Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Magyarországot kell elsősorban nézni

E-mail Nyomtatás

Botrányokkal teli időszakban lett úszókapitány Hargitay András

 

Az elmúlt hetekben zajló botrány következményeként lemondani kényszerült a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Kiss László. Az utód mihamarabbi megtalálása rendkívül fontos volt, mert nyakunkon az Európa-bajnokság, közeleg az olimpia, ráadásul jövőre Magyarország rendezi a vizes világbajnokságot. A posztra Hargitay András volt az egyedüli jelölt, aki a rendkívüli körülmények ellenére gondolkodás nélkül vállalta a felkérést.

Az új úszókapitány nem csupán igent mondott lapunk megkeresésére, de a legkényesebb kérdésekre is kendőzetlen őszinteséggel válaszolt. Így a Kiss László-botrány lehetséges okai mellett azt is megtudtuk, hol tart és hogyan rendeződhet a Hosszú Katinka-ügy, mi a véleménye Gyárfás Tamásról, miért nem indul az Európa-bajnokságon Gyurta Dániel, illetve ilyen előzmények után miben reménykedhetünk úszóinktól a riói olimpián?

Bővebben...
 

Több pénz a halgazdaságoknak

E-mail Nyomtatás

A magyarországi gasztronómiai kultúra fejlődése szempontjából fontos lenne, ha a lakosság étrendjébe minél jobban beépülne a halfogyasztás

 

Az elmúlt hétéves európai uniós költségvetési időszak 13,7 milliárd forintos keretével szemben a jelenlegi időszakban több mint 16 milliárd forintot fordíthat Magyarország halgazdálkodási pályázatokra, amelyek a hazai halak tenyésztését, feldolgozását és fogyasztásának erősítését is szolgálják - közölte Viski József a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

 

 A 2007-2013-as ciklushoz képest a jelenlegi uniós költségvetési időszakban mekkora összeget fordíthat Magyarország halgazdálkodási pályázatokra?

 

–A Halászati Operatív Program (HOP 2007-2013) teljes forrása a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 13,7 Mrd Ft, amelynek előreláthatólag 100 százaléka kifizetésre kerül a program zárásáig az ágazat fejlesztéseinek megvalósítására. 

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében Magyarország számára a halgazdálkodás fejlesztésére az előző időszakhoz képest 12%-kal magasabb összeg - hazai társfinanszírozással együtt mintegy 16,05 Mrd Ft állhat majd rendelkezésre a következő időszakban, amelyet 2023-ig kell felhasználnia.

Bővebben...
 

Újra a csepelieké a napközis tábor

E-mail Nyomtatás

A szocialisták hazug, mutyis világa – csak az oktatás-nevelési területen – több milliárdos anyagi kárt okozott a kerületben

 

A csepeli önkormányzatnak sikerült visszavásárolnia egy Kis-Duna-parti telket a Hollandi úton. A fél Hősök tere nagyságú területen a tíz évvel ezelőtti adásvételkor a befektetőnek az volt a célja, hogy luxus lakóparkot épít, amivel tönkretették volna a csepeli Kis-Duna-part Budapesten is egyedülálló látványát és környezetét. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel volt polgármestere, aki hajdan tanárként a területen táboroztatta a gyerekeket, elmondta: akik korábban döntöttek a gyermekjóléti ingatlan tönkretételéről, ellehetetlenítéséről, eladásáról, most éppen a „pedagógussztrájkot” szervezik.

Bővebben...
 

Nem feledkeztünk meg a kárpátaljai egyházakról

E-mail Nyomtatás

A baloldaliak azt hiszik, diktálhatnak a püspököknek

 

Soltész Miklós államtitkár hibásnak tarja, hogy a nyugat-európai országok előbb nyújtanak távoli vidékeken élő idegeneknek támogatást, adnak nekik vízumot, mint akár a kárpátaljai magyaroknak vagy az ukránoknak. Ez a mi gondolkodásmódunktól távol esik, és ezért tartjuk fontosnak, hogy a kárpátaljai magyaroknak és ukrán embereknek segítsünk – közölte az államtitkár.

 

Államtitkár úr nemrég azt nyilatkozta, hogy Nyugat-Európa cserbenhagyta Ukrajnát. Mivel tudja alátámasztani ezt a kijelentését? Hiszen a Nyugat Ukrajnát támogatta az orosz-ukrán krízis idején, elég csak az embargóra gondolni.

 

–Amikor Ukrajna keleti részén elkezdődtek a harcok, akkor arról folyt a vita, hogy keleti szomszédunk Európához, vagy az orosz térfélhez tartozik-e inkább. Azt gondolom Ukrajna is Európa része, még akkor is, ha nem tagja az Európai Uniónak, mert történelmi hagyományunk, kereszténységünk, kultúránk sokkal inkább összeköt, mint elválaszt minket. Már akkor is felvetődött, hogy vajon ki kínál nagyobb támogatást Ukrajnának ahhoz, hogy nehéz gazdasági helyzetéből az ország kilábaljon. Az EU ugyan megígért sokféle támogatást, s közben az orosz-ukrán konfliktus következtében sokan meghaltak, családok mentek tönkre és az ukrán gazdaság még rosszabb állapotba került. Ukrajna gazdasága lejtmenetbe jutott, és ezért oktatási-, szociális rendszere, s az egész államigazgatás nagyon nehéz helyzetbe került. A bérek és a nyugdíjak rendkívül alacsonyak, s nagyon nehezen működik a közszolgáltatások egy része. Ebben a helyzetben a magyar állam sokkal nagyobb mértékben segít gazdasági erejéhez képest, mint az EU. Jól tapasztalható, hogy az unió vezetői nem figyelnek Ukrajna lakosaira, hanem sokkal inkább az illegális menekültek ellátásával, befogadásával foglalkoznak.

Bővebben...
 

A magyar pálinka minőségének védelme

E-mail Nyomtatás
Árban nagyon nehéz a gabonafőzetekkel versenyezni

 

Március végén köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT). Eddig a Pálinka Nemzeti Tanács véleményező - és javaslattevő jogkörrel működő konzultatív testület volt. A jogszabályi változások - a pálinka törvény módosítása - lehetővé teszik, hogy a PNT a továbbiakban megnövelt hatáskörrel rendelkezzen. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke érdeklődésünkre közölte, hogy nagyon nehéz azokban az országokban megismertetni a pálinkát, ahol a gyümölcsből egyáltalán nem készítenek alkoholos terméket, ezért hathatós marketing szükséges, s hozzá megfelelő forrás.

Bővebben...
 

Csökkent a hazai autólopások száma

E-mail Nyomtatás

Magyarország az utóbbi években egyszerre vált cél-, forrás- és tranzitországgá a gépjárműbűnözés terén

 

Az Interpol II. Globális Gépjárműbűnözés Elleni Konferenciájára 2016. februárjában Bangkokban került sor, ahol Bagi Ferenc r. alezredes, az ORFK Bűnügyi Osztályának kiemelt főnyomozója és Dr. Horváth Georgina r. törzszászlós, a Gárdonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója vettek részt és előadást is tartottak. Az első ilyen jellegű konferenciát 2013. november végén tartották Lyonban. Ennek apropóján az alábbiakról beszélgettem alezredes úrral.

Bővebben...
 

Vissza kell adni a népszavazás jogi súlyát

E-mail Nyomtatás

Nem támogatjuk a kötelező kvóta bevezetését

 

A Magyar Közösség Pártjához kötődő petíciós bizottságának tagjai 79 798 aláírással adták le április 11-én petícióját a belügyminisztériumba. A petíció olyan jogszabályi módosítások érdekében indult, amelyek a kormányt arra köteleznék, hogy tekintse érvényesnek a helyi népszavazások eredményét, különös tekintettel a települések közbiztonságát (például menekültügyi intézkedések), környezetvédelmi viszonyait és a település névváltoztatását érintő ügyekben. Őry Péter a petíciós bizottság elnöke kifejtette: jogosult a szlovák kormány a helyi népszavazás eredményeit figyelmen kívül hagyni, ami eléggé problematikus, hiszen ez a referendum intézményének a megcsúfolását jelenti.

Bővebben...
 

Gyermekpavillonnal újul meg a Székely Nemzeti Múzeum

E-mail Nyomtatás

Parkunkba szökőkutat tervezünk, a múzeumkerti koncerteknek amfiteátrumot

 

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója: látogatóbarát múzeumot akarunk kialakítani. Az utóbbi tíz évben sokat haladtunk ezen a téren, de még barátságosabbá kívánjuk tenni az intézményt.

 

Az Európai Unió jelenlegi költségvetési ciklusában újra pályázhatnak az intézmény százéves sepsiszentgyörgyi épületegyüttesének felújítására. Újra, mert hat évvel ezelőtt is pályáztak. Milyen eredménnyel?

 

–Hat évvel ezelőtt elfogadták a pályázatunkat, de úgymond vonal alatt sikerült a vizsgánk, tehát nem jutott pénz a kivitelezésre. Mivel a pályázat sikeres volt, de nem jutott rá forrás, ezért most azt aktualizáljuk az eltelt időszak függvényében. Fel kell tüntetni újra a módosult kiadásokat, költségeket. Célunk az, hogy XXI. századi szintre hozzuk a múzeumot.

Bővebben...
 

Emlék, vér, sikítás

E-mail Nyomtatás

Gárday Gábor operaénekes, színművész az Irodalmi Újság 1956. november 2-ai számát hozta el szerkesztőségünk felhívására. Ebben a lapban jelent meg először Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse. A művész megosztotta emlékeit olvasóinkkal

 

–Amikor gyönyörű forradalmunk és szabadságharcunk 1956-ban kirobbant 10 éves voltam. Ott laktunk szüleimmel és bátyámmal, ahol a forradalom „ lüktetett” , a Ferencvárosban a Ráday utca 64-ben.Petőfi Sándor csodálatos költeményében leírja: „Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem.” A közelben lakott egy kislány, akibe én akkor szerelmes lettem. Első szerelem és forradalom... Kimentem a Bakáts téri templomhoz,– ahol nagyszüleim esküvője volt–  és láttam, hogy a földön egymás mellett fekszenek – holtan, fiatal fiúk. Két bácsi sírt ásott. A bátyám hét évvel idősebb nálam, ő éppen abban az életkorban volt, amiben a forradalom fiataljai. Anyám rettegett, féltett és elzárta cipőnket, ruhánkat, nehogy kimenjünk az utcára. Mi azért persze kiszöktünk. Féltem, de izgatott is, amit láttam. Kezembe foghattam egy töltényt, kis zacskóba öntöttük a puskaport, és a nagyok megmutatták, hogyan kell durrantani. Ebből baj lett, mert egyik barátunk ujja leszakadt... Emlék, vér, sikítás. Értettem is meg nem is, hogy mi történik. Államosított szülők gyermeke vagyok, nagyon vártuk, hogy más világ jöjjön. Elég volt a hazugságból, a csalásból, a félelemből, a magyarság megnyomorításából. …Akkor láttam életemben először meghalni  egy embert .A Bródy Sándor utcában, a hóna alatt egy nagy kenyérrel, egy bácsi rohant át az utcán,  rálőttek, többet nem mozdult. Akkor volt a Rádió ostroma. Megfogtam bátyám kezét, s kértem, gyorsan menjünk haza, mert ez szörnyű.

Bővebben...
 

Az énektanítás varázslata

E-mail Nyomtatás

Az uniformizálás rombolja képességeinket, elzárja fejlődési útjainkat

 

Hruby Edit magánénekesnő, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanársegédje egyetemi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debreceni Konzervatóriumában szerezte Raicsné Szerdahelyi Éva növendékeként. Tanulmányai utolsó évében a Greater Buffalo Opera Company ösztöndíjasa lett Amerikában. Amerikából hazatérve egy éven át a Magyar Rádió énekese, majd a Budapesti Operabarátok Ösztöndíjasa lett. A Magyar Állami Operaházban Puccini Bohéméletének Musetta-jaként debütált, majd olyan darabokban énekelt, mint Bizet: Carmen, Britten: Peter Grimes, Verdi: Rigoletto, Vajda: Leonce és Léna, Kacsóh: János vitéz, stb. Ezzel párhuzamosan a Debreceni Csokonai Színházban Mozart: Varázsfuvolában Pamina, Cimarosa: Titkos házasságában Carolina. Tíz éven át a Pesti Vigadóban, majd a Belvárosi Színházban működő Interoperett primadonnája. Együtt dolgozott többek között Lukács Ervinnel, Medveczky Ádámmal, Kovács Jánossal, Pál Tamással, Oberfrank Péterrel, Köteles Gézával, Török Gézával, Kocsár Balázzsal, Kesselyák Gergellyel, Tokody Ilonával, Wiedemann Bernadettel, Kiss B. Attilával, Kertessi Ingriddel, Temessi Máriával, Fekete Attilával, csak hogy néhány nevet említsünk. Meghívott vendégművészként fellépett Európa szinte minden országában, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Romániában, illetve az Amerikai Egyesült Államokban. Énekesi pályafutása mellett mindvégig a tanításnak is ugyanolyan fontos szerepet tulajdonított. Majd’ 10 évig Újpesten a magánének-tanszak vezetője, jelenleg tanára, illetve az Erkel Operastúdió alapítója, művészeti vezetője.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség