Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2022. augusztus 11, csütörtök, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.

Kutatóhelyek nyertek 7,6 milliárd forint támogatást

E-mail Nyomtatás

Összesen 7,6 milliárd forint fejlesztési támogatást nyert el 20 kutatóhely a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) két felhívása keretében, amely egy újabb lépés, hogy Magyarország kutatásfejlesztési központtá válhasson – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Hozzátette: a felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek a támogatásból kutatási infrastruktúrájukat fejleszthetik, új kutatókat alkalmazhatnak, valamint lehetőségük van hazai és nemzetközi kutatási, vállalati együttműködéseik bővítésére.

A Stratégiai K+F műhelyek kiválósága és a Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás felhívások keretében olyan szervezetek nyertek támogatást, amelyek tudományos kutatásokon keresztül nemzetközileg jegyzett, magas színvonalú kutatási eredmények elérését, és fenntartható kiválósági központok („center of excellence”) létrehozását vállalták, továbbá hozzájárulnak a hazai kutatási infrastruktúra versenyképességének erősítéséhez, a nemzetközileg is erős tudás-centrumok kialakításához, ezzel is elősegítve a nemzetközi kutatási együttműködések kialakítását, elmélyítését - hangsúlyozta az államtitkár.

A fejlesztések eredményeként több mint 1900 kutatót érintő kutatási infrastruktúra fejlesztés, 351 új publikáció jön létre, valamint 142 további kutató kerül alkalmazásra és 51 kutató szerez majd a projekt témájához köthető értekezéssel tudományos fokozatot.

Rákossy Balázs emlékeztetett, hogy az innováció és a kutatás-fejlesztés (K+F) kiemelten fontos a kormány számára, ezt tükrözi az is, hogy Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F ráfordításokat 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra növeli. Ennek megfelelően az új fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között 1200 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztési forrásból - tette hozzá.

 

(MTI,NGM)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség