Interjú

Mamahotel vagy papabank helyett

E-mail Nyomtatás

Egzisztenciát itthon

 

Ötmilliárd forintos fejlesztési forrásból, 2020-ig szóló program keretében segíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fiatalok felkészülését az életpályájuk elkezdésére, a munkába állásra és a családalapításra. Schanda Tamás helyettes államtitkár: elsősorban a 12–25 éves korosztályt szólítjuk meg, de az ennél idősebb fiatalokra is odafigyelünk és eljuttatjuk hozzájuk az őket érintő legfontosabb információkat.

 

Annyira rossz Magyarország gazdasági és demográfiai helyzete, hogy olyan pályázatot kell kiírni, amely felkészíti az ifjúságot a munkába állásra és a családalapításra?

 

– A gazdasági és demográfiai mutatók látványosan javultak, de még van tennivalónk. Ez a fejlesztési projekt, a Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve program, a korábban megvalósult Új Nemzedék Program folytatása. Segítenünk kell a magyar fiatalokat, hogy egyénileg és közösségileg is sikeresekké váljanak. Három területen látjuk, hogy szükséges lépéseket tenni: a fiatalok foglalkoztatottságának növelése, a családalapítás és gyermekvállalás támogatása és az ifjúsági közösségek megerősítése. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy olyan információkhoz jussanak, amelyek megkönnyítik továbbtanulásukat, munkahelyi elhelyezkedésüket, vállalkozóvá válásukat, és megismerjék a családalapításhoz és a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kedvezményeket. Ebben a siker egyik alapvető feltétele, hogy a fiatalok mindennapi kommunikációjához, a nemzedék „nyelvéhez igazodva” közöljük az információkat.

Bővebben...
 

Erősítjük üzleti kapcsolatainkat

E-mail Nyomtatás

Magyarország javára fordítható a latin-amerikai gazdasági fejlődés

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium október 15–16. között rendezte meg a II. Magyarország–Latin-Amerika Fórumot. Az uniós országok rangsorában a latin-amerikai és az afrikai exportot tekintve Magyarország a 23. helyen állt, amikor a déli nyitás stratégiáját bejelentettük – közölte megkeresésünkre Bus Szilveszter helyettes államtitkár, s kijelentette: a magyar diplomácia ennél sokkal jobb pozíció elérésére törekszik.

 

Különbséget tehetünk a déli nyitás politikáján belül a latin-amerikai és a dél-amerikai országok között?

 

– A déli nyitás politikája egységben kezeli Latin-Amerikát, amely földrajzi és kulturális értelemben is egy szélesebb entitást jelez, mint a Dél-Amerika megjelölés. A déli nyitás másik fókuszterülete az afrikai kontinens.

 

A magyar exportnak hány százaléka jut jelenleg a latin-amerikai térségbe?

 

– A fölvetett kérdés volt az egyik motivációja annak, hogy a kormányzat elindította a déli nyitás stratégiáját, ugyanis a magyar export 2,3 százaléka jutott akkor Latin-Amerikára és Afrikára. A mérvadó EU-s tagországok hasonló indexe kétszer-háromszor magasabb a miénknél. Ezt fölismerve kellett lépnünk azzal a határozott szándékkal, hogy külgazdasági tevékenységünket Latin-Amerika irányában is jobban diverzifikáljuk, és Magyarország javára hasznosítsuk azokat a lehetőségeket, amelyek a szubkontinens potenciáljából, fejlődéséből erednek.

Bővebben...
 

Forradalom és megtorlás a Dél-Alföldön

E-mail Nyomtatás

I.rész: Dr. Fejér Dénes, a POFOSZ Csongrád megyei elnöke, 56-os elítélt, forradalmár

 

„Az a néhány nap 1956 októberének végén az egyik legnagyobb csoda a magyar történelemben. E tízmilliós nemzet napok alatt, központi előkészítés és irányítás nélkül végrehajtotta demokratikus nemzeti forradalmát. Úgy, hogy a minden ellenállás letörésére felkészített ÁVH-s, a csaknem egymillió kommunista párttagság nem hogy nem tudta megakadályozni, hanem még a párttagok közül is sokan a forradalom mellé álltak. Nem szavakkal – cselekvő részvétellel. Amiért a megtorlás során egyenrangúan meg is kapták büntetésüket.”

 

– A szülői házból keresztény erkölcsiséget és haza iránti elkötelezettséget hoztam magammal. Így aztán amikor 1956 őszén – hasonlóan a többi magyar nagyvároshoz – Szeged is mozgásba lendült, én is részesévé kívántam válni az eseményeknek. Október 19-ére hirdették meg az Ady téri egyetemi épületben a József Attila Kör vitaestjét, melyet nagy várakozás előzött meg. Elmentem, mint érdeklődő, mert a József Attila Kör tagjai, valamint a MEFESZ helyi vezetői közül sokakkal személyes kapcsolatban álltunk. Az esten felszólaló Baróti Dezső a Szegedi Tudományegyetem rektora után jelentkeztem szólásra és éles bírálattal illettem a József Attila Kör egyik elnökségi tagját, aki az ÁVH főhadnagya volt.

Bővebben...
 

Kibervédelem

E-mail Nyomtatás

Egyetemi képzés indul

 

A kritikus rendszerek esetében nem pusztán az adatlopás, az adatszivárgás jelent valós veszélyt, hanem ezen rendszerek, kritikus infrastruktúrák megrongálása, szabotálása is, amelyre az elmúlt években számos példa akadt. Tasnádi László államtitkárt arról faggattuk, hogy mennyire van hazánk kitéve a kiberfenyegetésnek.

 

Mik a magyarországi elektronikus információbiztonság legfőbb jellemzői?

 

– Magyarország információbiztonsági szempontból a világ más részein is ismert kihívásokkal áll szemben. A társadalom, a gazdaság és a kormányzat is egyre nagyobb mértékben támaszkodik az információs technológiára, egyre több és több informatikai szolgáltatás járul hozzá az ország fejlődéséhez. A technológiák és szolgáltatások rohamos fejlesztését azonban nem követte hasonló ütemben a biztonsági képességek kialakítása. Ennek oka elsősorban a nehezen észlelhető és a laikusok számára nehezen érthető kiberfenyegetések ismeretének hiánya és alábecslése, továbbá a szükséges szándék, szaktudás és motiváció hiánya.

Bővebben...
 

A közfoglalkozatás átmeneti jellegű

E-mail Nyomtatás

Kiemelt figyelmet fordítunk a munkaerő-piaci szempontból elmaradott térségek felzárkóztatására

 

A közfoglalkoztatás keretében munkát és jövedelmet, vagyis értékteremtő, társadalmilag hasznos elfoglaltságot kínáltak az embereknek. A 2016-ban rendelkezésre álló források milyen új foglalkoztatási formák bevezetését teszik lehetővé az önkormányzatok számára? Miként lehetnek hajléktalanokból közmunkások? Meddig tartható fenn a közmunka rendszere? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Kontrát Károly államtitkárt, aki közölte, hogy a jövő évi költségvetés 340 milliárd forintot biztosít közfoglalkoztatásra, ez 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára.

 

Ezek a számok mennyivel magasabbak a 2015-ös költségvetésben megfogalmazottaknál?

 

– A 2015. évi költségvetési törvényben meghatározott, 270 milliárd forintos előirányzatnál a 2016. évi keret 70 milliárd forinttal magasabb. Idén megközelítőleg 210 000 fő átlagos létszám foglalkoztatása lehetséges a rendelkezésre álló forrásból, vagyis jövőre több mint 43 ezer fővel lehetséges növelni ezt a létszámot.

Bővebben...
 

Befektetőbarát település

E-mail Nyomtatás

A felkészülés még több sikeres beruházást hozhat Magyarországnak

 

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt jelentősebb nemzetközi beruházási projektek egyre nagyobb mértékben települnek a vidéki városokba – közölte megkeresésünkre Ésik Róbert elnök. A befektetőknek szóló üzenetek egységesítése érdekében szükség van a befektetők számára vonzó és stratégiai fekvésű települések képviselőinek professzionális felkészítésére is.

 

Mitől válik egy település befektetőbaráttá? Elegendő a megfelelő úthálózat, az ipari park, vagy más is szükséges hozzá?

 

– Egyre élesedő verseny folyik a befektetésekért nemcsak a régióban, de az országon belül is. Ezért fontos, hogy szerte az országban felkészülten várják a települések a potenciális befektetők megkereséseit. A külföldi befektetők megnyerésénél fontos, hogy a Magyarországon töltött idő során az érdeklődő a lehető legjobb ügyfélélményben részesüljön, amihez a kormányzat, a HIPA és az önkormányzatok összefogása szükséges. Önmagában nem elegendő például a megfelelő úthálózat vagy a megfelelő támogatási ajánlat. Fontos ezen túlmenően az is, hogy az itt töltött néhány nap alatt, míg a külföldi befektető végiglátogatja a leendő helyszíneket, mit tapasztal, illetőleg milyen kulcsüzenetek, és milyen formában hangzanak el a beszélgetések során. Összegzésképpen megállapítható, hogy a befektetők megnyerésének mindenképpen alapvetően szükséges, ámde nem elégséges feltétele a felkészültség, a hitelesség, valamint a gyors reakció. Az első benyomás rendkívül meghatározó a befektetők számára.

Bővebben...
 

Legyen erősebb az országos marketing

E-mail Nyomtatás

A magyar pálinka még nem keresett exportcikk

 

Bekerült a Zsindelyes Pálinka Zrt. a Földművelésügyi Minisztérium együttműködő partnerei közé. Papp Józsefet, a cég tulajdonosát arról kérdeztük, megéri-e nagy tételben pálinkát főzni, mekkora problémát jelent, hogy a gyümölcsök sokkal korlátozottabb mennyiségben állnak rendelkezésre, mint a gabonák, s mit szól ahhoz, hogy a kormány legálissá tette a házi pálinkafőzést.

 

Mi az előnye, hogy a Zsindelyes Pálinkafőzde együttműködési megállapodást kötött az agrártárcával?

 

– A megállapodás biztosítja számunkra azt a lehetőséget, hogy a kereskedelmi pálinkafőzéssel, a pálinka előállításával, forgalmazásával, az eredetvédelemmel, a marketinggel, a pályázatokkal, az exporttal és a fejlesztésekkel kapcsolatban kinyilváníthatjuk véleményünket. Az együttműködési partnerség hatalmas előnyt jelent, hiszen közvetlenül elmondhatom a véleményem az előbb felsorolt témákban a Minisztérium felé, és én is kérdezhetek az iparágat érintő kérdésekben. Családi vállalkozásunk 31 éve állít elő pálinkát. Dr. Nagy István államtitkár úrral még augusztusban találkoztunk Újfehértón, ahol felvetődött az együttműködés lehetősége. A szükséges adatokat elküldtük a minisztérium részére, s pozitív választ kaptunk, ami nagy megtiszteltetés számunkra. Időközben Dr. Fazekas Sándor miniszter úr felkért a Pálinka Nemzeti Tanács tagjává, ami munkám elismerését jelenti. A Tanács szakmai véleményt ad és javaslatokat tesz a kormány részére a pálinkát érintő kérdésekben, 2016-tól pedig már köztestületként működik, tehát döntéshozói jogkörrel rendelkezik.

Bővebben...
 

Harmóniában a természettel

E-mail Nyomtatás

A védett területekben ne tegyenek kárt a krosszmotorosok

 

Látogatóközpont kategóriában első helyezést ért el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös, Az év ökoturisztikai létesítménye 2015 pályázatán. Komlós Attilát, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársát arról kérdeztük, hogy mit kínálnak a látogatóknak az Ormánságban, s hogyan kapcsolódik mindez az Ős-Dráva programhoz.

 

Milyen kritériumoknak kellett megfelelni az első helyezés eléréséhez?

 

– A látogató- és családbarát helyszín volt az egyik fontos szempont, tehát, hogy a létesítményt, s annak szolgáltatásait minden korosztály igénybe tudja venni, és ott jól érezze magát. Az értékeléskor azt is figyelembe vették, hogy a természeti környezetet minél inkább élményszerűen és informatív módon ismertesse meg a látogatókkal. További kritérium, hogy a pályázaton mindig az adott évben átadott létesítmények pályázhatnak, vagy olyanok, amelyekben a legutóbbi pályázat meghirdetése óta lényegi fejlesztéseket hajtottak végre.

Bővebben...
 

Csatát nyertünk Brüsszelben

E-mail Nyomtatás

Pest megye leválhat a fővárosról

 

Újraindult a kifizetés a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) első három prioritásában, miután az Európai Bizottság öt hónapos vita lezárását követően feloldotta a kifizetések felfüggesztését – közölte szerkesztőségünkkel Csepreghy Nándor államtitkár, s hozzátette: a Brüsszel által kifogásolt kiválasztási gyakorlatot nem a jelenlegi kormány találta ki, hanem 2007-ben a szocialisták „vésték kőbe”.

 

Mi a GOP első három prioritása?

 

– Az előzményekről: 2007 és 2013 között 8200 milliárd forint uniós forrás állt hazánk rendelkezésére, a mostani fejlesztési ciklusban pedig 12 000 milliárd forint. Az említett keretösszegek az előző ciklusban 17, a 2014–2020-asban az összes operatív programra vonatkoznak. Az operatív program határozza meg a beavatkozási területeket. Ilyen például a gazdaságfejlesztés, a közlekedésfejlesztés, területfejlesztés, energetika és a halgazdálkodás. Minden operatív programon belül kijelölünk prioritásokat. A gazdaságfejlesztésben ilyenek az eszközfejlesztések, a vállalkozói együttműködés fejlesztése, visszatérítendő források kihelyezése. A GOP első három prioritása pedig a kutatás-fejlesztés, vállalkozói komplex fejlesztések, és modern üzleti környezet – ide tartoznak a gépbeszerzések is – kialakítása.

Bővebben...
 

Ápolják zenei hagyományainkat

E-mail Nyomtatás

55 éves a jászberényi Déryné Vegyeskar

 

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200 000 forint elismerést hatodik alkalommal ítélte oda a Jászságért Alapítvány kuratóriuma. A 2015. évi vándordíjat a Déryné Vegyeskar Közhasznú Egyesület kapta. Az együttes az aranydiploma mellett kétszer is elnyerte a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége „hangversenykórus” minősítését, 2007-ben és 2011-ben. Mennyire vonzza a fiatalokat a karéneklés, sikerült-e szakmai kapcsolatokat kialakítani külhoni kórusokkal, hogyan lehet megteremteni a működéshez szükséges anyagi feltételeket? – kérdeztük Ferencz Sándor karnagytól és Csillik György kóruselnöktől.

 

Gratulálunk az elismeréshez! 2001-ben került a kórus élére. Azóta milyen sikereket értek el, s bővült-e az együttes repertoárja?

 

Ferencz Sándor: Köszönjük szépen! Amire büszkék vagyunk, hogy hosszú évek munkája eredményeként Jászberény legsikeresebb kórusává váltunk. Mindezt bizonyítja, hogy amatőr kórusunk kétszer is elnyerte a „hangversenykórus” minősítést. Széles a repertoárunk. Középkori madrigálokat, megzenésített verseket, acapellákat, szakrális műveket, kórusdarabokat zongorakísértettel és kortárs zeneszerzők – nem csak komolyzenei, hanem a színvonalas könnyebb műfaj jeles képviselőinek –darabjait is előadjuk. Két évvel ezelőtt, Verdi születésének 200. évfordulóját ünnepeltük. A romantika nagy zeneszerzője több olyan operát írt, melyek kórusszámai slágerré nemesedtek. Gondolhatunk a Trubadúr cigány karára, vagy a Nabucco rabszolgakórusára. Vegyes karunk kiválasztott művészei áriákat és duetteket is énekeltek. Verdi-hangversenyünket előadtuk Jászberényben, Jászárokszálláson és Egerben is. A műsorból az október 25-ei születésnapi hangversenyünkön a Traviata Pezsgő duettje csendül föl. Az ünnepi gála első részében középkori, kora újkori szerzők műveiből énekelünk, ezt követik Gounod, Rossini, Yang szakrális alkotásai, majd a megzenésített költemények, és a zárásként a Valahol Európában slágerdala.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség