Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

Baloldali és nemzeti

E-mail Nyomtatás

Kötelezően egyetlen migránst sem az országba

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke: attól még nem baloldali valaki, hogy azt hangoztatja, vagy ha piros inget vesz fel, hanem ha segít a dolgozó embereken. Rajtunk kívül az összes magát baloldalinak mondó párt valójában liberális és a nemzetközi pénzügyi tőke kiszolgálójává vált.

Milyen programmal vágnak neki az áprilisi országgyűlési választásnak?

– A Munkáspárt 28 éve a dolgozó, egyszerű emberek, a nép pártja. Ez az arculatunk bevált, ezért programfüzetünk első oldalára ráírtuk: „ha ön milliárdos, szupergazdag, ne olvassa tovább! Ez a program nem önnek szól!” Nem a milliárdosoknak akarunk kedvezni, hanem azoknak, akik a munkájukból élnek meg. Elismerjük, hogy az elmúlt években sok mindenki kapott a kormánytól, gondolok a rezsicsökkentésre, a gyermektámogatások rendszerére, de senki sem annyit, amennyit szeretne. Félünk attól, hogy megváltozik a világgazdasági helyzet, az EU-s pénzek is megcsappanhatnak, s nem lesz mit elosztani. Ha bármelyik kormány adni akar az embereknek, akkor ahhoz a pénzt itthon kell megtalálni. Például a hazai gazdasági fejlesztésben, de ez nem megy egyik napról a másikra. Ezért azoktól kell elvenni, akiknek bőven van; legyen egyszeri 45%-os vagyonadó. Akinek van 100 milliárdja, befizet 45-öt, és máris lesz az államnak pénze.

Úgy gondolja, hogy ezt bármelyik kormány támogatná?

– Két eset lehetséges. Az egyik, hogy lesz egy olyan bölcs kormány, amely rájön arra, hogy ezt a saját érdekében muszáj megtennie. Orbán Viktor nagyon jól mondta, hogy nem szeretné, ha Magyarországon az történne, mint a görög gazdaság területén. De mégis lehetséges, hogy ez bekövetkezik. Az, hogy most a Tesco dolgozói sztrájkolnak, nem jelenti azt, hogy mások nem fognak, és az utcára nem mennek ki százezrek. Nem mernék mérget venni, hogy ezeket a folyamatokat meg lehet majd gátolni. Ezért kéne kimondania egy kormánynak, hogy jobban megadóztatom a gazdagokat. Végül is a külföldi cégeket, bankokat bizonyos mértékben már megadóztatták. Ha nem lesz Magyarországnak olyan bölcs miniszterelnöke és kormánya, aki ezt belátja, akkor a nép harcolhatja ki magának, hogy adóztassák meg a milliárdosokat, vagy – ez szerintem a rosszabb eset – nem a gazdagok fognak fizetni, hanem a dolgozó emberek.

Ki vezetné az ön szavaival élve, ezt a bölcs kormányt?

– Nem akarok miniszterelnök-jelölteket javasolni, majd választanak közülük április 8-án. Inkább kategóriákban kéne gondolkodni, mert tényleg bölcsességre van szükség. Nem csak középosztály van ebben az országban, hanem sokan élnek szegénységben. Ők is ennek a társadalomnak a részei, róluk legalább úgy kéne gondoskodni, ahogyan nagyon helyesen a kormány a határon túli magyarokat támogatja. Nem lehet mindent piaccá tenni, ahogyan azt a liberálisok akarják, az egészségügy és az oktatás nem lehet annak a függvénye, hogy hasznot hoz-e a tőkének. Aki képes az ország hosszú távú jövőjét így szem előtt tartani, annak kell miniszterelnöknek lennie. A Munkáspárt további pénzügyi programelemei: adjunk 200 000 forint nettó minimálbért adómentesen, 100 000 forint minimálnyugdíjat, mert akik végigdolgozták az életüket, emberhez méltó idős kort érdemelnek. Ráadásul most mennek nyugdíjba a rendszerváltás károsultjai, akiket bejelentés nélkül foglalkoztattak, vagy 28 éven át minimálbért kaptak. 70 ezer forintos nyugdíjból ki tud ma megélni? 65 év felett pedig legyen a gyógyszerellátás ingyenes. A fiatalok számára az első munkahelyet kéne az államnak valamilyen módon garantálni.

Mégis miből adná ezt a 200 ezer forintos adómentes minimálbért?

– Parlamenti pártként hatást tudunk majd gyakorolni a költségvetés összeállítására. Az országban van pénz, jut látványépítkezésekre, fölösleges megaprojektekre, de a hadsereg NATO-t kiszolgáló fejlesztésére is sok pénz megy el.

Talán, amikor a határ túlsó oldalán migránsok ezrei állnak, nincs szükségünk egy erős hadseregre? Akkor, amikor a Magyar Honvédségben a 2002 és 2010 közötti időszakban komolyabb fejlesztésre nem került sor, s a meglévő technikai eszközök folyamatosan leépültek?

– A 21 ezres létszámú hadsereg csak békefenntartói feladatokat képes ellátni. Több a NATO-nak nem is kell, csak a magyar terület, mert innen fel lehet vonulni minden irányban. A hadsereg szerepét újra kéne gondolni, sokan visszaállítanák a kötelező sorkatonai szolgálatot – ami a Munkáspárt szerint helyes döntés lenne. Nemcsak a katonai lét nevelő hatása miatt, hanem azért is, amit a kormány felismert: nincs olyan szervezet Magyarországon, ami vészhelyzet, természeti katasztrófa, terrortámadás esetén menthetné a hazát. Ha vannak olyan NATO-országok, ahol kötelező a katonai szolgálat, akkor miért ne lehetne Magyarországon is ezt bevezetni? Tehát szükséges a fegyveres erő a felsorolt veszélyek miatt.

Magyarországon van olyan hiteles baloldali párt, amelyik osztja ebben a nézetüket?

– A Munkáspárt az egyedüli hiteles baloldali párt. Attól még nem baloldali valaki, hogy azt hangoztatja, vagy ha piros inget vesz fel, hanem ha segít a dolgozó embereken. Rajtunk kívül az összes magát baloldalinak mondó párt valójában liberális és a nemzetközi pénzügyi tőke kiszolgálójává vált. Botka lehetett volna baloldali, amikor azt mondta, hogy fizessenek a gazdagok.

Valóban elhiszi, hogy ezt Botka komolyan gondolta?

– Ezek tények. Először a liberálisok mondták, hogy amit Botka művel, az tiszta rákosizmus. Majd Gyurcsány jött azzal, hogy a Lacinak még tanulni kell a nagypolitikát, meg nem lehet olyat mondani, hogy fizessenek a gazdagok. Bár a gazadagoknak nem kellett tartania igazán Botkától, mert ha marad jelölt, és ha történetesen nyer, akkor neki is, és barátainak is fizetnie kell. Ma már az MSZP programjában az áll, hogy önmérsékletet kell tanúsítaniuk a gazdagoknak. Ekkora ostobaságot régen hallottam. Vagy megadóztatja őket az állam, vagy marad minden, ahogy van.

Tavaly novemberi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy programjuk baloldali és nemzeti. Talán a kínai modellt veszik át?

– Adni a népnek, elvenni a milliárdosoktól – ez a baloldali program. Azt akarjuk, hogy a magyar nemzet erős, okos, felkészült szereplője legyen az új világnak – ez pedig a nemzeti. Mi a magyar sajátosságokból indulunk ki, ahogyan a kínaiak a sajátjukból. Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping szerintünk nagyon jól felismerte, hogy Marxnak igaza volt, de ő Németországban élt, ezért a kínai viszonyok között próbálták meg a kommunizmus rendszerét felépíteni. A Munkáspárt legnagyobb újítása, hogy a dolgozó ember érdekét összeköti a nemzet érdekével. Közös érdekeink a migráció megakadályozása. Kötelezően egyetlen migránst sem akarunk hazánkba. Nem multikulturális társadalmat hoznánk létre, ha beengednék a migránsokat, hanem ők szorítanának ki minket az országból. Aki józan ésszel gondolkodik, azt mondja, hogy védjük meg a határokat, s ezáltal óvjuk meg a magyar embert, kultúrát és népet.

Akik a kerítést le akarják bontani, mint a DK-sok, nem gondolkodnak józanul?

– Persze, hogy nem! Grósz Károly tanácsadójaként 1989-ben Bécsben tárgyaltunk, az elektromos zár lebontása ügyében. Akkor Grósz azt mondta: lebontjuk, de fogadni mernék rá, hogy maguk építik újjá. Bár nem építettek technikai zárat, de 1990-től 2011-ig az osztrák hadsereg őrizte a határt. Mi pedig nagyon helyesen a hadsereggel, rendőrséggel és technikai eszközökkel védjük nemcsak Magyarországot, hanem Európát is.

Szavaival élve, az egyedüli hiteles baloldali párt vezetőjének mi a véleménye arról, hogy Franciaországban II. János Pál pápa szobráról le akarták veretni a keresztet?

– Ateistaként nagyon tisztelem a hívő embereket, és a Munkáspárton belül is vannak különböző vallási felekezethez tartozók. Hiszen nem hitbeli kérdés, hogy segítsünk-e a dolgozókon. Az egyháznak, a valláshoz kötődő értékeit meg kell őrizni. Tarthatatlan, hogy beengedik Európába a muszlim világot, hogy kiszorítsák a keresztény értékeket. Helytelennek tartom, hogy a muzulmánok ott is építenek mecseteket, ahol nem kellene. Karácsony előtt jártam Parndorfban – magyarul Pándorfaluban –, ahol a bevásárlóközpont területén iszlám imaház működik. Szörnyű, hogy ilyen világban élünk.

Ha bekerülnének az Országgyűlésbe, nem indítványoznák, hogy Szent Gellért szobráról tüntessék el a keresztet?

– Dehogyis, mi ezeket a szobrokat tiszteletben tartjuk, mert nem csak vallási, hanem magyar kultúrkincsek. A Munkáspárt szerint kórházat, szociális otthont vezethetnek az egyházak, de abban nem értünk egyet a kormánnyal, hogy önkormányzati, állami iskolákat egyházi fenntartásba adjanak át. Természetesen ez nem olyan probléma, ami miatt össze kéne vesznünk, vannak ennél lényegbevágóbb kérdések is.

Akkor felteszek egy lényegbevágóbb kérdést; nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy kontinensünkön kitörhet a háború. Kik között?

– Háborús helyzet akkor alakul ki, mikor vannak rá megfelelő eszközök, és a hatalmak egymás közti konfliktusaikat csak katonai úton képesek rendezni. Ami ma Ukrajnában folyik, azt a nagyhatalmak képtelenek elrendezni tárgyalásokkal. Oroszország ellen folyamatosan szankciókat vezetnek be – amiket helytelenítünk –, és folyamatosan növelik a katonai erőket. Putyin csak nevet a szankciókon. Ha nem érkezik áru az EU-ból, érkezik máshonnan. Kelet-Európába a NATO csapatokat küld, begyakorolja, hogyan lehet nagy távolságról nagy csapatokat mozgatni és megismeri a hadszínteret, ahol egy háború esetén harcolni kell. Félelemmel tölt el minket, hogy újabb NATO-parancsnokságokat hoznak létre – legutóbb Székesfehérváron. Európában egyre több a fegyver, egyre nő a feszültség, a veszély itt lappang. Ezért akarunk nemzeti külpolitikát. Ne a NATO és az EU érdekeit szolgáljuk. Háborúhoz vezethet a NATO és Oroszország közti konfliktus és a balkáni államok destabilizálása. Mindezt betetézi a migránsok által jelentett problémahalmaz.

Írásából idézek: „az EU falai eléggé inognak”. Mitől?

– Az EU egy olyan nagy építmény, amelynél jelenleg senki sem tud jobbat, legfeljebb meg akarják reformálni. Az unió vezető országainak nem tetszik, hogy a nagy kelet-európai országok, így a magyarok és a lengyelek megerősödtek. A magyar és a lengyel tőke nem veszi jó néven, ha „gyereknek” nézik, mint 28 évvel ezelőtt. Viszont a német és a francia tőke akarja uralni az Európai Uniót. Mi lehet ennek a vége? Nem zárom ki a felbomlást. Lesz majd egy nagy kelet-európai összefogás a visegrádi négyekre építve. Miniszterelnökünk mondta, hogy a V4-ek kereskedelme Németországgal sokkal nagyobb mértékű, mint a német–francia kereskedelem. A németek és a franciák megcsinálhatják saját „úri klubjukat”, amit a migránsok fognak földig rombolni.

Maradjunk a külpolitikánál. Az időközben lemondott román kormányfő a Dcnews.ro portál tájékoztatása szerint a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”. Mi erről a véleménye?

– Csak őrült ember mondhat ilyeneket, egy miniszterelnök nem! A kisebbségek problémáját Európa több országában képtelenek megoldani. Egyetértek az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseivel. Volt már autonóm terület Romániában, a szocialista érában. Most román vezető politikusok azért mondhatnak ilyen és hasonló őrültségeket, mert országukban amerikai rakéták vannak, ők az USA leghűségesebb szövetségesei térségünkben; ezért nem tarnak az esetleges brüsszeli fenyegetésektől.

Brüsszelnél ez miért nem veri ki a biztosítékot?

– Azért, mert az EU liberális vezetői irtóznak még az autonómia gondolatától is. Sajnos az unió soha nem törődött a magyar kisebbségekkel. De változhat a nemzetközi helyzet, és Magyarország erősebb lehet, míg Nyugat-Európa hanyatlik. Az Osztrák–Magyar Monarchia sem azért jött létre, mert Deák ezt akarta, hanem mert Ausztriát elverték a poroszok a königgrätzi csatában, ezért el kellett ismernie a magyar követeléseket. Az erdélyi magyarok pedig küzdjenek az autonómiáért folyamatosan.

Küzdelemről jut eszembe; több ezren tüntettek Athénban a nyugdíjrendszer kedvezőtlen megváltoztatása és a sztrájktörvény ellen, holott Görögországot baloldali kormány vezeti. Akkor mégsem minden baloldali vezetés megfelelő?

– A Sziriza a választások előtt hazug ígéretetekkel próbálta elhitetni, hogy ők a „népet a profit elé fogják helyezni”. Nem ez következett be. Új és régi népellenes módszereket vetettek be, hogy megőrizzék a tőke uralmát. Hiszen, ha a tőke nem találta volna ki a Szirizát, akkor Görögországban győz a kommunista párt. Egy valódi baloldali kormánypárt nem hozhat olyan sztrájktörvényt, hogy csak akkor lehet sztrájkolni egy üzemben, ha a dolgozók több mint fele hajlandó erre. Becsapták a görögöket!

Ahogy Gyurcsány azt akarja, hogy a piac szabályozzon mindent, s közben baloldalinak mondja magát. Február 25-én időközi polgármester-választás lesz Hódmezővásárhelyen. Az ellenzéki pártok közül viszont egyik sem indít saját jelöltet. Ehelyett, ahogy a DK elnöke is, egy független indulót támogat, Márki-Zay Pétert. A Munkáspárt is mellé sorakozott föl?

– Nem támogatjuk ezt a függetlennek mondott indulót. Indítottunk volna önálló munkáspárti jelöltet, ha nem állnánk ilyen közel a parlamenti választáshoz. Persze az ellenzék mindent megpróbál, hogyan lehetne erőiket egyesíteni, de szerintem ez nem sikerül nekik. Ők is tudják, hogy nem képesek leváltani az Orbán-kormányt.

Most azt mondja, nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, beszélgetésünk elején pedig nem akarta megnevezni, ki vezesse a „bölcs kormányt”. Nincs ebben ellentmondás?

– Nem feladatunk Orbán Viktor mellett agitálni. Tagadhatatlan, hogy az emberek sok mindent kaptak ettől a kormánytól, és ezért elfogadják azt, amit ők mondanak. Másrészt nincs olyan téma, amiben az ellenzék jobbat tudna mondani, mint amit a kormány. Nem az hozza a változást Magyarországon, hogy ki lesz a miniszterelnök, hanem hogy a dolgozók képviselője, a Munkáspárt, amely egyedül indul, bent lesz a parlamentben a maga baloldali és nemzeti programjával.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség