Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Magyarország folytatja eddigi aktív Latin-Amerika politikáját

E-mail Nyomtatás

A hazai cégek egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a kubai lehetőségek iránt is

 

A magyar kkv-szektor pozícióit szeretnénk megerősíteni a világban, az Európán kívüli térségekben, és segíteni akarunk a kis-és középvállatoknak abban, hogy teret nyerjenek azokban a régiókban, ahol kevéssé vagyunk jelen – közölte Bus Szilveszter. A déli nyitásért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy Latin-Amerikában az exportnövekményünk tavaly 18.4%, az export összege körülbelül 1 milliárd euró volt. Ez még mindig alacsony összeg, de elmozdultunk a holtpontról.

Bővebben...
 

A leglátogatottabb vidéki magyarországi teátrum

E-mail Nyomtatás

Közönségünk főleg a hagyományos színházi előadásokat kedveli

 

A színház ne csak tanítson, ne csak szórakoztasson, hanem nyújtsa nagyszerű színészi alakítások élményét. Ezt többre tartom a rendezői interpretációra elsődlegesen hangsúlyt fektető produkcióknál – nyilatkozta Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, akit az elmúlt kilenc évadról, a kísérleti színházról, a színpadtechnikai fejlesztésekről, és a jövő évad előadásairól is kérdeztünk.

 

Elkészült a Szigligeti Színház jövő évadi műsora. Ez miért tekinthető jubileumi műsortervnek?

 

–2007-ben nyertem el a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztját, és azóta kétszer meghosszabbították ezt a négy évre szóló megbízatást. Már az első esztendőben bemutattuk a szilveszteri gálaműsort Határok nélkül címmel, amit a Duna TV közvetített. 2016. december végén már a 10. szilveszteri gálaműsort közvetítik majd Szolnokról. Ez jelent meg a 2016/17-es műsortervet bemutató kiadványunkban, ezért gondoltuk, hogy a következő igazi jubileumi évad lesz. Azt nem kell megünnepelni, hogy már 10 éve vagyok Szolnokon igazgató, de azt igen, hogy tizedszerre lesz szilveszteri gálaműsor.

Bővebben...
 

A fenntartható, környezetbarát gazdálkodásért

E-mail Nyomtatás

Nemfémes ásványi nyersanyagok kiválóan alkalmasak a termőföldek talajjavítására

 

Nagy István kifejtette: az elmúlt 50 évben a mezőgazdasági területeken olyan mértékben gyengült a talajok tápanyaggal való ellátottsága, ami nem tartható fenn tovább. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kérdésünkre elmondta, hogy az engedély nélkül forgalmazott termékek toxikus elemeket, mikrobiológiai vagy szerves szennyezőanyagokat tartalmazhatnak, s ezen kívül hatóanyagtartalmuk sem garantált.

 

Nemrég azt nyilatkozta, hogy kiaknázatlan az ásványi nyersanyagok mezőgazdasági hasznosítása. Melyek ezek a nyersanyagok, és mi az előnyük a műtrágyával szemben?

 

–A mezőgazdaságban talajjavításra használható ásványi nyersanyagok közül a legismertebbek például a mészkő, a dolomit, az alginit, a tőzeg, a lignitpor, a perlit, a zeolit, stb. Ezek az anyagok pozitív változást okoznak a talaj szerkezetében, kémhatásában, víz-levegő gazdálkodásában és a talajéletben, amely változások hatására a talaj és a műtrágyák tápanyagtartalma könnyebben felvehetővé válik a növények számára, jobban hasznosul, amely végső soron nagyobb, biztonságosabb és gazdaságosabb termésátlagok elérését teszi lehetővé.

Bővebben...
 

Két pályázat az önkormányzatok számára

E-mail Nyomtatás

A támogatásokból ingatlant is lehet vásárolni

 

Idén is 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor a Magyar Fórumnak elmondta: a lakosságszámtól függ, hogy egy-egy önkormányzat mekkora támogatást kap.

 

2011-ben döntött a kormány az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról. 2014-ig mennyi önkormányzat adósságát vállalta át az állam és milyen mértékben?

 

–Több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam. Négy ütemben történt a konszolidáció. Először a megyei, később a települési önkormányzatok adósságának átvállalása történt meg. 1176 – többnyire kisebb– települések hitelfelvétel nélkül gazdálkodtak, ezért döntött úgy a kormányzat, hogy ezek összességében 50 milliárd forintos keretet erejéig juthassanak fejlesztési támogatáshoz. Ezt hirdetjük meg évről évre 12,5 milliárd forintonként.

Bővebben...
 

Viadukt épül, és felújítják a színházat a Királynék Városában

E-mail Nyomtatás

A fejlesztésekkel a térség többi települése is megerősödik

 

„Történelmi léptékű gazdaságfejlesztési megállapodást” írt alá a Modern városok program keretében Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Orbán Viktor miniszterelnök. Porga Gyulát a megállapodás tartalmáról, a fejlesztésekről kérdeztük.

 

Polgármester úr szerint miért lényeges a nagyvárosok fejlesztése, mert sokan felteszik a kérdést, miért nem a kisebb településeket részesülnek nagyobb támogatásokban?

 

–A kormány elhatározott célja az erős Magyarország megteremtése. Ebben a kormány stratégiai partnerként első körben a nagyvárosokat nevezte meg. Ennek oka, hogy egy –egy térség gazdasági ereje főleg a nagyvárosokban összpontosul. A nagyvárosokat azért is kell támogatni, mert ezzel a térségek fejlesztését segítik. Több környékbeli polgármester közölte, hogy azért nem csökken a lakosságszám településükön, mert Veszprém megfelelő munkahelyet és közszolgáltatásokat biztosít. Így a térségünkben lakók nem is gondolnak arra, hogy elköltözzenek máshová, mert optimális a lakáshatási- és életfeltételük, és a nagyváros az egyéb igényeket is képes kialakítani. Nem véletlen, hogy nagyon sokan dolgoznak a környékbeli települések lakói közül Veszprémben, ahol szórakozási és sportolási lehetőségekhez is jutnak. Amikor a sajtótájékoztatón történelmi jellegű megállapodásról beszéltem, azt is elmondtam, hogy a fejlesztések Veszprém közvetlen környezetét is erősítik. Megyei jogú város vagyunk, s ez meggyőződésem szerint nem csak jogot, hanem kötelezettséget is jelent. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy 2020-tól jóval kevesebb uniós forrás áll majd rendelkezésünkre. Ezért nekünk úgy kell felkészülnünk azokra az évekre, hogy addig gazdaságilag még jobban megerősödjünk. A fenntarthatóság a mostani időszak prioritása, így olyan fejlesztéseket, beruházásokat kell végrehajtanunk, amelyek ennek megfelelnek. Nem engedhetjük, hogy stagnáljon a veszprémi, és a környékbeli gazdaság. Tehát ezeket a forrásokat az előbb vázolt szemlélet figyelembevételével kell elköltenünk.

Bővebben...
 

Kiiktatják a hamis étrend-kiegészítőket

E-mail Nyomtatás

Az alapprobléma a hibás uniós szabályozás

 

Együttműködési megállapodást kötöttek az étrend-kiegészítők forgalmazásában érintett szervezetek, amelynek célja egy olyan rendszer működtetése, amely a piaci szereplők számára egyrészt lehetővé teszi a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, másrészt csökkenti az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kiemelte: célunk, hogy a gyógyszertári minőséget garantálni tudják az összes gyógyszertárban kapható termékre.

Bővebben...
 

Zsarolás és a kényszerbetelepítés veszélye

E-mail Nyomtatás

Brüsszel a betelepítésért cserébe pénzt ajánlana a városoknak

 

Az európai baloldal a nemzeti kormányokat megkerülve akarja végrehajtani a migránsok betelepítését, a városvezetőkkel tárgyalva– számolt be lapunknak a legújabb hazánkat is veszélyeztető tervről Hollik István. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője hozzátette: „nem adjuk föl szuverenitásunkat, a magyar kormány elsőként Európában az emberekhez fordult a kvóta kérdésében, és népszavazást kezdeményezett.”

Bővebben...
 

A csodákhoz nem lehet hozzászokni

E-mail Nyomtatás

Szeretek itthon élni, ezért csak két-három hónapos külföldi vendégszereplést vállalok el

 

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy operaénekesnő lehetek, azzal foglalkozhatom, ami a szívem vágya, de az biztos, hogy hiába kapunk adottságokat, szükséges egy olyan rendező, tanár, akiben megbízunk, aki a szerepformálásban segít, és akkor a színi alakítás még jobbá válik.

Bővebben...
 

Becsapják a vásárlókat

E-mail Nyomtatás

Megvédjük a magyar fogyasztókat a silány minőségű tejektől, tejtermékektől

 

Lesújtó a tejágazat ellenőrzésének eddigi eredménye, amelyből megállapítható, hogy főleg a külföldi, import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat – ismertette Zsigó Róbert. A földművelési tárca államtitkára megerősítette: a kormány a friss tej áfáját csökkenti, ezzel is szorgalmazza, hogy a vásárlók elsősorban hazai, jó minőségű, friss tejet vásároljanak.

 

Mi indokolta a tejágazat ellenőrzését?

 

–A kormány és a Földművelésügyi Minisztérium legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos, lehetőleg magyar élelmiszerek kerüljenek! Fontos ez azért, mert a jó minőségű élelmiszerek fogyasztása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de azért is, mert előállításuk és vásárlásuk munkahelyeket teremtve visszahat a magyar gazdaság fejlődésére. A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy a termőföldtől az asztalig biztosítsa az élelmiszerlánc zavartalan működését, megteremtve ezáltal az előállítók, a forgalmazók és természetesen a magyar emberek számára a mindennapok nyugodt légkörét. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a tejtermelők és -feldolgozók képviselői is megkereséssel fordultak a Földművelésügyi Minisztériumhoz a tejágazat helyzete ügyében. A kormány számára fontos a szakmai és civil szervezetek véleménye. Célunk volt az általuk jelzett probléma feltárása, tárgyilagos kivizsgálása is, ami szintén megerősítette az ellenőrzéssorozat szükségességét.

Bővebben...
 

Közösségi terek a fiataloknak

E-mail Nyomtatás

2017-ben elindul a közösségszervező alapszak, aminek egyik szakiránya az ifjúságra fókuszál

 

A kormány öt év alatt, 2020-ig ötmilliárd forintot fordít komplex ifjúsági programokra az Új Nemzedék újratöltve program keretében. Schanda Tamás az EMMI ifjúságpolitikáért és felelős helyettes államtitkára: a fiatalok kevesebb, mint 10%-a tartozik informális vagy formális közösséghez. Ezért különösen fontos, hogy támogassuk a fiatalokat a közösségek létrehozásában.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség