Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Interjú

Az ének a lelki gazdagság alapja

E-mail Nyomtatás

Szolmizáción felnőni egyet jelent a magyar zenei nyelv elsajátításával

 

Schwimmer János operaénekes, a Győri Nemzeti Színház tagja 1954-ben született. Tanulmányait 1975 és 1981 között a Zeneművészeti Főiskola ének szakán végezte. Tanárai Sziklay Erika és Polgár László voltak. 1981-től a győri színház magánénekese, Szent István díjas örökös tagja. 1989-ig a győri konzervatórium és zeneművészeti főiskola énektanára.

Főbb színházi szerepei: Sparafucile (Verdi: Rigoletto); Colline (Puccini: Bohémélet); Masetto (Mozart: Don Giovanni); Ferrando (Verdi: A trubadúr); Biberach (Erkel: Bánk bán); Cillei (Erkel: Hunyadi László); Frank (ifj. J. Strauss: A denevér); Zuniga (Bizet: Carmen); Fáraó (Verdi: Aida); Ping (Puccini: Turandot); Nonancourt (Nino Rota: A florentin kalap); Második őrt álló (Mozart: A varázsfuvola); Carnero (Strauss: A cigánybáró).

Filmszerepek: Konyec – Az utolsó csekk a pohárban (2006); Szabadság, szerelem (2006); Zsaruvér és Csigavér II.: Több tonna kámfor (2002); Zsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke (2001); Komédiások – Színház az egész… (2000); Kisváros (1993); Szomszédok (1993); Öcsi, a sztár (1988); Uramisten (1984). 1981-ben kezdte az énektanítást a győri konzervatóriumban, majd a főiskolán. 1990 óta a színház énekmestereként minden műfajban segíti éneklő kollégáit. A Pesti Magyar Színiakadémia hallgatóit is tanítja egyéni hangképzésórákon.

Bővebben...
 

Minőségi ellátás javítása a kórházban

E-mail Nyomtatás

Alacsony az egészségügyben dolgozók társadalmi presztízse

 

Február közepén négy, a legmodernebb technikával működő mobil röntgengéppel gyarapodott a kistarcsai Flór Ferenc Kórház eszközparkja, emellett korszerűsítették az intézmény nővérszállását is. Dr. Trombitás Zoltán, a kórház főigazgatója közölte szerkesztőségünkkel, hogy a fővárosban és környékén főleg a nővérek, a szakdolgozók hiánya, vidéken pedig inkább az orvoshiány jelent gondot.

 

„Közös érdek, hogy minél kevesebb időt kelljen a kórházban tölteni” – jelentette ki az átadón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Ezekkel a röntgengépekkel ez elérhető?

 

– Természetesen minden modern technikai eszköz által elérhető, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a kórházban. Hiszen ezekkel az eszközökkel jobb diagnosztizálási, gyorsabb és magasabb minőségi diagnózis nyújtására, illetve ellátásra nyílik lehetőség. Ez elősegítheti mindazt, amit miniszter úr megfogalmazott, mert ha minél kevesebben foglalják el az ágyakat, az a betegek, az orvosok, és a gazdaság érdeke is.

Bővebben...
 

Minden helyre jutni fog a felajánlásból

E-mail Nyomtatás

Ákos ötvenmillió forintot adományozott a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak

 

Amilyen hatalmas volt a médiavisszhang egy tavaly év végi Ákos-nyilatkozat kapcsán, annyira kevés szerkesztőségnél lépte át az ingerküszöböt az a tény, hogy az énekes – miután rendezte vitáját a német távközlési céggel – 50 millió forintot adományozott a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott és vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára. Lapunk Csaba testvért kereste meg a különleges támogatás kapcsán.

– Csaba testvér, kapcsolatuk Ákossal új keletű, vagy régi ismeretségről van szó?

Régi az ismeretség, nagyon sok éve már, hogy kapcsolatban állunk. Ákos gyakran meglátogat bennünket, nem egyszer családostól keresi fel a gyermekotthonunkat. Néhány alkalommal zenélt is a gyermekeinknek, akik csillogó szemmel hallgatták a muzsikáját. A közelmúltban felhívott telefonon, és jelezte, hogy szeretne velem találkozni, mert adományt szeretne felajánlani az alapítvány számára. Amikor megtudtam, hogy milyen hatalmas összegről van szó, hirtelen levegőhöz se jutottam, hiszen fennállásunk során magánszemélytől még soha nem részesültünk ilyen rendkívüli mértékű támogatásban. Ezúton, a Magyar Fórum hasábjain is szeretnék köszönetet mondani Ákosnak nagylelkűségéért. Isten fizesse meg!

Bővebben...
 

Kockázatmentes állampapírok

E-mail Nyomtatás

A lakosok így biztonságban tudhatják a pénzüket

 

Állampapír-értékesítési pontot nyitott Dunakeszin a Magyar Államkincstár. Dióssi Csaba, polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a kisemberek is könnyebben fektetik be megtakarításukat a kockázatmentes állampapírba, ha azt lakhelyükön tehetik. A település vezetőjét a nem kötelező védőoltások támogatásáról és a népkonyha létesítéséről is kérdeztük.

 

Mit jelent a város életében, hogy a Magyar Államkincstár állampapír-értékesítési pontot nyitott?

 

– Nagyon jó gondolat, hogy a lakosság helyben tud vásárolni állampapírokat az Államkincstártól, s ezzel gyakorlatilag lehetőségük nyílik arra, hogy a legbiztonságosabb formát válasszák. Így a piacon példátlan hozamot produkáló állampapírokat nem bankon keresztül, hanem közvetlenül vehetik igénybe. Az állampapírok kockázat és hozam aránya meglehetősen kedvező. Nem véletlen, hogy az elmúlt években, évtizedekben sok bank állampapírba helyezte a pénzét, és így jutott hozamhoz. Most a lakosság a bankokat kihagyva képes a nagyobb hozamot realizálni. Dunakeszi lakosságának jelentős része Budapesten dolgozik, jól eligazodik az internet világában, így korábban is tudta kezelni az ilyen jellegű államkincstári ügyleteket. Azok számára előnyös az állampapír-értékesítési pont, akik nem a fővárosban dolgoznak, illetve nem mozognak otthonosan az internetes banki felületeken, így kisebb megtakarításaikat be tudják fektetni, méghozzá biztonságos módon. Éppen ez a célcsoport volt, amelyik korábban áldozatul esett különböző szélhámosságnak. Az értékesítési pont megnyitásával most ez a típusú kockázatmentes befektetés számukra is rendelkezésükre áll, s nem csak azok vehetik igénybe a különböző lejáratú és formájú, forint alapú értékpapírok nyújtotta lehetőségeket, akik pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

Bővebben...
 

Oroszország számít a magyar technológiai fejlesztésekre

E-mail Nyomtatás

Magyarországot is súlyosan érinti a nyers tej árának csökkenése

 

Február elején Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterének első helyettesével, Jevgenyij Gromikóval tárgyalt Moszkvában. Államtitkár úr érdeklődésünkre megerősítette, hogy a kormány mindent megtesz az embargó és a nemzetközi piaci helyzet által okozott árletörő hatások hazai kompenzációjának érdekében.

 

Milyen kérdéseket vitattak meg, s mindezek mennyiben kapcsolódtak a keleti nyitás politikájához?

 

– A találkozón a legnagyobb hangsúlyt az embargós korlátozások okozta piaci változások, illetve – Oroszország importkiváltási programjához kapcsolódva – a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológiai transzfer lehetőségeinek áttekintése kapták. Az orosz fél a magyar vetőmagok, kertészeti szaporítóanyagok, illetve tenyészállatok iránti igényét fogalmazta meg. A tudományos és technológiai együttműködés mellett az orosz piac számos, az embargó hatályán kívül eső termék esetében lehet potenciális felvevőpiac, ilyen például a bor, az élő pulyka, kacsa és liba. Egyeztettünk a Magyar–Orosz Mezőgazdasági Munkacsoport következő üléséről is.

Bővebben...
 

Délvidék magyarságáért

E-mail Nyomtatás

Egyre fokozódó elvárás, hogy Szerbia változtasson magatartásán

 

Mit tartalmaz a Szerbiáról szóló országjelentés? Érvényesülnek-e a kisebbségi jogok? Volt-e előrehaladás a médiaszabadság kérdésében? Mit jelent a kisebbségi akcióterv? Hogyan ítéli meg, hogy Szerbia Oroszországgal közös hadgyakorlatokra készül? A délvidéki magyaroknak miért érné meg az EU-csatlakozás? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Deli Andort, aki a néppárti frakció fideszes tagjaként bőven kivette részét a Szerbiáról szóló jelentés több módosítási indítványának a kidolgozásában.

 

Február elején elfogadta az Európai Parlament a 2015-ös szerb országjelentést. Az előző jelentésekkel összehasonlítva jobb vagy rosszabb a mostani?

 

– Az Európai Parlament éves országjelentései a tagjelölt országok, így Szerbia viszonylatában is olyan elemeket iktatnak be, amelyek az adott évben különösen aktuálisak, illetve az elmúlt hónapok eseményeit értékelik. Ez pedig egy állandóan változó dolog, aminek következtében nehéz lenne jobbnak, illetve rosszabbnak címezni az adott jelentést. Az, ami azonban egyértelmű, hogy vannak és Szerbia EU-s csatlakozásáig még bizonyára számos évben lesznek is olyan kérdések, amelyek vonatkozásában az Európai Parlament kimondja, hogy további intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy Szerbia megfeleljen az európai elvárásoknak. Ilyen például a szerb külpolitika fokozatos összehangolása az EU által meghatározott irányvonallal, elsősorban Oroszország vonatkozásában, de itt van még a sajtószabadság kérdése, az igazságügyi reform folytatása vagy a korrupció elleni harc fokozása.

Bővebben...
 

Foglalkoztatás és oktatás a rácsok mögött

E-mail Nyomtatás

Az új börtönöket nemcsak megépíteni, de működtetni is kell

 

A büntetés-végrehajtás szakszerűen, törvényesen és kiválóan végezte a munkáját tavaly - így értékelte Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a szervezet tevékenységét. A szakmai mutatókról, a férőhelybővítésről, a migrációs helyzet kezeléséről és a fogvatartottak foglalkoztatásáról Csóti Andrást,a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát kérdeztük. 

 

 Visszatekintve a 2015-ös évre, mit tart a büntetés-végrehajtási szervezet legfontosabb eredményének?

 

–Azt, hogy a börtönök működése biztonságos, szakszerű és jogszerű volt, a múlt évben sem történt a közrendet, a köznyugalmat megzavaró esemény.

 

Azért a migránsok tömeges átvonulása eléggé megzavarta hazánk lakosságának a köznyugalmát.

 

–Kétségtelen, hogy számunkra is új, rendkívüli feladatot jelentett a migrációs helyzet megoldásában való közreműködés. Szervezetünk a tranzitzónák és a táborhelyek kialakításában, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal objektumaiban elhelyezett személyek élelmezésében, az ideiglenes biztonsági határzár elkészítésében, és az idegenrendészeti őrizet végrehajtásában vállalt szerepet. Mindezek felett a határzár elemeinek beszerzése és gyártása, illetve Magyarországon egyedülálló módon a NATO-drót gyártásának beindítása is szerepelt a feladataink között. A munkálatokban több száz kollégánk és elítélt vett részt. A büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai pedig jelentős mértékű logisztikával, a menekülttáborok ellátásával és a határzárral kapcsolatos gyors és hatékony beszerzésekkel vettek részt a helyzet kezelésében. Igaz, hogy az idegrendészeti őrizet kapcsán kommunikációs, etnikai és vallási problémák is adódtak, de ezeket is sikeresen kezelte a szervezet. Január közepén a büntetés-végrehajtási szervezetnél levő utolsó idegenrendészeti őrizetest is átadtuk a társhatóságnak, azóta viszont – ahogy növekedett a tiltott határátlépők száma – újból végrehajtjuk az őrizetet. 

Bővebben...
 

Akik a saját nevüket adják portékájukhoz

E-mail Nyomtatás

A családi vállalkozások jövőre is pályázhatnak uniós forrásra

 

Magyarországon a GDP 50-60 százalékát, a foglalkoztatottsági szintnek pedig a felét a családi vállalkozások adják – emelte ki Rétvári Bence államtitkár, s hozzátette: fontos, hogy a kormányzat a családok gazdasági összetartó erejét is támogassa.

 

A 2015-ben indult új uniós ciklus forrásaiból mekkora szelet jut a családi vállalkozásoknak?

 

– A tavaly indult, új uniós ciklus forrásainak 60 százalékát vállalkozásfejlesztésre fordítja a kormány, amelynek kedvezményezettjei a kis- és középvállalkozások, így a családi vállalkozások is. Ezek a pályázatok a vállalkozásindítástól a fejlesztésig sokféle területet érintenek, és zömmel vissza nem térítendő támogatások.

Bővebben...
 

A Graboplast és a magyar gazdaság érdekei összekapcsolódnak

E-mail Nyomtatás

A nemzetközi cégek elsősorban gazdasági érdekeikhez kötődnek, míg a magyar nemzeti vállalatok, ahogy mi is Magyarországhoz

 

Minden termékünkkel piacvezetők vagyunk Magyarországon. A Graboplast exportvállalat, s a magyar politikának is az a célja, hogy növelje a magyar tulajdonú cégek exporttevékenységét. Tevékenységünk összhangban áll a magyar gazdasági vezetés célrendszerével – közölte Jancsó Péter, vezérigazgató, és kiemelte, hogy hazánk nem lehet erős, ha gazdaságának elsöprő többsége külföldi kézben van.

 

Február elején átadták a Grabo Design Padlógyárat Tatabányán. Miniszterelnök úr az ünnepélyes avatáson úgy fogalmazott: a Graboplast újabb lépést tett a világcéggé válás felé. Az a céljuk, hogy ne csak a hazai igényeket elégítsék ki?

 

– Igen, de ez eddig is így történt, hiszen cégünk 94%-ban exportra gyárt. Minden 100 méter termékünkből 94-et külföldön értékesítünk. Miniszterelnök úr idézett mondata mögött az a gondolat húzódhat, hogy mi most is a világ több mint 80 országába szállítunk, mert kinőtte a magyar piacot a Graboplast. Minden termékünkkel piacvezetők vagyunk Magyarországon. A magyar padlópiac nem túlzottan nagy, ezért kénytelenek voltunk már évekkel ezelőtt nyitni a világpiac felé. Exportvállalat vagyunk, annak minden ismérvével. A magyar politikának is az a célja, hogy növelje a magyar tulajdonú cégek exporttevékenységét. Tehát mi beleilleszkedünk a magyar gazdasági vezetés célrendszerébe.

Bővebben...
 

Operaénekesnek lenni életforma

E-mail Nyomtatás

Ne csak az anyagiak határozzák meg a műsorpolitikát

 

Lázin Beatrix operaénekesnő Budapesten született, ott folytatta zenei és énektanulmányait. Diplomáját a Budapesti Tanítóképző Főiskolán szerezte ének-zene szakon. 1997-ben megkapta a Nemzeti Filharmónia opera-, oratóriuménekesi oklevelét. 1997-től 2010-ig a Budapesti Opera Társulat – jelenleg Bel Canto Operatársulat – opera- és operett-előadásaiban lépett fel. 1997-től a Győri Nemzeti Színház magánénekese.

Fontosabb szerepei: Puccini: Turandot – Turandot; Bizet: Carmen – Carmen; Puccini: Tosca – Tosca; Mascagni: Parasztbecsület – Santuzza; Mozart: Don Giovanni – Elvira; Erkel: Hunyadi László – Szilágyi Erzsébet; Erkel: Bánk bán – Gertrudis; Offenbach: Hoffmann meséi – Giulietta; Mozart: A varázsfuvola –Második dáma, Mozart: Cosi fan tutte – Dorabella; Verdi: Rigoletto – Maddalena; Verdi: Otello – Emilia; Verdi: Traviata – Flora; Kálmán: Marica grófnő – Marica; Kálmán: A csárdáskirálynő – Szilvia; Huszka: Mária főhadnagy – Antónia; Strauss: Denevér – Rosalinda, Orlovsky; Ábrahám: Bál a Savoyban – Tangolita; Fényes: Maya – Maya; Kodály: Háry János – A császárné; Kacsóh: János vitéz – Francia királyleány; Hammerstein: A muzsika hangja – Margit nővér; Wildhorn: Jekyll és Hyde – Lady Beaconsfield. Számos alkalommal fellépett német nyelvű opera- és operett-előadásokon, gálaműsorokban Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Finnországban, majd Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Díjak, kitüntetések: Szent István-díj, Kisfaludy-díj, Ezüst emlékérem 10 éves győri munkásságának elismeréséül.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség