Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

Csorja Gergely: Miért építi le Vona a Jobbikot?

E-mail Nyomtatás

A Jobbik a szétesés szélére lavírozta magát. Pontosabban Vona Gábor pártelnök fordította a pártot balra. A látványos, szinte 180 fokos fordulatot a tagság elvhű része elutasítja. Ezért a pestisracok.hu szerint több mint 50, Szabó Gábor pártigazgató szerint 20 alapszervezet petíciót írt alá, melyben a következők állnak: „Alulírottak, aktív jobbikos szervezetek nem értünk egyet és nem támogatjuk Vona Gábor elnök úr politikai irányváltását, és nem támogatjuk a Jobbik baloldalra tolódó néppárttá válását.”

A napokban nevesítették, hogy a többi között a vecsési, a vámosmikolai, a nagybörzsönyi, a bernecebaráti, a szokolyai, a gyönki, a recski, a pomázi, a felsőpakonyi, a csongrádi, a bagi, a gödöllői, a pócsmegyeri, a hévízgyörki, a kartali, a kerepesi, a kistarcsai, a mogyoródi, a pilisvörösvári, a leányfalui, a tahitótfalui, a dunabogdányi, a szigetmonostori, a budakalászi és az isaszegi helyi csoport is aláírta a tiltakozást.

Debrecenben kizárt jobbikosok tüntettek Vona politikája ellen, a Magyar Gárda tagjai is demonstráltak a Jobbik elnöke ellen. A Jobbik balra fordulásának párton belüli elfogadtatását az sem segíti, hogy a balliberális értelmiség egyre inkább kiegyezne Vonával. Kőszeg Ferenc tavaly az Élet és Irodalomban pendítette meg, hogy a közös cél, Orbán Viktor leváltása érdekében Vonára is lehet szavazni, sőt Heller Ágnes, Medgyessy Péter és Szanyi Tibor is elképzelhetőnek tartja az együttműködést a baloldal és a Jobbik között.

Vona Gábor ATV-s szereplései is erős indulatokat váltanak ki a Jobbik törzsszavazóiból. A Jobbik legerősebb orgánuma, a kuruc.info közönsége az egyik ATV-s szereplés után esett neki a pártelnöknek. Nem a szokásos, mindenhol megjelenő pocskondiázók, hanem a Jobbik megtévesztett és most Csurka tíz évvel ezelőtti igazát felismerő törzsszavazók heves megnyilvánulásai jelzik, hogy a Jobbikban nagy a baj.

Néhány a nyomdafestéket tűrő megnyilvánulásokból:

„Vonához képest egy kaméleon erősen monokróm” – írja Horváth Judit.

„Hát nem a fejitül bűzlik a hal?” – válaszol Samu, majd folytatódnak a hozzászólások.

„Várjuk a menetelését a buzivonuláson »én is meleg vagyok« táblával a nyakában” – írja egy másik kommentelő.

„Azzal, hogy középre húz a régi szavazóbázisa jelentős részét hagyta maga mögött. A fideszesek elvből nem fognak rászavazni, mert azok amolyan kemény mag. Arról ne is beszéljünk, hogy ezek után a Fidesz a legradikálisabb párt az országban… Talán egy-két mosott agyú nyugger ex-MSZP-s majd lányos zavarában odateszi az X-et. De ez mire lesz elég, most őszintén?” – összegzi a vitát a kuruc.infón a hozzászóló.

És valóban komoly kérdéseket vet fel Vona egyelőre alapvetően elhibázottnak tűnő politikája.

 

Találgatásokból persze nincs hiány Vona motivációját illetően. A legnépszerűbb elmélet szerint Simicska Lajos milliárdjai állnak a néppártosodás mögött, de sokan állítják, hogy a Jobbik és a balliberális ellenzék kiegyezett, és 2018-ra összeáll a választási szövetség.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség