Csorja Gergely : Magyarország felkerült a világpolitika térképére

E-mail Nyomtatás

A rendszerváltás lehetősége óta először került fel Magyarország a világpolitikai térképre tényezőként. Orbán politikai cselekvése egy teljesen új és tegyük hozzá, sikeres irányba vitte a magyar külpolitikát. Magyarország külpolitikai eredményei közül kiemelkedik a V4-ek egységbe szervezése és a környező országokkal történő jó viszony kiépítése. Egy Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszterrel készült interjút kísérő képen a miniszter irodájában Nagy-Magyarország térkép látható. A kép megjelentetése persze lehet véletlen, és az is igaz, hogy az átlagszlovák számára vagy ellenszenves, vagy közömbös ez a számunkra oly fontos jelkép, de mégis, ez a kép most szimbolikus, mondhatnók, üzenet értékű.

Minden rosszindulatú károgás ellenére az igazság az, hogy a határozott magyar politika, a magyarság érdekei melletti következetes kiállás, a korukat megelőző cselekvések, ideértve a határzárat, nem ellenségeskedést, hanem éppen a megbékélést szolgálja.

Az sem tekinthető elhanyagolható eredménynek, hogy a térséget meghatározó egyik legnagyobb hatalmi tényező, Oroszország elnöke is gyakran látogat Magyarországra és az Egyesült Államokkal kialakult fagyos viszony is – egyelőre kis mértékben – oldódni látszik.

 

Az Európai Unió tehetetlen bürokratatömegével felvett harc is meghozhatja gyümölcseit. Az Uniót szétfeszítő problémák, különös tekintettel a bevándorlás és az egyre nagyobb mértéket öltő terrorizmus az európai közvéleményt egyre inkább a káros és tehetetlen brüsszeli politikával szembe fordítja. Európa politikai térképe az elkövetkező évtizedben sokat változhat és a határozott cselekvés miatt Magyarország ebből sokat profitálhat.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség