Interjú

Sürgető munkaerő-piaci igények

E-mail Nyomtatás

Duális képzés a Dunaújvárosi Főiskolán

 

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónikával, a Dunaújvárosi Főiskola oktatási és általános rektorhelyettesével arról beszélgetünk, hogyan növelnék a főiskoláról kikerülő piacképes diplomások számát.

 

A gyakorlatorientált képzés színvonalának emelésétől mit várnak?

 

– Sokat. De a pontosság kedvéért onnan kezdeném, hogy a Dunaújvárosi Főiskolán már a ’80-as években folytak úgynevezett ipari hátterű képzések. Évtizedekre visszanyúló hagyománya van a cégekkel közösen indított gyakorlati képzéseknek. Akkor hallgatóink a harmadik, illetve a hatodik szemeszterben fél éven át ipari gyakorlaton vettek részt a vállalatoknál, de ez a hagyomány sajnálatos módon megszakadt, a nagy állami vállalatok felszámolásával az ipari hátterű képzések is megszűntek. A városban és a régióban működő cégek viszont keresték a műszaki végzettségűeket. A probléma megbeszélésére fórumokat szerveztünk, s ide bevontuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőit és több olyan felsőoktatási intézményt is, ahol már folytak vállalatokkal közös képzések. Majd kialakítottunk egy olyan modellt, amit kooperatív-duális képzésnek nevezünk. Ez alatt azt kell érteni, hogy a képzés keretében a hallgatók az első két évben alapoznak s az utolsó három félévben, kezdődik a szakirányokhoz vagy specializációkhoz kötődő képzési szakasz. Ez alatt a vállalatok szakemberei cégspecifikus tantárgyakat oktatnak hallgatóinknak. Cégenként változó, hogy egy vagy több tantárggyal lépnek be képzési rendszerünkbe. A vállalatok szakmai gyakorlatra is elviszik a hallgatókat. Ez a cégek számára azért optimális, mert előre tudnak hozni bizonyos képzési időket és költségeket, s idejekorán ki tudják választani azokat a leendő mérnököket, informatikusokat, akiket tovább szeretnének foglalkoztatni. Ez a modell már működik nálunk. Közös célunk, hogy az intézmény képzései fejlődjenek, miközben a régióban erősödik a szakmai együttműködés a piaci szereplők képviselőivel. Reményeink szerint erősödik a gyakorlati képzés színvonala is, és nő a piacképes végzettséggel rendelkező diplomások száma. A Duális Képzési Tanács 2015. január 26-ai ülésén határozatban elfogadta a Dunaújvárosi Főiskola szakindítási kérelmeit, így 2015 szeptemberétől mind a hat alapszakunkon indulnak a duális képzések is. S már most keressük azokat a cégeket, akik ebben a nagyobb leterheltséget és kötöttséget jelentő képzési formában együttműködnének velünk.

Bővebben...
 

A térség gazdasági központja lettünk

E-mail Nyomtatás

Hatezer új munkahely Kecskeméten

 

A felsőoktatás és a gazdaság, a munkaerőpiac még szorosabb összekapcsolása szükséges – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Duális Képzési Tanács alakuló ülésén. Melyen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester asszonya is, aki a Duális Képzési Tanács tagja.

 

Kecskemét a hazai duális képzés elindításának zászlóshajója volt. Mennyire vált be a duális képzés Bács-Kiskun megye székhelyén?

 

– A duális képzés rendszere bevált, ezt világosan le lehet mérni azon, hogy az elmúlt években Kecskeméten hatezer új munkahelyet hoztak létre a cégek. Nem véletlen, hogy elsőként vezettük be ezt a modellt, elsőként álltunk ki annak az oktatási rendszerbe történő bevezetése mellett, és most is ott vagyunk az élbolyban, már ami az alakítását jelenti. Nem egy statikus, évekig változatlan képzési rendszert kell elképzelni. A duális képzés lényege, hogy a vállalkozásokkal közösen oktatjuk, képezzük a jövő szakembereit, mérnökeit. Márpedig a gazdaság és a vállalkozások világa folyamatos mozgásban, fejlődésben van. Ezért mindig alakítani, fejleszteni kell.

Bővebben...
 

Egyedi tulajdonságokkal rendelkező boraink versenyképesek

E-mail Nyomtatás

Ennek feltétele, hogy a borokat sikeresen megvédjük az eredetvédelemi rendszer kialakításával országon belül és nemzetközi viszonylatban is

 

Március közepén közel 50 magyar borászat mutatkozott be a világ első számú szakmai vásárán, a düsseldorfi ProWein kiállításon. Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint a magyar bor öt elemből álló „mix” révén érvényesülhet a nemzetközi mezőnyben. Az első elem a tipikus helyi fajtákból készült illatos, könnyed fehérborok köre, a második a rozé, a harmadik és a negyedik a kiemelkedő adottságú termőhelyeken készített, nagyon magas minőségű száraz fehér-, illetve vörösborok kínálata, az ötödik pedig a tokaji borkülönlegességek alkotják, amelyek a desszertborok piacán versenyeznek.

 

Mennyire rangos rendezvény a ProWein kiállítás?

 

– Jelenleg a ProWine tekinthető a legfontosabb nemzetközi borkiállításnak. Azért volt fontos a részvételünk ezen a nemzetközi vásáron, mert a magyar borszakmában egyre jelentősebb az export szerepe, a kivitel értéke tavaly minden korábbinál nagyobb volt és rekord mértékben növekedett, 85 millió eurót tett ki. Kiemelendő, hogy a fogyasztási szerkezet világszerte átalakul, a borfogyasztás alkalomszerűvé válik, de szélesedik a vásárlókör, tudatosabbak a fogyasztók és mindinkább vevők a minőségre.

 

A háromnapos vásáron Magyarországot főleg az exportőrök képviselték?

Bővebben...
 

Csodaszerek nincsenek

E-mail Nyomtatás

A gyermekkori elhízás egyre gyakoribb. Kevesebb chips és nagy szénhidráttartalmú, gyorsan felszívódó étel kerüljön a tányérra

 

Magyarország a harmadik helyen áll a kóros elhízás gyakoriságában a világranglistán, ennek megváltoztatásához a legszélesebb összefogásra van szükség – mondta az emberi erôforrások minisztere a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) XIV. kongresszusán, Budapesten. Az eseményen Balog Zoltán miniszter átadta a március 15. alkalmából odaítélt Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Dr. Bedros J. Róbertnek, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház fôigazgató fôorvosának, a MOMOT megalapítójának.

 

Főigazgató úr, gratulálunk a kitüntetéshez! Ezt az elismerést a kórházigazgató, vagy a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapítója kapta?

 

– A megtisztelő kitüntetést részben kórházigazgatói munkámért, részben a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) megalapításáért, illetve működtetéséért adományozták részemre. Ez utóbbi tevékenységbe is nagyon sok munkát fektettünk már. Eddigi munkánkat az elmúlt évek során számos sikeres kongresszus fémjelzi, amelyek sorából kiemelném az idei évben tartott, nagy sikerrel zárult XIV. Kongresszusunkat, amelyen az Emberi Erőforrások Minisztere, Balog Zoltán személyesen köszöntötte a megnyitón a kongresszus résztvevőit. A kongresszus fővédnöki tisztségét évek óta Áder János köztársasági elnök úr vállalja.

 

Mivel foglalkozik az obezitológus?

 

–Az obezitológus az elhízástudományban jártas szakember. Fő feladata az elhízott betegek kezelése és ebbe beletartozik e betegek hosszú távú követése. Jól ismert, hogy az elhízáshoz számos kísérőbetegség társulhat, ezért az obezitológus feladata ezeknek a felkutatása, megfelelő kezelése és ellenőrzése.

Bővebben...
 

Nem támogattam az ukrán haderő bővítéséről szóló törvényt

E-mail Nyomtatás

A harcok egyre súlyosabb gazdasági válságba sodorják az országot és az egész régiót

 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a kijevi parlament képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy az ukrán válságnak nincs katonai megoldása, s minden jó szándékú embernek meg kell tennie mindent az ukrajnai béke mielőbbi helyreállítása érdekében.

 

Március elején fogadta el az ukrán képviselőház a haderő bővítéséről szóló törvényt. Mit mond ki konkrétan ez a jogszabály, és mely pártok támogatták?

 

– A törvény a hadsereg létszámát 250 ezer főre emelte, s a javaslatot a kormánypártok támogatták. Így 270-nél több szavazatot kapott a törvény. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak, vagy nem vettek részt a voksoláson.

 

Ön miért szavazott nemmel?

 

– A kelet-ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása, hiszen a két fél harci ereje nagymértékben különbözik. Azt is tudni kell, hogy az ország gazdasági helyzete annyira gyenge, hogy még a jelenlegi hadsereg ellátása és felszerelése is rendkívül hiányos.

Bővebben...
 

Életformánk a magyar világ

E-mail Nyomtatás

A hagyományőrzők idén is végigjárják a dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalát

 

Mikor szervezték meg először a Tavaszi Emlékhadjáratot? – kérdezem Fülöp Tibor Zoltánt, rendezvényigazgatót.

 

– Az 1848–49-es magyarszabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratáról annak 140.évfordulóján, 1989-ben emlékeztünk meg első ízben. Akkor persze még lényegesen kevesebb helyszínen és kisebb létszámmal. Manapság közel hatvan katonai hagyományőrző és ötven más társadalmi szervezet vesz részt rajta, és több mint száz lovas huszár járja be a kijelölt útvonalat. A rendezvényt a Magyar Hagyományőr Világszövetség, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közösen szervezi. Mindkét szervezet elsődleges célja a magyar hagyományok, a magyar kulturális értékek megtartása, felvirágoztatása, a nyilvánossággal való jobb megismertetése úgy Magyarországon, mint más államokban. Valljuk, hogy a magyar hagyományok örököse az egész magyar nemzet, így politikai pártokhoz nem tartozunk.

Bővebben...
 

Minden ország célja, hogy a villamos energia felhasználását saját forrásból biztosítsa

E-mail Nyomtatás

Nem zárható ki, hogy az orosz Roszatomon kívül más üzemanyaggyártó is beszállítója legyen az új reaktoroknak

 

A szellemi termék, a mérnöki munka védelme is kiemelkedően fontos, a nemzetbiztonsági okok mellett ezért is volt szükség a paksi atomerőmű számos bővítési szerződésének titkosítására – nyilatkozta lapunknak Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű bővítésének kormánybiztosa, akivel arról is beszélgettünk, megfér-e egymás mellett a nyugati és az orosz technológia.

 

Továbbra sem nyilvános az Európai Bizottság azon döntése, amelyben a paksi bővítésről szóló magyar–orosz megállapodásnak az üzemanyag-beszerzésről szóló fejezetéről mondtak ítéletet. Az EB szerint uniós jogba ütközik az a kitétel, amely kizárólag az orosz Roszatom feladatává teszi a fűtőelemek szállítását?

 

– Nem ütközik uniós jogba az üzemanyag Oroszországból való beszerzése. A kérdés lényege, hogy más üzemanyag gyártó mikor és milyen feltételekkel léphet be esetleg az EU országok új orosz építésű reaktorainak üzemanyag-ellátásába.

 

A Roszatom ugyanilyen erőművet épít Finnországnak. Azzal kapcsolatban nem emelt kifogást az Európai Unió?

 

– A Roszatom a finn Hanhikivi telephelyen a Fennovoima cég számára a paksi 5-6. blokkal azonos típusú reaktort épít. Az Európai Bizottság és a Fennovoima közötti tárgyalások 2014 elején zajlottak, de ezek részletei nem ismertek, mert minden ilyen tárgyalás a dolgok kereskedelmi, üzleti, műszaki, szerzői jogi és biztonsági természete miatt bizalmas.

Bővebben...
 

Pozitívak az üzenetek

E-mail Nyomtatás

Jó a gazdasági teljesítmény, kisebb a hiány

 

Dr. Kovács Árpádot a Költségvetési Tanács elnökét faggatjuk két témában. Elsőként a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatról, másodsorban idén megjelent könyvéről, melyből megtudhatjuk, hogy az angol pénzhamisítás elleni küzdelem vezéralakja, Newton hogyan vesztette el vagyonát.

 

Szokatlanul korán állapítja meg a költségvetés főbb számait a parlament. Ez történt 2012-ben is. Elnök úr, van ennek jelentősége?

 

– Hogyne, egy ilyen lépésnek mindenképpen pozitív az üzenete. Azt igyekszik bizonyítani, hogy egy kormány hosszabb távon gondolkodik. Biztosítottnak látja a növekedést, a stabilitást, az alacsony államháztartási hiányt, az államadósság csökkenő pályán tartását. Minden bizonnyal a magyar kormány is e szándék jegyében terjeszti be már az év első felében a 2016-os év költségvetésének fő számait. Említette a 2012-es esztendőt. Hangsúlyozom, hogy 2015-ben a magyar gazdaság és a költségvetés stabilitási pozíciója jobb, mint három évvel ezelőtt. Akkor a Költségvetési Tanács (KT) a kormány kora nyári javaslatától eltérő, konzervatívabb megközelítésű makrogazdasági pályára tett javaslatot. Bár először a pénzügyi kormányzat nem osztotta a KT véleményét, de végül is elhalasztották a zárószavazást, és az év végén a Tanács által jelzett kockázatokat is jobban kezelő, reálisabb kiindulású, a kora nyári változatnál megalapozottabb költségvetés született. Előretekintve 2015 további háromnegyed évére és 2016-ra: a hazai elemzők többsége szerint az államháztartás GDP-arányos hiánycélja várhatóan kedvezően alakul, a növekedés idén kedvező feltételek esetén elérheti a 3%-ot, s ez adja a bázist. Az, hogy a megszokottnál korábbi időpont mellett döntöttek, növeli a kiszámíthatóságot, hiszen például a 2016-tól érvényes adótörvények és a támogatások is nagy előretartással ismerhetők meg. Ki-ki számolhatja, hogy milyen terhei, illetve lehetőségei lesznek, és mire juthat. Persze a jövőre vonatkozó kivetítéseknek, modellszámításoknak mindig van kockázatuk. Ezzel érvelnek a kritikusok is, hiszen ha úgyis csak 2015 végére derül ki, hogy miként alakultak a beruházások, hogy a forint megőrzi-e a mostani stabil árfolyamát, mire a nagy sietség. Még egy dolgot ki kell emelnem: az eljárási garanciák ugyanúgy érvényesülnek, mint eddig. Április 16-án megkapja a Költségvetési Tanács a kormánytól a költségvetés tervezetét, amit tíz nap alatt véleményez. A Tanács munkáját segítő apparátusok, szakértők már most dolgoznak. Előrehoztuk a külső tanácsadók megbízását: elindult a megalapozó tanulmányok készítése. Véleményezésünket követően a kormány április végén benyújtja a költségvetési javaslatot a parlamentnek, s még a zárószavazást megelőzően, június első felében visszakerül a Költségvetési Tanácshoz a dokumentum. Ekkor az államadósság tervezett alakulását vizsgálva nyilatkoznunk kell arról, hogy hozzájárulunk-e a parlamenti zárószavazáshoz.

Bővebben...
 

Halat, vadat s mi jó falat

E-mail Nyomtatás

Vadászati és horgászati együttműködés

 

A vadászat az egyik legkedveltebb, idegen szóval rekreációs, magyarul a szabadidőben, az aktív pihenés érdekében végzett tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki teljesítőkészség és –képesség helyreállítása, fokozása érdekében űznek az emberek.

 

Vadászati és horgászati együttműködési lehetőségekről egyeztetett Dr.Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár osztrák tartományi vezetőkkel Európa egyik legnagyobb vadászati és halászati szakkiállításán, Salzburgban február 19-én. Lapunk kérdésére elmondta: a jelentős vadállomány illetve a minőségi trófeák vonzzák a külföldieket

 

A külföldiek milyen feltételekkel vadászhatnak Magyarországon?

 

– Egyre egyszerűbbé, könnyebben teljesíthetővé váltak az elmúlt években a feltételek. Ez is, de elsősorban Magyarország természeti adottságai, a vadállomány mennyisége, illetve a minőségi trófeák vonzzák a külföldi vadászokat. Korábban főleg osztrák, svájci, német, olasz vadász érkezett hozzánk, ma már egyre több keleti vendégvadász érkezik, különösen az oroszok és az arab vendégek száma emelkedett. Észre kell venni, hogy átrendeződött a nemzetközi vadászati piac. Mostanra relatíve alacsony összegekért híres külföldi területekre is el lehet menni vadászni. Például egy ígéretes, szép, gemenci gímbika árából ma már egy hétig akár Afrikában is vadászhatunk. Mint köztudott, a magyar vadászati kultúra világszínvonalú, ennek ellenére sokat kell fejlesztenünk, különösen a mellékszolgáltatások területén. A vadászat komoly rekreációs tevékenység, ezért a vendégvadászok joggal igénylik a magas színvonalú ellátás biztosítását. Összegezve: jók a lehetőségeink mind a bel-, mind a külföldi vadászturizmus élénkítésére.

Bővebben...
 

Folytatódik az Otthon Melege Program

E-mail Nyomtatás

Magyarország lakásállományának 70 százaléka épületenergetikai szempontból elavult, ezért felújításukat tízmilliárd forinttal támogatjuk

 

Három lakossági támogatási konstrukció után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium most új alprogramot indít társasházak és lakásszövetkezetek számára komplex épületenergetikai felújításra, korszerűsítésre. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta, hogy az energiahatékonysági intézkedésekkel több pénz marad a lakosoknál.

 

Folytatásról beszélünk, így felvetődik a kérdés: mennyire volt sikeres tavaly az Otthon Melege Program?

 

– A program sok szempontból hiánypótló. Gondoljunk csak arra, hogy a lakossági energiahatékonysági intézkedésekkel egyaránt mérséklődik az energiafelhasználás és a fogyasztók rezsiterhe. Már 2014-es megjelenésekor is kihangsúlyoztuk, hogy a programot nem csak egyszer hirdetjük meg, hanem folytatni kívánjuk. Amennyiben kimerül az egyes pályázatok keretösszege, az aktuális pályázatot felfüggesztjük, s majd ha újabb forrás áll rendelkezésre, ismét megnyitjuk az egyes alprogramokat vagy helyettük a beérkező szakmai javaslatok alapján módosított, új pályázatot hirdetünk meg. Már készülnek a tervek a háztartási nagygépek beszerzésére irányuló újabb pályázat meghirdetésére. 2014 szeptemberében indítottuk útjára az Otthon Melege Programot a kazán-, a hűtőgép- és a nyílászárócsere alprogramokkal. Sajnos a kazáncsereprogramot a meghirdetést követő napokban fel kellett függesztenünk, mert olyan nagy volt az érdeklődés. Mivel nagyobb volt az igény, mint a rendelkezésre álló forrás, jelenleg azt vizsgáljuk, hogyan tudunk forrásokat biztosítani minden pályázó támogatásához. Decemberben döntöttünk a program kiszélesítéséről; ezért indítottuk el 2015 elején a társasházak és lakásszövetkezetek számára a komplex épületenergetikai felújításra, korszerűsítésre irányuló alprogramot.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség