Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A tehetőseknek befektetést, a dolgozóknak munkahelyet

E-mail Nyomtatás

A gúnyhatár-menti bihari településen, Nagykerekiben az a Megyesi Károly indul a MIÉP színeiben, aki már a tavaszi országgyűlési választások alkalmával is sikeresen összegyűjtötte a szükséges ajánlószelvény-mennyiséget a berettyóújfalui választási körzetben.

 

– Talán nem tévedek, ha azt mondom: fekvéséből adódóan sajátos helyzetű településnek nevezhető Nagykereki.

 

– Igen, ez teljesen helytálló felvetés. Ez ráadásul még fokozódni is fog majd, hiszen az országhatár jövő márciusi megnyitása alkalmával – Debrecen, Berettyóújfalu háttérrel – újra közel kerülünk Nagyváradhoz. A Partium fővárosának központjáig a Nagykereki-Nagyszántó útvonalon mindössze 17 km a távolság. A nagyváradi vasútállomás 15 km-re, a biharpüspöki vasútállomás pedig 15 km-re lesz tőlünk közúton. A paptamási vasútállomás pedig 10 km-re van tőlünk, Nagykereki-Pelbárthida-Nyüved útvonalon. Látható tehát, hogy az erdélyi és partiumi nagyvárosok piacai könnyen elérhetőek lesznek. Ezt mindenképpen ki lehet és ki is kell majd aknáznia településünknek. Ezért is fontos az, hogy október 3-án kiket választ meg községünk lakossága.

 – Ön milyen célokat szeretne megvalósítani, amennyiben beválasztják a képviselőtestületbe?

 

– Először is újra kell szervezni a közösséget. Ennek előfeltétele a kulturális, művelődési élet felpezsdítése, közös élmények megélése. Ehhez többféle lehetőséget is el tudok képzelni. Például „ki mit tud” jellegű tehetségkutató versenyek szervezése, magyarnóta-, népdalestek és egyéb közösségformáló események. Nagykereki neves szülötte K. Nagy Sándor, fontos volna emlékének ápolása, műveinek tágabb propagálása. Meg kellene szervezni az elszármazott nagykerekiek negyedévenkénti találkozóját, hiszen ezek az emberek érzelmileg is kötődnek településünkhöz. E találkozóknak minden szempontból jó hatása lenne a község életére. A Bocskai Várkastélyban rendezendő szervezett programok idehozzák a látogatókat, amely a falusi turizmust erősítené. Lényeges volna még időnként szakmai találkozók szervezése is, hiszen ennek során aktiválni tudjuk a gazdálkodókat, szakmunkásokat, fizikai munkásokat, értelmiségieket egyaránt. Ugyanígy fontos a helyi sportélet élénkítése, a polgárőrség kiemelt kezelése és helyi alapítványok és egyesületek (Fáklya Alapítvány, Tiszántúli Református Családok Egyesülete) tevékenységének támogatása. Ezek a társadalmi szervezetek tevékenységükkel már eddig is hozzájárultak a község hitéleti, kulturális, tudományos fejlődéséhez.

 

– A helyben élők életkörülményeinek javítása érdekében mit tartana fontosnak?

 

– Az életszínvonal emeléséhez, javításához elengedhetetlen feltétel a helyi ipar megteremtése. Értem ezalatt a malomipart, étolaj-előállító üzemet, tejfeldolgozó kis üzemek létesítését. Az ipari tevékenység melléktermékei olcsó takarmányt biztosítanak az állattartáshoz. Következő lépésben húsfeldolgozó üzem létesítése, és a bőripar megteremtése lehetne időszerű. Ez – amellett, hogy növelné az önellátásunkat – idővel szinte minden helybeli ember számára munkát biztosíthatna. Nyugat-Európában keresett cikk a vályogtégla. Nagykerekiben még élnek azok az emberek, akik tudják a vályogvetés csínját-bínját. Nagyon kicsi befektetéssel új munkahelyeket lehet létesíteni. Ugyanakkor az épületanyag helyi előállítása fontos eleme egy lakásépítési programnak, mellyel segítjük a helyben maradni vágyókat, hazatérni óhajtókat és a fiatalokat. Ehhez kapcsolódóan szorgalmaznám a kézműves mesterségek újraélesztését is. Kezd sajnos megszokottá válni, hogy a község lakossága boltból vásárolja a vizet, pedig Nagykerekinek az ártézi vize gyógyhatású, tehát szorgalmazni fogom az ártézi kút megnyitását, ne kelljen pénzért vásárolni az iható vizet. Az önkormányzati testületi ülések nyilvánossá tételét és időbeni meghirdetését próbálom elérni, és – amellett, hogy természetesen folyamatosan a választók rendelkezésére állok, hiszen helyben élek – minden hónapban egyszer önálló lakossági fórumot is tartanék.

 

– Miként látja saját esélyeit?

 

– Ezt nehéz megítélni, hiszen a mostani aspiránsok száma többszörösen meghaladja az előző választásokon induló képviselőjelöltek számát. Ez a jelenség arra enged következtetni, hogy az emberek saját kezükbe akarják venni közösségük sorsának irányítását. A huszonhét jelentkező közül hatnak jut az a felelősséggel teljes feladat, hogy a falu létfontosságú ügyeinek intézésében részt vegyen. Éppen ezért nagyon fontos volna, hogy mi, akik indulunk a választáson, alakítsunk egy munkacsoportot. Tevékenységünkbe bevonva a lakosságot is, ezáltal minőségileg javulni fog a szakmai, hozzáértői döntéshozatal minden szinten. Össze kell fogni, minden emberre szükség van. Magyarország végveszélyben van. Nagykereki egy nagyon kicsi része az országnak. Itt kell élnünk és dolgoznunk. Feladatunk helyrehozni azt, ami elromlott és újjáépíteni, ami elpusztult. A község lakossága rendelkezik azzal az erővel és tehetséggel, ami garancia a sikerhez.

 

Kovács Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség