Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. június 16, vasárnap, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

Mélyülő hitelválság - hétfőn zuhantak a világ tőzsdéi

E-mail Nyomtatás
Hatalmas veszteségeket könyveltek el a világ tőzsdéi az amerikai hitelválság legújabb fejezete miatt. A hétvégén csődbe ment az egyik nagy amerikai befektetési bank. Bár a Bear Stearns nevű céget egy riválisa és az amerikai jegybank közösen megmentették, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője és a gazdasági élet más szereplői szerint is a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlással fenyeget és ezt meg kell akadályozni. Az amerikai elnök nyugalomra intett.

A Bear Stearn összeomlását sok befektető a hitelválság elmélyüléseként értékelik. Őket George Bush olyan kijelentésekkel próbálta nyugtatni, hogy az amerikai hatóságok "urai a helyzetnek" és "hosszútávon a gazdaság rendbe jön".

A hétfőn a londoni FTSE 100 index 3,9 százalékot, a párizsi Cac 40 index 3,5, a frankfurti Dax 4,1 százalékot, a tokiói Nikkei 3,7 százalékot, a Hong-Kong-i Hang Seng 5,2, a nap legnagyobb vesztese a Mumbai Sensex pedig 6,2 százalékot esett. A New York-i Dow Jones a kezdeti zuhanás után végül nagyobb veszteségek nélkül megúszta a kereskedési napot.

A banki válság miatt tovább folytatta mélyrepülését a dollár és újabb negatív rekordot döntött. Egy euróért hétfőn 1,59 dollárt adtak.

A brit központi bank (Bank of England) 5 milliárd fontot (1650 milliárd forintot) különített el, hogy abból szükség esetén kölcsönözzenek a szigetország hitelválságtól tartó pénzintézetei. A bankok azonnal élni is akartak a lehetőséggel és a rendelkezésre álló keretnél ötször többre nyújtottak be igényt.

Az IMF és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezetői is attól tartanak, hogy az Egyesült Államokból indult, de a világ összes piacára átterjedt bankközi hitelválság még sokáig eltarthat, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlását mindenáron meg kell akadályozni.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség