Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

A Dél-Alföld első számú turisztikai központja

E-mail Nyomtatás

A város összefogott a gazdákkal a külterületek gondozásáért

 

Hogyan őrizheti meg Gyula a jelenlegi idegenforgalmi pozícióit, és hogyan növelhetné ezeket? Milyen fejlesztésekkel lehet a vendéget megnyerni és megtartani? Ezekre a kérdésekre ad választ Görgényi Ernő polgármester, aki a Gyulai Virágok Fesztiváljáról, a felújított Almásy-kastélyról és a mezőgazdaság támogatásáról is tájékoztatta olvasóinkat.

 

 Május 13. és 15. között rendezik meg a Gyulai Virágok Fesztiválját. Miért döntöttek úgy, hogy bővítik az eddigi egynapos rendezvényt?

 

– A Gyulai Virágok Vasárnapját 2001-ben szervezték meg először, ennek az egynapos rendezvénynek az volt a célja és küldetése, hogy erősítse a virágosítási kultúrát, s ezzel összefüggésben jelenjenek meg az egész régióból a virág-és dísznövényárusok és a kertészeti tevékenységhez kapcsolódó más szolgáltatók. Ezenkívül programokkal teli fieszta, tavasz-ünnep volt. A turizmusnak nagyon fontos vonzerőt biztosítanak nemcsak a gyulai állandó attrakciók, hanem azok a fesztiváljellegű rendezvények is, amik színes, értékes programokat kínálnak a hozzánk látogatóknak. A Gyulai Virágok Vasárnapja sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy háromnapossá bővítjük a rendezvényt, a város adottságainak figyelembevételével. Hiszen Gyula a virágosítás és a környezettudatos városfejlesztés terén olyan eredményekkel büszkélkedhet, amivel nem sok hazai település, hiszen két alkalommal is megnyertük a Virágos Magyarországért versenyt, így kétszer képviseltük hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, ahol 2008-ban ezüst, 2014-ben arany minősítést szereztünk. Ezzel nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű nyugat-európai városokkal egyező színvonalúnak értékeltek bennünket, ami nagy elismerést jelent számunkra, akik a kelet-magyarországi régióban élünk. A fesztivál május 13-án konferenciával indul, neves szakmai előadók részvételével. A konferencia témája, hogy a megváltozott klímában a zöldfelület kezelés- és fejlesztés terén milyen megoldásokkal élhetünk. A szakemberek arra keresik a választ, hogy ebben a helyzetben mely növények életképesek. Hiszen nem elég a virágültetés, hanem arra is ügyelni kell, hogy a kialakított zöldfelületek költséghatékonyak legyenek, és hosszú távon jól viseljék az elültetett növények a városi környezet sajátosságait. Szombaton zenés programokra kerül sor, s az Ízek, illatok utcája is megnyitja kapuit, ahol gyulai gasztronómiai és kézműves termékeket kóstolhatnak és vásárolhatnak a látogatók. A fesztiválhoz csatlakozó éttermek olyan ételeket kínálnak, melyekben díszítéskén, vagy az étel részeként valamilyen fajta ehető virágot használnak. A harmadik nap tartjuk a virágvásárt, s szórakozó programokat is szervezünk. Így három tartalmas napot tölthetnek el a hozzánk látogató vendégek.

Bővebben...
 

Regéc vára és a kuruc szabadságharc

E-mail Nyomtatás

A turizmusban rejlő lehetőséget kell kiaknáznunk

 

Regéc Község Önkormányzata az elmúlt bő egy év alatt hajtotta végre azt a turisztikai attrakciónövelő fejlesztést, aminek eredménye képen újjáépülhetett Regéc Várának legősibb építménye, az Öregtorony. A felújításról és a Rákóczi-kultusztról Bakos Ferenc polgármestert kérdeztük.

 

Május 7-én kitárta kapuit Regéc Várának Öregtornya. Mikor kezdték el a vár legősibb építményének a fejlesztését?

 

–Akkor tartottuk a kapunyitó rendezvényt, azzal céllal, hogy a 2015-ös várberuházásunkat bemutassuk a nagyközönségnek. Ez nem egy klasszikus átadás volt, hanem a fő cél, hogy a látogatók bejussanak az Öregtorony épületbe, hiszen sokáig erre nem volt lehetőségük.

 

Mi minden látható az Öregtoronyban?

 

–Az Öregtorony négyszintes, monumentális épület, ez a vár legősibb, több száz éves része, amit 2015-ben teljes egészében helyreállítottunk. Ez a létesítmény elsősorban hadászati célokat szolgált annak idején, illetőleg nagyon fontos táróterülete volt a várnak. Alapvetően hadászati eszközöket, lőport, élelmiszertartalékot tároltak ebben az épületben. Ilyen módon is került helyreállításra. Ez nem egy főúri rezidencia, hanem olyan épület, ami most különböző kiállításoknak, installációknak, interaktív multimédiás eszközöknek ad helyet. Az utóbbiak a várról kapcsolatos tartalmakat, a gyerekeknek játékokat jelentenek meg. A földszinten a feltárások során előkerült egykori kőkeretek darabjaiból készül kőkiállítás. Ez még folyamatban van.

Bővebben...
 

Hol a vízumkényszer mostanában?

E-mail Nyomtatás

A vízummentesség a kárpátaljai magyar közösség szempontjából fontos előrelépést jelent

 

Az Európai Bizottság már tavaly decemberben megállapította, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását, azonban a kormányváltás késleltette némileg ezt a döntést. A javaslatot az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő Tanácsnak kell jóváhagynia. Nem kell attól tartani, hogy több kárpátaljai magyar ennek hatására elköltözik szülőföldjéről? Mit kellett az ukrán szerveknek teljesíteniük ahhoz, hogy az EU eltörölje a vízumkényszert? –kérdeztük Bocskor Andrea képviselőtől, aki elmondta, hogy hatékony kisebbségvédelemre nem számíthatunk az Európai Uniótól.

 

Április 20-án az Európai Bizottság bejelentette, hogy javasolja az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlését. Mit jelentene a vízummentesség a kárpátaljai magyarság számára?

 

–Az Európai Bizottság részéről ez egy igen fontos lépés, mely megnyithatja Európa kapuit az ukrajnai állampolgárok számára. A kárpátaljai magyar közösség szempontjából is a vízummentesség az anyaországgal való kapcsolattartás megkönnyítése mellett pozitív hatással lesz a kárpátaljai magyarok tanulmányi és turisztikai lehetőségeire, anyagi és bürokratikus terheket vesz le az emberek válláról a folyamat egyszerűsítése miatt. Mivel a kárpátaljai magyarok számára az anyaország eddig is sok segítséget nyújtott az ott élő rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartásba, például a kishatárforgalmi engedély, vagy a magyarigazolvány révén, most a vízummentesség további kárpát-medencei és európai perspektívát tár fel.  Tehát, nem csak az anyaországot ismerhetik meg egyszerűbben, hanem ez által egész Európát is.

Bővebben...
 

Vasúti és integrációs közeledések

E-mail Nyomtatás

Versenytársakat kaphat a MÁV

 

Április 28-án fogadta el az Európai Parlament azokat a jogszabályokat, amelyek által újabb lépést tettek az egységes európai vasúti térség kialakítása felé. Deli Andor délvidéki európai parlamenti képviselőtől arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire lesz ezután vasúttal közlekedni, az utasok számára milyen pozitívumokat hoznak a változások, s milyen hatással van a migrációs válság az európai közlekedésre.

 

Melyek a fő hozadékai az elfogadott negyedik vasúti csomag technikai részének?

 

–A negyedik vasúti csomag még 2013-ból való, akkor mutatta be az Európai Bizottság a hat jogszabály-tervezetből álló vasúti csomagot, melyet két részre oszthatunk, technikai és politikai részre. Az évek során többször fölmerült, hogy külön kellene választani a kettőt, mivel a technikai részben sikerült megegyezésre jutni és az ipar is nagyon várta már az átültetését. A politikai rész azonban a tagállamok ellenállásába ütközött és úgy tűnt, hogy elbukik, hiszen több nagy tagállam is a technikai jogszabályokat részesítette előnyben, miközben a politikaiakkal nem törődött. Az Európai Parlament nyomásának is köszönhetően azonban sikerült a tervezeteket egyben, valóban csomagként kezelni.

Bővebben...
 

Keresztényüldözés és az Európai Unió

E-mail Nyomtatás

Az EU-nak nincs hatékony kül-és biztonságpolitikája

 

A polgárháborúk és az iszlamista terror következtében üldözött keresztény közösségeket, valamint vezető politikusokat keresett fel Libanonban, Szíriában és Irakban Hölvényi György néppárti képviselő. A CHREDO vallásszabadságért tevékenykedő nemzetközi civil szervezet által kezdeményezett tényfeltáró delegáció tagjaként tárgyalásokat folytatott az ott élőkkel.

 

Milyen mértékű a keresztényüldözés Libanonban, Szíriában és Irakban?

 

–Külön kell választani azokat a területeket, ahol háború dúl, ahol a keresztényeket nem üldözik, s ahová menekültek. A legnagyobb probléma, hogy a keresztények többségének el kellett menekülnie ősi földjéről, hazájából. A háború másokat is érint, de az emberek többségét kereszténységük miatt üldözik el. Ez a legaggasztóbb, s ez a tény különbözteti meg a keresztényeket a többi lakostól.

Bővebben...
 

A művész belső utazása

E-mail Nyomtatás

A Nyitott Műteremben ingyenesek a foglalkozások

Abban az esetben, ha valamiről vitatkozni kell, akkor azokat a nagyon világos és nagyon egyszerű érveket is fel tudom hozni, melyek a Tao Te King-ben is megjelennek. Ezt a művet több fordításban is elolvastam, s megpróbáltam az esszenciáját megérteni, s azt is, ahogyan Lao-ce próbálja elővezetni az élethez és a világhoz való viszonyát. Nagyon tisztelem Lao-ce egyszerű gondolkodásmódját, s én is minél inkább az egyszerűségre törekszem a művészetben, és az életemben.

Bővebben...
 

Hét nagyszínpadi bemutató Zalaegerszegen

E-mail Nyomtatás

Megpróbáljuk megszerettetni a színházat a fiatalokkal, ennek érdekében nagysikerű Tantermi deszka előadás-sorozatot hoztunk létre

 

A műsortervben népszerű családi musical, könnyed, francia vígjáték, operett-bohózat, klasszikus magyar regény színpadi adaptációja, valamint ifjúsági előadás egyaránt szerepel. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója elmondta: anyagiakban továbbra sem dúskálhatunk, de kellő profizmussal elérjük, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző darabot.

 

 Mielőtt rátérnék a következő évad bemutatóira, kérem, szóljon arról, hogy megoldódtak-e a színház anyagi gondjai? Hiszen korábban lapunkkal közölte, hogy a kiesett megyei támogatás miatt nehézségek adódtak.

 

–A kiesett megyei támogatást átvállalta Zalaegerszeg város önkormányzata, tehát ez a probléma mára megoldódott. Erre a pénzre mi jogosultak voltunk, tehát ez nem egy plusz támogatás. 2015-től tehát a város biztosítja a színház számára az éves 60 millió forintot. Viszont a központi támogatásunk nem növekedett. A minimálbérek kötelező megemelése miatt bérkompenzációt kellett végrehajtanunk, majdnem 10 millió forintos értékben, de ehhez nem kaptunk többletforrást, így saját erőből kellett ezt megoldanunk. Tehát ezt a pénzt a színpadról, az előadások kiállításából kellett elvonnunk. Sajnos anyagiakban továbbra sem dúskálhatunk, és a tavalyinál kevesebb TAO-támogatást tudunk beszedni. Ettől függetlenül megpróbálunk úrra lenni a helyzeten, és jól működik a színház.

Bővebben...
 

Nem kispályások!

E-mail Nyomtatás

Szervezzük az I. Családi Focimajálist

 

Az Összefogás XI. Sportegyesület az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, a Fővárosi Önkormányzat Sport Ügyosztályának és a Magyar Labdarúgó Szövetség Bozsik-programjának szakmai támogatásával pályázatot írt ki óvodás, általános és középiskolás fiatalok számára, amelynek célja, hogy játékos formában közös szurkolásra hívja őket a közelgő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság apropóján. A pályázat címe: „Nem vagyunk mi kispályások!” Király Nórát, Újbuda egészségügyért felelős alpolgármesterét a pályázati feltételekről és az I. Családi Focimajálisról kérdeztük.

 

Eredetileg április 22-éig lehetett pályázni a Nem vagyunk mi kispályások programra, melyet az Összefogás XI. Sportegyesület írt ki. A pályázatok leadási határidejét május 5-éig meghosszabbították. Kinek az ötlete volt a pályázat?

 

–A nagy érdeklődés miatt, s azért, mert sokan kérték a határidő módosítását, döntöttünk a május 5-ei dátum mellett. 2015 végén megfogalmazódott bennem, hogy 2016 valódi sportos esztendő lesz Magyarország számára. Mint közismert, a magyar nemzeti válogatott 44 év után újra kiharcolta a jogot, hogy Európa legjobb válogatottjai között szerepeljen. Ezt követi az olimpia, melyen nagyon sok magyar sportoló indul el, s bízunk benne, hogy szép eredményeket érnek el. Arra gondoltam, hogy a családokat, a gyerekeket be kéne vonni a sporteseményekbe. Így született meg a pályázat ötlete, s kellett egy partner, aki ezt le tudja bonyolítani. Az Összefogás XI. Sportegyesület vállalta a szervezői, lebonyolító munkát, s természetesen mindenben segítem őket, így gyakorlatilag a napi munkában is benne vagyok.

Bővebben...
 

Berettyóújfalu az egészséges város

E-mail Nyomtatás

Csupán egy általános iskolában sztrájkoltak hatan

 

Az állam nem csak a feladatokat, hanem az azokkal járó terheket is átvette az önkormányzatoktól – közölte Berettyóújfalu polgármestere. Muraközi Istvánt a fejlesztésekről, a munkahelyteremtésről, az egészségturizmusról, a mezőgazdasági szakképzés beindításáról és a szociális szövetkezetek hasznosságáról kérdeztük.

Bővebben...
 

Natúrparkok koordinációs hálózata jön létre

E-mail Nyomtatás

A táji örökség, a kulturális hagyományok és néprajzi értékek megőrzéséért

 

Elfogadták a magyarországi natúrparkok 2015. és 2030. közötti időszakra szóló fejlesztési koncepcióját – közölte szerkesztőségünkkel a környezetügyért felelős helyettes államtitkár. Rácz András hozzátette, hogy a natúrparkok kiemelten foglalkoznak a természet és tájvédelem mellett a környezeti neveléssel, az turizmus-ökoturizmussal és a vidékfejlesztéssel.

 

Mi a magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepciójának célja?

 

–A magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepciójának célja, hogy a névhasználati címmel rendelkező natúrparkok, továbbá a natúrparki névhasználati cím megszerzését tervező szervezetek számára a 2015-2030-as tervezési időszakra olyan fejlesztési irányokat, ajánlásokat fogalmazzon meg, amelyek összhangban vannak a természetvédelmi, kulturálisörökség-védelmi, valamint a vidékfejlesztési prioritásokkal, ugyanakkor biztosítják a feltételeit a natúrparki mozgalomban rejlő lehetőségek minél teljesebb körű kihasználására. További célként fogalmazódott meg a koncepcióban rögzített kiemelt prioritások megvalósításhoz szükséges eszközrendszerre történő javaslattétel.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség