Interjú

Mi a tejtermelő gazdákat támogatjuk

E-mail Nyomtatás

Áfacsalás gyanús a külföldi olcsó tej

 

Forró a tejhelyzet az Európai Unióban. A kvótarendszert, amely fékezte a piacot, eltörölték, és most mindenki annyit termelhet, amennyit tud. Tejfelesleg alakult ki Európában, s az árak ennek megfelelően zuhanórepülésbe kezdtek. Czerván György államtitkár: célunk, hogy a boltok polcaira döntően jó minőségű magyar áru kerüljön. De a sikerhez az kell, hogy a vásárló a magyar árut vegye meg, s ne az olcsóbb külföldit.

 

Elfogyott az uniós és a magyar tejtermelők pénze – nyilatkozta a Tej Terméktanács elnöke. Franciaországban a tüntetők még traktorral is bementek a nagy áruházakba és a feldolgozó üzemekbe. Ennek megelőzésére döntöttek úgy, hogy idén a tervezetten felül mintegy 4 milliárd forint többlettámogatást kapnak a magyar tejtermelők?

 

– A tejágazatban kialakult kedvezőtlen helyzetre tekintettel döntött úgy az Európai Unió és a Földművelésügyi Minisztérium, hogy idén a tervezett kereten felül mintegy 4 milliárd forint többlettámogatást kapnak a tejtermelők, ami az alábbi két forrásból tevődik össze: többlettámogatásként a hazai termelők az unió válságalapjából a pénzügyi visszatérítés keretében 26,9 millió eurót, azaz közel 8,4 milliárd forintot kapnak vissza október 15-ig. Ebből az összegből a tejtermelők – mezőgazdasági területeik, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén – a teljes keret 13,3%-ára, azaz közel 1,12 milliárd forintra jogosultak. Ehhez jön még az Európai Uniónak a tejpiaci válsághelyzet kezelésére fordítható 420 millió eurós forrása, amelyből Magyarország 9,51 millió eurót, mintegy 2,9 milliárd forintot tud kifizetni célzott támogatásként a tejtermelőknek. Ezen az ülésen döntöttek arról is, hogy 80 millió eurós keret áll rendelkezésre a sajt, a sertéshús és a sovány tejpor magántárolásának támogatására, amit szintén felosztanak a tagországok között. Szintén jelentős eredmény, hogy magyar kezdeményezésre a bizottság felemelte az előlegfizetés mértékét, így a közvetlen kifizetések 70 százalékát lehet folyósítani október 16-ától, kiemelten az alaptámogatás, a tejhasznú tehén, a hízott bika, a zöldítési komponens, és az anyajuh esetében.

Bővebben...
 

Szó sincs vétójogról

E-mail Nyomtatás

Az uniós szankciók nem is érintik a nukleáris területet, így ezt a projektet sem

 

A Paks II. beruházás nem sérti az Oroszország ellen hozott nemzetközi gazdasági szankciókat. Ráadásul Magyarország messze nem az egyetlen uniós állam, amely Moszkvával gazdasági kapcsolatokat ápol – közölte megkeresésünkre Aszódi Attila kormánybiztos.

 

Miért utazott Horvátországba, majd Ausztriába a Paks II. küldöttsége?

 

– Több államban is tartunk nyilvános lakossági fórumot és szakértői konzultációt. Harminc európai országot hívtunk meg a Paks II projekt környezetvédelmi engedélyezési eljárásába, közülük pedig tizenegy jelezte, hogy szeretne részt venni a folyamatban. Az espooi egyezmény értelmében a Földművelésügyi Minisztériumban működik az a szervezeti egység, amelyik az ilyen típusú eljárásokat lebonyolítja. A horvát fél szervezte meg legkorábban az egyeztetéseket, majd következett Ausztria. Azért szükségesek a konzultációk, mert a környezetvédelmi engedélyezés során az ilyen nagy létesítményeknél az espooi egyezmény előírja, hogy az úgynevezett. „hatásviselő” felet be kell vonni az eljárásba.

Bővebben...
 

Otthonteremtés

E-mail Nyomtatás

Javuló közbiztonság

 

A saját lakással nem rendelkező józsefvárosiak gondjainak megoldására, a kerületiek lakáshelyzetének javítására mindig is kiemelt figyelmet fordít és fordított Józsefváros önkormányzata. Sára Botond alpolgármestert arról faggattuk, hogy milyen célcsoportokat, milyen módon tudnak lakáshoz juttatni, s a közbiztonság helyzete, a kerülettel kapcsolatos előítéletek nem riasztják-e el a fiatalokat attól, hogy ott béreljenek vagy vásároljanak ingatlant.

 

Miként tudja segíteni Józsefváros önkormányzata az ifjú házasok, családok, devizahitel-csapdába kerültek lakáshoz jutását?

 

– Az önkormányzat bérlakásainak terhére tudja segíteni őket. A rendeltetésszerű, beköltözésre alkalmas bérlakásokra rendeletünk szerint pályázni kell. Az önkormányzat a pályázatkiírás keretében meghatározza azt a célközönséget, amelyen segíteni szeretne. Ez nyilvánvalóan egy politikai döntés; az elmúlt négy-öt évben mi alapvetően a józsefvárosiakon próbáltunk segíteni a kerületben lévő üres bérlakások megpályáztatásával. Tudjuk, hogy nagyon sok fiatal házaspár a szüleivel él egy háztartásban, s anyagi okok miatt nem tudja megoldani az elköltözést. Ez pedig a legnagyobb gondot a gyermekvállalás tekintetében jelenti. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezeknek a fiataloknak az életét úgy könnyítjük meg, hogy részükre lakáspályázatot írunk ki. Nyertes pályázat esetén az önkormányzattal jogviszonyt alakítanak ki, ezután beköltöznek egy üres bérlakásba. Kiemelendő, hogy az önkormányzat rendeletében meghatározott bérleti díjak havi szinten jóval alacsonyabbak a piaciaknál. Másik célközönségünk a fiatal pályakezdők csoportja. Az egyetemről kikerülő, vagy éppen a munkát vállaló ifjaknak nagy segítséget jelent, ha nem albérletben laknak, hanem kedvezőbb módon önkormányzati bérlakásban.

Bővebben...
 

Szank, az okos község

E-mail Nyomtatás

Piaci előny új technológiákkal

 

A Bács-Kiskun megyei Szank község és partnerei szeptemberben egy egész napot szántak arra, hogy bemutassák, milyen lehetőségek állnak a települések és a vállalkozások rendelkezésére ahhoz, hogy új technológiákkal, új befektetési módszerekkel vagy civil diplomáciai kapcsolatokkal tegyenek szert piaci előnyre. A község vezetőtője elmondta: az alacsony, 8-10 aranykoronás földek terméshozama nem elég, hogy a homoki gazda versenyben maradhasson, ezért szüksége van olyan újításra, amellyel nagyobb hozamot, jobb minőséget érhet el.

 

Ki szervezte az Okos Község innovációs konferenciát?

 

– Nem az önkormányzat, hanem az AlterEnergo Kft. szervezte ezt a rendezvényt. Településünket pedig bevonta a kft. megújuló energiával foglalkozó fejlesztési programjába. A konferencián részt vettek az AlterEnergo Kft. gazdasági partnerei, településünk, és a térség vállalkozói. Természetes, a szanki elképzelésekről is szó esett, hiszen önkormányzatunk olyan terveket dolgozott ki, melyek az Okos Község Programhoz és a megújuló energiák felhasználásához kapcsolódnak. Ilyen volt például az a tervünk, amely racionalizálná a közvilágítás jelenlegi rendszerét, megújuló energiát használna föl – tehát napelemes rendszerről történő rátáplálást – és minimalizálná a költségeket. Mindezt úgy, hogy nemcsak LED-es, hanem „okos” lámpákat telepítenénk, amely szoftveresen frissíthető, bővíthető információval látná el az önkormányzatot és a település lakóit. Megfigyelő kamerákat és egyéb jelzőrendszeres funkciót is lehetne ezekhez a lámpákhoz csatlakoztatni. Ezt a programot 2016-ban szeretnénk megvalósítani.

Bővebben...
 

Nyersanyag helyett késztermék

E-mail Nyomtatás

Külgazdasági attasék segítik a magyar vállalkozókat

 

Szeptember végén az olaszországi magyar nagykövetség, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével Rómában megrendezték a magyar élelmiszer-gazdaságot bemutató HU-FOOD Day c. konferenciát. Magyarország a mezőgazdaságban használt technológiák magas színvonalának köszönhetően az agrárium területén a világ élmezőnyéhez tartozik. Továbbá fontos tény, hogy a hazai termelés GMO-mentes, lényeges számunkra a természetbarát művelési mód – közölte megkeresésünkre Dr. Pana Petra helyettes államtitkár, s hozzátette: az olaszok főleg a magyar szalámi, a pálinka, a méz és a mirelit termékek iránt érdeklődnek.

 

Milyen céllal rendezték meg a római konferenciát?

 

– A magyar élelmiszeripar a nemzetgazdaság egyik húzóágazata. A kormányzati intézkedések is bizonyítják, hogy a kabinet számára az élelmiszer-gazdaság fejlesztése nemzetstratégiai kérdés. Ezért római nagykövetségünk kezdeményezésére, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével rendeztük meg ezt a konferenciát, melynek célja termékbemutatóval egybekötött szakmai találkozó létrehozása és a kiváló minőségű magyar élelmiszerek, illetve agrártermékek népszerűsítése volt. Tehát cégekkel mentünk ki Rómába, melyek az előadásokat követően, termékeiket be is mutatták az olasz érdeklődőknek.

Bővebben...
 

Magyar nemzeti opera a Müpában

E-mail Nyomtatás

Balassa Sándor negyedik operája, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulás másfél évtizede vár bemutatásra

 

„A szövegkönyvet magam írtam. A történet az Ormánságban játszódik; a magyar földről és a magyar életről szól” – mondta a szerző. Balassa Sándor következetesen megmaradt melódiától ihletett, „éneklő” zeneszerzőnek, olyankor is, amikor nem énekhangra, hanem hatalmas zenekarra komponált. A Földindulás című operának régóta elkötelezett dirigens, Medveczky Ádám a közelmúltban így nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy koncertszerű előadásban bemutathatom Balassa Sándor darabját. Egy kis kísérletezés után a magyar zeneszerzés visszatért a zene klasszikus alappilléreihez, a melódiához, a harmóniához és a ritmushoz”. Az opera ősbemutatója október 16-án, 19 órakor lesz a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A zeneszerző budai otthonában fogadott. (Az interjút október 11-én készítettük.)

 

A CAFe Budapest operaéletünk régi adósságának törlesztésére vállalkozott. Hogyan fordulhatott elő, hogy egy többszörösen is kitüntetett magyar komponistának 15 évet kelljen várnia operája bemutatására?

 

– Még 2011-ben az egyik polgári napilapba hirdetést tetettem be – segélykiáltásként –, új magyar nemzeti opera született címmel, azért hogy ne történhessen meg, hogy a tiltó erők a feledés homályába száműzzék a művet. A hirdetésre egyetlenegy színház sem reagált. Nem kerülöm meg a választ: azért kellett ennyit várni az ősbemutatóra, mert a színház világa két dologról szól: a politikáról és a pénzről. Nem zárom ki azt sem, hogy szakmai féltékenység is volt a háttérben. Azt is tudjuk, hogy vannak tabuk. Ha egy szórakoztató pamflet lett volna a mű alapja, vagy egy szatirikus revüről lenne szó, akkor nyilván már régen bemutatták volna. Sajnos a magyar sorskérdésekről nyíltan és őszintén beszélni nagyon problematikus. Nem mindenki meri vállalni azt, hogy ezekért kiáll. Hála Istennek a Magyar Művészeti Akadémia és a Művészetek Palotája kölcsönös együttműködési szerződéssel úgy döntött, hogy bemutatják a Földindulást. Engem mint 80 éves komponistát, szerzői esttel jutalmaztak meg. S én magam döntöttem úgy, hogy ezt a darabot, és ne kamaraműveket, zenekari műveket játsszunk. A Jóisten lehetővé tette, hogy meghallgathassam egyik kedvenc szerzeményemet, amely életművem középpontjában áll. 140 darabot írtam, és ez az opus 70-es. Kiváló művészgárda állt mellém, amely biztosítéka a nagyszerű előadásnak.

Bővebben...
 

Új turistacentrum a Mátrában

E-mail Nyomtatás

Akik nem tudják megfizetni a drága szállodákat, olcsóbb, barátságos pihenőházainkat kereshetik föl

 

Az Országos Kékkörhöz kapcsolódó kerékpáros pihenőhellyé és turistacentrummá alakította a Mátrában fekvő Rudolf-tanyát az Egererdő Zrt., a 70 millió forintos beruházást a földművelésügyi miniszter avatta fel október 2-án. Dr. Jung László, vezérigazgató arról beszélt, hogy a korábban munkásszállásként szolgáló Rudolf-tanya mára igazi pihenőhellyé, illetve turistacentrummá vált.

 

Mit kell tudni a Rudolf-tanyáról, s mennyien látogatták eddig nevezetességét, a fenyőarborétumot?

 

– A Rudolf-tanya korábban erdészkolónia volt. A régmúltban, a Bükkben és a Mártában is kialakítottak ilyen kolóniákat, szolgálati lakásokkal. Az volt az erdei munkások téli szálláshelye – hiszen akkor még nem tudták a dolgozókat szállítani. Tehát munkásszálló volt a Rudolf-tanya is; és a ’70-es években történt az első változás, amikor már az ilyen létesítményekben erdei munkások alig laktak. Így elhagyottak lettek az épületek, majd az erdészetek a legkülönbözőbb színvonalú szálláshelyeket alakították ki belőlük. A Rudolf-tanya területén a ’80-as évek végén az istállót és a vályogból épült szolgálati lakást földig leromboltuk, és az engedélyezett tervek után ugyanazon a helyen apartmant alakítottunk ki. Megtörtént a most átadásra került épület felújítása is a kornak megfelelő műszaki paraméterekkel. Ezt az épületegyüttest már látogatott pihenőhelyként ismerték a turisták. Valóban, a tanya mellett ott a fenyőarborétum, de nem is annyira azt látogatják, mert nincs feltárva annyira, hogy abban sétálni lehetne. Tervezzük egy tanösvény megépítését is.

Bővebben...
 

Káprázatos év – veszteségekkel

E-mail Nyomtatás

Súlyos kézsérülése és elveszített nyílvesszői ellenére is sikert sikerre halmozott az 50. születésnapját ünneplő Mónus József

 

A hétköznapokon azért gyakorol rendületlenül, hogy győzelme után a magyar zászló a legmagasabbra emelkedjen. Ebből a szempontból az egyik legsikeresebb éven van túl, hiszen ahol elindult, szinte mindenütt győzött, ráadásul több kategóriában is. Öröme és elégedettsége mégsem teljes, ugyanis egy edzés közben, véletlenszerűen elszenvedett súlyos kézsérülés megakadályozta erre az évre kitűzött első számú célja, a 907 méteres abszolút világrekord felállításában, és önhibáján kívül több, nagy értékű nyílvesszőjét is elveszítette. Sportrovatunkban ezen a héten a világ legjobb harci- és távlövő íjászát, Mónus Józsefet faggatjuk.

 

– Nemrégiben idei utolsó versenyéről is hazatért, így véget ért az idei szezon. Hogyan összegezné az idénybeli szereplését?

 

– A szokásos módon, íjak és nyílvesszők készítésével, valamint sok edzéssel telt az első negyedév, gyakoroltam az előttem álló komoly feladatokra. Április közepén volt az idei első megmérettetésem, amikor a Lengyel Távlövő Bajnokságon vettem részt. Egy versenyzőnek két kategóriában lehetett rajthoz állni a versenyen, amelyen összesen négyen voltunk magyarok, Pozsgai Tivadar, Szabó József, Nagy Ottó és jómagam. A viadalt rendkívül kedvezőtlen, szeles, esős időben rendezték, ez azonban nem okozott számunkra gondot. A négy magyar versenyzőből hárman éremmel térhettünk haza, és a négy kategóriából háromban magyar győzelemnek örülhettünk. Miután két aranyérmet szereztem, természetesen elégedett voltam, már csak azért is, mert igazából csak afféle felvezető versenyként tekintettem a lengyelországi viadalra.

Bővebben...
 

Két szakma tandíj nélkül

E-mail Nyomtatás

Jövőre jönnek a szakgimnáziumok

 

Szeptembertől még többen kaptak esélyt arra, hogy piacképes végzettséget szerezzenek – közölte Dr. Odrobina László a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Az állam most már nemcsak egy, hanem két OKJ-s szakma megszerzését is támogatja, ha a tanulmányokat az iskolarendszerben végzi a tanuló.

 

Sokan megemlítették: nagyon jó a felsőoktatásban beindult duális képzés, de ez nem változtat azon a helyzeten, hogy régiónként változnak a hiányszakmák. Ezért döntött úgy a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy szeptembertől a második OKJ-s szakma kitanulása is ingyenessé vált életkori határtól függetlenül?

 

– A kérdésében említett három témakör, a felsőoktatásban bevezetett duális képzés, a hiányszakmák kérdése, valamint az ingyenesen megszerezhető második szakképesítés állam által történő biztosítása függetlenek egymástól, közöttük kapcsolat nincs. Az utóbbi bevezetésével az a kormány célja, hogy azok számára is megteremtse a további támogatott tanulás, ismeretbővítés lehetőségét, akik nem képesek vagy nem szeretnének magasabb szinten továbbtanulni, de szakmai karrierjük, pályafutásuk megerősítéséhez indokolt lehet egy további piacképes szakképesítés megszerzése, mely által a képességeiknek, érdeklődésüknek megfelelő munkát találhatnak, továbbá ennek segítségével javítják elhelyezkedési esélyeiket.

 

A másik változás, hogy aki felsőoktatási diplomát szerzett, de OKJ-t még nem, neki két szakmát támogat az állam, ha azt iskolarendszerű képzésben szerzi meg. Ebből arra következtethetünk, hogy többen nem tudnak elhelyezkedni diplomával a zsebükben?

Bővebben...
 

Feketekassza a szociknál

E-mail Nyomtatás

Hamis számlák, adócsalás

 

Feljelentést tett a Fidelitas az MSZP VIII. kerületi alapszervezetének gazdálkodása ügyében – közölte Böröcz László elnök, s hozzátette: Katona Tamás, a szocialisták pártigazgatója jelezte, nem örül a „feketekasszának”, de az élet bonyolult.

 

Mi a gond a józsefvárosi szocialisták háza táján?

 

– Feketekasszáról beszéltek szocialista politikusok, köztük Komássy Ákos, a józsefvárosi MSZP elnöke egy, a sajtó birtokába került hangfelvételen, amelyen a 2014-es gazdálkodást tekintették át a szocialista politikusok. Ezen a rögzített beszélgetésen részt vett a VIII. kerületi MSZP vezetése és a pártigazgató, Katona Tamás is. Ezért gondoljuk azt, hogy ez nem csupán helyi, hanem országos ügy. A hangfelvétel elvileg februárban készült. A hivatalos felvételt a beszélgetés kényességére tekintettel leállították. De a résztvevők közül valaki mégis rögzítette az elhangzottakat. Az elmúlt hét hónapban bármikor lett volna lehetősége az MSZP – mint a legnagyobb ellenzéki párt – vezetésének az ügyet kivizsgálnia, de nem tette meg, s nem is nyilatkozott róla.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség