csak lehet a készülő könyv kilétét titokban tartani előtted. Mikor a raklapra helyezett 500 példányról lehúztad a leplet, láttam az arcodon, hogy meglepődtél. Tényleg nem számítottál rá?

Egyáltalán nem sejtettem, nagyon jól tudtok titkot tartani. Szóda Ákossal többször is találkoztam Ilike előtt az irodában, kérdeztem is, hogy mi dolga, de ő ügyesen kitért a konkrét válasz elől.

Hellyel-közzel tényleg 70 történet körvonalazódik a könyvben, van, akié inkább laudációba tér át, és van, aki több emlékezetes eseményt is megnevez, de alapvetően a többség olvasmányos formában idézi fel a régmúlt történéseit. Melyik írás hatott meg leginkább?

Sajnos még nem olvastam el részletesen az egészet, csak átlapoztam. A fizikakísérleteket úgy látom, sokan dicsérték, aztán örültem Medveczky Attila írásának, ami a könyv elején van: a történet azt a balatonakarattyai találkozásunkat eleveníti fel, amikor megkérdeztem tőle, hogy él-e istenes életet, mire ő azt válaszolta, hogy természetesen rendszeresen jár templomba. Emlékszem, nekem ez kevés volt, így hozzátettem: „Ez nem elég! Az kell, hogy lássák rajtad: az Isten gyermeke vagy!” És ez neki nagyon tetszett.

Bővebben...
 

Újabb milliárdok a kertészeti ágazatnak

E-mail Nyomtatás

A benyújtott pályázatok minősége a mérvadó

Új Agrár-környezetgazdálkodási pályázatot hirdet a nyár folyamán a Miniszterelnökség, melynek keretében a szőlő- és gyümölcstermesztők számára 15 milliárd, az állattenyésztők részére 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Az új pályázati felhívás, új kiválasztási szempontok alapján, újfajta pontozással kerül meghirdetésre, melynek keretében a gazdálkodók a 2017 és 2021 közötti időszakra tudnak kötelezettséget vállalni és pályázni – szögezte le Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki azt is kifejtette, hogy az agárvállalkozások, a családi vállalkozások akkor lehetnek igazán sikeresek, ha kiegészítő tevékenységet folytatnak.

Bővebben...
 

A megőrizve megújítás szellemében

E-mail Nyomtatás

Új vásárcsarnok és kulturális központ épül Újpesten

Május 23-án került sor az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából épülő Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont alapkőletételére a Szent István téren. Wintermantel Zsolttól, Újpest polgármesterétől megtudtuk, hogy a piac megújítása az újpestiek igényei szerint valósul meg. Kérésüknek megfelelően a piac megmarad Újpest szívében, és az új építése közben egyetlen napra sem zárják be a vásárcsarnokot.

Bővebben...
 

Európai szintre emelkedett a Fidelitas javaslata

E-mail Nyomtatás

Hiteltelen a Jobbik „cukiságkampánya”

Idei második tanácsülését tartotta, ezúttal Bukarestben az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP. A május 19-22. között sorra került rendezvényen a Fidelitas kezdeményezésére határozatot fogadtak el a diabétesz megelőzése érdekében teendő széleskörű európai összefogásról. Böröcz Lászlót, a Fidelitas elnökét ezen kívül a Juhász Péter által gründolt Millának a határon túli magyarok megsértéséről, a jobbikos állatmenhely-anomáliáról, az Országos Pályaorientációs Hétvégéről és a szabadegyetem programjairól kérdeztük.

Hazánk feldarabolásának gyásznapja a Milla szerint az „ultranagymagyarok sírásnapja". Mi erről a véleményük?

–Ahogy az ezzel kapcsolatban kiadott közleményünkben fogalmaztunk, szégyenteljes, hogy Juhász Péter a Milla facebook oldalán egy ilyen posztot megenged magának. Ha még valaki számára nem is fontos a nemzeti összetartozás napja, s úgy látszik, a Millának abszolúte nem, akkor sem megengedhető több millió határon túl élő magyar megsértése. Mivel Juhász Péter politikusnak és közszereplőnek mondja magát, akkor elvárjuk tőle, hogy kérjen bocsánatot a határon túli magyarságtól.

Bővebben...
 

Apaszerep-férfimodell

E-mail Nyomtatás

Azok a férfiak, akik harmonikus családi környezetben élnek, egészségesebbek

A kormány lehetőséget kínál az apáknak, hogy ugyanolyan aktívan vegyék ki részüket a gyermeknevelésből, mint az anyák – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, s hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy „legyen trendi édesapának lenni”.

A magyar férfiak elenyésző százaléka marad az anya helyett otthon a picivel az első három évben, vagy ennek egy részében. Melyek azok a családtámogatási intézkedések, amelyek által az apák ugyanúgy vehetik ki részüket a gyermeknevelésből, mint az édesanyák?

–A családtámogatások teljes spektruma hozzáférhető az édesapák számára is Magyarországon. Talán kevesen tudják, hogy ahogy az édesanya, ugyanúgy elmehet az édesapa is GYED-re, GYES-re, igénybe veheti a családi pótlékot, használhatja a családi adókedvezményt – ezt a szülők meg is oszthatják –és gyermekápolási táppénzre is jogosult. A gyermekét egyedül nevelő édesapa igényelheti a CSOK-ot, az otthonteremtési támogatást. Egyetlen egy kivétel van: a CSED (csecsemőgondozási díj), amely az első hat hónapban jár – ha nincs valami rendkívüli indoka annak, hogy az édesapa maradjon otthon a gyermekkel – alapvetően az édesanyáknak szól, az anyák és gyermekeik közötti kötődés miatt. Az életszerűséget próbáltuk tehát a szabályozásban is megjeleníteni. Így az apukák számára a lehetőségek nyitva állnak. A legfontosabb annak biztosítása, hogyha kívánják, és meg tudják ezt tenni, akkor ők is igénybe vehessék a támogatási-, távolléti-, és szabadságformákat. Ezáltal ők is aktívan részt vehetnek gyermekük nevelésében. Ezek a jogszabályi változtatások, de önmagukban nem elegendőek, mert a szemléletmód is lényeges. Az, hogy mennyire támogató a munkahelyi környezet, a társadalom – mennyire reagálunk pozitívan arra, ha egy édesapa pelenkázza a gyerekét, vagy sétál vele, óvodába, iskolába viszi. Tehát aktívan kiveszi a részét a gyermekneveléssel járó örömteli feladatokból is.

Bővebben...
 

Magyar rendőrök az Európa-bajnokságon

E-mail Nyomtatás

Megosztottuk az információinkat a szurkolóinkról, azokról is, akik kockázatot jelenthetnek

A mérkőzések alatt egyenruhában, kényszerítő eszközök nélkül, magyar nemzeti színekkel is ellátott különleges mellényben dolgozunk közösen a francia rendészeti szervekkel – közölte Druskóczi Krisztina alezredes, az ORFK munkatársa, akit a delegáció feladatköréről kérdeztünk.

 

Mi a feladata a magyar rendőr-delegációnak a franciaországi Európa-bajnokságon?

–Még januárban küldtünk levelet a francia hatóságoknak, melyben megfogalmaztuk, hogy vállaljuk az együttműködést. Márciusban meg is kaptuk a Belügyminisztériumon keresztül a felkérést, hogy minden résztvevő országból nyolc rendőrt várnak. Ebből kettő az NFIP által irányított nemzetközi rendőri együttműködési központban dolgozik. A központban a rendőri egységek a releváns stratégiai operatív információkat osztják meg egymással. Hat rendőr mobil egységet alkotva saját nemzeti szurkolói csapataikat kíséri. Június 6-án utaztunk ki Franciaországba, és az eligazítás után tudjuk meg a végleges, részletes feladatokat. Ezeket előtte, biztonsági okokból nem közölték velünk.

Bővebben...
 

Operista és könnyűzenész

E-mail Nyomtatás

Maximalista vagyok, jóval keményebben kritizálom magam, mint kellene

Régen sokkal több kolléga, tanár véleményére voltam kíváncsi. Ma már egyre kevesebbek tanácsa érdekel, mert nem lehet mindenkinek megfelelni. Ha elhívok öt embert egy előadásra, és mindenkinek kikérem külön-külön a véleményét, biztos, hogy mást mondanak. Ilyenkor, hogy tudom eldönteni, hogy melyiküknek higgyek? Ma már csak a letisztult véleményekre adok.

Bővebben...
 

Műfaji sokszínűség a Gárdonyi Géza Színházban

E-mail Nyomtatás

A katarzis örök érvényű, soha nem évül el

Tizenhárom bemutatót tervez a következő évadra az egri színház. A megtartva - továbblépni elvét kívánom követni – fogalmazott Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, aki szólt a népszínházi színházeszményről, a bérletesek számának kimagasló növekedéséről, az örökérvényű katarzisról, a társulatépítésről és a műsortervről.

Idén kezdte meg második ciklusát az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójaként. Továbbra is a hagyományokra szeretnének építkezni?

–Második igazgatói pályázatomban úgy fogalmaztam, hogy a megtartva – továbblépni elvét szeretném a következő ciklusban folyatni. Hiszen az első periódusban, amely 2011. február 1-jétől 2016. január 31-éig tartott, megalapoztam, megalapoztuk a társulattal egy olyan népszínházi színházeszmény lehetőségét, amely a gyakorlatban sikeres lett. Első pályázatomban úgy fogalmaztam: klasszikus-konzervatív értékeket sugárzó, eszközeiben modern, nemzeti népszínházat szeretnék létrehozni. Ez sikerült is. A közönség szereti és jelenlétével pártolja színházeszményünket, s annak gyakorlati megvalósulását. Évados műsorterveinkben a különböző műfajok sokszínűsége és kiszámítható egymásutánisága jelenti azt a harmóniát, amely vonzza nézőinket. A prózai-, s  a zenés műfajok, a tánc- a gyermek- és ifjúsági előadások ritmusa, váltakozása kiegyensúlyozott, megfelel közönségünk igényeinek. 2011 és 2013 között a színház életben maradásáért kellett küzdeni, Demoklész kardjaként lebegett fejünk fölött a „megszűnés réme”. A veszélyt elhárítottuk, megerősödtünk,s kivívtunk egy nagyon karizmatikus és karakteres helyet magunknak a magyar színházi palettán. Előadásaink más színházakéval összetéveszthetetlenek, sajátos karakterük van, mely ízlésemet, szemléletmódomat tükrözi. Azok a mutatók, amelyeket a társulattal a nehéz kezdetektől a mai napig elértünk, önmagukért beszélnek. Alig 6000 bérletes nézőről indultunk, s most már 13.700 fölé nőtt a bérletesek száma. Látogatottságunk tavaly 103,7 százalékos volt, a 2015-2016-os évad összegzése után ez 95 és 100 százalék között várható. Előadásszámunk a kezdeti 180-ról tavaly 350-re emelkedett, idén ez a szám megközelíti a 320-at. Nem volt cél, hogy azokat a statisztikai mutatókat, melyeket munkatársaink igen nagyfokú leterheltsége mellett tavaly elértünk, túlszárnyaljuk, ezt a hozzávetőleges szintet azonban mindenképpen tartani kell, s emellett tovább emelni előadásaink minőségét, művészi és színpadtechnikai értelemben egyaránt.

Bővebben...
 

A nemzeti sorskérdések megértetése

E-mail Nyomtatás

Egyesületünk nem korlátozza tevékenységét Magyarországra, a határon túli magyar szakmabelieket is tagjai közé várja

Még februárban tartotta alakuló ülését a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSzE), melynek bírósági bejegyzése áprilisban emelkedett jogerőre. Azóta sikerült néhány kötelező formaságnak eleget tenni, így nincs akadálya, hogy a nyilvánosság elé lépjenek. Nánay Mihályt, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnökét a céloktól, arról, hogy lehetséges –e objektív módon megközelíteni a történelemoktatást, az  új tudományos eredmények felhasználási lehetőségeiről és a távlati tervekről kérdeztük.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség