Interjú

Vagyon elleni bűncselekmény gyanúja

E-mail Nyomtatás

A jelentést feljelentés követheti

 

Az eddig eltelt időszak munkájának java része az állapotfelméréssel telt, mivel a folyamatban lévő – és esetenként a mai napig a semmiből felbukkanó – peres ügyek nagyon nagy anyagi terhet rónak a városra. Több mint kétmilliárd forintnyi az az „örökség”, amit rendeznünk kell, ami egy tízmilliárd forint körüli költségvetésű település esetében elképesztően nagy tétel – mondta lapunknak Romanek Etelka, s hozzátette: a Századvég tanulmánya több olyan észrevételt is tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek különböző gazdasági, vagyon elleni bűncselekmények gyanújának megállapítására.

 

Esztergom képviselő-testülete július 30-án arról döntött, hogy a KLIK-től visszaveszik a város iskoláinak működtetését. Olyan kedvező anyagi helyzetben van Esztergom, hogy ezt megtehetik?

 

– Mint ismert, az iskolák működtetését még 2012-ben az állam vette át, majd csak ezt követően kerültek a KLIK-hez. Akkor az állami segítségnyújtás egy mentőöv volt, hiszen a város képtelen lett volna fenntartani és működtetni ezeket az intézményeket. Azóta sikerült a helyzetet konszolidálni, és a szülői, pedagógusi igényeket figyelembe véve Esztergomnak ezt meg kellett tennie. Annál is inkább, mivel egy klasszikus iskolavárosról beszélünk, ahová számtalan, a környék más településeiről ingázó gyermek jár. Tény, hogy az iskolák működtetésének átvétele jelentős többletköltséget ró a városra (az évi 174 millió forint hozzájárulással szemben az idei év adataival előzetesen kalkulálva a működtetés annak nagyjából dupláját, 350 millió forintot jelent). Érdemes tisztázni: a működtetés azt jelenti, hogy a város felelős a saját tulajdonában lévő intézményépületek karbantartásáért, felújításáért, illetve az ehhez szükséges technikai személyzet – portások, takarítók, gondnokok – bérének biztosításáért. A szakmai munka, a tanárok bérezése, az oktatás részét képező feladatok továbbra is a KLIK-nél maradnak, amellyel az eddigieknek megfelelően továbbra is szorosan együttműködünk, jó példa erre az egyik általános iskola felújítására kiírt pályázat, amelyet még a KLIK indított el, de a beruházás csak szeptembert követően valósul meg, immár az önkormányzat irányítása alatt.

Bővebben...
 

Ifjúkori kalandból értékteremtő tevékenység

E-mail Nyomtatás

Harminc éves a Történelmi Lovas Egyesület

 

Fülöp Tibor Zoltán alapítót és az egyesület jelenlegi elnökét Bartos Dezsőt arról faggatjuk, hogy az Almássy téri szabadidőközpontban 1985. szeptember 6-án hivatalosan is létrejött TLE-hez hogyan viszonyult a kommunista államhatalom?

 

– Bennünket a tűrt kategóriába soroltak be – eleveníti fel a múltat Fülöp Tibor Zoltán. A ’80-as évek végén részt vettem egy baráti összejövetelen, ahol egy hölgy biztos forrásra hivatkozva állította, hogy a nagy reményekkel szervezett nyugat-európai lovas túránk engedélyezési kérelmét maga Aczél György söpörte le az asztalról. Így nem csoda, hogy mi teljes szívünkből üdvözöltük a rendszerváltást, és nemcsak kommunistaellenességünk miatt, hanem azért is, mert abban is bíztunk, hogy a változások után jelentősen kitágulnak az egyesület lehetőségei is. Szerencsések vagyunk, elmondhatjuk magunkról, hogy kitapostunk egy olyan utat, amelyet előttünk nem járt be még senki, és amely – a személtető példánál maradva – mára szerencsére sokak által használt sztrádává szélesedett. Napjainkra egész Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye lett, amely több tízezer ember szeme előtt zajlik, és amelyről nagy örömünkre a Magyar Fórum is rendszeresen beszámol. Az egyesület ma már nem játszik vezérszerepet a katonai hagyományőrző mozgalomban, hiszen számos kisebb-nagyobb új szerveződés van, amelyek közül sokan előttünk járnak aktivitásban, lehetőségekben. Ez azonban nem gond, sőt így a jó, hiszen rendkívül fontos, hogy megmaradjon, illetve ha lehet, még tovább szélesedjen a hagyományok megőrzését fontosnak tartók száma. Sikernek pedig nem csak az tekinthető, ha egy szervezet az élvonalban időtlen időkig zászlóként lobog, hanem az is, ha különböző korszakokat túlélve, ezekben más-más szerepet vállalva, de stabil támaszt jelent egy nagyobb nemzetépítő közösség számára.

Bővebben...
 

A magyar ipartörténet meghatározó vállalata

E-mail Nyomtatás

A teljes egészében magyar tulajdonú cég valamennyi technológiáját maga fejlesztette ki

 

A padlógyártó Graboplast Zrt. a következő két évben 8,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre exporttevékenységének bővítésére, amihez egyedi kormánydöntés alapján 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap. Hogyan függ össze a déli nyitás politikája a Graboplast tevékenységével? Nem akarták felvásárolni külföldi befektetők a cégüket? Aki válaszol: Jancsó Péter elnök-vezérigazgató.

 

110 éves születésnapját ünnepli a Graboplast. Miként sikerült több diktatúra, rendszerváltás és gazdasági válság után is talpon maradnia a cégnek?

 

– A névadó Csehországban élő Grab család a Prága melletti textilgyárát 110 évvel ezelőtt úgy akarta bővíteni, hogy az ott gyártott textileket viaszosvászonná fejlessze tovább Magyarországon, s ezáltal részt tudjon venni a boszniai okkupáció utáni vasútépítésben. Ekkor indult el Győrben a Grab család cége. Az első világháború után a cég Grab Rt. néven folytatta tevékenységét. A gazdasági válság után a cég tönkrement, mert hirtelen túl sok árut adtak el, és nem kapták meg időben azok ellenértékét, ezért a bankok felszámolási eljárást indítottak el. Ezután hét győri textil-nagykereskedő vette meg a céget, akik ezt a második zsidótörvényig működtették, amikor is egy magyar bank kezébe került a vállalat. 1948-ban a gyárat államosították. Amikor az ’50-es években a PVC megjelent, az akkori vezetés úgy döntött, hogy ilyen termékeket gyártanak, amivel nagyon sikeresek lettek a piacon. Ez a siker a ’80-as évek elejéig tartott, amikor jött egy válságos időszak, és a rendszerváltás, mikor a cégnek jelentős pénzügyi nehézségei adódtak. S éppen abban az időben vettem át a cég vezetését. Mivel gazdag állami vállalatról volt szó, így sok vagyontárgyát el lehetett adni, így talpra lehetett állítani a céget. Idővel teljes mértékben magyar magántulajdonba került a cég. S hogy mégis miként tudott ez a cég talpon maradni? Mert olyan vezetői voltak, akik a nehéz helyzetben is rátaláltak a kivezető útra, ami által a cég mindig képes volt újból építkezni és eredményessé válni, ha kellett, akár profilváltással. Mi is így tettünk, hiszen korábban műbőrgyárként működtünk. A rendszerváltás után úgy gondoltuk: a műbőr távol-keleti termékké válik – ez a jóslatunk beigazolódott –, ezért a padlógyártásra tértünk rá. Immár több mint 10 éve a padlógyártás a profilunk. A padló pedig egy speciális műbőrtermék. Ezen a területen kívánunk fejleszteni. Amivel ma Magyarországon talpon lehet maradni, az a fókuszálás. Az, hogy egy bizonyos termék gyártására áll rá egy vállalat. Mi olyan speciális padlókat gyártunk, melyek különleges tulajdonságaik miatt jók a buszokban, megfelel a modern színháztechnika, a sportlétesítmények, vagy a kórházak követelményeinek.

Bővebben...
 

70 éves a világ egykori legjobb vízilabdakapusa

E-mail Nyomtatás

Molnár Endre olimpiai bajnok vízilabdázó, edző

 

Sosem lesz belőle úszó – mondta róla már az első edzések egyikén az Építők úszóedzője, és igaza lett. Vízilabdakapusként viszont korának egyik legjobbja lett. Négy olimpián szerepelt a magyar válogatottal, Montrealban a csúcsra is felért, majd a medence szélén is sikert sikerre halmozott. A civil életbe történő visszavonulását egyszer még megszakította, hogy Gergely Istvánnak segítsen az olimpiai felkészülésben. Sportrovatunk vendége a nemrégiben 70. születésnapját ünneplő olimpiai-, világ- és Európa-bajnok pólókapus, Molnár Endre.

 

Olvasóink és szerkesztőségünk nevében szívből köszöntöm Önt 70. születésnapja alkalmából! Pályafutása hogyan vette kezdetét?

 

– Számos sportágat űztem párhuzamosan, mint a fiatalok többsége az 1950-es években. Magánál a vízilabdánál csak viszonylag későn, 14-15 éves koromban kötöttem ki. A medencében valamivel hamarabb, ugyanis az Építőknél jelentkeztem úszóedzésre. Túl sokáig nem marasztaltak, mert a kitűnő úszó és úszóedző, Mészárovits Jani bácsi csakhamar kijelentette rólam, hogy belőlem nagy úszó egészen biztosan nem lesz. Ettől függetlenül viszont a medence légköre nagyon magával ragadott. Így aztán vízilabdázni kezdtem. Nem is annyira a sportág szépsége fogott meg, hanem a közeg, a társaság, amelyet nagyon megszerettem. Meg persze az is, hogy eléggé hamar átéltem az első sikereket, ami további munkára sarkallt.

 

A gyors sikerekről jut eszembe: igaz, hogy már 1964-ben ott volt a tokiói olimpiára készülő válogatott keretösszetartásán?

 

– Igen, igaz, de most azért nehogy arra gondoljon, hogy én voltam a második vagy a harmadik legjobb kapus, mert nem így volt. Arról volt szó, hogy rendszeresen az uszodában lebzseltem, ugyanis akkor már – 19 évesen – életem meghatározó része volt a játék, ifjúsági válogatott is voltam és néhányszor már a labda is elakadt bennem. Mondanom sem kell, szerettem volna minél többet ellesni a legjobbaktól, és hol máshol nyílott volna erre lehetőség, mint a válogatott edzésein. Így aztán az edző, Laky Karcsi bácsi, aki persze az ifi válogatottból ismert, olykor-olykor rám szólt, hogy szálljak medencébe és védjek egy kicsit. De arról még nem volt szó, hogy engem is kivigyen a csapattal. Később ez is megadatott, hiszen négy olimpián is védte a magyar válogatott kapuját.

Bővebben...
 

KatonaSuli

E-mail Nyomtatás

Minden nemzet hadereje, a hivatásos katonákon túl, a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik

 

A kormány a közelmúltban döntött arról, hogy további forrásokat bocsát a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére, hogy a lehető legnagyobb mértékben saját erőforrásból valósítsa meg a nemzeti ünnepek lebonyolítását. Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: fontos, hogy a fiatalok megismerjék a magyarság dicső múltját, elődeink bátor tetteit.

 

Közeledik államalapító szent királyunk ünnepe. Milyen feladat hárul a honvédségre ezen, s a többi nemzeti és kiemelt fontosságú ünnep alkalmából?

 

–A tárca 2014 nyarán, a harmadik Orbán-kormány felállásakor kapta feladatul a nemzeti és kiemelt fontosságú ünnepek szervezését. Ehhez – az ugyancsak az új kormányzati struktúrában létrehozott társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárság égisze alatt – megalakítottuk a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt, amely immár másodszorra szervezi meg az augusztus 20-ai rendezvényeket. Az idei programot is a hagyományos elemek beiktatásával rendezzük meg. 8.30-kor zászlófelvonás a Kossuth téren, ezt követi a tisztavatás, melyen Áder János köztársasági elnök úr mond beszédet, s Hende Csaba honvédelmi miniszter köszönti az újonnan avatott tiszteket. 10 órakor kezdődik a Nyitott Parlament, ami azt jelenti, hogy idelátogatók ingyenesen megtekinthetik a Szent Koronát. Szintén 10 órakor, de már a budai oldalon, a Várkert Bazár előtt felállított színpadon veszi kezdetét családi napunk, ahol együttesek lépnek föl, s megszervezzük a Magyar Ízek Utcáját is. 17 órakor a Szent István Bazilika előtt tartják az ünnepi szentmisét, és az azt követő Országos Szent Jobb-körmenetet, melyen szintén részt vesznek a katonák; a Magyar Koronaőrség kíséri államalapító királyunk ereklyéjét. 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A kilövési pontokat, a dunai pontonhidakat a szentesi alakulatunk építi, s ezek biztonságáért, stabilan tartásáért az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felel.

Bővebben...
 

Maffiamódszerek

E-mail Nyomtatás

Szervezett embercsempészet zajlik

 

Az illegális migráció nem csupán Magyarországot és az Európai Uniót, hanem a Föld minden országát nyomasztó probléma. A Magyar Rendőrség az Európai Unió szárazföldi határainak tíz százalékát védi. 2014-ben a szárazföldön érkező illegális migránsok hetven százaléka az Európai Unió területére érkezett, 2015-ben 1600 migráns elfogása történt meg egy nap alatt, a tömegesség mértéke egyre inkább szembeötlő. Melyek a bűnszervezetek főbb jellemzői? Hogyan lehet jobban kiaknázni a nemzetközi együttműködésben rejlő lehetőségeket? – kérdeztük Boross Zoltán rendőr alezredestől.

 

A migránsokat szállító embercsempészek magányos farkasok, vagy pedig egy szervezett bűnözői csoport tagjai?

 

–Alapvetően az embercsempészetre nem jellemző a magányos részvétel, hanem a jól működő, szervezetszerű elkövetési forma. Hiszen alaposan meg kell szervezni az adott migráns államhatáron való átjuttatását, szállítását, pihentetését, élelmiszerrel való ellátását. Mindez komoly logisztikai szervezést igényel. Bár az utóbbi időkben azt tapasztaljuk, hogy annyira megnövekedett a migránsok száma, hogy előfordul az is, hogy valaki azt hallja, jó üzlet az embercsempészés, lemegy a szerb határra egy autóval, és ő maga keres kuncsaftokat, felajánlkozik, mint szállító, s viszi tovább Ausztriába a menekülteket. Ám az esetek 98%-ában jól szervezett bűnözői csoport irányítja az embercsempészést.

Bővebben...
 

Mennyien utaznak a 4-es metróval?

E-mail Nyomtatás

Nincs olyan szakmai elképzelés, ami a Déli pályaudvar teljes megszüntetéséről szólna

 

A kormány és főváros  4-es metróhoz kapcsolódó közös közlekedési fejlesztéseinek köszönhetően tovább növekedhet a metrón utazók száma a következő években. A konkrét beruházásokról, az elővárosi közlekedésről, s arról, hogy megszűnik-e a Déli pályaudvar Dr. Becsey Zsolt helyettes államtitkárt kérdeztük.

 

Tudtommal az Európai Bizottság 2017-ben ellenőrzi, hogyan teljesülnek a négyes metró vállalt utasszámai. Ezért határozták el a közlekedési fejlesztéseket?

 

– A Bizottság ellenőrzése csak az egyik oka a minél nagyobb utasszám elősegítésének. A másik, hogy az üzemelési és egyéb mutatószámok egyre kedvezőbben alakuljanak. De emellett a fővárosi, a helyközi tömegközlekedés fejlesztése, az elővárosi vonatfejlesztések, és az olimpiai pályázat is meghatározta a célokat.

 

A 4-es metró ellendrukkerei szerint: „ha a Bizottság 2017 környékén úgy látja, hogy nem valósultak meg a szerződésben rögzített célok, akkor legrosszabb esetben kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak Budapest ellen, felbontva a szerződést. Ez a négyes metró 181 milliárd forintos támogatásának teljes visszafizetését jelentené.” Ez megfelel a valóságnak?

 

–Nem kell attól tartani, amivel egyes lapok ijesztgetik az olvasóikat. Előfordult, hogy nem úgy hajtott végre egy tagállam egy nagyobb fejlesztést, ahogyan azt vállalta, de akkor sem az utasszámot vizsgálták, hanem a különböző funkciókat vagy beruházási elemeket. A négyes metró esetében nem számolunk büntetésekkel.

Bővebben...
 

A méhészeti ágazat megerősödött

E-mail Nyomtatás

Jó minőségű árut kizárólag a termelőtől tudnak vásárolni

 

A hazai mézfogyasztás emelkedik, ami a méz esetében a tudatos táplálkozás fejlődését, és javuló jövedelmi viszonyokat tükröz. A Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan szorgalmazza, hogy a hazai termékek legjobbika a lehető legrövidebb úton, idehaza találjon gazdára, a magyar fogyasztók asztalának kínálatát gazdagítsa, egészségét szolgálja – közölte megkeresésünkre Czerván György, akit az importtermékekkel kapcsolatos vizsgálatokról, az ágazatban dolgozók megélhetéséről, a magyar mézértékesítés sajátosságairól is faggattunk.

 

Tavasszal ellentmondó közleményeket olvashattunk a magyarországi mézpiac helyzetéről. Az egyik hazai cég szerint tavaly olyan kevés méz termett itthon, hogy import nélkül nem lehet ellátni az országot, ráadásul a hazai méz olyan drága, hogy nem lehet eladni. Ezzel szemben a méhészeti egyesület szerint hiányról nem lehet beszélni, az importtermék vásárlásával viszont jelentős kockázatot vállalnak a vásárlók. Melyik állítás az igaz a minisztérium szerint?

 

–A különböző háztartások fogyasztási statisztikai, felmérései igazolják, hogy a hazai mézfogyasztás éves mennyisége mintegy 7 000 tonna körüli; - így az egy főre jutó éves fogyasztás 0,7 kg-ra tehető, s ez komoly előrelépést jelent az előző támogatási időszakban mért 0,4 kg/fő fogyasztáshoz képest. Bátran kijelenthetjük, hogy ennek a belső piacon felhasznált mennyiségnek még a leggyengébb termelési években is a többszörösét termeljük meg. (Az ún. gyenge években is 15.000 tonnát meghaladó mennyiséget termeltünk.) Ebből következően az ezzel ellentétes kereskedői állítás nem fedi a valóságot.

Bővebben...
 

Családalapítás és munkavállalás

E-mail Nyomtatás

Minél több gyermek szülessen

 

Folyamatosan emelik a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét 2019-ig. Január elsejétől havonta ötezer forinttal több maradhat náluk. Ez önmagában elegendő a népességcsökkenés megállítására? – kérdeztük Fűrész Tünde helyettes államtitkártól.

 

Korábban több egy-, illetve kétgyerekes család úgy érezte, hogy őket a kormány negligálja, és csak a három és annál több gyermeket nevelőkre fókuszálnak. Ezért döntöttek úgy, hogy emelik a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét?

 

–Az alapvető ok, hogy évek óta azt tapasztaljuk: a kétgyermekes családok aránya egyre inkább csökken. Egyre több az egygyermekes család, és kis mértékben növekedett a három és annál több gyermeket nevelő családok aránya. A régi kétgyermekes családmodell egyre inkább háttérbe szorult. Míg 2001-ben a családok 37%-a volt kétgyermekes, addig 2011-ben, a legutóbbi népszámláskor, csak 34%. Elő szeretnénk segíteni a testvérek megszületését, mert nagycsalád is csak akkor jöhet létre, ha a második gyermek is világra jön. Ezért tartjuk lényegesnek, hogy a kétgyermekesek családi kedvezménye, fokozatosan, 2019-ig duplájára nőjön.

Bővebben...
 

Csodaszerek sosem voltak, sosem lesznek

E-mail Nyomtatás

Új magyar rákgyógyszer jelenhet meg a piacon

 

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és anyacége a HYD Pharma Zrt. újabb jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezése felé. Egyetlen olyan molekula, amely általánosan gyógyít minden daganattípust nem volt, és nem is lesz – szögezte le Dr. Somlyai Gábor, majd hozzátette: deutériummegvonással viszont valamennyi daganatos sejtre lehet hatni, és jó eredményt elérni a gyógyításban.

 

Miért káros a szervezetre a deutérium, tehát a nehézhidrogén?

 

–A deutérium nem káros anyag, hanem egy olyan elem, amelynek kiemelten fontos szerepet szánt az élet az évmilliók során. A kérdés, amit 25 éve feltettünk, és ezt kezdtük el megvizsgálni, hogy ha a deutérium-koncentrációja az ember szervezetében hatszorosa a vér kálcium normálértékének, és tudjuk azt is, hogy a deutérium mennyire eltérő módon viselkedik kémiai reakciókban az 1-es tömegszámú hidrogénhez képest, akkor van-e valamilyen jelentősége az élettani folyamatokban. Azok a kísérletek, melyeket először sejttenyészeteken végeztem a csökkentett deutériumtartalmú vízzel azt mutatták, hogy a daganatos sejtek szaporodása leállt, az ilyen vízzel itatott egerekben pedig visszafejlődtek a daganatok. Mindez arra utalt, hogy a deutériumnak meghatározó szerepe lehet abban, hogy egy sejt miként „dönt”; elindítja-e az osztódást vagy sem. S az is kiderült, hogy a daganatos sejtek számára különösen lényeges, hogy a deutérium abban a koncentrációban legyen jelen, amelyhez az élet hozzászokott több millió év alatt. Tehát a kutatás és a gyógyszerfejlesztés  alapja az a tudományos felismerés, hogy a deutérium egy nagyon precíz szabályozási mechanizmus kulcseleme, és ezáltal, új célpontot kínál arra, hogy ezt a mechanizmust befolyásolva, ezen a módon tudjuk hatékonyabban gyógyítani a jövőben a daganatos betegségeket.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség