Tombol a vihar a pénzpiacokon

E-mail Nyomtatás

Az év elején megroggyant amerikai-kínai gazdasági kapcsolatok egy olyan negatív spirálba kerülhetnek, amit a világ többi része vajmi kevés eséllyel tud megmenteni rövid távon - vélik a Cashline elemzői. Szerintük a kínai és az indiai tőzsdék öszszeomlása nemcsak egy lufi leeresztése volt, és nem beszállási pontot kínálnak, hanem - mint általában a piacok - előrejelzik a reálgazdaság jövőbeli teljesítményét is. szoveg>A tomboló infláció nemcsak az árszínvonal-emelkedést takarja, hanem az amerikai pénzügyi válsággal az a bizalmi tőke (bankok, szabályozó hatóság-bankok és vállalatok, bankok között) is elinflálódott, ami közgazdaságilag nem megfogható, de egy általános krízisben kohéziót és kapaszkodót jelenthetne.
Azt hallhattuk a nemzetközi médiában március közepétől kezdve, hogy a legroszszabbon már túl vagyunk, ami a pénzügyi krízist és a leírásokat, veszteségeket illeti. Nos, a brókerház meggyőződése, hogy még nem érkeztünk a turbulencia utolsó fázisához (hacsak nem az elmúlt napokban elindult piaci folyamatok nem vezetnek egy végső megtisztuláshoz).
A világ - és főleg Amerika - kilépett saját keretei közül és az elmúlt években hitellel finanszírozott szabályozatlan pénzügyi pilótajátékká fújta fel magát.
Nincs újabb szint, aki ebbe be tudna szállni, és tovább fújná. A jelenlegi krízisben a hagyományos tőkemegfeleltetési kritériumok és monitoringrendszer csődöt mondott, ugyanis a nem szabályozott piaci és a strukturált termékeket nem volt képes beértékelni, a tényleges likviditási kockázatot jelentősen alulbecsülte.
Nagy kérdés, hogy a piacok ki tudják-e heverni a jelenlegi pénzügyi krízist. Ez akkor képzelhető el, ha a nagy gazdasági blokkok és a pénzügyi döntéshozók, élükön a központi bankokkal összefognak. Ugyanakkor ennek az a veszélye, hogy a pénzügyi rendszer ellenőrzése lényegében nem biztos, hogy megváltozik, hanem egy újabb eszközlufi korszakába léphetünk (2009-2010-től), ami előtt persze óriási turbulenciát fognak mutatni a piacok, rövid távon nemigen van kiút.
Ha az ingatlanárak esése nem áll meg, akkor már a Fed sem mentheti meg a bankokat, mert újabb, több ezermilliárdos pénzpumpával a dollár összeomlik.
A dollár, az amerikai gazdaság helyzete következtében nem valószínű, hogy drasztikus erősödésbe kezdene, igaz a további gyengülés sem egyértelmű, mert szép fokozatosan a válság egyre inkább az eurózónában is érződni fog. 
WGO nyomán
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség