Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Maestro Solti emlékére

E-mail Nyomtatás

Nemzetközi karmesterversenyt rendezünk

Medveczky Ádám kedves barátunknál érdeklődtünk az eseménnyel kapcsolatban. A Kossuth-díjas karmester az első, 1974-ben rendezett hazai karmesterverseny díjazottja:

„Annak idején a közönségdíj állt szívemhez közelebb, annak örültem igazán, és természetesen nagy lökést adott ezenkívül az, hogy második helyezést értem el. A japán Kobajasi Kenicsiro nyert. Tulajdonképpen mi nem lettünk ellenfelei egymásnak. Szívélyes viszonyban maradtunk. Mindkettőnk nemzetközi karrierje itt indult. Azóta a világ több operaházában, hangversenytermében dirigáltam. Boldog vagyok, hogy újra lesz karmesterverseny hazánkban. Kodály országának zeneszerető közönsége megérdemli ezt a nemes vetélkedőt. Az előválogatásban vettem részt Kocsár Balázs kollégámmal. 186-an jelentkeztek. DVD-n kaptuk meg a versenyzők anyagait, s így választottuk ki azt a 40 karmestert, aki bejutott az elődöntőbe. Nem titkolom, jobban örültem volna a személyes találkozásnak.

Az azért más, és remélem is, hogy a következő rendezvény előválogatása már így lesz megszervezve. Mondhatom, nem volt egyszerű dolgom, egy erős mezőnyből kellett a legjobbakat továbbjutásra javasolnom. Sok éjszakát töltöttem el ezzel a számomra egyébként nagyon kedves, de felelősségteljes munkával. Több éjjelen át gondosan jegyzeteltem, mielőtt javaslatot tettem arra, hogy kik kerüljenek az elődöntőbe. Liszt Ferenc idevonatkozó szavait örök érvényűnek tekintem, s azt kívánom, hogy a karmesterverseny leendő dobogósai úgy álljanak a közönség elé, mint a pap a gyülekezete elé, s ne mint vádlott a bírái elé. Ha ez a zene iránti alázattal is társul, lélekben mindenki nyertesnek érezheti majd magát.”

A versenynek a budapesti Erkel Színház és a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az első és második forduló október 3. és 10. között a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével zajlik majd, s a döntőbe került hat versenyző december 13. és 15. között a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérheti össze képességeit. A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A rendezvény december 16-án gálakoncerttel zárul, a fordulókat heti rendszerességgel az M5 tűzi műsorra. A döntős mezőnyt Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Eötvös Péter zeneszerző, Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Berkes Kálmán, a tokiói Muszasino Zeneakadémia volt tanára, Antonio Moral, a Centro Nacional De Difusión Musical vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója zsűrizi.

 

(szerk.)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség