Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 13, szombat, Jenő napja van. Holnap Örs és Stella napja lesz.

Märle Tamás Egyenrangú államok szövetsége

E-mail Nyomtatás

A közelgő ausztriai elnökválasztás kapcsán az egyik hazai napilapnak adott interjút Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, aki világossá tette, hogy győzelmét határozott lépések fogják követni. Csakúgy, mint Orbán Viktor, Hofer is üdvözölte Donald Trump győzelmét, amelytől egy békésebb világot remél, ezért is vette tervbe egy mielőbbi Trump–Putyin találkozó bécsi megszervezését. A mi szempontunkból pedig még fontosabb, hogy Merkel politikájával szembemenve a visegrádiakhoz akar közelíteni Hofer. A Burgenlandban élő politikus gyakorta jár a sárvári gyógyfürdőbe, a minap ott tartott magánjellegű találkozót Orbán Viktorral, hiszen megválasztása után azonnal meg akarja erősíteni a magyar–osztrák kapcsolatokat. Ausztria népessége kisebb, mint Magyarországé, gazdasági ereje azonban a jóval nagyobb Lengyelországéval azonos. Szövetségük mind hazánk, mind a visegrádi tömörülés megerősödését szolgálná.

Nem véletlen, hogy sokaknak a V4-ek és Ausztria együttműködéséről az Osztrák–Magyar Monarchia újjászületése jut eszébe. Ki nosztalgiával, ki ellenérzésekkel gondol erre, bár a párhuzam több helyen is sántít. A négy visegrádi országgal szemben sem nemzeti össztermékéből, sem haderejéből, sem népességéből fakadóan nem tehet szert vezető szerepre Ausztria. A hasonlat történelmileg és földrajzilag sem helyes, 1335-ben épp a Habsburgok ellenében született a visegrádi együttműködés, továbbá a Monarchia idején a felszabdalt Lengyelország egy része az Orosz Birodalomhoz, másik része a Német Császársághoz tartozott. Hála Istennek Lengyelország azóta egységes, Magyarország viszont sajnos nem.

 

A történelmi párhuzam tehát nem állja meg a helyét – ami nem is baj –, viszont a szövetség létrejötte egyre reálisabb, hiszen Hofer győzelme nem lenne meglepetés a brüsszeliták visszaesése, Trump sikere és azok után, hogy a sógoroknál egyre többen szereznek személyes tapasztalatot a bevándorlókról. A Szabadságpárt elnökjelöltje komoly reményeket ébreszt bennünk, hiszen személyében Orbán Viktor után olyan szereplő lépett elő az európai politikai palettán, aki tudja mit kell tenni, nem rejti véka alá véleményét és kellően bátor ahhoz, hogy ne csak beszéljen, hanem cselekedjen is. Bízzunk benne, hogy december 4-én a szomszédban is józanul gondolkodik a többség, és ezzel az Ausztriával megvalósuló szövetség végre hazánknak is igen előnyös lesz.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség