Az internetáfa 5 százalékra való csökkentését kéri…

E-mail Nyomtatás

…Közép-Európa legnagyobb politikával foglalkozó ifjúsági szervezete

Újra Böröcz Lászlót választották a Fidelitas elnökévé a szervezet XIV., tisztújító kongresszusán Székesfehérváron. Böröcz László: „a mostani 20-as, 30-as generációnak a polgári Magyarországról kialakult véleményét, elképzelését vitaanyagban gyűjtjük össze.” Az újjáválasztott elnök szerint mindennek a legalja, amit a jobbikos médiumok terjesztenek róluk, a Párbeszédnek pedig annyira csekély a politikai súlya, hogy kijelentéseivel nem érdemes foglalkozni.

Elöljáróban, beszéljen az elmúlt két év eredményeiről, mennyire erősödött meg a szervezet, mennyire vonzó a Fidelitas tagjának lenni egy olyan világban, ahol sokan nem szívesen szeretnek közösségekbe tartozni?

– Valóban nem könnyű az embereket megszólítani, rávenni arra, hogy érdekeljék őket világunk kihívásai, problémái politikai, kulturális, tudományos téren. Amikor két éve megválasztották a Fidelitas országos vezetőségét, egyik nagy feladatunknak a helyi szervezetek megerősítését tartottuk, s előtte felmértük, hogy a 2014-es választások után mennyi csoporttal, taggal rendelkezünk. Az elmúlt kétéves munkának köszönhetően megközelítőleg 50 új csoportot alakítottunk, és több mint ezer fiatal lépett be a polgári, konzervatív utánpótlást jelentő Fidelitasba. Tehát megalakulásától kezdve folyamatos a szervezet utánpótlása. A több ezer fős aktív tagsággal Közép-Európa legnagyobb politikával foglalkozó ifjúsági szervezete a Fidelitas. Számarányában a magyar politikai pártok ifjúsági szervezeteivel nem is lehet összehasonlítani, sőt még a hazai ellenzéki pártok jelentős része is messze elmarad a Fidelitastól a kiépítettség és taglétszám területén.

Arra azonban rácáfolnék, hogy olyan világban élnénk, ahol a fiatalok ne szeretnének közösségekhez tartozni. Az ember társas lény, pláne fiatalon. Azt látjuk, hogy a fiatalok igenis keresik a helyüket a világban: a közösségek biztonságát, értékeket egy értéktagadó trendszerűségben, igazodási pontokat egy folyamatosan és gyorsan változó világban. Többségében szeretik a hazájukat és szívükön viselik a közéletet is, és véleményük is van róla, még ha olykor sarkos is; különben nem tudna olyan indulatokat indukálni egy-egy téma, amilyeneket szokott a közbeszédben. A Fidelitas jelmondata: Közösség és Közélet. Mi e gondolat mentén értékeket, barátokat, élményeket tudunk adni a fiataloknak.

Arra kérik a kormányt, hogy mindent tegyen meg azért, hogy január 1-jétől 5%-ra csökkenjen az internet áfája. Megérkezett a válasz?

– Ezt a kérdést még tárgyalja a kormány, de mivel a Fidesz frakció is támogatja, bízunk benne, hogy sikeres lesz az internet áfájának 5 százalékra csökkentése. A Fidelitas szakmai kabinetjei eddig is több olyan javaslatot fogalmaztak meg, melyet továbbítottunk a kormány felé, és az ügy súlyától függ, hogy melyiknek van nagyobb sajtóvisszhangja. Sokszor egyeztetünk a Fidesz frakciójával, sőt a kormányzattal is, például a kollégiumfejlesztési programmal kapcsolatban, amit decemberben jelentett be a kormány. A tisztújító kongresszuson pedig elfogadtunk egy nyilatkozatot, melyben arra kérjük a kormányt, hogy 2018. január 1-jétől a legalacsonyabb áfakulcsba sorolja be az internet áfáját – melybe az élelmiszerek jelentős része tartozik. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert legtöbben az interneten tájékozódnak, a munkának is elengedhetetlen része az internetes elérés, ez a fejlődés mércéje és egyben forrása is. Az internet áfájának csökkentése nyilván ösztönzően hat majd a cégek fejlesztésére, a hálózatok minél jobb széles sávú kiépítésére – ráadásul más kormányzati programok is segítik a cél elérését. Reményeink szerint alacsonyabb áron, jobb minőségű internet-hozzáférés válik majd lehetővé.

De ha egyszer ezt Brüsszel nem támogatja, akkor hogyan lehet véghezvinni? Elébe nézhetünk egy kötelezettségszegési eljárásnak?

– Semmit sem zárhatunk ki, hiszen sok vitánk volt már az unió vezető szerveivel. Tudjuk, hogy Brüsszel sok mindenbe beleköt, sokszor teljesen értelmetlenül. A legtöbb esetben ezeket a véleménykülönbségeket normális körülmények között tudjuk rendezni, bízunk benne, hogy ebben az esetben is így történik majd, hiszen az EU érdeke is – az előbb említett fejlesztések miatt –, hogy a tagállamokban bevezessék az alacsonyabb áfakulcsú internetet.

Székesfehérváron beszélt egy vitairatról is. Mondana erről többet is?

– Több hónapja dolgoznak ezen a vitairaton szakmai műhelyeink, illetve szervezetünk elnöksége. A mostani 20-as, 30-as generációnak a polgári Magyarországról kialakult véleményét, elképzelését vitaanyagban gyűjtjük össze. Megfogalmazzuk, hogy szerintünk 15-20 év múlva milyen legyen a polgári Magyarország, s milyen fejlesztésekkel, intézkedésekkel tudjuk elérni a célokat. Ugyanis ez a generáció az internetet, a technológiát másként értelmezi és kezeli, ezért rengeteg olyan ötlet láthat napvilágot, ami eddig fel sem vetődött. Tehát ősztől a kampány mellett ezen is dolgozunk, s amint elkészült az anyag, a kormányzat elé tárjuk, s így tudható, melyek azok az intézkedéscsomagok, melyek által a fiatalok elképzelései megvalósíthatók Magyarországon. Hiszen a fiatalok jövőjét a mostani döntések alapozzák meg.

Térjünk rá a „plakátháborúra”. A Jobbik először nem beszélt arról, hogy honnan a pénzük a plakátokra, majd azzal álltak elő, hogy hitelt vettek fel rájuk. Önök is titkolóznak?

– Mi nem titkolózunk. A plakátakció célja, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra az akkut problémára, hogy milliárdosok a saját egyéni sértettségük vagy érdekérvényesítésük szempontjából pártokat mozgatnak. Ez helytelen, s nincs jó hatással az ország közéletére, a politikai párbeszédre és hazánk fejlődésére. Több mint 2000 plakátot helyeztünk ki. Hamarosan lejár a plakátkampányunk, megígértük, hogy azt követően közöljük, hogy pontosan mennyi plakátot és milyen értékben helyeztünk ki. A legfőbb szövetségesünktől, a Fidesztől kapott támogatásból finanszírozzuk ezt az akciót az utolsó forintig. A Jobbik ezzel kapcsolatban nem mondott konkrétumot, de nyilván sokat elárul, hogy ők a Simicska Lajos tulajdonában lévő hirdetőfelületeken helyezték el plakátjaikat. Az ő plakátkampányuk sokkal hosszabb ideig tart és jóval több plakátot helyeztek el, mint mi, ami hatalmas költségű lehet. Ha erre a forrást nyomott áron kapták meg, az gyakorlatilag burkolt pártfinanszírozásnak számít.

A Jobbik azzal vádolta meg önöket, hogy a fidelitasosok ellenzéki politikusok családtagjainak vegzálása után már magánterületen elhelyezett plakátokat is összefirkálnak. Az is elhangzott, és a párthoz közel álló egyik internetes médiumban leírták, hogy megfenyegették özvegy Hegedűs Lórántnét, és a templom falára a Fidelitas által terjesztett, Simicska Lajost ábrázoló „Ez is az enyém” feliratú matricát ragasztottak. A Fidelitas elnökének mi erről a véleménye?

– Az már mindennek a legalja, amit a jobbikos médiumok terjesztenek rólunk. Először azt mondták, hogy vegzáltuk Vona Gábor családját. Az történt, hogy Vona Gábor háza előtt állt egy autó, rajta egy jobbikos matrica. Erre reagálásként két darab matricát helyeztek ki a szélvédőre. Azon nincs semmilyen trágár kifejezés, hanem az van ráírva „Ez is az enyém”, s rajta Simicska Lajos arcképe. Ezt zaklatásnak feltüntetni, miközben nem egyszer fideszes politikusok háza elé mentek tüntetni, és a családjuk előtt kiabáltak ocsmány dolgokat rájuk, félrevezetés és ostobaság. Ami az elhunyt püspök özvegyével történt, azt csak egyetlen orgánum írta meg. Egyetlenegy fidelitasos sem hívta fel kaputelefonon az özvegyet, és nem ragasztott matricát a református templom falára. Ez ellenkezne is értékrendünkkel. Bárki tett is ilyet, ha egyáltalán megtörtént az eset, számunkra elfogadhatatlan. Egy biztos, fidelitasosok ilyet soha nem tettek.

A Párbeszéd pedig arra szólította fel önöket, hogy ne Soros Györggyel és Simicska Lajossal foglalkozzanak, hanem az ország igazi problémáival. Mit feleltek ennek a baloldali pártocskának?

– A Párbeszéd politikai súlya annyira csekély, hogy nem muszáj felszólításukra reagálnunk. Nem is tettük. Dolgozunk a háttérben, készítjük a vitairatot, és megfogalmazzuk azokat a javaslatainkat, melyek szerintünk az országot még előrébb vihetik.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség