Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Kampány a védőoltás mellett

E-mail Nyomtatás

Támogassa az állam a rotavírus elleni oltóanyag árát

 

A rotavírus a magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó megbetegedések leggyakoribb kórokozója világszerte, ami felnőtteket is megfertőzhet, de leginkább a csecsemőket és kisdedeket veszélyezteti, akik a kiszáradás miatt akár kórházba is kerülhetnek. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnöke kérdésünkre kifejtette: az oltásellenes fórumokon nagyon sok szakmaiatlanságot, ostobaságot lehet olvasni. Egy oltóanyag bevitele sokkal kisebb terhet jelent az immunrendszerre, mint maga a betegség.

 

Mely évszakokban tarol leginkább a rotavírus?

 

– Ez a vírus egész évben, de főleg a téli, kora tavaszi – januártól márciusig tartó – időszakban fertőz.

 

Melyek a legjellemzőbb tünetei?

 

– Ellentétben más hasi vírusfertőzésekkel, majdnem mindig, de a komolyabb lefolyása feltétlenül magas lázzal, erős hányingerrel, hányásokkal, heves hasgörccsel és hasmenéssel jár. Kiemelem a magas lázat és a hányást, mert nagyon sokszor nem a hasmenés mértéke miatt kerül be a gyermek a kórházba, hanem azért, mert nem bír inni, és ezért kiszárad.

Bővebben...
 

Fortuna drogja

E-mail Nyomtatás

A játékfüggő az egész családját megkárosítja

 

A kaszinók működése nem csupán a játékszenvedéllyel élők miatt aggályos, de a környékbeli bűnözés erősödése miatt is – fejtette ki érdeklődésünkre a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének szóvivője.

 

Önök a kaszinók nyitva tartásának korlátozását kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől. A kaszinó régen olyan egyesületet jelentett, amely a közművelődés és az ország fejlődésének előmozdítása érdekében jött létre, ma olyan létesítmény, amely helyt ad a különböző szerencsejátékoknak és falain belül hazardírozhatnak a játékosok. Kaszinókat manapság általában szállodákban, éttermekben, bevásárlóközpontokban vagy éppen nagy luxushajókban létesítenek, illetve minden olyan frekventált helyen, ahol nagy turistaforgalom várható. Amennyiben a nyitva tartást korlátozzák, nem félő, hogy visszaesik a turisták száma?

 

– Azért azt vizsgáljuk meg, hogy hol nyitottak kaszinók. Például a VIII. kerületben, a III. kerületi bevásárlóközpontban és Zuglóban. A Párisi udvarban két kaszinó is működik, azokat nyáron talán látogatják a turisták. A többit nem, hiszen szinte lakótelepek mellett találhatók és a főváros dzsumbujának közepén. Öt kaszinó működik tehát Budapesten, három vidéken, de azok közül az egyiknek lejár a koncessziója. Egyetlenegy kaszinóba 130 ezer ember látogat évente. Országos szinten körülbelül 1 millió főre tehető ez a szám. Ha az 1 millióból 10 ezer a turista, aki ezeket a kaszinókat látogatja, akkor sokat mondok. A kaszinókba főleg szegény emberek járnak, akik nap mint nap reménykednek, hogy Fortuna asszony kegyeltjei lesznek, sajnos ezek mind játékfüggők. Ők munka helyett naponta eljátsszák a pénzüket. Napi szinten egy kaszinó látogatottsága 2-3 ezer ember. A kaszinók jelenleg 24 órán keresztül vannak nyitva. Mi azt szeretnénk, ha a nyitvatartási időt korlátozná a kormány. Egy kaszinóban körülbelül 200 pénznyelő automata üzemel, s ha korlátozzuk a nyitva tartást, akkor azzal elérjük, hogy valaki ne négy-öt órát üljön egy játékgép előtt, addig, míg pénz van a zsebében. Nem abszurd, hogy egy kaszinó egész nap üzemel, de ha bárki el akar menni egy patikába, vásárolni, nem tudja megoldani. Magyarországon szinte csak a kaszinók vannak nyitva 24 órán keresztül, és állnak rendelkezésre a több százezer játékfüggő szolgálatára. Ez olyan, mintha a drogot legalizálnák és létrehoznák az értékesítő helyeket.

Bővebben...
 

A népzene világából az opera színpadára

E-mail Nyomtatás

Ezen a pályán folyamatosan tanulni kell

 

Sándor Csaba, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese 1989-ben Csíkszentsimonban született. Hatodikos korában népdalvetélkedőn vett részt. Továbbjutott a megyei megmérettetésre. Középiskolai tanulmányait a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum klasszikus énekszakán végezte, tanára Adorján Attila. Tanulmányait a Nagyváradi Állami Egyetem operaének szakán folytatta, Simona Boboia és Marian Boboia egyetemi tanárok osztályában. Harmadévesen a Balassi Intézet ösztöndíjával Budapestre került. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, ahol Marton Éva volt a mestere. A 2012–2014 közötti időszakban a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia operaénekesi szakán mesterizett, tanára Marius Vlad Budoiu volt. Bekerült a Kolozsvári Magyar Opera énekkarába, majd 2014-től a Kolozsvári Magyar Opera szólistája. Főbb szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), címszerep (Kodály: Háry János), Tiborc (Erkel: Bánk bán), Masetto (Mozart: Don Giovanni), Leánder (Tallér: Leánder és Lenszirom), Tom (Verdi: Az álarcosbál), Papageno (Mozart: A varázsfuvola), Schaunard (Puccini: Bohémélet), Morales (Bizet: Carmen). Több oratórium szólistájaként is fellépett a brassói Fekete templomban, a kolozsvári Piarista és Szent Mihály templomokban.

 

A 2015–2016-os évadban a Magyar Állami Operaházban három szerepet is énekel. Ez volt az egyik álma?

 

– Az egyik álmom azt volt, hogy Pesten, a kiváló olasz basszbaritonnal, Ildebrando D’Arcangelóval énekelhessek egy színpadon. Ő sajnos visszamondta a Don Giovanni címszerepét, de az, hogy Erwin Schrott-tal énekelhettem, az is egy megvalósult álom volt. Erwin Schrott színpadi játéka, muzikalitása, szerepkidolgozása példamutató. Ez nem is csoda, hiszen több mint 10 éve énekli kiválóan ezt a szerepet. Érdekes, hogy ő énekel Don Giovannit, Leporellót és Figarót (Mozart) is; öröm nézni az alakítását, öröm vele játszani.

Bővebben...
 

Zsákmánypártok

E-mail Nyomtatás

Célunk, hogy az erdélyi magyar képviselet minőségileg és számarányában is megerősödjön

 

Mit várnak a Dacian Ciolos által vezetett kormánytól? Mi az új területi-adminisztratív reform lényege? Melyek az Erdélyi Magyar Néppárt régióalakítási javaslatai? 2016-ban választ Románia: szövetségben, vagy egyedül indulnak? E kérdésekkel kerestük föl az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét.

 

Mit várnak az új román kormánytól?

 

– A jelenlegi kormány esélyt jelent Románia normalizálódására. Dacian Ciolos már megválasztásakor bejelentette, hogy egy bő egyéves mandátummal rendelkező, szinte ügyvivőnek nevezhető kormánynak a feje. S mi azt várjuk ettől a kabinettől, hogy korrektül megszervezze a 2016-os helyhatósági választásokat, és továbbra is tartsa magát ahhoz az állásponthoz, miszerint a menekültügy kapcsán a Brüsszelből a tagállamokra erőltetett kvótát el kell törölni, illetve hogy az állampolgárokat megóvja attól a társadalmi veszélytől, amelyet a több százezer menekült Európába való áramlása jelent. Ez jelenleg a legnagyobb kihívás. Belpolitikailag azt várjuk, hogy 26 évvel a rendszerváltozás után a történelmi egyházak, és más csoportok ingatlanjait szolgáltassa vissza, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne a magyarok ellen hergeljék egyes román politikusok a közhangulatot. Sajnos ez utóbbi téren igen negatív tapasztalataink vannak, gondolhatunk elsősorban a kézdivásárhelyi esetre.

Bővebben...
 

Családias fészek az árvák számára

E-mail Nyomtatás

Nem kínlódni kell a gyermekekkel, hanem szeretetben nevelni

 

Bakó Pál ferences szerzetes Székelyföldi Orbán Balázs-díjat kapott. A 2011-ben alapított díjat azoknak a magán- és jogi személyeknek adományozzák, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért, valamint elévülhetetlen érdemeket szereznek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában. Pál atyát – polgári nevén Bakó Bélát – a cigány- és börtönpasztorációról, a Szent Erzsébet Társulás munkájáról, életútjáról, nevelési alapelveiről kérdeztük.

 

Pál atyát nemrég Orbán Balázs-díjjal tüntették ki, amihez szívből gratulálunk. Mit jelent ez az elismerés egy ferences pap számára?

 

– Először is örömet jelent számomra ez a díj, s a további munkámhoz biztatást, bátorítást. A díj tehát kötelez továbbra is az élet szolgálatára, az élet mentésére, átmentésére, irányítására. A fenntartások nélküli szolgálatra.

Bővebben...
 

„Nem került a csizma a földre”

E-mail Nyomtatás

Csak szárazföldi erők bevetésével lehetne az Iszlám Államot legyőzni

 

Magyarország biztonsági környezetéről, az ukrajnai konfliktusról, a terrorizmus kihívásairól, és a bevándorlók áradatáról lapunknak Vargha Tamás miniszter-helyettes nyilatkozott, aki elmondta, hogy rossz megoldás, mikor a cselekedni képtelen Európai Unió bürokratái 120 ezer bevándorlót a kötelező betelepítési kvóta alapján akarnak elosztani a tagállamokban, miközben a bevándorlók száma összességében, idén meghaladta az egymilliót.

 

Azért tartotta éppen Székesfehérváron a konferenciát a Magyar Atlanti Tanács, mert a városban NATO-parancsnokságot létesítenek?

 

– Amikor két évvel ezelőtt elkezdtük a rendezvényt szervezni, még nem tudtuk, hogy ez az összekötő feladatokat ellátó törzselem Fehérváron lesz. Székesfehérvár katonaváros, ez pedig kellő indok volt arra, hogy a konferencia helyszínéül szolgáljon.

Bővebben...
 

Csillebérc a magyar fiataloké

E-mail Nyomtatás

A szocialista kormányzás idején többen arra játszottak, hogy majd elévül mindenfajta igény

 

Egyértelmű a jogerős bírósági ítélet és a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központnak minél előbb azokat kell szolgálnia, akiket megillet, a fiatalokat – jelentette ki Rétvári Bence, és felidézve a korábbi szlogent, miszerint „az úttörő nem lop, csak szerez”, elmondta: a rendszerváltás előtt, az utolsó pillanatban játszották át a 4,5 hektáros ingatlant.

Bővebben...
 

Kárpátalja magyar gyermekeiért

E-mail Nyomtatás

Megnyitottuk a székelyföldi Erzsébet-tábort

 

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány újfent kiírta az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázatot. Győri-Papp Judit, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány marketing- és kommunikációs vezetője kiemelte: a zánkai és a székelyföldi Ivóban lévő Erzsébet Táborok fogadják a kárpátaljai magyar diákokat. A magyar kormány célja, hogy a kárpátaljai magyar családokat minden lehetséges módon támogassa.

 

Mióta üdülhetnek a kárpátaljai gyermekek az Erzsébet-program keretén belül?

 

– Az Erzsébet-program létrehozása óta, egészen 2012-től külhoni magyar gyermekek is üdülhetnek az anyaországban. Idén, tekintettel a kárpátaljai magyarság történetének egyik legsúlyosabb válságára, a kormány együttműködésével Alapítványunk kifejezetten a kárpátaljai magyar gyermekek táborozására vonatkozó pályázatot hirdetett meg. Ezzel a kormány célja, hogy a kárpátaljai magyar családokat minden lehetséges módon támogassa. A kiemelt program első üteme nyáron zajlott, tíz héten keresztül vártuk az Erzsébet Táborokba közel 3 ezer kárpátaljai magyar gyermeket. Most pedig, tekintettel a januári tanítási szünetre, folytatjuk ezt a sikeres kezdeményezést. Ennek keretében az Alapítvány ismét kiírta a pályázatot, amelyre több száz gyermek jelentkezését várjuk. Télen a zánkai és a székelyföldi Ivóban lévő Erzsébet-táborok fogadják majd a kárpátaljai magyar diákokat.

Bővebben...
 

Megújult a hírös város református múzeuma

E-mail Nyomtatás

Felélesztették Kecskemét ötvöshagyományát

 

Átadták a kecskeméti Ráday Múzeum új raktárát és foglalkoztató terét. Ezzel a fejlesztéssel tanulmányi raktárunk korszerűbb és elegánsabb lett több mint 10 éves állandó kiállításunknál. Amint módunkban áll, megújítjuk azt is – nyilatkozta lapunknak Dr. Fogarasi Zsuzsa igazgatónő.

 

Régi álmuk vált valóra azzal, hogy 100 millió forint összegű támogatással megújult a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma?

 

– Egyházkerületi fenntartásban működünk. A Magyarországi Református Egyháznak négy egyházkerülete van, s mindegyik élén püspök áll. A Dunamelléki a legnagyobb területen működő egyházkerület, gyakorlatilag a Duna-Tisza köze és Dél-Dunántúl tartozik hozzá. Nyolc egyházmegyéből áll, és ennek az egyház-igazgatási egységnek a múzeuma a kecskeméti. Múzeumunk gyűjtőterülete az egyházkerület egészére kiterjed. Onnan gyűjtjük a reformátusság emlékeit. Általában minden múzeumnak vannak raktározási problémái, ami vagy helyszűkét jelent, vagy hogy akár a műtárgyvédelmi, akár a vagyonvédelmi feltételeknek nem tudnak mindig pontosan megfelelni. Ezért a mi álmunk is az volt, hogy egy új, az intézményhez méltó, vagyonvédelmi szempontoknak megfelelő és nagy alapterületű raktárt kapjunk, ahol nyugodt körülmények között, a szakmai feltételeknek megfelelően raktározhatjuk tárgyainkat.

Bővebben...
 

A szembesülés ösvényén

E-mail Nyomtatás

Elengedhetetlen, hogy a gyerek is akarja, és a szülő is jóváhagyja a terápiát

 

Függőségben szenvedő gyerekeknek nyitott rehabilitációs otthont Ráckeresztúron a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója. A fiatal fiúk önkéntesen vehetnek részt a programban, szenvedjenek akár kémiai vagy viselkedési, például számítógép-, illetve Facebook-függőségtől. Orsolics Zoltán Zénó, az otthon és a program szakmai vezetője érdeklődésünkre közölte: már az is nagy siker, ha egy pozitív függőségbe csap át a személyiség; gondolok a szenvedélyes futballozásra, zenélésre.

 

Több mint tíz éve a Ráckeresztúri Drogterápiás Intézet terápiás munkatársa. Miben különbözik egymástól a két intézmény feladata?

 

– A misszió 1987-ben kezdte el a működését Ráckeresztúron, és alapvetően felnőtt rehabilitációval foglalkozik. Néhány éve gondoltunk arra a különböző statisztikai adatokat vizsgálva, mikor láttuk, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el drogozni, és újabb szereket használni, hogy teljesen külön épületben, és más programmal kellene kezelni a tinédzsereket. Lehetőségünk adódott egy „rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése” pályázat kapcsán arra, hogy megépítsünk egy teljesen új intézményközpontot. Ami a felnőtt rehabilitációs intézettől 300 méterre fekszik, de azért egy utca elválaszt minket egymástól. Itt 10-től 18 éves korig, gyermek- és fiatalkorúak addiktológiai rehabilitációjával foglalkozunk. Az intézmény szintén bentlakásos, de sokkal rövidebb terápiás programmal működik. A program főleg az életkori sajátosságok és az új designer drogok megjelenése miatt tér el a felnőttekre vonatkozótól.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség