Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Példaértékű magyar program

E-mail Nyomtatás

Elsődleges célunk a digitális gazdaság fejlesztése

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,5 milliárd forint uniós forrásból hároméves programot indít, amely az infokommunikáció, a digitális gazdaság területén megszülető innovatív magyar ötleteket karol fel és segít sikerre vinni a nemzetközi piacokon. Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár közölte, hogy a program nem pénzbeli támogatást nyújt, hanem a kedvezményezettek tényleges igényeihez igazodó szemléletformáló előadásokat, tanácsadást biztosít a külpiacra jutáshoz.

 

Mi a hároméves INPUT program lényege? S honnan az elnevezés?

 

– A lényeg, hogy ezzel a programmal nem magukat a startupokat (a startup általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti), hanem a digitális gazdaságot fejlesztjük. Az infokommunikáció nem csupán arról szól, hogy a lakosok mennyi eszközt használnak, mennyien férnek hozzá a digitális csatornákhoz, van-e ehhez megfelelő tudásuk, hanem a digitális gazdaságról is, melynek fejlesztése óriási hozzáadott értéket képes produkálni. Mindehhez sok képzett magyar emberre, diákra van szükség és az ő ötleteikből, kevés nyersanyag nélkül rendkívül értékes termékeket, szolgáltatásokat lehet kialakítani. Elsődleges célunk tehát a digitális gazdaság fejlesztése, amit több módon is el lehet érni. Az egyik, s mi ezen dolgozunk, hogy fölkaroljuk azokat az ötleteket, melyek egyetemeken, és különböző vidéki helyszíneken születtek meg, csak éppen megrekednek az ötlet szintjén, és kidolgozás hiányában, nem tudnak a hazai- és a nemzetközi piacra eljutni. Az, hogy strartup-fejlesztési programról beszélünk, azért lényeges, mert a projekt célcsoportjai a magas növekedési potenciállal rendelkező kezdeti szakaszban lévő vállalkozások vagy vállalkozással nem rendelkező ötletgazdák. A program egyrészt azért kapta az INPUT nevet, mert olyan kifejezést szerettünk volna használni, ami az informatikában ismert, másrészt ezek a vállalkozások, ötletek jelentik azt a bemeneti oldalt, amiből később sikeres projektek valósulhatnak meg.

Bővebben...
 

Átalakult a sport támogatása

E-mail Nyomtatás

Jó ütemben haladnak a magyarországi 17. FINA Világbajnokság előkészítő munkálatai

 

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár: a Budapesten és Balatonfüreden 2017. július 14–30. között megrendezendő vizes világbajnokság sikeres lebonyolítása rendkívül fontos, hiszen ez is befolyásolhatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázat eredményességét.

 

Megfelelő ütemben haladnak-e a 2017-es a vizes vb előkészületei?

 

– 2017. július 14–30. között két helyszínen, Budapesten és Balatonfüreden tartjuk meg a világbajnokságot. A vb eredetileg a mexikói Guadalajarában lett volna, ám 2015 februárjában Guadalajara visszalépett, s a 2021-es világbajnokság rendezője, Magyarország átvállalta a 2017-es világbajnokság rendezését. Ez óriási feladattal és kihívással jár, hiszen meg kell felelni a létesítményi követelményeknek; el kell készíteni a Dagály Úszóarénát. A munkálatok jól haladnak, az építők például hat héttel előbbre tartanak az időarányos tervhez képest. A szervezőbizottság létrejötte óta nap mint nap egyre többen dolgoznak a világbajnokság sikeres lebonyolításán, hiszen egy év múlva már a „hajrában” vagyunk. Soha nem volt ekkora esemény még Magyarországon, hiszen hat diszciplína jelenik meg egyszerre, szinte egy helyen, majdnem egy időben. Még egy úszó világbajnokság is nagy kihívást jelentene, de amellett lesz vízilabda, műugrás, óriás toronyugrás, szinkronúszás és nyílt vízi úszás is. Ezek helyszínét is biztosítani kell. A szervezőbizottság célja, hogy olyan eseményt rendezzen és mutasson meg a világnak Magyarország, hogy 2017 szeptemberében, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a limai közgyűlésén dönt az olimpiai pályázatokról, ránk essen a választás. Tehát a vizes világbajnokság sikeres megrendezése azért is rendkívül fontos, mert befolyásolhatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázat eredményességét.

Bővebben...
 

Elérhető a nullszaldós költségvetés

E-mail Nyomtatás

Az életünket rontó tehertől szeretnénk fokozatosan megszabadulni

 

Lehetséges és szükséges is úgy tervezni a költségvetést, hogy abban a hiány „nulla” legyen – mondta Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, aki szerkesztőségünk kérdésére közölte, hogy az alacsony államháztartási hiány és nyomában a csökkenthető GDP-arányos államadósság mérsékli a finanszírozási terhet, ami mozgásteret biztosít és segít tartalékokat képezni a hosszabb távú fenntarthatóság érdekében. Így a korábbi évek hitelfelvételeinek terhétől könnyebben tudunk megszabadulni és előbb utóbb több jut a társadalmi szolgáltatásokra. Az pedig természetes, hogy mindaddig nő az adósságállomány, amíg nem lesz kiegyensúlyozott a költségvetés bevételi és kiadási oldala.

Bővebben...
 

Tantermek, uszodák épülnek országszerte

E-mail Nyomtatás

Öt komplett iskolát a következő tanév végéig felépítünk

 

Tornatermek, tantermek és tanuszodák épülnek a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Program keretében az ország számos pontján az elkövetkező időszakban. Dr. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikai államtitkári feladatokat is ellátó helyettes államtitkára elmondta: a 78 projektre 38,7 milliárd forintot fordítanak 2018-ig, s hozzátette, hogy a kormány különösen fontosnak tartja, hogy a diákokkal megszerettesse a sportot, így a sport – életükbe beépülve – annak alapvető és természetes részévé váljon.

 

A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról. Az a cél, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását. Két év alatt történt valami előrelépés ebben az ügyben?

 

– A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. április 1-jétől vette át a programban szereplő fejlesztéseket. Az azóta eltelt időszakban az összes, addig még meg nem kezdett beruházás készen áll az indulásra. A végrehajtás érdekében tett intézkedések között a teljesség igénye nélkül említhető, hogy a tárca irányítása és koordinációja alatt a tornatermek kiviteli tervei elkészültek, a tanuszodák típustervét véglegesítették és a jogerős építési engedélyeket is beszerezték. Összeállt a végleges dokumentáció, mely alapján 2015. október elejére 18 tanuszoda és 22 tornaterem beruházás esetében kiírták a közbeszerzési eljárásokat. 2016 első félévében megkezdődik a kivitelezés és 17 esetben előkészítés alatt áll a közbeszerzési dokumentáció. 2016. I. félévében tehát az eddig még meg nem kezdett fejlesztések többségének kivitelezése is megkezdődhet és a 2016–2017-es tanévben valamennyi beruházás befejeződhet.

Bővebben...
 

Biztonságos, korszerű

E-mail Nyomtatás

Az ellenzők hibás prekoncepcióból indulnak ki

 

Dr. Aszódi Attila kormánybiztos: Brüsszelben támadják a magyar érdeket, pedig valós alternatívát nem képesek felmutatni a paksi beruházással szemben. Magyarország számára nagyon fontos a nukleáris energia, mert olcsó, s nálunk a villamosenergia-ellátást biztonságosan és gazdaságosan megoldani atomenergia nélkül nem lehet.

 

Az Európai Bizottság tavaly novemberben döntött úgy, hogy mélyreható vizsgálatot indít abban a kérdésben, hogy a paksi projekt tartalmaz-e állami támogatást. A vizsgálathoz kapcsolódó egy hónapos konzultációs időszak lehetőséget adott arra, hogy magyar és más uniós állampolgárok is véleményezhessék a beruházást. Mi volt a konzultációs időszak eredménye, és mikorra várható az Európai Bizottság döntése?

 

– Meglehetősen aktív volt az európai közösség a konzultációban. A tagállamok kormányai, uniós állampolgárok, európai cégek, civil és szakmai szervezetek is elmondták véleményüket. A visszajelzések szerint az igazán mély szakmai vélemények többsége a magyar kormány álláspontját támasztja alá. Meggyőződésünk, hogy minden tagállam maga választhatja meg a villamosenergia-ellátását biztosító energiamixet. Ez nemcsak az európai jog szerinti lehetőség, hanem természeti törvényszerűség is, mert az egyes tagállamok nagyon eltérő adottságokkal bírnak, amit figyelembe kell venni az áramellátás rendszerének megtervezésekor. Gazdasági oldalról pedig továbbra is az az álláspontunk, hogy ez a projekt olyan megtérülő beruházás, ami hosszú távon segít abban, hogy Magyarország olcsón, megbízhatóan, szén-dioxid-kibocsátás-mentesen jusson alaperőművi villamos energiához. Ennek alátámasztására számításokat is bemutatott a Magyar Kormány az Európai Bizottságnak. A két új paksi blokk meghatározó szereppel bír, mert alacsony önköltséggel, olcsón lesznek képesek a lakosság és az ipar számára villamos energiát biztosítani. Emellett a nukleáris energia használata az ellátás biztonságát is jelentősen növeli. Reméljük, hogy a beérkezett megjegyzések, észrevételek feldolgozása után az Európai Bizottság lezárja a mélyreható vizsgálatot és kialakítja álláspontját.

Bővebben...
 

Önkormányzatok a kvóta ellen

E-mail Nyomtatás

Állok elébe bármiféle vádnak

 

Tavaly tavasz óta példátlan nyomás nehezedik Európára és Magyarországra, a migránsáradat formájában. A kialakult helyzetre a brüsszeli bürokrácia értelmetlen és veszélyes választ adott – közölte Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, s hozzátette, hogy a Jobbik felelősség nélkül bármit mondhat, miközben képviselői voltak azok, akik a baloldallal karöltve nem támogatták a kerítés megépítését, a bevándorlási szabályok szigorítását, és azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjük meg a határokat az illegális bevándorlóktól.

 

Eddig több mint 900 önkormányzat fogadott el olyan határozatot, hogy támogatja a kormány migrációs politikáját; ezek képviselői a március 12-ei konferencián egyeztették teendőiket. Miben állapodtak meg a konferencián részt vevő polgármesterek?

 

– Az első és legfontosabb, hogy az életünket és a jövő nemzedékek életét is leginkább meghatározó témában létrejött egy ilyen példa nélküli összefogás. Több mint 900 város és falu vezetése, összességében 6,5 millió embert képviselve egységesen álltunk ki a kormány kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelme mellett. Elköteleztük magunkat amellett, hogy megvédjük a településünkön élő családokat és kitartunk amellett, hogy a kvótáról szóló végső döntést az embereknek kell meghozniuk. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mindenki részt vegyen a jövőbeni kvótaellenes népszavazáson és ennek érdekében aktívan kampányolni is fogunk önkormányzati szinten.

Bővebben...
 

Érdemi egyeztetés helyett látszategyeztetés folyik

E-mail Nyomtatás

Bábu nem leszek, nekem nem státus kell, hanem feladat, hatáskör, munka és felelősség

 

Gyenge az önkormányzatok érdekérvényesítő képessége, mert semmilyen eszköz sincs a kezükben. Tüntetni, sztrájkolni nem tudunk. Annyit tehetünk, hogy nyilvánosságra hozzuk a véleményünket – közölte Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, aki elmondta, hogy az állam az átvállalt éves törlesztőrészleteknél még nagyobb kötelezettséget rótt az önkormányzatokra, mégpedig finanszírozás nélkül.

 

„A kialakuló pártpolitikai-finanszírozási gyámságot ma már csak egy új politikai erő megjelenése oldhatná fel” – nyilatkozta polgármester úr nemrég az egyik napilapnak. Azt is közölte, hogy a pályázati pénzek elosztása legtöbbször pártszimpátia és nem pedig szakmai alapon történik. Az új politikai erő mitől lesz jobb, mint a mostani, hiszen az is pártoktól állna össze?

 

– A mostaninál jobbat nem nehéz találni. Ha csak azt nézzük, hogy milyen szinten centralizálta a kormány az ország működését, a források felhasználásáról a döntést, s a közoktatást hogyan központosította és mennyire rosszul, akkor azt gondolom, hogy ennél jobbat csinálni nem nehéz, a probléma csak az, hogy később mennyi vagyon marad, és mennyi pénz.

Bővebben...
 

Hang, karakter és szerep találkozásából születnek a nagy produkciók

E-mail Nyomtatás

Visszatértem Hollandiából, mert minden álmom, hogy az Operaházban énekelhessek

 

Fülep Máté operaénekes (bariton) 1986-ban született Miskolcon. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában magánének és nagybőgő szakon, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara énekművész-tanár szakán folytatta, ahol 2009-ben Köztársasági Ösztöndíjjal jelesre diplomázott R. Szerdahelyi Éva tanárnőnél. Számos hazai versenyen ért el kimagasló eredményt. Hat évig volt a Debreceni Csokonai Színház énekkarának tagja, miközben már szóló szerepekben is bemutatkozott, valamint dalestek és oratóriumkoncertek fellépője. 2009-ben debütált a Szegedi Nemzeti Színház Kamaraszínházában Mozart: Figaro házassága címszerepével. Eddigi fontosabb szerepei: Bagó (János Vitéz), Guglielmo (Cosi fan tutte), Ping (Turandot), Morales és Dancairo (Carmen), Silvio (Bajazzók), Belcore (Szerelmi bájital), a Don Giovanni címszerepe, Figaro (Figaro házassága), a Gianni Schicchi címszerepe és Marcello (Bohémélet). 2010-ben megkapta a Wagner Társaság Bayreuthi ösztöndíját. 2011-től Hollandiában a Hágai Királyi Konzervatóriumban opera mester szakon folytatta tanulmányait Rita Dams és Andrew Schroeder osztályában. Tagja lett a Holland Rádió és az Amszterdami Opera Énekkarának, valamint a Bach kórus és a Ribattuta együtteseknek. 2013 áprilisában a döntőben végzett a 8. Nemzetközi Hilde Zadek Énekversenyen Bécsben. Az elmúlt években számos oratórium és dalest szólistája volt Hollandiában. (Brahms: Német Requiem, Bach: Karácsonyi Oratórium, Rossini: La Petita messe solennelle, Schubert: Winterreise, Bach: János-passió, Máté passió, Dvorak: Requiem) 2014-től tagja a Capella Amsterdam Énekegyüttesnek, valamint a 2014-es évre elnyerte a Fischer Annie zenei alkotóművészeti ösztöndíjat. Az ösztöndíjnak köszönhetően, számos dalestet adott Magyarországon. 2015 szeptemberében debütált Donizetti Bolondokháza c. operája Eustachiójának szerepében, melyet a Magyar Állami Operaház rendezésében mutattak be.

Bővebben...
 

Keresettek a minőségi magyar borok a nemzetközi piacon

E-mail Nyomtatás

Világos és könnyen teljesíthető szabályokat fogalmazunk meg az új jövedéki törvényben

 

Miként alakult az elmúlt években a borexport és a borimport értéke? Melyek a fontosabb felvevőpiacok? A keleti nyitás politikája is hozzájárult a magyar borok kiviteléhez? Mennyire számít piaczavaró tényezőnek az olasz bor Magyarországon? Miért szükséges módosítani a jövedéki törvényt? – kérdeztük Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkártól

Bővebben...
 

Hogyan tovább MKP?

E-mail Nyomtatás

El kell érnünk, hogy összefogással minél több magyar nemzetiségű képviselő legyen bent a pozsonyi parlamentben

 

Az alacsony részvételi arány a magyarok által lakott déli országrészben azzal is magyarázható, hogy a választópolgárok nemet mondtak a megosztottságra – szögezte le Szigeti László, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke, aki szerint az új szlovák kormányban a karmesteri pálca továbbra is Robert Ficónál maradt, akinek kitűnő csatlósa a Szlovák Nemzeti Párt. Ebben a formálódó kormányban a két kisebb jobboldali párt, így a Most-Híd is, csak a statiszta szerepét játszhatja.

 

Kielemezték már, hogy miért nem sikerült bekerülniük a pozsonyi törvényhozásba, s azt, hogy kit terhel ezért a felelősség?

 

– A választások utáni első országos elnökségi ülésen végeztünk egy rövid elemzést, majd feladatul adtuk a járási vezetőknek, hogy elemezzék a járások eredményeit. Ezeket a dokumentumokat már megkaptuk, és a húsvét utáni országos tanácsi ülésen elemezzük ki, hogy miért született ilyen választási eredmény. Úgy gondolom, hogy az MKP eredménye nem jó, de fiaskóról sem lehet beszélni, hiszen 105 ezer választópolgár szavazott a pártra. Ezért sem tartom indokoltnak a felelősök keresését. A politikai kultúrát tiszteletben tartva a párt elnöke megtette azt, amit ilyen esetben az íratlan etikai szabályok diktálnak, lemondott tisztségéről. Azonban nem őt terheli a felelősség azért, amiért az MKP ilyen eredményt ért el.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség