Csorja Gergely: Az egyetemi rendszer bukása

E-mail Nyomtatás

A Soros György nevéhez köthető CEU melletti szimpátiamegnyilvánulások felvetnek egy komoly, tulajdonképpen évtizedek óta halogatott kérdést. Milyen helyet foglal el a felsőoktatás a tudástranszferben?

A kérdés alapját az adja, hogy az internet széles körű elterjedésével a tudás egyre nagyobb hányada érhető el világhálón. Tudományágtól és szakterülettől függetlenül.

Míg a 70-es, 80-as években bizonyos tudások, bizonyos könyvek, bizonyos tudásbázisok csak a professzor személyén keresztül voltak elérhetők, addig ma egyre nagyobb tudáshányad hozzáférhető némi kereséssel, valamint egyre több intézmény jelenik meg a világhálón értékelhető tudást adva. Az online kurzus segítségével nemcsak az előadások nézhetők meg helyszínfüggetlenül, de teljes tananyag, oktató és gyakorló programok is elérhetővé válnak.

Ha ezt a lehetőséget összekötjük azzal, hogy a hallgató együttműködve későbbi munkahelyével az így megszerzett tudás mellé a gyakorlati oktatásban már majdani tevékenysége helyszínén részesül, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a hagyományos egyetemi oktatás terei, gyakorlata az elkövetkező évtizedekben radikálisan megváltoznak.

Ezzel együtt feltehetőleg az intézmények is átalakulnak, jelentős részük megszűnik. Erre a lehetőségre legnagyobb erővel Clayton Christensen, a Harvard világhírű sztárprofesszora hívta fel a figyelmet, amikor leszerződött egy online egyetemhez. Christensen megdöbbentette a hagyományos egyetemi struktúrák szereplőit, köztük közvetlen munkatársait is, hogy nevét adta a felületesnek és komolytalannak kikiáltott oktatási formához. Christensen érvelése azonban egyértelművé tette, hogy az online oktatás évtizedeken belül ellehetetleníti, feleslegessé teszi a hagyományos egyetemi struktúrákat.

 

Ilyen körülmények között erősen kétséges, hogy mi értelme van Soros egyeteme mellett tüntetni, és bizony idézőjelbe teszi a mai egyetemi struktúrában résztvevők hangos szolidaritását is. A mai felsőoktatási rendszert nem a gonosz Orbán-kormány szigorúsága, hanem az elodázhatatlan változás fogja megtizedelni.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség